Sonja BiserkoSudjenje Petru Lukovicu
autor: Sonja Biserko
1. april 2002.

Petar Lukovic je zavrsio na sudu po tuzbi Miodraga Popova, javnosti poznat sa "Radikalskih talasa" TV Pink, zato sto se usudio da podseti nasu javnost na njegovu huskasku ulogu pocetkom rata.

Naime, Petar Lukovic u svom tekstu u Reporteru navodi da je "nekadasnji ratni izvestac iz Vukovara i voditelj onih TV dnevnika kad smo, slusajuci Miodragove price o ogrlicama od srpskih decijih ociju, imali patolosku potrebu da koljemo svakog Hrvata".

Ovaj novinar, kao i mnogi drugi, vratili su se u javnost na velika vrata nakon promena i sada Petra Lukovica tuzi zbog obescascivanja njegove licnosti, te nanesenih "teskih dusevnih bolova " i za to trazi obestecenje u iznosu od 80.000 EUR-a. Tuzba je podignuta i protiv Perice Vucinica, glavnog i odgovornog urednika Reportera.

Helsinski odbor podseca da ovaj slucaj pokazuje kako se danas placa cena zbog toga sto je propustena prilika da se odmah nakon promena pokrene proces lustracije u svim profesijama, pa i novinarstvu. Relativizacija zlocina i odgovornosti za njih ohrabruje nosioce govora mrznje da ponovo traze i nalaze prostor na javnoj sceni. Istovremeno, ih ohrabruje da licnosti i medije koji su svih ovih godina bili na principjelnim antiratnim pozicijama povlace po sudovima i na taj nacin ucestvuju u kampanji koja se protiv njih vodi sa ciljem da ih diskredituju.

Navodno neutralno ponasanje nove vlasti takodje je u funkciji relativizovanja odgovornosti za ratnu politiku bivseg rezima. Ovakav odnos prema nedavnoj proslosti i njenim protagonistima udaljava srbijansko drustvo od normalizacije, ne samo u zemlji, vec i citavom regionu.