Beograd mora da prihvati realnost

Na severu Kosova potrebno je primeniti plan koji je već dogovoren sa predstavnicima Beograda i za koji je nadležan Euleks i ponovo uspostaviti vladavinu prava. Kfor neće dozvoliti akcije koje su u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Verujem da ljudi na severu Kosova treba da poštuju zakon i da je u njihovom najboljem interesu implementacija Ahtisarijevog plana kome je posvećena Vlada Kosova - rekla je za “Blic” Edita Tahiri na molbu da prokomentariše današnje događaje u kojima je teško povređeno šestoro Srba.

Info

Izvor: Tamara Spaiæ

Sreda, 28.09.2011.

10:28

Default images

Zašto odbijate da sa Borislavom Stefanovićem razgovarate o problemima koji su nastali oko primene carinskog pečata?

- Naša pozicija je veoma jasna jer prema Cefta sporazumu svaka država dužna da primeni sporazum o slobodnoj trgovini i tu nema o čemu da se pregovara. Mi ćemo nastaviti da učvršćujemo vladavinu prava i red na severu i, naravno, u skladu sa tim smo već uspostavili vlast na severnoj granici. Sve je dogovoreno sa partnerima iz UN, EU, Euleks i Kfora.

Šta će biti vaša pozicija u pregovorima sa Beogradom kad je u pitanju regionalno predstavljanje Kosova?

- Potrebno je da se u regionalnoj saradnju uklone sve prepreke. Verujemo da je za poboljšanje susedske saradnje, koja je od velike važnosti za priključenje regiona EU, potrobno da se uklone sve prepreke, a kad je reč o Prištini, potrebno je da Srbija ukloni prepreke koje je postavila pred Kosovo, sprečavajući učešće na regionalnim skupovima.

Da li bi za Prištinu bilo prihvatljivo neko od rešenja u kome bi se uz ime Kosova dodao neki “asimetričan” naziv poput Euleksa ili odrednice 1244?

- Dijalog u Briselu treba da doprinese budućim boljim odnosima Srbije i Kosova, ali i boljim odnosima u regionu. Postoje jasni Kopenhaški uslovi i Kosovo je opredeljeno da ih ispuni. Kad je u pitanju saradnja u regionu, Srbija treba da prihvati realnost, a to je da Jugoslavija više ne postoji i da umesto toga postoji sedam nezavisnih država. Sve države osim Srbije priznaju nezavisnost Kosova koje ima odlične odnose sa svim susednim zemljama. Kosovo želi da ima dobre susedske odnose sa Srbijom.

Znači nema dogovora oko imena?

- Međunarodna zajednica želi takođe da vidi da Srbija prihvata realnost i od naših međunarodnih partnera moram da citiram kancelarku Angelu Merkel koja je jasno rekla Srbiji da mora da ukine paralelne institucije na severu Kosova ako želi da dobije status kandidata u EU. Međunarodni partneri očekuju da Beograd bude konstruktivan u dijalogu. Priština sve radi da bez odlaganja primeni sve međunarodne standarde i očekuje od Beograda da takođe bez odlaganja i na efikasan način primeni sve što je dogovoreno tokom pregovora u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: