Naslovna strana


Click Here!


Ples nad grobovima; Koha Ditore
Početak veka

Piše: Veton Suroi.
16.8.2003.

1.
Devedesetih godina, kada su srpske snage ubijale albanske civile, doktor Rugova, koji je smatran predsednikom republike Kosova, slao je telegrame saučešća porodicama ubijenih. Ožalošćene porodice, kojima su u znak solidarnosti stizali izrazi saučešća sa celog Kosova, uzalud su očekivale da će sa njima biti i onaj koga su smatrale svojim vođom. Ipak, u trenucima bola telegram od "predsednika" podrazumevao je da se u njihovom bolu saučestvuje i na najvišem nivou. Posle četiri godine čekanja, dr Rugova, sada kao predsednik koga je izabrao jedan demokratski parlament, poslao je telegram saučešća za svoje ubijene sunarodnike, ovog puta srpske. Koliko znam, to dr Rugova nije činio često, može se reći nije činio uopšte. Naravno, trebalo bi da je ovo kraj tome, zbog činjenice da se dr Rugova obraća i srpskim žrtvama. Očekivati da će otići da lično izrazi saučešće bilo bi previše. Nikada nije lično izrazio saučešće ni Albancima, i to u gadnim vremenima, pa teško da bi se moglo očekivati da će lično izraziti saučešće Srbima. Utoliko više kada je reč o Srbima, jer je dr Rugova – kako danas a tako će biti do kraja života – posebno osetljiv na to da se ne identifikuje bliže sa Srbima i Srbijom. Razlog za ovo je jednostavan: njegov položaj taoca tokom rata, kada se često fotografisao sa Miloševićem i njegovim potčinjenima proklamujući mirovno rešenje za rat na Kosovu, prekid bombardovanja NATO-a i projekat za autonomiju Kosova i Metohije.

2.
Ipak, sahrana dva mlada Srbina obavljena je u prisustvu zvaničnika. Ali ne izabranih na Kosovu. Iz Beograda su došli premijer Živković i potpredsednik vlade Čović, kojima se pridružio zamenik glavnog administratora Brayshaw. U mrtvačkom političkom plesu nad grobovima dva ubijena Kosovca, dvema porodicama pogođenim bolom za ubijenima zvanično saučešće su izrazili predstavnici vlade iz Beograda. Dva mlada Kosovca u ovom trenutku simbolišu mnogo toga. Činjenica da su od terorističke ruke ubijeni kao deca i kao pripadnici manjine govori o Kosovu nepravednom i prema deci i prema pripadnicimna manjina, posebno prema srpskoj. Govori i o nepostojanju pravne države, i o tome da su ovakve konstatacije svojim prisustvom zapečatila dva srpska zvaničnika. Međutim, najviše govori o fizičkom odsustvu predsednika Kosova, u čijem opisu radnog mesta stoji da zastupa jedinstveno građane Kosova, njegove narode. Dr Rugova, koji već izvesno vreme ne zastupa ni deo Albanaca, svojim odsustvom je objektivno demonstrirao da ne zastupa ni srpski kosovski segment.

3.
Umesto da se suoči s bolom svojih srpskih sunarodnika, dr Rugova je poslao telegram u kome u ime naroda Kosova izražava "iskreno saučešće povodom tragične smrti". On zatim kaže "da smo snažno osudili ubistvo" i da porodice treba da budu "sigurne u to da ćemo učiniti sve što je u našim rukama da pronađemo i dovedemo pred lice pravde one koji su odgovorni za ubistva". Iz svoje odaje dr Rugova je u stvari poslao jedno ništa. On ne samo da nije učinio nešto u okviru svoje stranke da, ako ništa drugo, aktivisti Demokratskog saveza Kosova izraze neku vrstu solidarnosti sa srpskim porodicama ubijenih, već je tim porodicama obećao nešto što nije u mogućnosti da ispuni. Porodicama Jovović i Dakić obećao je "da ćemo učiniti sve što je u našim rukama" da ubice budu uhvaćene i da im bude suđeno, mada dr Rugova, može se reći, nije nadležan ni za šta u izvršnoj vlasti ni u sudstvu. U njegovim rukama, kako je predviđeno Ustavnim okvirom i praktičnim poslovima, nalazi se uglavnom kolekcija ruda sa Kosova, koju sa zadovoljstvom pokazuje posetiocima.

4.
Nad grobovima dva mlada Kosovca juče je zaigran politički ples. Uz prisustvo i bez prisustva političara. Mučan prizor za porodice, mučan prizor za Kosovo.

 

[pošaljite komentar] [komentari čitalaca]

 


© 2002, B92