Frozen Throne analiza: Mage specijal

Iako smo za danas u serijalu analize Knight of the Frozen Throne karata najavili da ćemo pričati o nekim Fatigue/Grind kartama koje su nam zaple za oko iz nove ekspanzije, to ćemo ipak ostaviti za kasnije, jer smo primetili da nam se nagomilalo dosta Mage karata o kojima do sada uopšte nismo pričali, čak njih šest, i zapravo Sindragosa je do sada jedina mage karta koju smo obradili kroz jedan od tekstova analize.

Izvor: Nikola Saviæ klan rur

Petak, 04.08.2017.

16:12

Frozen Throne analiza: Mage specijal

Ukoliko ste propustili ranije analize, možete ih naći na sledećim linkovima:

Analiza prvih 5 Frozen Throne karata

The Frozen Throne analiza #2

Frozen Throne analiza: Blood Razor, Mountainfire Armor, Ghastly Conjurer i Professor Putricide!

Frozen Throne analiza: Prince Taldaram, Nerubian Unraveler, Blood-Queen Lana’thel, Vampiric Poison i Sindragosa!

Frozen Throne analiza: Paladin+Druid specijal!

Frozen Throne analiza: Freeze Shaman + Hunter!

The Frozen Throne analiza: Gospodari arene i Warrior

A sada da pređemo na dašanje karte:

Ice Walker

Karta koja je negde na pola puta između Fallen Hero i Snowchugger, ali sa najgorim statsima od sve tri ponuđene i iskreno ne vidimo razlog zašto statsi na ovoj karti moraju da budu toliko loši, mislim da bi bila sasvim balansirana i da je imala 2/3 statse za istu cenu i efekat.

Nećemo se previše zadržavati kod ove karte jer nema se ni šta puno reći. Iako je efekat zanimljiv, 1/3 za dve mane je previše slabo i jednostavno postoji puno boljih 2 mana miniona koje će Mage igrati pre ove karte, bar kada je Constructed u pitanju. Čak i da igramo neki Elemental Mage deck, radije bi stavili karte kao što su Shimmering Tempest, Pyros ili čak Volatile Elemental.

U areni ova karta može biti interesantnija, i tu i tamo ćemo je sigurno viđati kao najoptimalniji pik u draftovima, gde će se u neku ruku ponašati veoma slično kao Glacial Shard, jer budimo realni, u 90% slučajeva Freeze efekat Ice Walkera ćemo uspeti da iskoristimo samo jednom pre nego što umre.

Doomed Apprentice

Ako Ice Walker iznad može da prođe kao ispodprosečna karta sa nekakvom niša ulogom, Doomed Apprentice teško da će uspeti da uđe čak i u tu kategoriju. Jednostavno, statsi su veoma loši da bi efekat imao bilo kakav uticaj na partiju, i čini nam se da ova karta ne bi bila igrana čak i da košta 2 mane, sa istim ovim statsima i tekstom.

Prosto, ima previše mali uticaj na samu igru, veoma se lako uklanja, i pritom ne ispunjava nikakvu konkretnu ulogu u špilu i postoje mnogo bolji načini da mage iskoristi svoja mesta u špilu, gde je inako već velika konkurencija. Ako su vam već problem neki spellovi, radije bismo stavili Counterspell u špil, koja ima daleko veći i konkretiji uticaj.

Doomed Apprentice je veoma loša karta i u areni, iz očiglednih razloga, jer je arena u osnovi zasnovana na tempu i borbi statsa, što je ova karta apsolutno suprotno.

Coldwraith

Nakon prve dve karte, koje su pomalo razočaravajuće za Rare Mage slotove, sada već stižemo do ozbiljnijih stvari. Prvo i osnovno, karta ima dobre vanila statse za svoju cenu, 3/4 za 3 mane je sasvim na mestu.

Efekat je poprilično dobar, a uslov realtivno lako ostvariv, ali se postavlja pitanje u kakvom špilu želimo da igramo ovu kartu? Mnogi su u startu rekli da je sasvim logično da je to Freeze Mage, međutim ne bismo mogli da se tu složimo. Tradicionalni Freeze Mage je pre svega kombo špil i kao takav ne interesuje se previše za statse miniona, i zbog toga radije jednostavno igramo jeftine draw minione kao što su Loot Hoarder ili Novice Engineer, koji su jeftiniji, brži i pouzdaniji način da vučemo karte i što pre dođemo do potrebnih karata.

U kakvom onda špilu? Od trenutno aktuelnih arhetipova Magea, Secret Mage praktično da ne koristi Freeze efekte osim Frostbolta, dok Value/Control/Burst mage uglavnom imaju Frostbolt, Frost Nova i eventualno Blizzard. Ipak, sve te karte ispunjavaju specifične uloge i nismo sigurni da li bismo ih iskoristili samo zbog efekta ove karte.

Tako da se logično okrećemo nekim novim arhetipovima špilova, možda Tempo Freeze Mage sa Glacial Shard, Cryomancer, Water Elemental i Demented Frostcaller, pa čak i gorepomenuti Ice Walker? Teško, ali ko zna.

Ono gde međutim ova karta ima velikih šansi da se uklopi jeste špil zasnovan na Death Knight Mage karti, o kojoj ćemo pričati kasnije u ovom tekstu.

Da na pomenemo još da je ovo i odlična arena karta, common i sa odličnim statsima i potencijalnim bonusom. A ne treba zaboraviti na Wild, gde bi se potencijalno ova karta dobro uklopila u recimo dobri stari Mech Mage, gde nam Snowchugger može lako aktivirati efekat ove karte, baš kao i Freeze Spare Part.

Simulacrum

Došli smo jedne od najzanimljivijih karata ove ekspanzije do sada, koja vam možda na prvi pogled može izgledati veoma loše, ali su zapravo njene primene u raznoraznim kombinacijama zaista sjajne i kreativne.

Da prvo definišemo šta ova karta radi. Dakle, kada je odigrate ona će vam umesto nje u ruci dati kopiju najjeftinijeg miniona kog tada držite u ruci.

Verovatno se pitate zašto biste želeli da platite 3 mane za to? Pa recimo da su mogućnosti neograničene, od čistog value igranja, do raznoraznih kombo akcija.

Imajte na umu da se ovakva karta igra u špilovima sa veoma malo miniona, pa u pravom trenutku taj najjeftiniji minion mogu biti i izuzetno, izutetno vredne karte kao što su Archmage Antonidas, Medivh, Malygos i Alexstrasza. Zamislite da nakon što odigrate jednog Medivha imate na raspolaganju još jednog sa novim Atieshom opremljenim? Ili dve Alex, jednu da odigrate defanzivno, drugu ofanzivno, ili po potrebi kako vam već odgovara. Dakle Simulacrum može da se ponaša vrlo slično kao i nekada Duplicate u tim value borbama, s tim što ste vi taj ko kontroliše šta ćete dobiti kao duplikat (doduše samo jedan primerak).

Po potrebi, možete napraviti i duple kopije nekih vaših jeftinijih miniona, ukoliko je neophodno, tipa trebaće vam još jedan Doomsayer protiv aggro špilova, ili kopija još jedne Sorcerer’s Apprentice, za vaš Exodia Quest Mage špil, ili što da ne, duplirajte tog Pyros u ruci i pripremite se za value mašinu.

Ukoliko igramo Reno špilove, tu su Kazakus i Reno, ali tu možda bolji posao vrši Manic Soulcaster.

Ako bacimo pogled na čitav Wild format, mogućnosti su tek velike, tu su Ragnaros, Sylvanas, Sneeds Old Shredder…

Jednostavno, u pitanju je karta sa neverovatno velikim brojem primena i opseg kombinacija koje možemo da izvedemo sa njom će samo nastaviti da raste sa godinama, što će otvarati prostora za gomilu zanimljivih i kreativnih kombinacija čijem se otkrivanju radujemo i jedva čekamo da i sami testiramo ovu kartu.

Glacial Mysteries

Jako čudna karta za pravilno ocenjivanje. Trebamo u startu napomenuti, da, iako deluje logično, ne treba ovu kartu porediti sa Mysterious Challenger, iz prostog razloga što su u pitanju različite klase sa različitim Secretima i gejmplej mehanikama.

Karta svakako ima potencijal, njena moć je neosporivo velika, ali da bi vratili uloženu manu moramo povući bar dva secreta iz špila, a da bi bili u plusu 3 ili više, a to neće uvek biti lako u ovako kasnom delu partije.

Problem sa ovom kartom nije njena cena, već u tome gde bi njeno mesto moglo biti? Punokrivni Secret orijentisani špilovi su uglavnom Tempo špilovi kakve sada viđamo, a ova karta se baš i ne uklapa u Tempo priču.

