Natasa KandicOdgovor Sluzbi drzavne bezbednosti Srbije
Natasa Kandic, Fond za humanitarno pravo
21.3.2002.

Reagujuci na zahtev FHP-a da Skupstina Srbije otvori pitanje odgovornosti nacelnika Drzavne bezbednosti i potpredsednika Vlade Srbije, nacelnik DB-a Andreja Savic potvrdio je da je izvrsio "proveravanje" odredjenih srpskih poslanika u Skupstini Kosova, na osnovu ovlascenja potpredsednika Vlade, a u skladu sa propisanom procedurom sluzbe.

Iako je potvrdio da je izvrsio "proveravanje",nacelnik DB-a ocenjuje da FHP siri dezinformacije kojima se "otezava zapoceta transformacija Resora u savremenu sluzbu prema evropskim standardima". U vezi sa recenim, pitam nacelnika DB-a Andreju Savica po kojoj to proceduri vrsi proveravanja i u kom zakonu pise da on i sluzba kojom rukovodi imaju ovlascenja da politicarima dostavljaju "dosijea" o poslanicima i drugim gradjanima. Takodje, pitam kako ce to on doprineti izgradnji "savremene sluzbe" ako ispoljava poslusnost i po cenu krsenja zakona. Po mom dubokom misljenju od te recene transformacije nema nista, ukoliko nacelnik i sluzba nastave da se bave spijuniranjem poslanika i drugih gradjana kao vaznim zadatkom u saradnji sa predstavnicima vlasti.

Drzavna bezbednost, a pre svega Javna bezbednost, po zakonu su duzne da protiv pojedinaca za koje imaju dokaze da su pocinili krivicno delo podnesu krivicnu prijave, bez obzira da li su poslanici koalicije "Povratak", clanovi DOS-a, visoki predstavnici vlasti ili gradjani bez funkcija i zvanja. Iznad zakona ne moze da bude niko, kako policijske sluzbe, tako i politicari.