PROGRAM KONFERENCIJE
SPISAK UCESNIKA/GOSTIJU
ZAKLJUCCI
PRESS FOTOGRAFIJE ENGLISH
SAVEZNI I REPUBLICKI ZAKONI U SFERI MEDIJA I INFORMISANJA

TRANSFORMACIJA ELEKTRONSKIH MEDIJA U SRJ

Ministri, dame i gospodo,

Iako, nazalost, ne mogu da budem danas sa vama, posto mi obaveze nalazu da budem u Strazburu, veoma mi je drago sto imam cast i priliku da vam prenesem svoje najiskrenije zelje za uspeh konferencije.

Smatram da je glavna tema ovog dogadjaja od ogromnog znacaja za buducnost Savezne Republike Jugoslavije i njeno ucesce u evropskoj porodici, buduci da bez slobode govora i informacija, i pluralizma nezavisnih medija, nema istinske demokratije.

Puno postovanje prava svakog pojedinca da prima i pruza informacije, ideje i misljenja, bez uticaja vlasti i bez obzira na granice, predstavlja osnovni preduslov za prijem u Savet Evrope, u skladu sa clanom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Stoga su elektronski mediji, kao glavna tema vase konferencije, s obzirom na uticaj koji imaju na javnost i njihovu centralnu ulogu u formiranju javnih debata i javnog mnjenja, sposobni da razvijaju nezavisnu uredjivacku politiku koja odrazava ranolikost stavova i misljenja koji postoje u drustvu.

Privatni elektronski mediji, kako komercijalni tako i nekomercijalni, moraju biti oslonac demokratskog sistema izvestavanja kojim ce se baviti vasa konferencija.

Zato je potrebno da oni funkcionisu na osnovu jasnog i cvrstog pravnog okvira, koji ce im omoguciti da se razvijaju bez ikakvog rizika od mesanja, narocito od strane legalnih vlasti, sve vreme postujuci legitimne javne interese kao sto su postovanje ljudskog dostojanstva i osetljivost prema maloletnoj publici, ili neprihvatljivost nasilja i rasne mrznje.

Osim privatnih medija, ne sme se izgubiti iz vida specifican, kljucni doprinos koji javni elektronski mediji mogu i moraju da daju, kao forum za javnu diskusiju u kojoj ce do izrazaja doci svi stavovi, misljenja i kulture.

Kao i svi vi, i ja smatram da osim uspostavljanja odgovarajuceg regulativnog okvira za privatne elektronske medije, glavni zadatak koji predstoji obuhvata i transformaciju RTS u istinski nezavisnu medijsku organizaciju.

Tranzicija ka demokratskom sistemu javnog emitovanja u Saveznoj Republici Jugoslaviji iziskuje cvrstu opredeljenost svih zainteresovanih strana, a narocito drzavnih vlasti, koja mora da se demonstrira kroz stalnu otvorenost i prihvatanje javnog preispitivanja i javne kritike.

Medjunarodna zajednica je duzna da pomogne ovaj proces, ukoliko zeli uspostavljanje trajnog mira, stabilnosti i demokratije u regionu jugoistocne Evrope.

Uveravam vas da je Savet Evrope, na osnovu svoje dugogodisnje ekspertize u oblasti medijske regulative i medijskih pitanja, voljan da uzme aktivno ucesce u ovom procesu. U tom pogledu, zakljucci i preporuke upucene sa ove konferencije su od kljucne vaznosti i bice mi drago da ih dobijem.

U medjuvremenu, jos jednom vam zelim uspesnu konferenciju.


BACK E-MAIL FREE B92