Fond B92: Obezbeđeno 20 miliona dinara

Fond B92 za pomoć poplavljenim područjima obezbedio preko 20 miliona dinara

Izvor: B92

Četvrtak, 12.06.2014.

15:04

Default images

U prve tri nedelje kampanje za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji, Fond B92 obezbedio je više od 20 miliona dinara u robi i novcu. Na račun Fonda B92 uplaćeno je do sada 10.614.757,00 RSD dok se vrednost donacija u robi prikupljenih od građana i kompanije iz zemlje i sveta procenjuje na preko 10 miliona dinara.

U akciju pomoći građanima i naseljima koja su stradala u poplavama uzelo je učešća više od 300 volontera koji su radili na prikupljanju i sortiranju pomoći u prihvatnom centru u Jevrejskoj 16, kao i njenoj distribuciji ka najugroženijim naseljima u Srbiji ali i BiH kao što su Svilajnac, Mali Zvornik, Šabac, Krupanj, Ub, Ljubovija, Kraljevo, Osečina, Paraćin, Lajkovac, Smederevska Palanka, Sremska Mitrovica, Vladimirci, Veliko Polje, Belo Polje, Mislođin, Veliki Crnjan, Doboj, Banja Luka i brojne lokacije/distrubutivni centri i prihvatilišta u Beogradu.

Sa posebnim zadovoljstvom naglašavamo aktivistički karakter ove akcije koja je uključila mnoge građane i kompanije koje su tražile alternativne i efikasnije načine da pomognu onima kojima je pomoć bila neophodna. Pored ovakvih donacija i volonterske pomoći kao i kampanje kroz program RTV B92, Fond B92 je kroz saradnju sa festivalima kao što su MAD in Belgrade, EXIT ili Mikser kao i sličnim događajima pozivao javnost da se uključi u najširi front solidarnosti sa postradalima.

Veran Matić, Predsednik UO Fonda B92 naglašava značaj održanja energije solidarnosti u društvu: "Nakon gotovo četiri nedelje od početka krize, postignuti su zavidni rezultati na raznim poljima. Država je obezbedila značajna sredstva od donacija građana i kompanija. Mi u Fondu B92 kao nezavisnoj i neprofitnoj instituciji smo stavili sve svoje ljudske resurse i objekte na raspolaganje onima koji su želeli da pronađu najbrži, najtransparentniji i najefikasniji način da pomognu. Volonteri ali i zaposleni Fonda, građani, kompanije, diplomate, vozači, aktivisti, nedeljama su dežurali u Kulturnom centru Rex i radili sve što je u njihovoj moći da pomoć stigne brzo i odgovorno na kritična mesta. Sada je potrebno da tu energiju solidarnosti održimo na visokom nivou, da nastavimo da pomažemo obnovu i rekonstrukciju svuda gde se ona odvija, a naročito objekte za smeštaj i edukaciju dece, od vrtića do škola. Deo sredstava prikupljenih od donacija kompanija i građana, Fond B92 će usmeriti u obnovu oštećenih obdaništa u Svilajncu i Paraćinu."

U prvom periodu kampanje, Fond B92 je skupljao bukvalno sve što je bilo urgentno potrebno: hranu, pijaću vodu, odeću i obuću, ćebad, kućnu hemiju i sredstva za dezinfekciju. U nastavku kampanje, fokusirali smo se na ono što je potrebno najmlađima: hrana i sokovi za bebe i malu decu, odeća i obuća, oprema za dečije sobe. Skupili smo i distribuirali preko 35.000 litara vode, preko 2.000 pakovanja pelena, 23.000 teglica bebi hrane, hiljade litara sredstva za dezinfekciju, preko 5,5 tona konzervirane i druge hrane itd. Volonteri Fonda B92 su pored rada sa ovom robom uzeli učešća i u akciji čišćenja Belog Polja kraj Obrenovca zajedno sa kolegama iz Ambasade SAD u Srbiji i tom prilikom je prikupljeno i očišćeno više od 20 tona uništenog pokućstva.

Fond B92 lansirao je sajt Donacije (www.donacije.rs) preko koga na transparentan način skuplja online donacije za sanaciju obdaništa u Svilajncu, škole u Medoševcu kao i urgentnu kupovinu vode i dezinfekcionih sredstava kao i opreme za bebe. U prvih 14 dana rada, ovim putem prikupljeno je 707.000,00 RSD.

Kompanije i građani koji su donacijama u robi i novcu posredstvom Fonda B92 pomogli poplavljena područja i građane: Opština Kovačica, Nektar, Optika Denić, Ambasador i radnici Ambasade Mađarske, anonimni donatori, Astra Čarape, AVON, Fakultet za medije i komunikaciju (FMK), Mozzart, New Moment, Jaffa, MPG, B92, Vision Team, Soko Štark, Štampa Futura, Radnja kora Jordanovski, Austrochem, Ferring, Confluence, Mineco Limited, Elixir Group, Voda Duboka, Red Bull, Unilever, Avala Ada, Gazela Komerc, Pharm Olam, Atlantic Grupa, Delhaize Serbia, Marić Mališić Dostanić OAD, Jozef Muehlbauer Fondacija, Ecolab Hygiene, UGS Pro, Laurent Garnier, Predškolska ustanova Boško Buha, James Lyon, Miloš Đajić, Saško i Dragan Milutinović, porodica Matkovic u saradnji sa slobodnom švajcarskom i evangelistickom crkvom, evangelistickom crkvom El Shadai i Amadev, Gazela Komerc - prevoznici: Elez Transport, Bogojevic Reisen, Monika Voyage, Festival MAD in Belgrade, Mikser, Rock@EXIT, KC Grad, donatori sa sajta Donacije.rs, Ambasada Rumunije, Ambasada Francuske, Ambasada Italije, Ambasada Mijanmara, Ambasada Kanade, Ambasada SAD, Delegacija EU u Srbiji i mnogobrojni anonimni donatori.

Na kraju ali ne i poslednje, akcija Fonda B92 traje i dalje. U ovom i narednom periodu, prikupljamo opremu za bebe i decu, nameštaj za dečije sobe (krevetići, stočići, ormanići, poličice), igračke, pelene, sredstava za higijenu i hranu kao i novčana sredstva za nabavku istih. Ukoliko ste u mogućnosti da se priključite akciji, pomoć možete doneti u prostorije Fonda B92, u Kulturni centar Rex, Jevrejska 16, svakog radnog dana od 10 do 18 sati ili donirate online na adresi www.donacije.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: