Fond B92 pomaže Narodnoj kuhinji

Info

Izvor: B92

Petak, 03.06.2011.

10:34

Default images

Predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić posetio je porodicu Savić u selu Koretište kod Gnjilana i narodnu kuhinju u Prekovcu.

18-člana porodica Savić živi svakodnevno na ivici egzistencije. Njima je potrebeno sve. Od hrane, odeće i osnovnih stavri u kući.

Oni se hranom obezbeđuju u Narodnoj kuhinji u Prekovcu, kojoj je pre dva meseca Fond B92 donirao skoro 100 tona hrane. Tada je Todora Savić prenela direktoru Fonda Veranu Matiću da im ne nedostaje samo hrana.

Todora Savić prehranjuje celu porodicu. Ukućani ne rade nigde, primaju minimalac. Novac zarađuju radeći na sezonskim poslovima, a neophodna im je i pomoć za lečenje trogodišnje Magdalene koja boluje od paralize.
Matić je porodici Savić uručio nameštaj i belu tehniku.

"Uvek nastojimo da se o pravom stanju u kojem žive građani koje pomažemo uverimo u njihovim domovima. I zaista, težina života ljudi koji su ostali u enklavama, naročito u Kosovskom Pomoravlju gde ih je najviše, oko 40.000 zaista zahteva stalnu akciju pomoci, veliki napor i države ali i pojedinaca i preduzeća, nevladinih i humanitarnih organizacija", kazao je on.

"Jer ako uzmemo da je to oko 10.000 porodica to ne bi trebalo da bude nerešivo za organizovanje pomoći koja bi podigla kvalitet života ovih ljudi. Neki minimimu za dostojanstveno preživljanje četvoročlane porodice je oko 30.000 dinara mesečno. Premalo je prisustva ovakvih aktivnosti na Kosovu, očigledno da je nesrazmera između onog što se izdvaja i onoga sto možemo videti na samom terenu. Mislim da najviše nedostaje te očigledne stalne neophodne brige i upoznavanje sa konkretnim problemima svake porodice", rekao je Matić i dodao da bi bilo neophodno konstantno raditi projekat dostojanstven život za sve.
"Uključivanjem Fonda B92 smo produžili život narodnih kuhinja, a nadamo se da će tako biti i u budućnosti, s tim da ćemo moći da otvorimo nove i pomognemo porodicama, kao sto je porodica Savić".

Svetlana Stević je na kraju rekla da očekuje obećana sredstva Vlade Republike Srbije za otvaranje novih Narodnih kuhinja na Kosovu.

Nakon posete Savićima predsednik UO Fonda B92 obišao je Narodnu kuhinju u selu Prekovce.

On je objasnio da je Narodnoj kuhinji u Prekovcu hitno potrebno obezbediti hladnjaču kako bi mogli da skladište i bezbedno čuvaju hranu kako bi mogli racionalno da je raspoređuju i čuvaju kvalitet.

Cena hladnjače je oko 600.000 dinara, ali je potrebno pomoći Narodnoj kuhinji i da sama proizvodi hranu na dva hektara koja poseduje. "Za to im je potrebna pomoć u priključcima za traktor IMT 539 (plugovi, tanjirača, drljača, sejalice ya krompir, kupus, pšenicu, kopačica prskalica i vadičica za krompir, rasturač đubriva, freza i bubanj) kao i seme i hemikalije", kazao je Matić.
"Idealno bi bilo kada bi se nabavio i plastenik koji bi obezbedio veće prinose. Time bi započeli i proces stvaranja samoodrživosti Narodne kuhinje uz dodatno zapošljavanje nezaposlenih. Kuhinji je trenutno neophodna veća količina konzerviranog graška, boranije, đuveča, zatim začini, a pre svega vegeta, biber, so, zatim pasulj i krompir", dodaje Matić.

"Treba učiniti sve da se pomogne izuzetno kvalitetan i požrtvovan rad zaposlenih u Narodnoj kuhinji i nevladinoj organizaciji 'Majka devet Jugovića' kako bi proširili svoju aktivnost i pokrenuli još jednu kuhinju u Štrpcu gde postoji potreba za najmanje 500 obroka dnevno", kaže predsednik Fonda B92.

Pomoć možete uputiti i slanjem SMS-a na broj 2500. Cena jedne poruke je 100 dinara u svim mrežama u Srbiji.

Sve informacije o načinu da pomognete uplatom određene sume novca ili dostavom neophodnih namirnica možete dobiti na telefon 064 815 12 42.


Pogledajte galeriju fotografija:
Pogledajte galeriju fotografija:
Pogledajte galeriju fotografija:
Pogledajte galeriju fotografija:
Pogledajte galeriju fotografija:
Pomoć možete uputiti i slanjem SMS-a na broj 2500. Cena jedne poruke je 100 dinara u svim mrežama u Srbiji.

Sve informacije o načinu da pomognete uplatom određene sume novca ili dostavom neophodnih namirnica možete dobiti na telefon 064 815 12 42.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: