Hronika pretnji pomaže u razrešenju ubistva novinara

Kampanja za novinarska prava pod nazivom "Hronika pretnji“ kancelarije OEBS čiji je autor beogradska agencija Sači & Sači pomogla u razrešenju ubistva.

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

17:36

Default images

Uz smrtno ranjavanje fotografa German Associated Press-a Anje Niedringhaus u Avganistanu (to je treći napad na novinare u ovoj zemlji za manje od mesec dana), ubistvo švedsko-britanskog radio reportera Nilsa Hornera u Kabulu prošlog meseca, i smrti poštovanog ratnog dopisnika Marie Kolvin u Siriji u 2012. godini, smrtni slučajevi novinara i fotografa i dalje pune naslovne strane širom sveta. Ovi novinari su poginuli radeći svoj posao, i nisu samo novinari na frontovima u ratnim zonama stalno pod rizikom, već i istraživački novinari koji izveštavaju o političkim prestupima lažnih režima.

Stoga, pravo je vreme da se kampanja agencije Sači & Saći Beograd za srpsku Komisiju za istraživanje ubistava novinara i kancelarije Predstavnika OEBS-a za slobodu medija nađe na naslovnim stranama u Srbiji. OEBS (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju) i Komisija su sarađivale sa agencijom Sači & Sači na projektu bez presedana pod nazivom ‘Hronika pretnji’, koji je pokrenut u decembru 2013. godine, u vidu otvorenog poziva medijima i novinarima da dokumentuju stvarne činove nasilja i pretnje upućene njihovom uredništvu, novinarima i fotografima.

OEBS i Komisija za istraživanje ubistava novinara su rešene da zaštite one koji rade u medijima od fizičkih i virtuelnih pretnji. U poslednjih 20 godina, u Srbiji je troje novinara ubijeno, a na desetine njih je dobijalo pretnje. U saradnji sa inicijativom UN da se borimo protiv nasilja nad novinarima, websajt je lansiran koji je obezbeđivao informacije o nerešenim ubistvima novinara Dade Vujasinovic, Milana Pantića i Slavka Ćuruvije. Čak i nakon demokratske revolucije u Srbiji, sloboda štampe je bila u opasnosti.

Generalno, narod u Srbiji nije bio svestan pretnji sa kojima se novinari svakodnevno suočavaju, i ne samo u Srbiji, već svuda u svetu.

Cilj ‘Hronike pretnji’ je bio da pokaže javnosti kako se novinari osećaju kada im se preti. U svrhu kampanje, jedna pretnja od 100 autentičnih pretnji novinarima je odabrana, i postala je javna tako što smo to anonimno pismo objavili u 70.000 primeraka najpopularnihjih srpskih dnevnih listova Blic, Politika i Danas. U isto vreme, video poruka je postavljena na websajtove povezana sa pretnjama upućenim istraživačkim novinarima. Pretnje ubačene u novine i postavljene na internet imale su za cilj da stave čitaoca u poziciju novinara koji primaju pretnje svakodnevno.

Lažna pretnja se brzo raširila i bila je objavljena i u vestima. Kada je štos otkriven na informativnim kanalima, to je otvorilo veliku debatu u Srbiji o vrstama pretnji koje novinari svakodnevno dobijaju. Shodno tome, nerešeni slučajevi ubistava novinara koji su bili godinama zaboravljeni su ponovo otvoreni, i to je postala glavna tema na info kanalima. Rešavanje ovih slučajeva predstavljalo je urgentno pitanje za novu vladu, i potvrđeno je da je država organizovala ubistva novinara.

Petnaest godina nakon ubistva Slavka Ćuruvije, najuticajnijeg nezavisnog novinara koji je izveštavao o Miloševićevom režimu, njegove ubice su uhapšene. Ponovo su otvorene i istrage o slučajevima ubistva Radislave Dade Vujasinović i Milana Pantića. ‘Hronika pretnji’ je bila instrumentalizovana za rešavanje 20 godina starog slučaja ubistva tada 30-godišnje novinarke Radislave Dade Vujasinović koja je ubijena 1994.

Dada je bila poznata po svojim ratnim izveštajima koje je pisala za novine Duga, a njeno istraživačko izveštavanje o korumpiranoj politici Miloševićevog režima u Srbiji ranih devedesetih, dovelo je do toga da je ona primala pretnje smrću. Dada je pronađena mrtva u svom stanu, 8. aprila, 1994, a Miloševićeva vlada je tvrdila da je u pitanju samoubistvo. Tek nakon 20 godina, kada je kampanja OEBS-a „Hronika pretnji“ inicirala debatu u medijima oko pretnji novinarima, i kada su ponovo otvoreni slučajevi iz devedestih godina, današnja vlada je priznala da je država organizovala ubistva novinara.

Kampanja "Hronika pretnji“ je imala dramatičan uticaj kroz otvaranje slučajeva smrti troje novinara: bivši šef Državne službe bezbednosti (DB) Beogradske kancelarije, Milan Radonjić, optužen je da je naručio ubistvo Ćuruvije, a Ratko Romić (šef 6. Odeljenja kancelarije), i Miroslav Kurak (član jedinice za specijalne operacije unutar DB) je osumjičen da je izvršio ovaj zločin. Nakon hapšenja, Radonjiću i Romiću je određen pritvor. Kurak je van Srbije i međunarodna poternica će biti izdata za njegovo hapšenje.

Izvršni kreativni direktor Sači & Sači Beograd Veljko Golubović je rekao: “Smatram da je kampanja "Hronika pretnji“ odličan primer stvarne snage modernih komunikacija. Čak i neke jednostavne ideje mogu da pomere planine i da poguraju celo društvo napred. Ono što je juče bilo nemoguće je danas realnost. Naša ideja je bila da pokrenemo lančanu reakciju koja će dovesti do rešenja ubistva. I više od toga, to je promenilo način na koji ljudi percipiraju i posmatraju novinare.”

Nadajmo se da će debata pokrenuta ovom jedinstvenom kampanjom nastaviti dijalog u Srbiji, i u celom svetu, o novinarima koji rizikuju svoj život svakodnevno, izveštavajući o nepravdama u društvu, bilo da se radi o politici, ratu ili drugoj vrsti nemira.

Pogledajte film o kampanji "Hronika pretnji“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: