Ključni elementi promene politike SAD prema Kubi

SAD i Kuba počeće korake ka ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa, što predstavlja najznačajniji pomak u američkoj politici prema toj komunističkoj
zemlji posle više od pola veka.

Izvor: Beta

Četvrtak, 18.12.2014.

12:49

Default images

Slede ključni elementi promene američke politike prema Kubi, neke od kojih je najavio predsednik SAD Barak Obama u Beloj kući:

USPOSTAVLJANJE DIPLOMATSKIH ODNOSA

Obama je naložio državnom sekretaru Džonu Keriju da odmah počne razgovore s Kubom o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa s Kubom; veze su prekinute u januaru 1961. Ovaj korak uključuje ponovno otvaranje američke ambasade u Havani i sprovodjenje poseta na visokom nivou izmedju vlada u okviru procesa normalizacije.

PUTOVANJA ZA KUBU

Ublažavanje restrikcije putovanja na Kubu davanjem dozvola za 12 postojećih kategorija, u skladu sa američkim zakonima. To su - porodične posete; zvanične posete američke vlade, stranih vlada i nekih medjuvladinih organizacija; novinarske aktivnosti; profesinalno istraživanje i profesionalni sastanci; obrazovne aktivnosti; verske aktivnosti; javni nastupi, klinike, radionice, sportska i druga takmčenja i izložbe; podrška kubanskom narodu; humanitarni projekti; aktivnosi privatnih fondacija ili istražnih ili obrazovnih instituta; izvoz, uvoz ili prenos informacija ili informacionog materijala; i neke izvozne transakcije koje bi mogle da budu dozvoljene prema postojećim propisima i smernicama. Turistička putovanja su i dalje zabranjena.

DOZNAKE

Iznos novca koji će iz SAD moći da se šalje kubanskim državjanima, s izuzećem nekih državnih zvaničnika ili zvaničnika komunističke partije, povećaće se sa 500 dolara na 2.000 dolara po kvartalu, ili svaka tri meseca. Na početku svog prvog predsedničkog mandata Obama je dozvolio porodične posete Amerikanaca kubanskog porekla i ukinuo je ograničenje doznaka od 1.200 dolara godišnje.

KUBANSKE CIGARE

Američki putnici kojima je dozvoljeno da idu na Kubu mogu da se vrate kući sa robom u vrednosti do 400 dolara, uključujući alkoholne i duvanske proizvode ukupne vrednosti do 100 dolara. Kubanske cigare koje se unose u SAD moraju biti za ličnu upotrebu, ne za preprodaju.

FINANSIJSKE TRANSAKCIJE IZMEDJU SAD I KUBE

Američke institucije moći će da otvore račune u kubanskim finansijskim institucijama kao pomoć procesuiranju dozvoljenih transakcija. Američke kreditne i debitne kartice biće prihvaćene na Kubi.

VEĆI PRISTUP KUBANACA KOMUNIKACIJAMA

Dozvoliti komercijalni izvoz nekih proizvoda koji će pomoći kubanskom narodu da komunicira sa ljudima u SAD i u svetu. To će uključiti komercijalnu prodaju nekih uredjaja za komunkacije, odgovarajućeg softvera, aplikacija,usluge i predmete za uspostavljanje i modernizaciju komunikacionog sistema. Kuba ima jednu od najnižih stopa upotrebe interneta na svetu, navela je Bela kuća. Cena telekomunikacionih usluga na ostvu je takodje vrlo visoka, i ponudjene usluge su izuzetno ogrančene.

PREISPITIVANJE SVRSTAVANJA KUBE MEDJU DRŽAVE-SPONZORE TERORIZMA

Keri će odmah početi reviziju i podneti izveštaj Obami u roku od šest meseci. Kuba je stavljena na američki spisak država koje podržavaju terorizma 1982.

EKONOMSKI EMBARGO

Obama nema ovlašćenje da potpuno ukine dugogodišnji američki eknomski embargo Kubi, samo Kongres to može da učini. U svojoj objavi Obama je rekao da čini šta može kao predsednik da unapredi americkcu politiku prema Kubi i da se raduje budućoj poštenoj i ozbiljnoj debati sa poslanicima o ukidanju embarga. Kongres je podeljen oko američke politike prema Kubi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: