PROGRAM KONFERENCIJE
SPISAK UCESNIKA/GOSTIJU
ZAKLJUCCI
PRESS FOTOGRAFIJE ENGLISH
SAVEZNI I REPUBLICKI ZAKONI U SFERI MEDIJA I INFORMISANJA

KONFERENCIJA "MEDIJI ZA DEMOKRATSKU EVROPU"

BEOGRAD, 11.12.2000 Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom danasnjem saopstenju obavestila je javnost da je u nedelju 10. decembra, na Svetski dan ljudskih prava, u beogradskom Hotelu "Interkontinental" otvorena trodnevna medjunarodna konferencija pod nazivom "Mediji za demokratsku Evropu".

Konferenciju koju organizuje ANEM u saradnji sa Savetom Evrope otvorio je jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica, koji je naglasio da "novo oslobadjanje drustva zahteva novo oslobadjanje medijske scene, to nije nimalo lak posao, a odgovornost je velika". On je naglasio da stampa mora biti slobodna, ali da slobode nema bez odgovornosti, a to je odgovornost prema publici, prema privatnosti, trzisno-finansijskim tokovima. Kostunica je rekao da ne veruje u istinski slobodne medije koji nisu i finansijski nezavisni. "Verujem da cemo uskoro svi zajedno izgraditi novo demokratsko drustvo, jednu lepu i pomalo dosadnu zemlju", porucio je jugoslovenski predsednik.

Ucesnicima Konferencije procitana je poruka koju je uputio predstavnik OEBS-a za medije Frajmut Duve.

Prema recima predsednika ANEM-a Verana Matica konferencija bi trebalo da nam pomogne da se trasiraju sve promene koje treba izvesti u oblasti medija kako bi nasa zemlja cvrsto krenula putevima demokratije a samim tim i postala ravnopravni pratner u svim svetskim institucijama. "Promene koje su neophodne vezane su za celokupnu medijsku sferu, ne samo za oblasti o kojima cemo naredna dva dana govoriti. Naime, do sada su uloge najcesce bile pomesane, pa su nezavisni igrali ulogu javnih medija, drzavni igrali ulogu partijskih a komercijalni ulogu promocije kulturnog modela koji je bio u samoj osnovi represivnog sistema. Nadam se da cemo primenom svetskih standarda i nasom autenticnoscu uspeti da razvijemo takve medijske sisteme koji ce pomoci, uz druge mehanizme pravne drzave, da se nikada vise ne desi da jedna osoba, jedna familija i jedna partija ucine toliko zla kao Slobodan Milosevic i njegov rezim. Posto smo vec uspostavili veze i imamo strucne kapacitete, mi iz nezavisnih medija zelimo da pomognemo nasim vladama, ministarstvima i svima onima koji zele brzu demokratizaciju zemlje u procesima reformi u oblasti medija. Ova konferencija i naredni projekti na kojima cemo raditi predstavljaju deo tog pokusaja. Jasno nam je da ne mozemo sve odmah realizovati. Jasno je da ce procesi cesto biti veoma bolni za drustvo. I upravo zbog toga mislim da su nam svima potrebni dobra volja, tolerancija i zelja da pregovaramo, mnogo debata i ekspertskih misljenja, prelazna resenja koja bi trebalo da sprece konflikte, spremnost da se jos dugo ulazu zrtve da bi se izgradilo zdravo drustvo. U isto vreme, moramo spreciti ono sto se najcesce dogadjalo u drugim zemljama u tranziciji: nestanak nezavisnih medija i nevladinih organizacija koji su jedini garant ravnomernog razvoja gradjanskog drustva. U isto vreme treba izbeci greske koje se javljaju i u medijskim sistemima zapadnih drustava u vidu globalizacije medijskih sistema i surove komercijalizacije. Na svojoj kozi smo, nazalost, osetili i svu surovost indoktriniranih domacih medija i bili svedoci ceste nemogucnosti zapadnih medija da izadju iz kalupa povrsnosti, stereotipa i zamki komercijalizacije", istakao je Matic.

Jugoslovenski ministar za telekomunikacije Boris Tadic izjavio je da ce njegovo ministarstvo formirati savet za medije i ekspertske timove za odredjene oblasti. On je dodao da je ministarstvo zavrsilo analizu stanja zatecenog u ovoj oblasti, a pozvao je strucne i strukovne organizacije da pomognu u pripremi novog zakona u toj oblasti. Govoreci o pitanju raspodele radio i TV frekvencija, Tadic je izjavio da je ministarstvo otvoreno za sva resenja, ali "da je on najblizi nultoj poziciji".

Generalni sekretar Saveta Evrope Valter Svimer uputio je poruku ucesnicima konferencije u kojoj je istakao "da bez slobode govora i informacija i pluralizma nezavisnih medija nema istinske demokratije". "Privatni elektronski mediji, kako komercijalni tako i nekomercijalni, moraju biti oslonac demokratskog sistema izvestavanja kojim ce se baviti vasa konferencija", navodi se u poruci, procitanoj na otvaranju konferencije. "Kao i svi vi, ja smatram da osim uspostavljanja odgovarajuceg regulativnog okvira za privatne elektronske medije, glavni zadatak koji predstoji obuhvata i transformaciju RTS-a u istinski nezavisnu medijsku organizaciju", navodi se u poruci. Svimer je naglasio da je medjunarodna zajednica duzna da pomogne tranziciju ka demokratskom sistemu javnog emitovanja u SRJ ukoliko zeli uspostavljanje trajnog mira, stabilnosti i demokratije u regionu Jugoistocne Evrope.

Veran Matic
predsednik ANEM-a


BACK E-MAIL FREE B92