Naslovna strana


Click Here!

Strana: 1 | 2 | 3


Velimir Curgus Kazimir"Vreme" br. 565
Teret saveznistva
Autor: Velimir Curgus Kazimir
1. novembar 2001.

Ni nevladin sektor nije previse osetljiv na polozaj Radija i TV B92. Ili vas ovaj medij nedovoljno prati ili daje prostora i drugoj strani. Osim toga, politicki nije jasno s kim je. Da li ga manje voli Kostunica ili Djindjic? A ne mozete mu jos uvek "nakaciti" radikale ili socijaliste. Mnogo cudan neki medij. Zasto se ne odluci? Ne moze to tako.


Dragan Kujundzic Ajhman u Jerusalimu, Milosevic u Hagu:
Pristojnost, suverenitet, pravda

Autor:Dragan Kujundzic

Izlaganje na konferenciji Western Humanities Alliance, University of California at Davis,
18. oktobar 2001. godine

Dokument koji opisuje dogadjaj koji se odigrao u Djakovici 2. aprila 1999. govori veoma malo o besmislenosti zlocina, zlocina bez smisla ili ideje, u originalnom smislu reci - smisao. Jer sta moze da se kaze o Rini Hadziavdija, staroj 4 godine, cak i kad prica pokusava da razotkrije njenu smrt pred licem pravde, dok optuznica pokusava da obnovi secanje na ovaj dogadjaj i spase ga od potpunog zaborava. Ali dok je dokument u sluzbi stvaranja svedocanstva, on nas suocava sa jos jednom strahotom masovnog ubistva, dobro poznatom iz iskustva Holokausta.


Adam MihnjikEkskluzivno za B92
Intervju sa Adamom Mihnjikom
Autor: Veran Matic
20. oktobar 2001.

Jugoslovenske vlasti bi trebalo da nauce od Poljske da ne naprave gresku koja bi se zasnivala na tome da stvaraju sliku da je nova vlast grupa posvadjanih divljih svinja koje se bore za mesto za valovom. Ako slika o novoj vlasti postane takva, onda je ona porazena.


Misha Glenny18. oktobar, 2001, NYT
Misha Glenny: Zaustavljanje terorizma na Balkanu

Vec deset godina, Balkan predstavlja jedan od najvecih izazova za spoljnu politiku Evrope i Amerike. U martu 1999, Balkan je izazvao NATO da udje u prvi rat, gotovo 50 godina od dana kada je taj savez osnovan. Nakon 11. septembra, medjutim, niko sebi ne moze da priusti taj luksuz da misli na podeljeni Balkan. SAD i Evropa su prinudjene da preusmere politicka, vojna i finansijska sredstva iz regiona ka njihovoj borbi protiv terorizma.


Aleksandar KvasnjevskiEkskluzivno za B92
Intervju sa Aleksandrom Kvasnjevskim
Autor: Veran Matic
18. oktobar 2001.

Mislim da je vladajuca koalicija radila suvise arogantno, nacinjeno je mnogo gresaka, mnogo je bilo zvanicnog optimizma, uvodjene su reforme koje su, s jedne strane, potrebne Poljskoj, a sa druge su stvarale mnogo nevolja obicnim ljudima.


Dezmond TutuEkskluzivno za B92
Intervju sa Dezmondom Tutuom
Autor: Veran Matic
8. oktobar 2001.

"Za proces pomirenja je vazno to da jaz izmedju bogatih i siromasnih bude smanjen. Jer ako ne postoji neka vrsta transformacije u redovima siromasnih, tako da oni mogu da postanu bogatiji, onda "mozete da se pozdravite" sa pomirenjem!".


Carls SimicNjujork posle katastrofe
Miris rata i novih pokolja
Autor: Carls Simic
/specijalno za Danas i Frankfurter algemajne cajtung/

Ni televizijske ni novinske slike, ma kako snazne bile, nisu kadre da prenesu svu jacinu destrukcije u Njujorku. Neophodno je da ste bar jednom stajali u podnozju STC-a da biste sagledali svu neizmernost tih kula. Secam se kako sam ovog proleca pomislio, kada smo se nas nekoliko prosetali do obliznjeg restorana, da je, cak i po njujorskim standardima, ovo zdanje vise nego ogromno: od njega vam zastaje dah, nepojmljivo je i nesagledivo cak i kada je vidik potpuno bistar, pravi spomenik optimizmu koji uliva poverenje. Moram priznati da mi je trebalo vremena da shvatim kao stvarno ono sto smo ja i milioni drugih gledali proslog utorka. Cak i posto je drugi avion pogodio kule, nikako mi nije dolazilo u glavu da se one mogu srusiti.


Otvoreno pismo mojoj unuci
Pocetak Treceg svetskog rata
Autor: Robert Karl Manoff, 14.septembar 2001.

U jutrosnjem broju ‘’New York Times’’-a, Tom Fridman izvlaci logican zakljucak iz dve cinjenice koje su se pojavile u poslednja dva dana: (1) Nasi lideri nazivaju ovaj akt ‘’neprijateljskim cinom’’, i (2) bin Ladenova organizacija ocigledno ima svoje pripadnike u 55-60 zemalja. Fridman zakljucuje da se sada nalazimo usred Treceg svetskog rata. On je to srocio cak mnogo otvorenije na PBS okruglom stolu Gwen Ifil odrzanom prosle veceri: ‘’To je Treci svetski rat. Ovako izgleda Treci svetski rat.’’


Veton SurroiKriza albansko-makedonskih odnosa
Pismo makedonskim prijateljima
Autor: Veton Surroi, 20. avgust 2001.

Vec neko vreme razmisljam da vam napisem pismo u kojem bih izlozio svoje stavove o Makedoniji, o ratu koji ce se nadam zavrsiti, i o miru koji ce, znam, biti tesko izgradjen. Dodatni razlog zbog pisanja pisma je i poruka koju sam dobio od prijatelja u Skoplju u kojem mi se porucuje da ljudi iz Tajne policije Makedonije govore kako sam ja i glavni ideolog UCK-a, i savetnik Alija Ahmetija i Arbena Xhaferija o vojnim i politickim pitanjima, i ujedno savetnik Amerikanaca i drugih medjunarodnih pregovaraca. Posto ce ovi navodi tajne policije o coveku-oktopodu stici svojim kanalima u makedonske medije, smatram da je najbolje da svoja razmisljanja dam na uvid javnosti  onakve kakvi su.


Strana: 1 | 2 | 3 | vrh strane

 

© 1995 - 2018, B92