Freeze Mage igra vrlo specifičan set Secreta, dva puta Ice Block i jedan do dva primerka Ice Barrier, i tu posao uglavnom završava Arcanologist ili Mad Scientist u Wild formatu.

Pa gde ona vidimo ovu kartu? Jedno je sigurno – definitivno u špilu sa Medivhom, jer ovako skup spell prosto “vrišti” Medivh. A Secrete uvek možemo da igramo raznorazne, pa makar po cenu trenutne slabosti našeg špila, ako će to značiti moćan late game. Interesantno je da još uvek nismo videli novi Mage Secret u ovom setu, a ostale su još svega dve common mage karte koje nismo videli, i velike su šanse da će upravo jedna od njih biti Secret.

Na kraju, ne treba zaboraviti da će ova karta biti sa nama sve do aprila 2019. godine u standardu, tako da iako je možda sada i ne vidimo u nekom špilu, njeno vreme tek predstoji. Za sada je možda više tihi nerf kartama kao što su Primordial Glyph, Babbling Book i drugim nasumičnim generatorima karata, jer ovo je definitivno karta koju ne želite ukoliko niste napravili špil oko nje.
Stigli smo i do poslednje Mage karte za danas, ali svakako one najbitnije – Frost Lich Jaina, Death Knight Hero verzija Mage klase.

Ono što nam svakako prvo zapada za oko jeste da je cena možda mogla biti i za jednu manu manja, ali vrlo je moguće da su u Blizzardu testirali i videli da bi mogućnost da u istom krugu odigrate kartu i odmah iskoristite i Hero Power bila prejaka, pa je karta balansirana slično kao i Jaraxxus.

Frost Lich Jaina je dizajnirana tako da nam ponudi puno mogućnosti da preživljavanje, ukoliko naravno stignemo dotle. Jer ne samo što nam pruža instant 5 armora, već od tog trenutka svi naši Elementali dobijaju Lifesteal mehaniku, koja nam daje onoliko HP koliko oni nanesu Damage, i pritom momentalno dobijamo i jednog Water Elementala.

Kako je dizajn karte baziran na Elementalima, logično je da ovu kartu smestimo u neki špil koji je okrenut upravo ka ovom tipu miniona. Ipak, problem je to što Mage baš i nema previše dobrih elementa i elemental sinergije, no možda i ne moramo da previše guramo sve Elementale, već samo one ključne i sa kvalitetnim efektima.

Recimo Fire Fly, Pyros, Tar Creeper, Servant of Kalimos i Blazecaller, i uz to i karte sa Elemental sinergijom, kao što su Steam Surger, Tolvir Stoneshaper i Flame Geyser. Ostatak špila činila bi neka jaka kontrola koja bi nam pomogla da dođemo do kasnog dela partije i uspešno krenemo da koristimo Frost Lich Jaina efekte.

Postavlja se i pitanje kako bi najbolje mogli da iskoristimo njen Hero Power, jer nije uvek lako naći 1 HP metu koju možemo da ubijemo. Svakako bi igrali 2x Polymorph kao dobre removal karte, a zanimljiva je i sinergija sa novom mage legendarnom Sindragosa, gde možemo da pingujemo zamrznute 0/1 tokene i pritom dobijemo i legendarnu i Water Elementala.

Karta u pravom duhu Mage klase, koja omogućava duge partije sa puno borbe resursa, baš kakve Mage igrači i vole da igraju, tako da će tu biti puno testiranja i eksperimentisanja, ali ostaje pitanje da li će taj špil postati kompetitivan. Kada je izašao Open the Waygate, ljudi su mislili da će Quest Mage biti nepobediv, ali su onda dobri-stari tempo/aggro špilovi kao po običaju ukrali metu, a mi se po ko zna koji put nadamo da će konačno doći ta obećana spora meta.

Ono što vam vaš autor može reći je da će Frost Lich Jaina špilovi biti neki od prvih koje će želeti da testira.

U sledećem tekstu, bavićemo se setom od 7 Priest karata o kojima nismo pričali, a ako uspemo da uguramo, biće priče i o 3 nove Druid karte u istom tom tekstu. Pozdrav do sledećeg čitanja.

Autor: Nikola Savić

Izvor: Klan RUR

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: