WoT – prva najava za patch 9.18!

Upravo je najavljeno da kreće testiranje patcha 9.18 za World of tanks koji donosi zaista krucijalne promene: menja se matchmaker, promenjena je uloga artiljerije, laki tenkovi su prošireni do Tier X i još mnogo zaista fundamentalnih promena u igri.

Izvor: Klanrur, Miloš Hetleroviæ

Četvrtak, 30.03.2017.

20:21

WoT – prva najava za patch 9.18!
Foto: Wargaming

Sve ove promene su najavljene još od Sandbox servera ali je i napomena samih developera da će javni test trajati malo duže jer se uvode dosta korenite promene u igru koje će zahtevati fino podešavanje balansa. Ipak sve promene se mogu podeliti u tri grupe – Matchmaker, promene artiljerije i promene lakih tenkova.

Novi matchmaker

O ovome smo već detaljno pisali kada smo najavljivali promene iz Sandbox servera i suština je da se smanji broj situacija gde se igrači osećaju bespomoćno kad upadaju stalno u partije višeg ranga. Pre svega tu je sada podela na broj vozila koliko može da bude u jednoj partiji najvišeg tiera, koliko srednjeg i koliko najnižeg. Takođe će se voditi računa o zastupljenosti klasa, pre svega artiljerije koje ne može biti više od tri po partiji, zatim lovaca na tenkove i na kraju teških, srednjih i lakih tenkova. Naravno sitne izmene će se dešavati ako se desi da igrač predugo čeka u redu ali je ideja da se ne dešavaju situacije gde u jednom timu imate gomilu lovaca a u drugom recimo teških tenkova.

Bitno je naglasiti i da će matchmaker sada voditi računa da vam se ne ponavlja jedna ista mapa sto puta kao i da ako par puta završite kao bottom tier vozilo (najniže u partiji) onda ćete narednih nekoliko puta biti top tier.

Promena se odnosi i na sastave vodova gde će u random bitkama biti dozvoljeni vodovi samo vozila istog tiera. U čast toga ćete dobijati i posebne bonuse za igru u vodu koji se povećavaju sa tierom vozila, od 1% bonus XP za Tier IV pa sve do 30% bonus XP za pobedu voda u Tier X partiji, odnosno 15% bonusa za izgubljenu partiju.

Promene na artiljeriji

Nešto što se zaista dugo čekalo su sveukupne promene na artiljeriji – pre svega smanjivanje štete koju pravi jednim pogotkom što je kompenzovano bržim nišanjenjem i bržim reloadom. Tu je i potpuno nova “stun” mehanika koja podrazumeva da ako pogodite blizu neprijatelja njegova posada biva ošamućena i to utiče na njihove performanse. Ipak to može da se kontrira na različite načine a tu su i sada poboljšani spall-lineri koji smanjuju stun za 10%, kao i veliki kit prve pomoći koji ga smanjuje za 5%. Još jedna jako bitna novina jeste da kit za prvu pomoć automatski skida stun efekat a sada je moguće ga koristiti više puta u toku partije, ima takozvani cooldown! (za one koji ne igraju MOBA igre to je određeno vreme koje je kit neaktivan dok se ne može opet iskoristiti).Opet HE granate artiljeri će dobiti veći radijus dejstva što znači da vam posada može biti ošamućena i kada granata padne malo dalje od vašeg vozila.
Foto: Screenshot
Smanjena je i mogućnost one-shot uništavanja vozila što je jako frustriralo veliki broj igrača, mada ovo nije u potpunosti isključeno. Zanimljiva novina je i da sada igrači artiljerije mogu označiti gde će pucati da njihovi saigrači to vide i da izbegnu udar prijateljske vatre. Tu su naravno i novi stun indikatori kako biste znali da je neko vozilo trenutno u problemu.

Još jedna stvar koju su jako voleli ljudi koji koriste modove je drugi pogled prilikom nišanjenja artiljerije što je sada uvedeno kao standardna opcija u klijent.
Foto: Screenshot
Laki tenkovi do Tier X

Takođe dosta dugo najavljivana novina jeste da će se laki tenkovi sada proširiti do Tier X vozila. Ideja je da svi imaju +/- 2 Tier matchmaking (sada je za lake tenkove +/- 3 Tiera). Na ovaj način laki tenkovi prestaju da budu samo izviđači i topovskom meso u partijama višeg tiera već postaju ozbiljna support vozila u bilo kojoj partiji. Ovo praktično znači da će skoro svi laki tenkovi Tier VIII biti pomereni za jedan Tier naviše (osim kineskog WZ-132 koji dobija dve potpuno nove verzije za Tier IX i X). Od drugih grana ćemo videti neke nemačke prototipove, ruski T-100 LT, američki XM551 Sheridan, kao i francuski AMX 13 105.

Svi tenkovi koje imate sada će biti automatski promenjeni za jedan tier, posade pretrenirane. Ako imate posade u barakama one će isto biti pretrenirane a vi ćete moći da kupite nove lake tenkove. Takođe ako ste stavljali kamuflažu ili ambleme na tenkove za zlato ista količina zlata će vam biti vraćena na nalog pa možete dalje da vidite šta ćete s njom.

Sve u svemu ove promene deluju jako interesantne i jedva čekamo da krenu da se primenjuju ali imajte u vidu da će balansiranje malo potrajati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: