Naslovna strana


 

Putnici ludog tramvaja

Sedma sila o sebi i "sjebi"

Novinar je novinaru vuk. Tome u prilog govore rezultati tradicionalne ankete "Statusa", u kojoj su (anonimno) učestvovala 94 novinara, od toga 62 iz štampanih medija, 26 iz elektronskih i 6 iz agencija. Opšti je utisak da se ne propušta nijedan potez kolega, dok su pojedinci jedva dočekali da "naplate stare dugove" i nepotpisano iskritikuju sve one koji su im se ikada zamerili. Iz tog razloga je dozvoljenu anonimnost većina kolega dočekala sa oduševljenjem, pa su se mogli čuti i atributi "mutavi i drski" i "neko ih je slagao da su profesionalci". Retkima je ova godina donela puno uspeha i samim tim novca, što neki teško praštaju. "Pod lupom" kolega našli su se svi - novinari, "oni koji se usuđuju da se tako nazivaju", "Bebini spavači", "novine bez boje, mirisa i ukusa", "kompletni idioti koji ne znaju ni kome se ni zašto obraćaju" i "sva deca Kurira"...

 

Novinar godine

1.Olja Bećković / Miloš Vasić
2. Bojana Lekić
3. Aleksandar Tijanić

Olja Bećković, autor i voditelj "Utiska nedelje", sad već statusne emisije TV B92, i Miloš Vasić, novinar nedeljnika "Vreme", prema najvećem broju glasova, zaslužili su titulu novinara godine. Ovaj dvojac je prošle godine podelio drugo mesto. Presudni su bili kvalitet i autentičnost emisije "Utisak nedelje" i istraživački tekstovi Miloša Vasića.
Bojana Lekić, "ipak najbolja" (novinar radija SCG), zauzela je drugo mesto, kao "dokaz da se novinarski rad isplati". "Toliko osporavani prelazak Lekićke sa RTS na BK TV nije uticao na kvalitet njenog rada" (novinar Ekspresa). Bojana je za svoje kolege ostala sinonim dobrog ukusa, agresivnog ali ne i vulgarnog pristupa sagovornicima, što se ne može reći za Aleksandra Tijanića koji je i ove godine jedini uspeo da se istovremeno plasira i na listu najboljih novinara i na listu onih koji to nisu. "Nevaspitan, nekulturan, arogantan do besvesti", a ipak hvaljen, aktuelni direktor RTS potvrdio je da je i dalje u vrhu srpskog novinarstva.
Pozitivne komentare dobili su Brankica Stanković jer "daje nadu", Dragan Bujošević i Nenad Lj. Stefanović "samo on, zato što ostali ne zaslužuju da uđu u konkurenciju" (novinar BBC-a).


Bruka za profesiju

1. Tanja Vidojević
2. Sanja Marinković/Aleksandar Tijanić
3. Dragan J. Vučićević

Jedan kolega je otišao tako daleko da je za Tanju Vidojević rekao da je "neopevani kreten koga za to još i plaćaju". Voditeljka "Zamke" osvojila je prvo mesto izazvavši pritom ubedljivo najveći revolt svojih kolega, a njen rad je ocenjen kao "neprofesionalan, nadobudan i povodljiv".
Zanimljivo je i da predstavnici sedme sile kolegama zameraju na "ostrašćenosti u informativnom programu", fenomenu "novinara-preletača koji lete iz redakcije u redakciju isključivo zbog, kako kažu, profesionalizma". Na udaru su se našle svakodnevne "bljuvotine Kurira" i "vulgarnost, jeftin senzacionalizam i neinformisanost". Svoje profesije novinari se stide i zbog "očajnog praćenja pogroma nad Srbima u stranim medijima, intelektualnog terorizma i hipokrizije u domaćim medijima, političkih komesara i ‘spavača’ Bebe Popovića u beogradskim redakcijama".
Novinar Glorije bi u ovu kategoriju rado stavio i Vesnu Radusinović, "ali ne može da utvrdi da li je ona novinar ili nije", dok za Sanju Marinković smatra da je "pogrešna osoba na pravom mestu". Prema njegovom mišljenju, "nedostaje joj mašte i verbalnih sposobnosti da bi bila dovoljno provokativna. Sanja je nesposobna da bude cinična, što je osnovna ideja emisije koju vodi". Najveća je, međutim, bruka nad brukama "novinarska plata" i "status novinara" (novinari Glasa javnosti). Iako je osvojila titulu najboljeg novinara Olja Bećković je dobila i puno negativnih ocena, zbog "drskosti i mutavosti, govorne nekulture, elementarnog nepoštovanja sagovornika i nepripremljenosti za emisiju".


Najbolje dnevne novine

1. Novosti
2. Politika
3. Blic

Večernje novosti su ove godine preuzele vođstvo od Politike, koja je uz minimalnu razliku pobedila u utakmici sa Blicom. Najtiražniji dnevni list u zemlji pobedio je i "zbog količine relevantnih informacija". Jedan novinar svoj glas Politici opravdao je komentarom "takva je ponuda", a najstariji dnevni list u zemlji je drugoplasiran i zbog toga što je "najopširniji" i "ima nenadmašan kulturni deo i dobro pokrivenu međunarodnu politiku".
Blic se ove godine prvi put pojavio među najboljim dnevnim novinama "zato što je najšareniji" i "zadovoljava osnovne potrebe široke populacije, što mu i ne ide u prilog jer sve više žuti, ali je bar uvek na licu mesta", "manje-više uspešno balansira između suvoparnog, objektivnog, gradskog lista kome se veruje i vesele, šarene novine". Za pobednicima kaskaju Danas ("informativne i koncizne novine, koje često prate događaje unapred") i Kurir zato što je "najkraći, šaren i košta deset dinara". Za "najžući" dnevni list novinar Plejboja smatra da je "najbolji, jer je dan pre nego što se rodio sin glumca Tihomira Arsića objavio da se beba rodila". U oštroj konkurenciji našao se i Sportski žurnal "zbog sveobuhvatnosti i informisanosti".


Najgore dnevne novine

1. Internacional
2. Kurir
3. Balkan

Prošlogodišnji pobednik Kurir, ove godine je zamenio mesto sa Internacionalom, koji je i pre dve godine zauzimao ovu "prestižnu" poziciju. Anketirani su se upravo oko ovog redosleda najviše i dvoumili. Za neslavnog pobednika se među ispitanicima čulo da ga "prave kompletni idioti koji ne znaju ni kome se, ni zašto obraćaju", da se "ne zna ko ga uređuje i odakle im informacije". Puno negativnih komentara izmamio je i Kurir - "nisu novine, a kupuju se na trafici", a najveća bruka za profesiju je "njihov tiraž". Kolege nisu imale milosti ni prema "deci Kurira", niti njihovom "šibicarenju, koje nikad nije bilo rad već fora". Anketa "Statusa" je otkrila da novinari ovih novina "često filuju događaje po sopstvenoj želji i neznanju", dok za njihove tekstove smatraju da su "petparačke priče za petparačku Srbiju". "Sve što sluđenog i sirotog čitaoca nije sramota da pročita, novinare i urednike Kurira nije sramota da objave". Kolege nisu ostale ravnodušne ni prema dnevnom listu Danas, ocenivši ih kao "novine bez boje, mirisa i ukusa", i "apsolutno najbolji primer jednostranog novinarstva, u kojem i nema pomisli da bi odatle nešto moglo da se sazna".
Za Balkan koji se našao na trećem mestu, pojedine kolege misle da je "žut", dok ima i onih koji za Blic, treći na listi najboljih dnevnih novina, misle da je "žućkast".


Najbolje periodične novine

1. Vreme
2. Nin
3. Status

Godinama unazad, Vreme i NIN su najcenjenije periodične novine. Za većinu naših ispitanika Vreme je "navika" i dive im se baš iz razloga "što opstaju". NIN je po mnogima prešao u "tradiciju", dok je Status zauzeo treće mesto zbog svoje "iskrenosti i autentičnosti", kao "dokaz da kad je svetsko 'ne rađa' kao naše". Prvoplasiranom ipak neki zameraju što im se "pisanje svelo na prežvakavanje i prepričavanje tekstova iz dnevnih novina uz poneki izuzetak - Anastasijević i Vasić". Evropa i Glorija su među retkim periodičnim novinama koje su ušle u najuži izbor i za najbolje i najgore periodične novine. Ocenjujući Gloriju, jedan novinar je prepoznao "duh svežeg novinarstva, bez uredničkih zahvata koji guše sterilnom ili preteranom urbanošću", dok drugi kolega deli mišljenje svoje žene, majke i tašte, koje se "kunu" u Bazar. Novinaru Balkana je bilo "teško odlučiti se za najbolje, jer su sve u istom rangu - osrednje".


Najgore periodične novine

1. Svet (ubedljivo)
2. Skandal
3. Ekskluziv

"Sva senzacionalistička izdanja" bila su zajednički imenitelj za periodičnu štampu čija pisanija nisu zavredela poštovanje kolega. Svet već godinama neprikosnoveno slovi za najgore periodične novine, a u stopu ga prate Skandal i Ekskluziv, i ostali "kupusni listovi", u kojima rade "ljudi koji se neprofesionalno bave svojim poslom". U tesnoj konkurenciji su se našle i Glorija, Plejboj i Evropa za koje su se mogla čuti mišljenja da su "Kurir u boji". Za kontroverzni "Plejboj" jedan ispitanik je konstatovao da "Hjua još niko nije obavestio, u suprotnom bi progutao pufnu". Evropa se našla u oštroj konkurenciji za treće mesto zbog "ispraznih tekstova, sa prepisanim delovima tuđih tekstova od pre šest godina". Glorija je pobrala dosta glasova "jer je postala tabloid", Ekskluziv - "zato što gađa ciljnu grupu onih koji ne znaju sva slova, a napisan je na nivou lošeg učenika drugog razreda osnovne. Bolji pristup se može naći u devojačkim spomenarima".


Tekst godine u pozitivnom smislu

1. Tekstovi Miloša Vasića
2. Kolumne Bogdana Tirnanića
3. Tekstovi Ljiljane Smajlović o Haškom tribunalu

Rezultati ankete pokazali su da novinari prate rad svojih kolega ali najveći broj ispitanika nije mogao da se seti i izdvoji pojedinačni tekst u moru objavljivanih tokom minule godine. Ona druga polovina zapamtila je i datum izlaženja teksta kojem se dive. Najcenjeniji su tekstovi Miloša Vasića u Vremenu, koji sa Oljom Bećković deli i laskavu titulu novinara godine.
U pozitivnom smislu ispitanicima su ostale u sećanju i kolumne Bogdana Tirnanića, koje godinama unazad izazivaju poštovanje kolega. Sem tri prvoplasirana autora, glasove su osvojile i kolumna Dragana J. Vučićevića ("Gospodo poslanici, stoko jedna bezrepa"), tekstovi Zorana Panovića i "Dosijei" u Statusu. U oštroj konkurenciji našli su se i brojni tekstovi i kolumne iz Vremena i NIN-a i tekst "Stid" Mirjane Bobić-Mojsilović. Za prepisku između Bebe Popovića i Aleksandra Tijanića ima mišljenja da se radi "o naučnom eksperimentu, koji potvrđuje da papir trpi sve."


Najbolja TV stanica

1. B92
2. BK
3. RTS

Duplo više glasova od drugoplasiranog osvojio je prošlogodišnji pobednik Televizija B92 "zato što je informativna" i "uspela je da značajno popravi svoj rejting", "ako zanemarimo političku pristrasnost". Na račun najgledanije televizije među novinarima pale su i negativne kritike, jer "luta između Pinka i BK, ima dobar program, ali tek kad se izuzme isključivost u političkim stavovima i ukusu". Televizija BK je u tesnoj trci sa RTS ipak odnela pobedu, ali "pod uslovom da se izuzmu Karićevi pamfleti". Veoma dobro na ovoj listi kotira se i Studio B koji "se ponovo probudio", "umio" svoj imidž, ima kvalitetne sadržaje, iako još nije beogradska TV u najboljem smislu". Pink se nalazi odmah posle gore pomenutih TV stanica, što svedoči da "ružičasta" televizija još ima svoju vernu publiku. Jedan novinar koji preferira anonimnost misli "da je ovde teško neku TV stanicu oceniti kao najbolju. Informativne emisije su neinventivne i ne baš naročito dobre, dok su emisije zabavnog karaktera na ili ispod granice treša."


Najbolja TV emisija

1. Insajder
2. Utisak nedelje
3. Kulturni nokaut

Insajder, iz ovogodišnje produkcije B92, već je zaslužio epitet najbolje TV emisije. "Ozbiljan začetak analitičkog TV novinarstva u nas", "veoma brza emisija, odlični sagovornici, opasne teme", komentari su koji najčešće stoje uz ovu emisiju. Pored već neodoljivog Utiska nedelje, B92 ima veliki broj gledanih emisija. Prednjači Mile protiv tranzicije ("ušao u legendu"), ali ne zaostaju ni Vesti ("BBC u srpskoj nošnji"), Glamurama( "Suzana je potkovana i nezaustavljiva, a njena kamera hvata široko što je retkost"), Sav taj folk. Anketirani su još izdvojili i emisije sa BK TV - Klopka, Suočavanje, Nije srpski ćutati, Telefakt; sa Pinka - Nikad izvini, sa RTS - Ključ. Interesantno je da kolege nisu zaboravile ni "Fantastik erotik magazin" koji se u sitnim satima prikazuje na Košavi.


TV lice

1. Olja Bećković
2. Nataša Miljković
3. Goran Dimitrijević

"Sva TV lica su ishabana. Nema novih" - tvrdi novinar Kurira, mada su ostale kolege prepoznale Olju Bećković kao najupečatljivije. Drugoplasiranu karakterišu kao "odmerenu, pristojnu, šarmantnu, u svakom momentu snalažljivu", mada je bilo i onih koji su se negativno izjasnili o njoj i njenom radu rekavši da je Nataša "devojka koja ima zvanje magistra, i kao takva ne sme sebi da dopusti onakvo neznanje u radu". Goran Dimitrijević, voditelj brojnih emisija B92 osvojio je najviše simpatija ženskog dela publike, i svojim karakterističnim glasom i nastupom zaslužio treće mesto. Suzanu Zlatanović, koja se našla u oštroj konkurenciji, cene zato što je "potkovana i nezaustavljiva, i postavlja pitanja koja bismo svi mi postavili", mada ima i onih koji prate njenu emisiju zato što "vole takve frikove". Za Milana Kalinića, voditelja Pink TV, jedan od anketiranih je rekao da je "čovek apsolutna škola vođenja, pozer i cool u stilu američkih voditelja". Pozitivno su ocenjeni i Branka Nevestić, Nataša Lekić, Maja Uzelac - TV lice prošlogodišnje ankete.


Najbolja radio stanica

1. B92
2. 202
3. JAT

B92 je upečatljivo najslušaniji radio i to je tradicija koja se ponavlja iz godine u godinu. Skoro svi ispitanici su izdvojili Radio B92 kao najbolji i najslušaniji, u prilog čemu svedoči slušanost emisija koje emituje ova radio stanica. Posle Radija B92, na drugom mestu se našao Radio 202 zbog "kvaliteta profesije koji je dokazan u svim segmentima". Radio JAT našao se među omiljenim radio stanicama zbog "tradicionalno dobrog muzičkog programa, kratkih ali aktuelnih vesti, bez suviše čestih prekida programa zbog reklama". Prema broju glasova slede Radio Beograd ("zbog prenosa utakmica"), Novosti, Idea, 063 ("zbog muzike") i Radio S. Ima i onih koji ne slušaju radio, dok je pri izboru za najbolju stanicu, za neke relevantan kriterijum i to što "lako nalaze frekvenciju" (Stenka radio).


Najbolja radio emisija

1. Kažiprst
2. Peščanik
3. Emisije Igora Brakusa

"Uglavnom slušam radio zbog muzike i prenosa sporta, tako da ne bih izdvajala emisije" (anonimni novinar). Situacija se, bar kada su radio emisije u pitanju, nije promenila, jer su prva dva mesta u odnosu na prošlu godinu ostala nepromenjena. Kažiprst i dalje slušaju jer "svako jutro ubodu - baš tamo gde treba", ali ima i mišljenja da "bi bila strahovito zanimljiva emisija, kad ga ne bi vodili jednostrani debili". Opšti je utisak da su se na ovoj listi našle uglavnom emisije radija B92 - Dnevnik, Uvek četvrtkom, Zagrej stolicu, Originalni soul rečnik, Dizanje i Penzionerovo ćoše. Iako po slušanosti ne mogu da se porede sa emisijama Radija B92, na ostalim stanicama slušaju se emisije Još jednom o... (Studio B), Kulturni magazin i Jutarnji program (202), Pečat vremena i Karavan (Prvi program Radio Beograda) i Kladioničarski vikend (Radio Novosti).

vrh strane

 

 

© 1995 - 2019 , B92