Intervju: Mihajlo Jovanović Džaril, Fortuna Gaming

U goste Klan RUR redakciji je ovih dana bio Mihajlo Jovanović Džaril, domaći esports entuzijasta iz produkcije Fortuna Gaming, koja će nam ove jeseni doneti najambiciozniji eSports projekat u Srbiji do sada – League of Legends Fortuna Championship Series, planiran tako da Srbiju dovede na regionalnu i evropsku mapu ozbiljnih esports dešavanja, kako po kvalitetu takmičenja, tako i po kvalitetu same produkcije i organizacije. Sa njim smo popričali o tom projektu, ali i o počecima Fortune, budućim planovima i trenutnom stanju eSportsa u Srbiji.

Izvor: nikola saviæ klan rur

Ponedeljak, 24.10.2016.

14:41

Intervju: Mihajlo Jovanović Džaril, Fortuna Gaming
Džaril, foto: Nenad Negovanoviæ

Pozdrav Džarile, dobrodošao kod nas i hvala ti što si tu! Reci nam nešto o sebi i Fortuni?

Hvala ti Savke što si me pozvao, drago mi je da sam ovde kod vas u redakciji, i dalje ne mogu da prestanem da gledam šta sve imate ovde! Fortuna se bavi organizacijom i produkcijom esport takmičenja, a ja imam tu čast i odgovornost da vodim Fortuna Gaming tim, koji u osnovi čine nas četvorica – Boki, Šangaj, Mario i ja. Međutim, uvek želim da pomenem i zahvalim se za nesebičnu pomoć još nekoliko ljudi bez kojih ni mi ne bismo uspeli da dođemo tu gde jesmo.

Kako je sve počelo sa Fortunom?

Počeli smo takoreći iz „garaže“. Negde u ovo vreme prošle godine sedeli smo i pričali generalno o gejmingu i esportu kod nas i ideja je počela polako da se formira. Nakon nekoliko druženja koja su prerasla u sastanke naše organizacije rešili smo da krenemo, pokušamo nešto da uradimo i prodrmamo našu scenu. Krenuli smo sa pripremama krajem 2015. godine, i Fortunu smo zvanično osnovali 4. januara 2016, tako da taj datum uzimamo za naš rođendan. Ta naša želja i priča, postala je misija i vizija naše organizacije – dovođenje svetskih esport trendova na naš prostor. Zašto da samo gledamo šta se dešava negde druge? Hajde da se nešto tako dobro dešava i kod nas. Prvi korak na tom putu je bio organizovanje Hearthstone Fireside Gathering-a i turnira u februaru.

Koliko su Hearthstone počeci Fortune važni i daljem razvoju?

Hearthstone je u tom trenutku bio logičan izbor, svi smo bili aktivni igrači, upoznati sa temom, dešavanjima, ali postojao je i još jedan, praktičniji razlog – jednostavnost organizovanja Hearthstone događaja. Za sve druge igre potrebna je ozbiljnija oprema, računari, periferije, internet… timovi, itd. Kod HS-a to nije slučaj, apsolutno je normalno da igrači nose svoje uređaje na kojima žele da igraju, hardware ne utiče na rezultat, može da se igra i na telefonu, tabletu, starom laptopu, nebitno. Osim toga, zaključili smo da je prilično lako strimovati Hearthstone.

Iskustvo koje smo dobili tokom tog prvog turnira bilo je naše vatreno krštenje i neprocenjivo za dalji rad. Za kratko vreme smo jako puno naučili, o organizaciji, administraciji, a najviše o produkciji turnira. To je bio i prvi susret ekipe sa Ultre i Sport Kluba sa esportom, i početak sjajne saradnje koja i dalje traje. Dobre reakcije koje smo nakon toga dobili sa svih strana ojačale su našu nameru da nastavimo ozbiljnije da se bavimo ovim poslom.

Da li ćemo opet videti Fortunu i Hearthstone zajedno?

Nažalost, Hearthstone kod nas nije dovoljno popularan da bi privukao potrebnu pažnju za dalji razvoj, a i Blizzard nije bio dovoljno spreman da podrži neku ozbiljniju saradnju. Od tada vratili smo se HS-u još jednom, za premijeru Warcraft filma, što je bio sjajan događaj, gledati Hearthstone na bioskopskom platnu uz kokice je nešto što bismo voleli da ponovimo. Međutim, dok ne dobijemo ponovo takvu priliku, sledeći Fortuna Hearthstone događaj biće na Games.con-u krajem novembra (25-27.), kada ćemo organizovati turnir u okviru festivala. Verujemo da će to biti lepa prilika da se svi fanovi ponovo okupe na jednom mestu.
foto: Fortuna Gaming
Hajdemo sada na ono glavno – Fortuna Championship Series, vaš najozbiljniji projekat do sada. Reci nam više o tome?

FCS je svakako naš najveći projekat do sada, nešto u šta smo uložili srce i dušu i od čega najviše očekujemo. U pitanju je League of Legends liga po uzoru na najveća svetska takmičenja tog tipa. Najviše se ugledamo na LCS, i težimo da dostignemo taj nivo organizacije i produkcije. Još uvek smo daleko, ali verujem da smo na pravom putu.

FCS je zamišljen kao prva regionalna liga rezervisana za najbolje timove iz svih zemalja regiona Zapadnog Balkana (kako danas nazivaju države bivše Jugoslavije). Prva sezona uključuje šest najboljih timova iz Srbije, a plan je da se svake sledeće sezone timovi iz drugih država priključuju dok ne obuhvatimo sve. Timovi će od druge nedelje novembra do kraja decembra kada nas očekuje LAN playoff igrati po double round robin principu (svako sa svakim, dva puta), i sigurni smo da nas očekuju vrlo uzbudljivi mečevi. Posebno smo ponosni što će publika moći da prati FCS uživo na Twitch-u, ali i preko TV na Sport Klubu 3 i Ultri.

Kako je pala odluka da to bude League of Legends kao prvi veliki projekat?

Nakon Gaming Challenge-a 2016, zaključili smo da je LoL igra koja trenutno poseduje najveći potencijal. Broj fanova je veliki, dosta timova želi da igra, i nešto što je jako važno – samo LoL trenutno poseduje sjajna lica scene, koja mi zovemo talent timom. Pravo je zadovoljstvo gledati Baku, Sa1nu, DoubleAiM-a, chodu i najnovijeg člana tima Rapunzel kako vode i prave šou, komentarišu partije i prenose pozitivnu energiju i atmosferu.

Spletom srećnih okolnosti se poklopilo da Riot u isto vreme, u svojoj organizaciji pravi nacionalne lige u drugim zemljama gde su zvanično prisutni, tako da je naša ideja sjajno dočekana sa njihove strane. Moram reći da je količina podrške koju su oni spremni da u svakom trenutku ponude onima koji vredno rade za LoL – neverovatna.

Da li ćemo opet viđati Fortunu u projektima vezanim za druge eSports naslove?

Što se tiče drugih esport naslova, sigurno je da ćemo se i njima posvetiti u budućnosti. Trenutno nam je u planu postavljanje dobre organizacione i produkcione osnove koja je zajednička za sve igre, sa koje ćemo moći da i drugim naslovima pristupimo na kvalitetan način.

Koliko ovo ima značaja za te naše LoL igrače, mnogi od njih sada prvi put imaju priliku da se osete kao pravi esportisti?

Duboko verujemo da naši igrači nisu ništa lošiji od igrača u drugim zemljama Evrope, ali nedostaje im stabilno, zdravo, takmičarsko okruženje koje će im omogućiti da se razviju. Jedan od stubova ovog projekta jeste upravo podrška timovima i igračima. Za prvu sezonu preuzeli smo na sebe da svakom timu obezbedimo izradu profesionalnog logoa, dresova, fotografija i snimaka, kao i da radimo sa svima njima na izgradnji svog brenda, prisustva na socijalnim mrežama i sl.
Elite Squad, foto: Nenad Negovanoviæ
Esports u Srbiji – gde su problemi, a gde pozitivne strane njegovog razvoja u Srbiji?

Esport u Srbiji, ali i u ostalim zemljama regiona, je u ranim fazama razvoja, ali trenutno ima sjajnu šansu da poraste, i to velikom brzinom. Cela ekipa Fortune je optimistična po tom pitanju.

Najveći problem leži u činjenici da je za razvoj celog esporta potreban razvoj jednog ekosistema. Bez jakih timova – nema jakih turnira, bez jakih turnira – nema velike publike, bez velike publike – nema medija koji će da o tome da prenose, bez publike i medija – nema neophodnog marketinga koji privlači velike kompanije i sponzore.

Jedini način za rešenje problema je ravnomeran razvoj svih ovih delova. Srećom, pre svega vaša redakcija je doprinela dovođenju esporta u medije, radimo na tome da imamo jake timove i turnire, publika je sve veća i aktivnija i kompanije sve više počinju da uviđaju potencijal koji esport u sebi nosi. Izdvojio bih Asus i Monitor System koji su npr. nama došli sa idejom da se napravi nešto za mlađe generacije, i ta ideja je prerasla u Junior Kup za koji se prijavilo preko 450 igrača.

Što se tiče pitanja gde će esport u regionu biti za par godina, mislim da odgovor ne treba tražiti u našoj budućnosti, već u prošlosti i sadašnjosti razvijenijih zemalja. Tu gde su npr. Nemačka, Rusija, Poljska danas, tu ćemo i mi biti, sa tih par godina zakašnjenja.

Kako ti vidiš odnos celokupnog društva prema eSportsu?

Mislim da se odnose društva prema esportu dosta promenio u zadnjih godinu dana. Esport je rok&rol 21. veka. Kada se pojavio svi su ga odbacivali, smatran je gubljenjem vremena, lošim za odrastanje i vaspitanje, gejmeri prosto nisu bili kul. Danas je slika već drugačija, i nastavlja da se menja u pozitivnom pravcu. Zajedno sa njom odnos kompanija i potencijalnih sponzora se menja. Čuju se i kod nas odjeci velikih promena u svetu, uviđa se veličina publike koja svakim danom raste, a voli i prati esport. Nema sumnje da će esport biti sastavni deo svakodnevnice i života u budućnosti, i to je činjenica koju niko neće moći da ignoriše.

Šta bi za kraj preporučio ljubiteljima esporta kod nas?

Publici želim pre svega da se zahvalim što prati i podržava esport. Bez njih, ništa od ovoga ne bi imalo smisla, i kao što stalno napominjem – samo svi zajedno možemo da izgradimo kvalitetnu scenu kakvu želimo. Takođe pozivam publiku da nam uvek upućuje svoje predloge, sugestije, želje, ali i kritike. Mi ćemo uvek saslušati šta imate da kažete, i dati sve od sebe da promenimo stvari na bolje. Najveća podrška koju možete da nam date jeste da nastavite da gledate, pratite, dolazite i igrate, a mi obećavamo da ćemo vama donositi još sadržaja, po vašoj meri. Bez svih nas zajedno nema ni razvoja esportova.

Hvala ti što si izdvojio vreme da svratiš kod nas.

Hvala Klan RUR-u što ste me pozvali, bilo mi je zadovoljstvo!

Više detalja o Fortuna Championship Series možete pronaći prateći ovaj link.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: