PROGRAM KONFERENCIJE
SPISAK UCESNIKA/GOSTIJU
ZAKLJUCCI
PRESS FOTOGRAFIJE ENGLISH
SAVEZNI I REPUBLICKI ZAKONI U SFERI MEDIJA I INFORMISANJA

GOVOR VERANA MATICA, PREDSEDNIKA ANEM-a, NA OTVARANJU KONFERENCIJE

Dame i gospodo,

Danas je Svetski dan ljudskih prava. Simbolicno smo hteli da upravo danas otvorimo ovu konferenciju koja se bavi jednim od bazicnih ljudskih prava - slobodom misljenja i izrazavanja. Ovo pravo, surovo gazeno i unizavano u proteklim godinama, zbog cega je u borbi za njegovo ostvarenje stradalo mnogo novinara, treba da bude ustanovljeno kao temelj svih promena koje zelimo da izvedemo u nasoj zemlji.

I pored svega, snazna, nezavisna medijska scena u Jugoslaviji uspela je da opstane, da se razvije i da pomogne da se 5. oktobra dese promene. Ipak, danas, dva meseca kasnije, i dalje nismo zadovoljni promenama u drzavnim i bivsim paradrzavnim medijima. Sustinsko neshvatanje neophodnosti dubokih promena moze nas voditi u nove i opasne krize.

Jedna od retkih sacuvanih vrednosti koja je i veliki kapital na putu demokratskih promena jesu upravo nezavisni mediji - oni su predstavljali paralelno jugoslovensko drustvo koje je celu jednu deceniju uspostavljalo i odrzavalo mostove sa svetom.

U decembru 1998. godine smo, takodje sa Savetom Evrope, ovde u Beogradu odrzali prvu konferenciju Mediji za demokratsku Evropu, cime smo pokrenuli proces naseg ulaska u evropske institucije - a mi iz nezavisnih medija osecali smo se kao punopravni clanovi tih institucija. Danas je to realnost i danas se to desava na nivou drzave. Ova konferencija trebalo bi da pomogne da se trasiraju sve promene koje treba izvesti u oblasti medija kako bi nasa zemlja cvrsto krenula putem demokratije a samim tim i postala ravnopravni partner u svim svetskim institucijama.

Promene koje su neophodne vezane su za celokupnu medijsku sferu, ne samo za oblasti o kojima cemo naredna dva dana govoriti - reforme drzavnog radio i TV sistema i raspodele frekvencija; promene moraju da uslede i u drugim velikim drzavnim novinskim kucama, u oblasti komercijalnih medija i u oblasti nezavisnih medija. Do sada su uloge bile najcesce pomesane, pa su nezavisni igrali ulogu javnih medija, drzavni igrali ulogu partijskih a komercijalni mediji ulogu promocije kulturnog modela koji je bio u samoj osnovi represivnog sistema.

Nadam se da cemo primenom svetskih standarda i zahvaljujuci autenticnosti koju smo stekli uspeti da razvijemo takve medijske sisteme koji ce doprineti, uz druge mehanizme pravne drzave, da se nikada vise ne desi da jedna osoba, jedna porodica i jedna partija ucine toliko zla kao sto su to ucinili Slobodan Milosevic i njegov rezim.

Buduci da vec imamo uspostavljene veze i strucne kapacitete, mi iz nezavisnih medija zelimo da pomognemo nasim vladama, ministarstvima i svima onima koji zele brzu demokratizaciju zemlje i procese reformi u oblasti medija. Ovu konferenciju i naredne projekte na kojima cemo raditi treba shvatiti kao deo tog pokusaja.

Jasno nam je da ne mozemo sve probleme resiti odmah. Jasno je da ce procesi cesto biti i veoma bolni za drustvo. I upravo zbog toga mislim da su nam svima potrebni dobra volja, tolerancija i zelja da pregovaramo, mnostvo debata i ekpertskih misljenja, prelazna resenja koja bi trebalo da sprece konflikte, kao i spremnost da se jos dugo ulazu sopstvene zrtve da bi se izgradilo zdravo drustvo.

U isto vreme, moramo spreciti procese kakvi su se najcesce desavali u drugim zemljama u tranziciji: gasenje nezavisnih medija i nevladinih organizacija koji su jedini garant ravnomernog razvoja gradjanskog drustva. Treba izbeci greske kakve se javljaju u medijskim sistemima zapadnih drustava u vidu globalizacije medijskih sistema i surove komercijalizacije. Na svojoj kozi smo, nazalost, osetili i svu surovost indoktriniranih domacih medija i bili svesni nemogucnosti zapadnih medija da izadju iz kalupa povrsnosti, stereotipa i zamki komercijalnosti.

Zelim da vas pozdravim i da vam se zahvalim sto ste dosli da nam u ovim naporima pomognete.

Veran Matic


BACK E-MAIL FREE B92