The Frozen Throne analiza – Death Knights specijal!

Otkrivene su nam sve karte koje će nam stići u novoj Hearthstone ekspanziji Knights of the Frozen Throne, svih 135, tako da nam sada ostaje samo da čekamo to petak jutro, kada će i na naše evropske servere stići nova ekspanzija.

Izvor: nikola saviæ klan rur

Sreda, 09.08.2017.

20:05

The Frozen Throne analiza – Death Knights specijal!

U međuvremenu, iskoristićemo poslednje dane pred ekspanziju da pričamo o još nekim kartama koje nam deluju interesantno i vredno pomena, a današnji tekst je specijalno odvojen za analizu novih Hero karata, odnosno Death Knight verzija heroja! Pričaćemo o šest od devet Hero karata, jer smo Mage, Priest i Hunter verzije već prošli kroz ranije tekstove.

O Frost Lich Jaina možete čitati u našem Mage specijalu, Shadowreaper Anudin je obrađen kroz tekst posvećen Priestu, dok smo o Death Knight Rexxaru pričali u prvom tekstu anlize Frozen Throne karata.

Pa da pređemo sada na preostale Hero karte.

Scourgelord Garrosh

Počećemo od jedne koja je za mene lično bila veliko razočarenje i od koje sam dosta više očekivao. Death Knight Garrosh ima sjajan art za kartu i odlične emote linije u igri, koje ste mogli da čujete ako ste gledali strim sa Ben Brodeom i Kiblerom, i tu svakako dajemo 10/10. I Battlecry je dobar, oružje koje dobija ima veliku vrednost i na njega možemo praktično (mada i pomalo optimistički) da gledamo kao na 3 Flamestrike efekta, a ako ukombinujemo i Hero Power, to je 5 Damage AoE, što uopšte nije mala stvar. Ono što nam se međutim ne sviđa jeste novi Hero Power koji dobijamo. Da, “besplatni” Whirlwind u svakom krugu deluje kao odlična stvar, ali je daleko od nečega moćnog što očekujemo od Death Knight karte i u pitanju je jedini Hero Power koji nam ne daje nikakav Win Condition, već ga možemo koristiti samo kao kombo materijal. Istina, Warrior ima zaista jako puno karata koje imaju benifit od toga da oštećujemo naše i protivničke minione, Execute, Sleep with the Fishes, Armorsmith, Battle Rage, Frothing Berserker, Bloodhoof Brave, Grommash Hellscream… Tu su i manje igrane karte koje u ovakvom špilu mogu postati potencijalno interesantne, kao što su Rampage, Blood Warrios, Sudden Genesis ili King Mosh, a naravno, ne trebamo zaboraviti ni nove karte koje imaju sinergiju od toga da budu oštećene, mislimo na legendarnu Rotface, zatim Valkyr Soulclamer i druge. Ipak, kada pogledamo sve te karte nekako nam se čini da sve to možemo jednostavno da odradimo i sa već postojećim dobrim kartama, kao što su sam Whirlwind, zatim Ravaging Ghoul i odlično novo oružje Blood Razor. Da li nam je zaista pored tih karata potreban još i specijalan Hero Power posvećen tome? Nadamo se da grešimo i da će od svega ovoga da se iskombinuje odličan špil, ali u ovom trenutku ne vidimo zašto bi neko igrao špil baziran oko Scourgelord Garrosh, umesto Quest Warriora, čiji je novi Hero Power, mnogo, mnogo bolji u lejt gejmu, i zapravo vam daje način da pobedite partiju.

Bloodreaver Gul'dan

Nesrećni Gul’Dan je u ovoj ekspanziji dobio jako puno objektivno loših i u najmanju ruku “čudnih” karata, ali je zato dobio sjajnu Hero kartu. Na Bloodreaver Guldan treba gledati kao na N’Zotha za Demone, jer on to upravo i jeste. Ne samo što mu je Battecry neverovatno moćan i što sam po sebi predstavlja win condition, već je i novi Hero Power, Siphon Life, izuzetno jak i verovatno jedan od najjačih novih Hero Powera koje nam daju Death Knight verzije heroja – 3 Damage Hero Power je sam po sebi veoma moćan, a onda preko toga ima i Lifesteal, što znači da svaki put istovremeno vas i leči za 3, nešto što je Warlocku u tim kasnim delovima partije bilo prekopotrebno. Dakle, što se nas tiče, Bloodreaver Guldan se veoma lako izdvaja na vrhu liste kao verovatno najbolja Hero karta koju smo dobili, definitivno u top 3. Ostaje samo pitanje kakav bismo špil oko njega igrali? Svakako špil koji se bazira na Demonima, ali nažalost, mnogi od najboljih demona više nisu u standardu, tu pre svega mislimo na Imp Gang Boss, Voidcaller i Malganis, 3 zaista neprevaziđeno dobre karte. Šta nam onda ostaje od dobrih demona? Problem sa dosta dobrih Demona je što imaju veoma negativne discard mehanike, koje mogu da nam iz korena unište koncept špila. Howlfiend, Lakkari Felhound i Doomguard su vrhunske tempo karte, ali šta ako diskardujemo Bloodreaver Gul’dana? Sa druge strane, tu su i “sigurni” dobri demoni, kao što su Flame Imp i Voidwalker za rani tempo, i Despicable Dreadlord, Dread Infernal i Abyssal Enfocer za mid i late game, koji služe i kao velike pretnje i kao čišćenje table. Ne treba zaboraviti ni legendarnog Gadgetzan demona, Krul the Unshackled, koji nam može sve negativne demone spustiti na tablu “na prevaru”, tako da zaobiđemo negativni efekat. Ranije je Krul smatran slabim zato što se tako previše izlažemo, ali nam sada upravo novi Guldan omogućava da odmah povratimo tablu ako nam je protivnik očisti nakon Krula, što može biti veoma zanimljiv kombo. Tu je je i uvek zabavni Bane of Doom, spell koji bi svakako mogao da nađe svoje mesto u ovakvom špilu. Ako volite da igrate na ivici života i smrti, onda i Unlicensed Apothecary i Pit Lord mogu da uđu u miks, što da ne, ali iskreno teško da će se ovo desiti ikada, jer su u pitanju jednostavno loše karte. Potencijala za jedan dobar demonski špil svakako ima, samo nismo sigurni da li su sa trenutnim izborom demona u Standard meti kockice još uvek složene, ali je moć Bloodreaver Gul’dana toliko velika, da mislimo da je moguće da ona sama jedan ovakav špil iznese na leđima, samo moramo da uspemo da preživimo do tada, a znamo da Warlocku to baš i ne ide lako.

Uther of the Ebon Blade

Videti Uthera kao Death Knighta koji se pridružio Arthasu je svakako nešto što nisam mislio da ću doživeti kada sam pre 15 godina prvi put odigrao WarCraft III The Reign of Chaos kampanju, ali eto, i to smo dočekali.

I Uther of the Ebon Blade po snazi spada u sam vrh Hero karata. Kao i sve ostale Hero karte, i on nam momentalno daje 5 armora i pritom ima unapređeni Ashbringer, koji je sam po sebi kao 5/3 sjajno oružje. Mač koji nam daje ovaj Uther ne samo što je takođe 5/3 već nas i leči za isto toliko svaki put kada zamahnemo, što veoma doprinosi stabilizaciji stanja na tabli.

A njegov Hero Power po prvi put u istoriji Hearthstonea donosi alternativni način za pobedu u igri. Dovoljno je da sakupimo sva 4 Horseman tokena na tabli i instant dobijamo partiju. Da, čujemo vas, i slažemo se da je jako teško sakupiti sva 4 i da ako protivnik nije uspeo da ih očisti, da će verovatno ionako izgubiti i bez njihovog efekta.

Ali u tome i nije poenta, poenta u je u samoj pretnji protivniku. Protivnik ZNA da mora da ih čisti inače će izgubiti, a to znači trošenje resursa na njih ili neadekvatno korišćenje napada njegovih miniona kako bi ubijao Horsmene. Dakle, ne treba gledati na ovaj Hero Power kao na način da ubijete protivnika, već način da protivnika dobijete u igri resursa. Horsmeni su 2/2 što je već samo posebi duplo jače od vaših 1/1 regruta, a prilika da usput i pobedite je dodatni bonus koji će protivniku stvarati glavobolje.

Zbog toga Uther of the Ebon Blade ima ogromne šanse da se nađe u nekom novom jakom Control Paladinu, koji ćemo svakako testirati.

Malfurion the Pestilent

Plemeniti arhidruid Malfurion je pod svoje stare dane rešio da se bavi uzgojem insekata, što je njegova glavna tema ove ekspanzije. Mnoge je Malfurion the Pestilent poprilično razočarao kao Hero karta, pre svega zato što ne izgleda previše “flashy” i ne stvara taj VAU efekat kao neke druge Hero karte.

Istina, to stoji, ali mislimo da će Malfurion the Pestilent biti sasvim solidna karta u nekom dobrom Ramp druidu. Vidimo da Blizzard nije želeo od svih Hero Death Knight karata da napravi karte sa kojima samo pobeđujete, već je ideja i da služe kao prosto dobre karte na duže staze, a Malfurion the Pestilentmislimo da to svakako jeste.

Izbor između dva Poisonous 1/2 pauka ili dva 1/5 Tauna se odlično uklapa u to kakva je trenutno situacija na terenu i protiv kakvog tipa špila igrate. Novi Hero Power, Plague Lord, vam omogućava da budete defanzivni ili ofanzivni u zavisnosti od toga šta situacija iziskuje, tako opet, poprilično fleksibilan i moćan izbor. Neko će reći da je Guldanov Hero Power mnogo bolji, i naravno da jeste u vakumu, ali nikada ne treba porediti stvari između klasa jer su dizajnrane oko drugačijih stvari i tako se ne posmatra balans.

I Battlecry i Hero Power rade odlično sa efektom koji nam daje Fandral, odnosno sa njim na tabli ne moramo da biramo između dva izbora. Dakle, poprilično jednostavna karta, ali jako dobra i veoma svestrana, čini nam se baš onakav tip karte koji će Druidu dobro koristiti.

Valeera the Hollow

Stigli smo do najčudnije i za ocenjivanje verovatno najteže Hero karte do sada jer je u pitanju veoma specifična i veoma teška karta.

Battlecry je veoma zanimljiv i u neku ruku predstavlja pseudo Ice Block, jer protivnik u 99% situacija neće moći da vašem heroju uradi ništa u sledećem krugu, ali vas i dalje mogu oštetiti/ubiti nasumični efekti kao što su Ragnaros ili pak Damage koji nema metu, kao što je Hellfire ili Consecration.

Što se Hero Powera tiče, da prvo razjasnimo kako tačno radi, jer iza ovoga što piše postoji još puno nenapisanih pravila, a koje je potvrdio sam Blizzard. Dakle, svaki put kada nešto odigrate Shadow Reflection se pretvori u tu kartu, sve dok ne odigrate Shadow Reflection, koji u tom trenutku bude poslednja odigrana karta. Shadow Reflection kopira kartu, ali ne i efekte na njoj van karte, kao što su na primer smanejna cena. I na kraju, Shadow Reflection nestaje iz vaše ruke kada završište potez, što znači da morate da ga odigrate taj krug ukoliko želite da ga iskoristite, što opet znači da maksimalno može da se kombinuje sa kartom koja košta ne više od 5 mana. U svakom krugu dobijate novu Shadow Reflection kartu.

Sada kad to sve znamo, pitamo se kako možemo da iskoristimo ovu kartu? Pravo da vam kažemo, ne znamo ni mi! Ali definitivno “znamo” da se iza nje kriju razne dobre kombinacije i da će ljudi tek otkrivati najbolje načine da izvuku maksimum iz nje ili naprave neke čudne kombo-vombo akcije. Jedno je sigurno, a to je da uopšte ne trebamo da idemo predaleko u razmišljanu i traženju ludih kombinacija, jer Valeera the Hollow može da služi kao prosto generator dodatnih karata, pošto vam svaki potez može napraviti kopiju karte koju odigrate. Odigrate Sherazin i zatim se Shadow Reflection pretvori u još jednu Sherazin, i eto nama dve Sherazin na tabli. Isto važi za druge vredne karte, jedino je bitno da koštaju 5 ili manje mana, kako bi mogli da ih odigrate u istom krugu, jer podsećamo, Shadow Reflection ispari na kraju svakog kruga ukoliko se ne odigra, i pojavljuje vam se novi u sledećem.

Dakle, karta kao stvorena za kreativne deck buildere i igrače koji vole da puste mašti na volju, a mi svakako spadamo među takve, pa makar i gubili, jer na kraju krajeva – važno je zabaviti se.

Thrall, Deathseer

Stigli smo i do poslednje Hero Death Knight karte o kojoj još uvek nismo pričali, Thrall, Deathseer.

Thrall je najjeftinija od svih Hero karata koje smo dobili u ovoj ekspanziji, košta svega 5 mana. Ovo je jako bitno jer njegov Battecry je vrlo kombo orijentisan, a posebno je bitno zato što se može u jednom potezu kombinovati sa Doppelgangster i dati nam čak tri 7 mana miniona što je neverovatna stvar koja vam može dobijati partije.

I mimo te kombinacije iz snova, njegov Battlecry je svakako veoma jak. Praktično dobijamo dva Evolve efekta po ceni jedne karte u špilu i plus 5 armora, i onda preko toga Transmute Spirit kao Hero Power.

Thrall, Deathseer je karta koja se odlično uklapa u već postojeće Evolve Shaman špilove, ali svakako otvara prostora i za izrađivanje nekih rafinisanih varijanti tog špila.

Uz dosta pametnog igranja možemo iz praktično svakog miniona da izvučem vrednost sa novim Hero Powerom. Odradimo dobar trejd, minion nam jedva preživi i onda ne samo da ga pseudo-lečimo sa Transmute Spirit, nego ga još u teoriji i nadogradimo. Naravno, rezultat onoga što dobijamo neće uvek biti dobar, desiće se nekada i neke katastrofe, ali u proseku ćemo uvek biti na konju.

Ono što je problem je što gubimo stari Hero Power, pa nećemo moći da generišemo Toteme za evoluciju, i zato je bitno da igramo špil koji nam može dati što više Miniona i mimo onih u šilu, dakle karte koje prave dodatne minione. I nova ekspanzija je donela par zanimljivih miniona koji se mogu uklopitti u ovakav špil, kao što su Rattling Rascal i Saronite Chain Gang.

Na kraju, ostaje nam samo da zaključimo da je novi Thrall veoma jak i poprilično konkretan heroj, i zbog njegove jeftine cene i očiglednog kombinovanja sa ostalim kartama ne sumnjamo i da će najbrže naći svoje mesto u nekom od postojećih meta špilova. Njegova jedina mana je ugrađeni RNG u Evolve mehanici, jer vam se ponekada može i odbiti o glavu, a ponekada ćete dobijati premije od miniona koje će nervirati protivnika.

The Lich King

.
Iako nije u pitanju Hero karta, svakako je Lich King karta o kojoj moramo pričati u kombinaciji sa ostalim Death Knightovima, jer je upravo Arthas jedan od najpoznatijih Death Knight karaktera, barem pre nego što je postao Lich King.

Pre svega, molimo za minut ćutanja za Ironbark Protector, kada vas kao klasnu kartu nadmaši neutralna, znate koliko je sati. Ali uredu je, ipak je to jedan i jedini The Lich King.

Arthas je nesumnjivo veoma, veoma moćna karta koja će se igrati u praktično svakom Control špilu, jedna od onih “sigurica” izbora kakav god špil da igrate, kao što je to svojevremeno bio Dr. Boom.

Po onome što radi, Arthas dosta podseća na Yseru, dakle predstavlja skupog late game generatora karata i to veoma moćnih karata koje se zbirno zovu Death Knight karte. Od Ysere je u jednom smislu bolji zato što je dosta brži i to ne samo zato što je jednu manu jeftiniji, već i zbog toga što ima Taunt, što je vrlo važno jer ga to čini proaktivnim na tabli, za razliku od Ysere koju protivnik često može i da ignoriše ukoliko može da vas brzo ubije.

Sa druge strane, to što ima Taunt i “svega” 8 Health, ga čini poprilično lakšim za ubijanje za razliku od Ysere, koja je često bila prava noćna mora za ubiti. Mnogi već smatraju da će sama pojava Arthasa učiniti da se u metu vrati The Black Knight, koji je nekada bio nezaobilazni meta izbor u vreme vanila Hearthstonea. Možda i Silence karte ponovo dođu u metu, i pored nerfova, jer je ova ekspanzija zaista donela gomilu pretnji koje iziskuju da budu silencovane.

Ono u čemu je Ysera možda bolja jeste “stabilnost” dobrih karata, da tako kažemo. Istina, retko kada smo želeli da vidimo Laughing Sister, ali čak je i ona bila ok. Karte koje nam daje Arthas (i njegov verni psić ispod) su poprilično haotične i u prvom duhu Lich Kinga. Karte kao što su Obliterate i Doom Pact su odlične, ali u određenim situacijama isto tako mogu da nam se odbiju o glavu i da ne poželimo da ih igramo, a isto važi i za Army of the Dead, koji može da nam donese veliki tempo, ali nas isto tako odvuče u Fatigue ili diskarduje neku od ključnih karata iz špila.

Death Coil i Death and Decay su najveće “sigurice” što se tiče ovih karata, odnosno donse prosečnu vrednost, ali bez ikakvog rizika.

Frostmourne nam definitivno donosi neverovatan Value, odlična removal karta koja će nam sa zakašnjenjem doneti i ogroman tempo na tabli, ali naravno moramo usput nekako i da preživimo, jer ćemo primati puno štete.

Death Grip je možda i najzanimljivija karta, jer je prva karta u istoriji Hearthstonea kojom bukvalno krademo protivniku kartu iz špila, ne pravimo kopiju. Ovo može da bude posebno ubitačno protiv kombo špilova kojima možemo izvući ključne minione iz špila. Jedna mala lekcija iz istorije Hearthstonea, da li ste znali da je Mind Vision ranije koštao 6 mana i da je protivniku uzimao kartu iz ruke, a ne pravio kopiju kao sada. Blizzard je smatrao da ovo nije zabavno za one kojima je karta uzeta, ali sada ipak vidimo takvu mehaniku, jer sa Lich Kingom nema zafrkavanja.

Arfus

Na kraju, došli smo i do simpatičnog mrtvog psa Arfusa, jedine karte pored The Lich King koja nam može dati Death Knight karte. Statsi su očigledno veoma loši, ali je nagrada potencijalno veoma moćna.

Ako se Arfus negde bude igrao, to će sigurno biti Nzoth špilovi, gde ga vidimo praktično kao siguran izbor, jer to što mu nedostaje u statsima će nam gotovo uvek vratiti u kvalitetnoj Death Knight karti kojom možemo da nadomestimo taj izgubljeni tempo.

Ne bismo se više zadržavali kod njega, jer smo sve Death Knight karte već prošli gore kad smo pričali o Arthasu.

Toliko za večeras, do nove ekspanzije je ostalo još manje od dva dana, a mi ćemo ta dva dana iskoristiti da pričamo o još nekim zanimljivim kartama. Hvala vam na čitanju i vidimo se u sledećem tekstu!

Autor: Nikola Savić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: