Uoči prijave epidemije gripa u Beogradu

Izvor: B92

Nedelja, 06.02.2011.

15:42

Default images

Trenutna situacija u Evropi je takva da je maksimum oboljevanja od gripa prošao u Velikoj Britaniji i Španiji, dok se u ostalim zemljama povećava aktivnost virusa. Visok intenzitet aktivnosti virusa gripa se u ovom trenutku registruje u Ruskoj federaciji, zatim Turskoj, Bugarskoj i Grčkoj. Izrazito visoka aktivnost virusa prijavljena je u Uralskoj oblasti Ruske Federacije, gde dominira virus pandemijskog gripa AH1N1.

U Srbiji se ne očekuje izrazito visoka aktivnost virusa gripa, međutim nije nemoguće da se u pojedinim okruzima i to dogodi. Epidemija, koja će imati karakteristike sezonskog gripa, biće uglavnom srednjeg intenziteta. Verovatno je da će samo u trajanju od 1 do 2 nedelje, biti visokog intenziteta. Dominiraće blaga klinička slika, međutim biće i obolelih sa vrlo teškom kliničkom slikom. Na žalost, pojedincima će biti ugrožen i život.

Vreme vakcinacije je prošlo i oni koji su vakcinisani, bilo pandemijskom vakcinom 2009/2010 godine, bilo sezonskom vakcinom u toku jeseni 2010. godine, zaštićeni su od teških formi ove bolesti. Vakcinacija sada ima smisla samo kod onih osoba, koje mogu u periodu od tri nedelje da obezbede takve uslove života da ne dolaze u kontakt sa osobama koje imaju respiratorne tegobe. Virus će inficirati i zdrave i hronične bolesnike, međutim oboljenje je značajno ozbiljnije kod hroničnih bolesnika, uključujući i izrazito gojazne osobe, kao i trudnice u poslednjem trimestru trudnoće.

U vreme epidemije gripa, trebalo bi smanjiti socijalne kontakte. Ovaj savet se posebno odnosi na hronične bolesnike, izrazito gojazne osobe i trudnice. Takodje, ovo je period kada bi oni koji imaju respiratorne tegobe trebalo mnogo više da vode računa o osobama iz svoje neposredne okoline, a posebno da izbegavaju kontakt sa hroničnim bolesnicima. Isto tako, pred nama je vreme kada bi stacionarne zdravstvene ustanove trebalo da organizuju kratkotrajne posete bolesnicima, uključujući obaveznu upotrebu zaštitnih maski. Jedna od mogućih protivepidemijskih mera je i potpuna zabrana poseta pacijentima koji se leče u bolnicama.

U javni prevoz ne bi trebalo da ulaze osobe koje imaju respiratorne tegobe, posebno napade kijanja i kašljanja. Međutim, ako nema drugog načina prevoza, potrebno je da obolele osobe koriste masku preko lica ili da pokrivaju kijanje i kašljanje papirnom maramicom, koriste nadlanicu ili rukav. Takodje, mnogo češće nego što su redovne navike, potrebno je prati ruke.

Lekari bi u vreme epidemije gripa morali pravovremeno da pacijentima daju antivirusne lekove oseltamivir i zanamivir. Ova epidemioloska preporuka se posebno odnosi na hronične bolesnike.

Pred nama je period od mesec dana, kada bez preke potrebe, ne bi trebalo da se odlazi kod lekara, jer u čekaonicama lako mogu da se zaraze ljudi koji nisu bolesni, upravo od pacijenata koji su došli zbog respiratornih tegoba. Osobe koje imaju izrazite respiratorne tegobe (sa napadima kijanja i kašlja) ne bi trebalo da odlaze na posao i tako šire grip. Vrtići bi morali tako da organizuju svoj rad da u slučaju pojave bolesti kod dece, odvoje poseban prostor za njihovu izolaciju, dok roditelji ne dodju da ih preuzmu.

Prim. dr Predrag Kon, epidemiolog

Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: