Naslovna strana


Click Here!
Prethodna strana

verzija za štampu Odstampajte stranu


Radikalna rešenja za maksimalno korišćenje sadržaja

Autor: David Brewer
Izvor: Poynter

[pošaljite komentar]

U beogradskom sedištu RTV B92 promene su upravo u toku. Ova stanica, koja je bila trn u oku bivšem Miloševićevom režimu, upravo se sprema za revolucionarne promene u kreiranju sadržaja vesti.

Cilj je da se vesti isporuče svim platformama B92 koje su zasnovane na tekstu, bez suvišnog ponavljanja. To znači da će sadržaj koji se jednom napravi automatski biti u isto vreme objavljen na webu, na WAP-u, SMS-u, TV textu i svim budućim digitalnim platformama.

Nikola Tomić je proveo celu prethodnu nedelju u redakciji B92, objašnjavajući kolegama zašto treba pisati vesti na novi način. A u drugoj kancelariji, u prostorijama Radio-televizije B92 na Novom Beogradu, Dejan Restak je izvodio eksperimente na polju novog web dizajna da bi uveo što više izmena u proces stvaranja sadržaja.

U tehničkom odeljenju, Vojkan Radoš je napravio planove za sistem koji će radikalno promeniti način na koji redakcija proizvodi, prikazuje, arhivira i isporučuje sadržaj. Svi ovi zadaci su veoma važni za plan koji bi urednik informativne redakcije Sanda Savić i njen urednički i tehnički tim trebalo da sprovedu. U uglu iste te prostorije, Vlada Ćalić je radio na kodeksu koji takođe obećava da će zauvek promeniti način na koji B92 proizvodi sadržaj.

Tomić je svestan da njegov web tim, koji radi u novoj zgradi RTV B92, treba da odigra najvažniju ulogu. Sajt kojim on rukovodi, B92.net, trebalo bi da postane centralni deo, pokretač nove i konvergentne informativne mašine B92.

Ovaj sajt mora da odigra dve uloge. Mora zarad postojećih korisnika da prikaže najvažnije priloge o kojima izveštava B92 RTV, ali mora i da isporuči taj sadržaj svim postojećim digitalnim platformama kojima B92 raspolaže, i da bude sposoban da obezbedi sadržaj za buduće platforme, a sve na osnovu postojećih izvora.

Restak je istraživao različite poslovne mogućnosti. On je želeo da ponudi vesti B92 na više različitih platformi, međutim, Restak, Tomić i Sanda Savić znaju da zapošljavanje novih novinara da bi se ovaj sadržaj prilagodio za ove platforme i nabavka novih sistema za ovu svrhu ne dolaze u obzir. Njima je potrebno rešenje koje će obezbediti da sadržaj, kada se jednom napravi, bude bez dodatnih intervencija isporučen svim platformama zasnovanim na tekstu.

Plan je jednostavan. Oni su isipitali sve postojeće platforme i izračunali koliko sadržaja svakoj od platformi treba. Onda su izračunali, sabirajući broj karaktera koji je potreban svakoj platformi, koji je minimalni broj karaktera potreban da bi se zadovoljile sve platforme. Sada se ovi podaci uvode u menadžerski sistem za kreiranje sadržaja da bi se svi novinari naučili da kreiraju sadržaj u potrebnoj formi.

Promenio se i način na koji novinari pišu izveštaje. Čak i najsofisticiranija tehnička rešenja biće dovedena u pitanje ukoliko se tekst piše nedisciplinovano. Moraju da postoje pravila. Novinari moraju da misle na sadržaj koji stvaraju jer je to deo tehničkog rešenja.

Zanimljivo, to je značilo da se moramo vratiti na osnove dobrog štampanog novinarstva. Naslovi moraju da imaju smisla. To moraju da budu rečenice, a ne natpisi/etikete. Subjekat, glagol, objekat. Piramidalno novinarstvo koje je zasnovano na činjenicama, a ne na praznim rečima. Ne sme da bude uludo potrošenih reči. Ko, kad, zašto, gde, šta i kako. Sve osnovne stvari koje je većina novinara naučila već prvog dana na poslu. Zanimljivo je što se pokazalo da najbolja stara praksa predstavlja i najbolje rešenje za kreiranje sadržaja u digitalnom dobu.

Neki novinari B92 bili su u dilemi da li srpski jezik može da se svede na kratke naslove, koji su najvažniji za rad kada je u pitanju SMS, WAP i TV text. Ovakvi argumenti su obično znak straha, i brzo su bili odbačeni. Drugi su smatrali da uvođenjem ovog sistema vesti mogu izgubiti na snazi i na oštrini, ali su uskoro shvatili da ovako jasno definisan sadržaj u isto vreme znači i oštrije novinarstvo. Bilo je potrebno samo nekoliko sati obuke da bi se svi uverili da se ovo može izvesti.

To je omogućilo da tehnički tim uvede instrumente koji će obezbediti da sadržaj uđe u bazu podataka i da se onda njegovi delovi koriste u raznim digitalnim platformama.

Ćalić se osmehnuo u uglu kancelarije. “Da vam pokažem nešto”, rekao je uzimajući daljinski upravljač i hodajući prema TV aparatu koji se nalazio u centru prostorije. Okrenuo je kanal B92, pritisnuo dugme Text, ukucao broj koji je odredio za probnu stranicu i pojavio se isti tekst koji je pre nekoliko sekundi sačuvan i okačen na web sajt.

Ćalić je prikazao prvu verziju novog informativnog proizvoda B92 koji je napravljen na osnovu sadržaja koji se već koristi online. Nije u pitanju velika nauka, i B92 nije prvi medij koji je ovo uradio, ali to možda negde drugde ne bi bilo uvedeno tako brzo i sa toliko odlučnosti i energije.

Za celu ovu ideju zeleno svetlo je dao CEO B92 i glavni i odgovorni urednik Veran Matić, pre samo mesec dana, i evo gde smo sada – gledamo u prvu test-stranicu potpuno novog načina rada za čiju je izradu trebalo manje vremena nego što bi nekim drugim medijskim operacijama bilo potrebno da oforme radnu grupu i naprave prvi nacrt studije izvodljivosti.

Bilo je jasno da Matić želi da stvori najkonvergentniju, multiplatformnu redakciju na Balkanu. Matićev tim je jednostavno pratio njegove instrukcije kako bi realizovao plan u najkraćem mogućem roku.

Matić zna da ova multiplatformna strategija pruža uticajnim informativnim operacijama B92 još jedno sredstvo za postizanje samoisplativosti. Matićeve medijske operacije koje su u usponu, i koje su iz gerilske faze prerasle u glavni nezavisni javni servis, traže mogućnosti za dodatne prihode.

Blo je zanimljivo videti kako se svi argumenti protiv ovakvog prilaza jednostavno brišu kada je sistem primenjen. Strategija je bila jedino što je važno, nije bilo mesta za kompromis, razvodnjavanje ili odugovlačenje. Sistem je morao biti uveden brzo. Ta brzina prihvatanja sistema bila je zaista impresivna.

I dok bi druge stanice možda odugovlačile ceo proces, razmatrajući dobre i loše strane, B92 je jednostavno krenuo da radi na tome. Rezultati će biti očigledni tokom leta 2004, ali je ideja prihvaćena, tim joj se posvetio, sistemi su napravljeni, a novinari su reagovali pozitivno. Nadam se da će mogućnosti dodatne zarade biti iskorišćene a da se pri tom ne utroši nijedan jedini evro za zapošljavanje novih ljudi.

Informativni i tehnički tim B92 ponosan je na sebe, s punim pravom. Reagovao je na ovu ideju i uveo ju je bez oklevanja. Dao je primer koji bi i drugi trebalo da slede, jer nisu samo medijske operacije u zemljama u tranziciji pod pritiskom reorganizacije. Čak i veće, bogatije i zrelije medijske organizacije osećaju potrebu za promenama.

Prilagođavajući se brzom razvoju medijskog okruženja, svi posežu za sličnim postupcima. Zreli zapadni mediji ponekad su u prednosti jer imaju novac, ljude i tehnologiju koja se bavi novonastalim problemima. Ali možda i mediji u demokratijama u nastajanju ponekad imaju prednosti: oni su morali da budu inteligentni, prilagodljivi, a veoma često i hrabri, samo da bi preživeli teškoće u proteklim godinama. Može li se dogoditi da oni diktiraju tempo preuzimajući rizike i postanu lideri u razvoju i uvođenju svežih, imaginativnih, hrabrih rešenja koja će svima biti od koristi?

Napomena: Autor teksta Dejvid Bruer pomagao je B92 u implementiranju strategije konvergentnog sadržaja, što je deo programa obuke koju sprovodi BBC World Service Trust ECBJ (Evropski centar za novinarstvo).

[pošaljite komentar]

vrh strane

 

 

© 1995 - 2019 , B92