Hrvatska će početi da oporezuje esportiste!

Kako prenosi hrvatski portal Index, poreska uprava Hrvatske planira da po novim propisima oporezuje i razne grupe ljudi koji do sada nisu bili na udaru poreskih službi.

Izvor: Nikola Saviæ klan rur

Subota, 07.10.2017.

12:16

Hrvatska će početi da oporezuje esportiste!

Ovo se saznalo iz prezentacije koju je poreska uprava pokazala hrvatskom ministru finansija, Zdravku Mariću. U okviru te prezentacije obelodanjeno je da će sada poreska inspekcija zakucati i na vrata onih koji su do sada mislili da su sigurni od udara državnog budžeta.

Tu mislimo na jutjubere, internet zvezde (instagram, tviter) i, za nas najvažnije, esportiste.

Esport u ovom regionu praktično da nema nikakvo uređenje na državnom nivou, i zakoni ga skoro pa ne poznaju ni kod nas ni u susednoj Hrvatskoj, dok je u zemljama poput Francuske, Rusije, Južne Koreje i drugih, on već zvanično priznat na istom nivou kao i sport, sa svim pravima i obavezama koje to donosi.

Najveći esport turniri u svetu imaju višemilionske nagradne fondove, a vrhunski profesionalni esportisti danas zarađuju veliki novac koji se kod najboljih meri u stotinama hiljada dolara tokom dosadašnje karijere, pa nije ni čudo da je ova oblast već uveliko regulisana u svetu, ali je kod nas trenutno zapostavljena u svakom pogledu, kada se tiče same države.

Da li će ovaj potez hrvatskih vlasi privuću pažnju i domaćih vlastodržaca? Ostaje nam da vidimo.

Podsećamo, ranije ove godine država je uvela porez na kupovinu igara preko onlajn platformi poput Steama, GOG-a i sličnih, ali su cene za nase tržište regulisane tako da na kraju krajnji korisnici to nisu osetili po svom džepu, na sreću domaćih gejmera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: