Naslovna strana


Click Here!

Strana: 1 | 2 | 3


Makedonija: U toplom zagrljaju Bugarske

Da li je politika Bugarske prema Makedoniji dokaz da stare teritorijalne pretenzije opstaju, ili su u pitanju samo prijateljske namere?


Godišnja anketa "Statusa": sedma sila o sebi

Rezultati tradicionalne ankete magazina "Status" o medijima u SRJ, u kojoj su (anonimno) učestvovala 94 novinara, od toga 62 iz štampanih medija, 26 iz elektronskih i 6 iz agencija. Pročitajte šta novinari misle jedni o drugima i kakve je rezultate proizvela dozvoljena anonimnost. Opšti je utisak ni ovaj put nije propušten nijedan potez kolega, dok su pojedinci jedva dočekali da"naplate stare dugove" i nepotpisano iskritikuju sve one koji su im se ikada zamerili.


IWPR: Legijina predaja – test za Koštunicu

Opozicija tvrdi da vlada želi da upotrebi svedočenje ključnog svedoka u suđenju za atentat na Đinđića kao sredstvo za diskreditovanje svojih rivala. Sa predajom Milorada Lukovića Legije, vlada Vojislava Koštunice našla se pred ozbiljnim testom.


Radikalna rešenja za maksimalno korišćenje sadržaja

U beogradskom sedištu RTV B92 promene su upravo u toku. Ova stanica, koja je bila trn u oku bivšem Miloševićevom režimu, upravo se sprema za revolucionarne promene u kreiranju sadržaja vesti.


Sloboda štampe pomaže u borbi protiv siromaštva

Istraživanja pokazuju da postojanje slobodne štampe dovodi do smanjenja korupcije. Predsednik Svetske banke Džejms D. Volfenson navodi da sloboda štampe ima pozitivan uticaj i na zarade, smrtnost novorođenčadi i stopu pismenosti.


Evropsko putovanje

Zemljama zapadnog Balkana, ukoliko zaista žele prikljucenje u Evropsku uniju, predstoje naporan rad i teške odluke, upozorava u autorskom tekstu za IWPR visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana.


Veton Suroi: Čitavo Kosovo je sada talac

Na nekin način, svi mi koji živimo na Kosovu danas smo imali priliku da osetimo osvetu talaca Mitrovice, Albanaca koji ne mogu da se vrate u svoje kuće u severni deo grada, i Srba koji se privremeno nalaze u severnom delu i koji ne mogu da se vrate u južni deo ili u druge krajeve Kosova...


IWPR, 8. mart: Bosna: Pitanje objektivnosti

Komentar Markusa Tanera, saradnika Instituta za izveštavanje o ratu i miru, o sličnostima i razlikama izmedju britanskih i balkanskih medija. Da li neki novinari u jugoistočnoj Evropi ponovno otkrivaju značaj vrlina koje neke od njihovih britanskih kolega napuštaju?


Komandna odgovornost: Savremeno pravo

Autori, stručnjaci Fonda za humanitarno pravo, tumače kontroverznu doktrinu "komandne odgovornosti" sa stanovišta savremenog međunarodnog prava. "Komandna odgovornost se može primeniti kao običajno pravilo međunarodnog krivičnog prava i u unutrašnjim i u međunarodnim oružanim sukobima u skladu sa razvojem doktrine ljudskih prava" - jedan je od njihovih zaključaka.


Ekonomske analize: Dva scenarija za Srbiju

Ekonomski institut iz Beograda pokrenuo je istraživački program „Makroekonomske analize i trendovi“. Prenosimo najnoviju analizu o mogućim scenarijima ekonomskih i privrednih kretanja u Srbiji u slučaju da nova Vlada odabere razvojnu, odnosno populističku politiku. Koordinator programa je Stojan Stamenković.


Ko je glasao za radikale?

Branko Milanović iz "Carnegie Endowment for International Peace" analizira ko je i zašto glasao za Srpsku radikalnu stranku na parlamentarnim izborima. Autor, između ostalog, zaključuje da su radikali "partija siromašnijih i manje obrazovanih sredina, Roma, izbeglica i Vojvodine?".


Bogdan Ivanisevic - Kaskanje za realnoscu

Cini se da kriticari Haskog tribunala u Srbiji, uz retke izuzetke, polaze od pretpostavke da je svaki prigovor na racun tribunala osnovan. Ovo ne iznenadjuje, jer kriticari su navikli da javnost sa odobravanjem prima svaki argument protiv Haga. Tribunal je usmeren protiv Srba? Svako u Srbiji zna da je tako. Amerikanci kontrolisu tribunal? To je sasvim jasno. Tuzilac lose radi svoj posao u postupku protiv Slobodana Milosevica? Ocigledno, da. Kada se ovakve stvari ponavljaju i ne dovode u pitanje, postaju nesto poput samoociglednih istina.


Priština - Beograd: Kako uciniti pregovore delotvornim?

Vitni Mejson, savetnik za javne poslove specijalnog predstavnika generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija na Kosovu, i Daniel Server, direktor za mirovne operacije i Balkanske inicijative pri Americkog institutu za mir, iznose svoje poglede na predstojece pregovore izmedu Prištine i Beograda. Oba teksta originalno je objavio londonski Institut za izveštavanje o ratu i miru


Koha Ditore: Javno ubistvo tajnih policajaca
Piše: Veton Suroi

U Srbiji ne samo što nije otvorena debata o zločinima koje je srpska država, podržavana u velikoj meri od naroda, počinila u raznim krajevima bivše Jugoslavije, obuhvatajući tu i Kosovo, već i ova vlast koja se smatra demokratskom nastavlja sa pretenzijama administrativne kontrole nad Kosovom, i to čak sa istim ljudima koji su učestvovali u genocidnoj ofanzivi protiv Albanaca na Kosovu.
Slučaj u Nišu, u tragičnoj formi ubistva, posvedočio je da ce žrtve ovog koncepta biti i Srbi ili, pre svega, srpsko društvo.


Kosovo: Evropa zaspala za volanom
Miša Gleni, The Guardian

Dok je naša pažnja bila usmerena na fudbalsku utakmicu u Skoplju, makedonske snage bezbednosti su pokrenule opsežnu akciju protiv paravojnih grupa Albanske nacionalne armije, ANA, tek nekih 30-ak kilometara od stadiona. Akcija je usledila posle čitave jedne sedmice koju je obeležilo nasilje Albanske nacionalne armije u severnoj Makedoniji, potom smrtonosni napad automatskim oružjem na grupu srpske dece koji su se kupali u reci Bistrici na susednom Kosovu i oružanih sukoba izmedu boraca ANA-e i policije u južnoj Srbiji.


BH Dani: Polemički poligon:

Sarajevo je muslimanski grad!

Autor: Neven Anđelić

Sarajevo je muslimanski grad! Prošlonedjeljno huligansko uništavanje nadgrobnih obilježja i drvenih križeva Sarajlija koji po;ivaju na gradskim grobljima Sveti Mihovil, Sveti Josip, Sveti Marko i Lav izazvalo je oštre reakcije javnosti, ali i neuobičajeno efikasnu policijsku akciju. Policija je utvrdila da su Ervin Kurto i Neven Dakić (studenti), te Adil Hadrović (učenik srednje škole) oštetili ukupno 24 nadgrobna spomenika, 11 drvenih križeva i središnji križ s raspelom. Ovim povodom nekadašnji urednik legendarnog Omladinskog programa, stalni saradnik BH Dana iz Londona, nudi niz zanimljivih vlastitih viđenja današnjeg Sarajeva.


Predmet:

Patriotske snage u Srbiji

Autor: Nataša Kandić

Preko medija sam saznala da će MUP podneti prekršajnu prijavu protiv mene jer sam 30. avgusta 2003. na skupu Udruženja porodica nestalih Srba sa Kosova u Beogradu povodom svetskog Dana nestalih ošamarila izbeglicu navodno zbog toga što je on tražio da se legitimišem. U tom saopštenju nema objašnjenja od kada to neki građani ili Srbi sa Kosova imaju ovlašćenje policije da legitimišu građane na ulici


Ples nad grobovima; Koha Ditore

Početak veka

Autor: Veton Suroi.

Nad grobovima dva mlada Kosovca juče je zaigran politički ples. Uz prisustvo i bez prisustva političara. Mučan prizor za porodice, mučan prizor za Kosovo.


Kosovsko pravosuđe je nepristrasno i nema političku pozadinu
Autor: Majkl E. Hartman iz Vašingtona

Krivica ili nevinost optuženog se nikada ne smeju pretpostavljati isključivo na osnovu etničke ili pripadnosti nekoj od zaraćenih strani.


Recenzija stripa "Maus" Arta Špigelmana
Okretaj žrvnja istorije
Autor: Saša Rakezić; Vreme 624

Maus poseduje kvalitet proživljenog viđenja. S druge strane, Špigelman odoleva da ne traći vreme na moralisanje dok govori o tako ogromnoj temi kao što je holokaust. Svi zaključci su na čitaocu, koji teško da će biti ravnodušan kada bude sklopio ovaj strip.


"Ekranom u glavu
"
Autor: Ašli Đuričin

Prenosimo komentar iz kolumne "Ekranom u glavu" novinara novosadskog Radija 021 Ašlija Đuričina. Ovaj tekst izazvao je još jedan slučaj pretnji političara novinarima, u konkretnom slučaju Predsednika vojvođnske Skupštine Nenada Čanka pomenutom novinaru Radija 021. "Šaltajući kanale daljinskim kontrolerom u potrazi za nečim što bi mi skrenulo misli sa ovoga o čemu ne smem danas da divanim, naletim na reklamni blok na Pinku. Dobro, nije to neki uspeh niti iznenađenje, pošto na ovoj TV kanalizaciji vičš od pola programa čine nekakvi reklamni blokovi, dal' privrede, dal' Demokratske stranke, pak me nisu iznenadile ni sisodrmajuće pevaljke sa novim materijalom, nit' čudotvorni praškovi koji skidaju sve mrlje. Iznenadi me reklama za Novi Sad.


Može li Evropska Unija izaci na kraj sa Balkanom?

Morton I. Abramowitz; Heather Hurlburt
1. septembar 2002.

Slika Slobodana Miloševica kome se u Hagu sudi za ratne zlocine može navesti na pomisao da je došao kraj istorije na balkanski nacin. Slabi su izgledi za sukob velikih razmera u ovom regionu; demokratija i višepartijski sistem polako hvataju korena; a pažnja svetske javnosti ovoj regiji, koja je pocela da slabi još pre dogadaja od 11. septembra prošle godine, i dalje je u opadanju.


Srbija: Potpuni haos na medijskom frontu
Index On Censorship, 20.avgust 2002

Demokrate su na vlasti, Slobodana Milosevica i njegovih kvazi-novinara – propagandista vise nema. A da li je tako? Pretpostavke da je sve dobro sa novim, demokratskim srpskim medijima daleko su od istine.


Srbija: Bombe za trzisne snage - potpuni haos na medijskom frontu
Autor: Iv-En Prentis
20.8.2002.

Demokrate su na vlasti, Slobodana Milosevica i njegovih kvazi-novinara – propagandista vise nema. A da li je tako? Pretpostavke da je sve dobro sa novim, demokratskim srpskim medijima daleko su od istine.


Olako odbacena studija o nacionalizmu
Autor: Milanka Saponja-Hadzic "Zaboravljena ljudskost"
Politika 1.jul 2002

I politicari i mediji su kao vruc krompir odbacili obe studije Haskog tribunala i odmah na njih zaboravili, sto ukazuje na resenost preteznog dela drustva da se zanemari centralno pitanje postratnog oporavka. Zasto centralno mesto umesto saosecanju pripada relativizaciji, precutkivanju i potiskivanju?


Velimir Curgus Kazimir Poslednja volja i javna odgovornost
Autor: Velimir Curgus Kazimir
Politika, 15.4. 2002.

Kad je u pitanju smrt postoji opste uverenje da je to tako izuzetna i jedinstvena pojava da je svaki negativan komentar ne samo izlisan nego i nepristojan. Neka vrsta nepisanog pravila da se izbegavaju negativne ocene pokojnika jedno je od dostignuca modernog sveta. Svaka je smrt, zaista, jedinstven i tragican dogadjaj, bez obzira koliko, u nekim slucajevima, predstavljala spas i oslobodjenje za pokojnika i njegovu okolinu

Sonja Biserko: Sudenje Petru LukovicuSonja Biserko
Autor: Sonja Biserko, predsednica Helsinskog komiteta za ljudska prava u Srbiji
1.4.2002.

Petar Lukovic je zavrsio na sudu po tuzbi Miodraga Popova, javnosti poznat sa "Radikalskih talasa" TV Pink, zato sto se usudio da podseti nasu javnost na njegovu huskasku ulogu pocetkom rata


Odgovor Sluzbi drzavne bezbednosti SrbijeNatasa Kandic
Autor: Natasa Kandic, Fond za humanitarno pravo
21.3.2002.

Reagujuci na zahtev FHP-a da Skupstina Srbije otvori pitanje odgovornosti nacelnika Drzavne bezbednosti i potpredsednika Vlade Srbije, nacelnik DB-a Andreja Savic potvrdio je da je izvrsio "proveravanje" odredjenih srpskih poslanika u Skupstini Kosova, na osnovu ovlascenja potpredsednika Vlade, a u skladu sa propisanom procedurom sluzbe


Strana: 1 | 2 | 3 | vrh strane

 

© 1995 - 2019, B92