Detinjstvo na kazanu

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2010.

12:18

Default images

U narodnim kuhinjama širom zemlje svakodnevno stoje i oni najmlađi, sa kanticama i u pohabanoj odeći čekaju svoj ručak, piše list.

“Ova porcija im je najčešće i jedini obrok u tom danu”, kaže Dragica Kljajić, stručni saradnik za socijalnu delatnost u Crvenom krstu Srbije.

“Najčešće su to deca čiji su roditelji korisnici materijalnog obezbeđenja i pomoći, naknade koju država daje najugroženijem stanovništvu. Njihovi su roditelji već godinama bez posla i ikakvih prihoda, odavno su potrošili sve resurse i došli su u situaciju kada im je veoma teško da sebi i svojoj deci obezbede i najosnovnije uslove za život”, navodi ona.

I poslednje istraživanje Ministarstva rada i socijalne politike pokazalo je da previše dece gladuje, podseća list.

Na pitanje "Šta se uskraćuje deci usled nedostatka novca?" - koje su anketari postavljali duž cele Srbije - roditelji su davali veoma slične odgovore. Mnogi su "priznali" da se na spisku restrikcija nalaze i namirnice poput mesa, povrća, keksa, sokova, sladoleda...

Inače, od 850 miliona dinara, koliko će na predlog Ministarstva rada i socijalne politike u narednoj godini biti izdvojeno za siromašne, a što je do sada najveća suma izdvojena za ove svrhe, 220 miliona biće uloženo za nastavak rada narodnih kuhinja.

Ta suma biće dovoljna za nabavku namirnica i za funkcionisanje narodnih kuhinja do sredine 2011. godine.

Izvor: Večernje novosti, 02.12.2010.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: