Olimpijske igre 2024. u Parizu će uvrstiti esportove?

Potencijalno ogromne vesti za esport nam stižu iz usta potpredsednika organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Izvor: Nikola Saviæ klan rur

Četvrtak, 10.08.2017.

12:35

Olimpijske igre 2024. u Parizu će uvrstiti esportove?

Gospodin Toni Estogne je u izjavi za Asošijeted Pres rekao da je Pariz u potpunosti otvoren da uzme u razmatranje takmičenja u video igrama kao jednu od olimpijskih disciplina.

Estonge kaže da je uveren da će MOK jednog dana morati da prihvati digitalna takmičenja ukoliko želi da ostane relevantan faktor kod novih generacija u budućnosti.

Kako kaže, Olimpijada nije “o njima” već da je to događaj za omladinu, za nove generacije i da je svestan da je u svetu trenutno interesovanje za esportove ogromno i da uveliko nadmašuje mnoge tradicionalne sportove po gledanosti i nagradnim fondovima.

“Hajdemo da pričamo, da se upoznamo i da vidimo šta je na stolu”, rekao je Estonge za AP. Kaže da će nakon sastanaka u Limi ovog septembra, gde će Pariz i formalno dobiti organizaciju OI 2024. godine, biti vođeni razgovori i diskusije na ovu temu, ali da će na kraju ipak konačnu reč imati Međunarodni olimpijski komitet.

Ipak, vremena za odluku o ovome ima još puno, jer se lista takmičenja za Olimpijske igre 2024. i celokupan program krenuti da se kristališu tek 2019. godine, a konačna lista i zvanične discipline će biti definisane tek u drugoj polovini 2020. godine, u mesecima nakon Olimpijade u Tokiju.

Esportovi su zvanično izjednačeni sa sportom u država kao što su Rusija, Francuska, Južna Koreja i Norveška, a u mnogim zemljama sveta se vode procesi koji vode ka tome.

Globalno tržište esporta je videlo prihode od skoro 500 000 000 dolara u 2016. godini, a publika koja prati esportove se procenjuje na oko 300 do 400 miliona ljudi. Najveći esport turniri redovno imaju nagradne fondove od nekoliko miliona dolara, a trenutno aktuelno svetsko prvenstvo u igri Dota 2 ima nagradni fond od 24,2 miliona dolara za najboljih 16 ekipa na svetu.

Svetsko prvenstvo u igri League of Legends je u prenosu uživo gledalo više ljudi od finala NBA, a sve veći broj tradicionalnih sportskih klubova ulaže novac u esportove i otvara svoja esport odeljenja, između ostalog i velikani evropskog fudbala kao što su Mančester Siti, Valensija, Šalke 04, Pari Sen Žermen, West Hem, Sporting Lisabon, Ajaks i mnogi drugi, a i naš košarkaški klub Partizan se oprobao u esportu sa igrama League of Legends i Hearthstone.

Podsećamo, još ranije ove godine Azijski olipmijski komitet je uvrstio esportove kao deo zvaničnog programa Azijskih olipmijskih igara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: