Umesto na YouTube, B92 na Blip.tv

Izvor: B92

Petak, 21.11.2008.

15:05

Default images

Karakteristike servisa Blip.tv čine ga u mnogim aspektima boljim izborom za postavljanje video sadržaja nego što je to YouTube. Respektabilni magazin PCWorld u uporednom pregledu servisa Blip.tv i Youtube ocenio je Blip.tv sa 84 poena (vrlo dobar), a YouTube sa 79 (dobar).

Video sadržaji koje korisnici postave na YouTube, prvo se konvertuju u fleš video format i mogu se emitovati isključivo u fleš plejeru YouTube-a, dok Blip.tv omogućava niz opcija – posetioci mogu da gledaju video sadržaje u regularnom fleš formatu ili čak i u originalnom formatu u kom je određeni video sadržaj postavljen na sajt.

Poznato je da YouTube posetiocima ne omogućava preuzimanje („download“) video sadržaja objavljenih na sajtu, a nasuprot tome, to je jedna od najpopularnijih opcija Blip.tv-a. Možete sačuvati video sadržaje u originalnom formatu, sa originalnim kvalitetom . Dovoljno je samo da kliknite desnim dugmetom miša ili tačpeda i izaberite opciju „save as“.

Blip.tv je, dakle, otvorena platforma, s obzirom na to da omogućava preuzimanje svih video fajlova koje hostuje. Leri Lesig, osnivač Krijeitiv komonsa, usled toga okarakterisao je Blip.tv kao sajt koji omogućava deljenje sadržaja u punom smislu te reči ("true sharing site"), za razliku od YouTube-a, koji naziva sajtom koji omogućava „lažno“ deljenje ("fake sharing").

Bitna razlika između sajtova YouTube i Blip.tv jeste u tome što vam Blip.tv omogućava stalni pristup vašoj video arhivi, nezavisno od toga u kom je statusu vaš nalog. Ukoliko, recimo, dođe do tehničkih problema u pristupu korisnika vašem profilu, vi ćete i dalje moći da pristupite bazi video sadržaja koje ste „podigli“ na servis. Posebno loše iskustvo koje je kuća B92 imala sa nalogom YouTube zbog nepostojanja jedne ovakve opcije jeste činjenica da je YouTube nakon jedne klasične zloupotrebe procedure za prijavu kršenja autorskih prava ukinuo pristup B92 video arhivi urednicima našeg sajta. Taj pristup je onemogućen i u trenutku dok pišemo ovaj tekst iako smo menadžmentu YouTubea priložili sva neophodna objašnjenja i argumentaciju.

Važna karakteristika servisa Blip.tv jeste i da svim svojim korisnicima daje mogućnost zarade putem advertajzinga plasiranog uz njihove video sadržaje. Prihod od advertajzinga plasiranog uz vaš sadržaj deli se u odnosu 50-50%. Blip.tv omogućava uvid u detaljne statistike advertajzinga na vašem kanalu, a jedini problem koji vam preostaje da rešite jeste kako da podignete novac jer je trenutno to moguće samo preko naloga PayPal, koji, na našu žalost, još uvek ne funkcioniše u Srbiji.

Još jedna od bitnih karakteristika portala Blip.tv jeste i ta što prevazilazi ograničenja koja YouTube postavlja u veličini fajlova koji se objavljuju. Naime, na YouTube-u, korisnici mogu postaviti sadržaj u trajanju od 10 minuta ili veličine jednog gigabajta, dok Blip.tv nema ograničenja kada je u pitanju dužina priloga.

Na kraju, posebno ističemo da je najveća prednost servisa Blip.tv kvalitet video zapisa. Video sadržaji koje korisnici postavljaju na YouTube automatski se kompresuju, a veličina videa se automatski postavlja na 320x240px. Blip.tv, s druge strane, održava originalni kvalitet videa, i ne ograničava veličinu videa. Naprotiv, Blip.tv ohrabruje korisnike i vlasnike sadržaja da „aplouduju“ video sadržaje u različitim formatima koji su zahvalni za preuzimanje, gledanje na Internetu ili na mobilnim telefonima. Posebno je praktično što vaše video sadržaje možete „uploadovati“ preko FTP protokola.

Blip.tv sasvim sigurno nema tako ogromnu infrastrukturu kao kompanija Google, ali vlasnik sadržaja i krajnji korisnik – posetilac sajta –najbitniji su za ovaj sajt. Moto i politika ovog sajta jeste – „Vaš sadržaj će uvek biti vaš“.

B92 profil na Blip.tv – b92.blip.tv

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: