Medijska scena Srbije u julu 2014.

Monitoring medijske scene u Srbiji se nastavlja - na sajtu ANEM-a je objavljen je 54. monitoring izveštaj (za jul 2014):

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

10:25

Default images

Kratak sadržaj Izveštaja:
  • Sloboda izražavanja – mediji i novinari su u ovom periodu bili izloženi i brutalnim fizičkim napadima i brutalnim pretnjama: analiziran je fizički napad na urednika FoNeta, kao i tri slučaja pretnji novinarima u kontekstu člana 138. Krivičnog zakonika, koji reguliše krivično delo ugrožavanje sigurnosti. Pored toga, analiziran je i slučaj navodne ucene jednog malog privrednika od strane medija, čiji način rešavanja ukazuje na stepen urušenosti institucija sistema; u delu o sudskim postupcima analizirana je presuda Višeg suda u Beogradu u sporu za naknadu štete istaknutog privrednika protiv medija, koja je u značajnoj meri bazirana na sudskoj praksi Evropskog suda za ljudska prava u primeni člana 10 Evropske konvencije zа zаštitu lјudskih prаvа i оsnоvnih slоbоdа;
  • Implementacija postojećih zakona je obrađena u drugim odeljcima ovog izveštajaimplementacija Zakona o javnom informisanju u delu Sloboda izražavanja, a Zakona o radiodifuziji u delu Monitoring rada regulatornih tela;
  • Usvajanje novih zakonaautori se bave postupkom donošenja seta medijskih zakona (o javnom informisanju i medijima, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima) po hitnom postupku koji je otpočeo krajem meseca
  • Rad nadležnih organa regulatorna tela: RRA – vršenje nadzora nad vođenjem elektronske evidencije emitovanja i reemitovanja autorskih dela i ovlašćenja RRA u vršenju tog nadzora; RATEL šta je potencijalna opasnost spajanja RATEL-a i RAPUS-a; koje su po medijski sektor moguće negativne posledice zaključka RATEL-a u vezi sa naplatom naknada za korišćenje radio frekvencija; državni organinadležna ministarstva za medije i telekomunikacije – o čemu je bilo reči na Bilateralnom skrininingu za pregovaračko poglavlje 10 – informaciono društvo i mediji; Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti – prvi rezultati nadzora Poverenika nad Internet servis provajderima u vezi sa zaštitom privatnosti i poverljivosti komunikacija; koje mere predlaže Poverenik da bi se informacije o organima javne vlasti učinile dostupnim građanima, uklju;uju’i i medije; Odbor Narodne skupštine za kulturu i informisanjeprvo javno slušanje na temu regulisanja pitanja kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava dramskih, filmskih i televizijskih umetnika i interpretatora i zašto je najavljeno rešenje tog pitanja sporno; organizacije za kolektivno ostvarivanje srodnih prava (OFPS i PI)pitanje jedinstvene tarife naknada OFPS-a i PI za kablovske operatore i za javne medijske servise (RTV i RTS).
  • Proces digitalizacije – kakav položaj imaju lokalne TV stanice u procesu priprema za prelazak na digitalno emitovanje TV programa ;
  • Proces privatizacije medijakako je pitanje privatizacije medija rešeno u Predlogu zakona o javnom informisanju i medijima;
  • Zaključak Izveštaja – autori sumiraju Izveštaj i ukazuju na to šta su preduslovi za ostvarivanje funkciјe medija u dеmоkrаtskоm društvu.


Pedeset četvrti Monitoring Izveštaj uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić“, u saradnji sa ANEM-om. Pročitajte ga u celosti ili u delovima, ovde.

Realizaciju ovog projekta finansijski je podržala organizacija Civil Rights Defenders.

Izneti stavovi u Izveštaju pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Civil Rights Defenders-a.

Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav. Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: