Flora BrovinaDa li ce Srbi iskoristiti sansu na Kosovu?
autor: Flora Brovina
31. oktobar 2001.

PRISTINA, Kosovo – Vise od dve godine nakon sto su vazdusni napadi NATO okoncali zlostavljanje Kosova od strane Slobodana Milosevica, kosovski Srbi su dalje ispunjeni zebnjom. Mozda je polovina citave srpske populacije napustila Kosovo u strahu od osvete. Na stotine je nestalo i ne zna se gde su. Polovina Srba koji su jos na Kosovu zivi u malim, izolovanim enklavama gde se osecaju sigurnim samo zahvaljujuci prisustvu NATO trupa. Mnogi Srbi ukazuju na te uslove i na strah od nezavisnosti Kosova kao razlog da ne izadju na glasanje 17. novembra na prvim slobodnim opstim izborima koje je Kosovo ikada imalo. Medjutim, njihova je slika sveta iskrivljena. Ti izbori su velika sansa za njih, bas kao sto su oni sansa za nas – kosovske Albance.

Kako se blizi prva godisnjica mog pustanja iz srpskog zatvora – bila sam osudjena za terorizam – nadam se da cu postati predsednik pokrajine Kosovo kao kandidat Demokratske partije Kosova. Na ovim izborima, zelela bih da izazovem Srbiju na duel: ne da vidimo ko brze poteze nego da vidimo ko ce pre izgraditi demokratiju. Verujem da Kosovari imaju dobre razloge da budu optimisticni kada se radi o izgledima za buducnost.

Od kako smo oslobodjeni, jedna od najdrazih stvari koje sam videla bilo je dostojanstveno prihvatanje poraza od strane moje partije i Saveza za buducnost Kosova na proslogodisnjim opstinskim izborima. (Demokratski Savez Kosova je prevladao.) Cula sam bivse borce kako izgovoraju reci na koje bi svaki drzavnik mogao biti ponosan – niko nije izgubio, Kosovo je pobedilo. Mnogi bivsi borci su u mojoj stranci. Znali su da se nisu dobro pripremili za izbore. Mozda je jos znacajnije to sto su mnogi od njih ziveli u Evropi i severnoj Americi, i poznaju iz prve ruke lepotu sistema u kojem se vlast predaje mirno.

Sada, narod Kosova mora da udvostruci napore u oblikovanju svoje demokratije. Za kosovske Albance ce najveci izazov biti obnavljanje odnosa sa onima sa kojima nas povezuju godine patnje – pre svega, Srbima. Ni jedna druga mera kosovske zrelosti nece biti toliko bitna kao nasa sposobnost da omogucimo svim nasim ljudima da zive u miru i dostojanstveno.

Ni jedna grupa ne moze da obavi ovaj tezak posao samostalno. Nasi srpski susedi moraju skupiti hrabrost da nam podju u susret. Najjednostavniji i najkonstruktivniji korak bi za kosovske Srbe, koji su bojkotovali prosle izbore, bio da ucestvuju na ovim predstojecim zakazanim za 17. novembar.

Oni imaju mnogo opravdanih strahova. Ali nasi strahovi nas ne smeju sada voditi; njih ima toliko mnogo i tako su uobicajeni. Svako na Kosovu zna sta znaci ziveti u strahu. Hiljade kosovskih Albanaca se i dalje vode kao nestali, a nekih 250 je jos uvek u srpskim zatvorima. Nakon 19 meseci u jednom od tih zatvora, ja znam sta znaci bojati se sutrasnjice. Medjutim, ja takodje znam da ce bolje sutra svakako doci. Jedini je izbor da krenemo napred.

Mnogi kosovski Srbi strahuju da ce glasanjem dati skupstini legitimitet koju ce albanska vecina iskoristiti da odvede Kosovo u nezavisnost. Niko ne moze znati sta buducnost nosi, iako je istina da mnogi, mnogi kosovski Albanci gaje iskrenu zelju za nezavisnoscu.

Vecina medjunarodnih posmatraca, i vecina posmatraca u Beogradu, priznaju, barem privatno, da se vlast Beograda nikada nece ponovno uspostaviti nad Kosovom. Bojkot nece izmeniti tu realnost. Upravo suprotno, zauzimajuci nepomirljiv stav, Srbi bi mogli olaksati Albancima i medjunarodnoj zajednici da ih ignorisu.

Medjutim, ukoliko se dovoljan broj Srba pojavi na izborima, mogli bi lako da dobiju drugu ili trecu stranku po snazi u kosovskoj skupstini. Albanski glasovi su podeljeni izmedju tri glavne stranke; srpski glasovi ce pripasti jednoj snaznoj partiji.

Osim toga, srpskoj manjini je zagarantovano 10 mesta u parlamentu prema zakonu. Ukoliko glasaju, Srbi bi mogli dobiti sansu koja im se nije do sada pruzala da iznesu sta ih muci kao i svoje stavove  ostalim stanovnicima Kosova i medjunarodnoj zajednici.

Surova je istina da kosovski Srbi imaju samo dve opcije: da glasaju i time uzmu svoju sudbinu u svoje ruke ili da svoje beznadje obeleze pocetkom svoje lagane politicke propasti. Nadam se, zarad Kosova, da ce se odluciti za demokratiju.

Flora Brovina, pedijatar i pesnikinja, je predsednica Kosovske Lige Albanskih zena i kandidat za predsednika Kosova.