Četvrtak, 20.10.2016.

10:46

Istorijski kutak – tenkovi koji su oslobađali Beograd!

Izvor: Klanrur.rs, Miloš Hetleroviæ

Istorijski kutak – tenkovi koji su oslobaðali Beograd! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

112 Komentari

Sortiraj po:

2+2=5

pre 7 godina

necu da budem svabo...
svabo da budem necu...
zar nije Uzice prvi oslobodjeni grad u II sv.ratu u evropi?
cetnici su srbi
ustase su hrvati
handzar divizija muslimani
cinjenice su poznate
99,9% partizana srbi
tada milogorci nisu jos postojali da se ne osete zapostavljenima.
a bice rata opet, procitajte komentare u ovoj rubrici e sport.
neretva je tekla crvena i sava i dunav i bosna i sve srpska krv a vi se svadjate oko dve ideologije koje su bile od iste krvi. sramite se srbi.

Somborac

pre 7 godina

@Yuhuhu
Od nekog ko uči ''povijest'', nisam ni očekivao drugačiji komentar...
U Srbiji nije bilo bitaka ni otpora?! o.O U južnim i istočnim delovima Srbije, koji su bili okupirani od strane Bugara, narod je u borbi protiv okupatora dizao ustanke još od 1941. godine, a do kraja rata je izvedeno niz oslobodilačkih operacija (posebno u Topličkom i Jablaniničkom kraju, i na Kopaoniku). Srbi sa Kosova i Metohije su imali konstantne borbe protiv albanskih fašista i balista. Dalje, jesi li čuo za Užičku republiku?!
Partizani u Istri i Dalmaciji?! Hahah, mora da se šališ?! :D U Istri na Italijane ni metak nije ispaljen sve do kapitulacije Italije 1943. godine, nikakve pobune nije bilo, a u Dalmaciji su se prvi partizani pojavili na području Bukovice i oko Knina (dakle, srpsko stanovništvo je u pitanju). Hrvati iz Zadra i Šibenika, ne samo da nisu učestvovali u oslobađanju svojih gradova od Italijana, nego su odlazili na područja NDH i priključivali se ustašama i domobranima! Nosioci partizanskog pokreta u Hrvatskoj su bili lički, kordunaški, banijski i slavonski Srbi! Jedna od ličkih divizija, koja je bila sastavljena skoro isključivo od Srba, i Zagreb je oslobodila! Hrvati su u partizane išli kao pojedinci, nije postojalo ni selo ni grad u tadašnjoj NDH gde su se Hrvati masovno priključivali partizanima! Mnogi su 1945. godine, videvši da će izgubiti rat, prelazili iz domobrana u partizane, posebno u Slavoniji, pred proboj Sremskog fronta.

croak

pre 7 godina

@andreas kisser - Šta vam je identifikacija. Moj deda je bio partizan u Toplici i Pustoj Reci, i borili su se protiv Bugara (mi dole znamo za masakr u Bojniku), Nemaca, belogardejaca i lokalnih četnika (neki kažu od Koste Pećanca, neki da su bili samostalna banda).

Pravdoljub

pre 7 godina

Tito je od 1935 bio agent Kominterne (zvani Valter). Kao proverenog Staljinistu Sovjeti ga dovode na čelo KPJ. Tokom celog rata im je slao šifrovane telegrame izveštavajući ih sa stanjem u YU. Da bi sproveli zajednički cilj (Komunističku revoluciju i uzimanje vlasti u Srbiji i YU) Staljin mu šalje vojsku a kasnije mu daje i oružje i drugu opremu jer je Tito, pardon Valter njegov čovek i najverniji sledbenik.
Tako je bilo sve do 1948 a tada dolazi do sukoba jer je Tito doveo Staljina na ivicu rata sa Amerikom i Britanijom.
Naravno, Zapad oduševljeno prihvata Tita, begunca iz suprotnog tabora i pomaže mu i šakom i kapom, a ovaj pokazuje da je savladao Staljinovu lekciju o propagandi, indoktrinaciji i falsifikovanju istorije.

love

pre 7 godina

Veliko i neizmerno hvala svima koji su učestvovali u ovome, I crvenoj armiji i partizanima iz svih krajeva. Ja sam iskreno ponosan na njih, i nikada ih ne smemo zaboraviti.

Major Markovic

pre 7 godina

kakvo crno oslobađanje? Vratite nam te Nemce da zavedu red u ovoj nesrećnoj zemlji. Mi smo pod okupacijom varvara i primitivaca od 45-e. (vratite Nemce!!, 20. oktobar 2016 12:59)

Nemci bi ti zaveli red ko sto su ga Amerikanci zaveli africkim robovima i indijancima. Ili dva metra pod zemljom ili visis na nekom drvetu da plasis svrake. A ako si bas dobre srece, rintas za njih od jutra do sutra. Ali bilo je takvih kao ti i u ono vreme. Zvali smo ih domaci izdajnici i kolaboratori.

Podgoricanin

pre 7 godina

Kimi, ostalji ljudi su dosljaci u Beograd kazes, a odakle su tvoji, direktno ih Bog poslao u Beograd? Sa neba skocili? Ili su se i oni kao i svi na Balkan doselili??

Cezar

pre 7 godina

U Prvom svjetskom ratu Srbi iz Srbije su dali odlučujući doprinos oslobođenju i ujedinjenju zemlje, a u Drugom to su bili prekodrinski Srbi.Uz sve greške koje su počinjene ipak treba istaći da se Vojvodina ne bi nalazila danas u sastavu Srbije da nije bilo kolonizacije Srba iz BiH i Hrvatske.

Niko

pre 7 godina

(mm, 20. oktobar 2016 14:17) Da, i general Tuđman je 1990. izjavio da su Hrvati oslobodili Beograd. Za g. Mesića znamo, rat je rat, a on odličan vojnik. I znamo da je general Ivan Rukavina bio glavni izvođač "radova" izbacivanja Nemaca iz Vojvodine (kao komandant Vojne uprave za Vojvodinu), a 45 godina kasnije jedan od osnivača HNS-a. Ali nije to poenta mog komentara. Poenta je da mi je žao što Crvena armija nije prošla kroz Hrvatsku, jer bi bila koliko toliko kažnjena za stravičan genocid. I verovatno te 1945. srpski komunisti ne bi predali Baranju Hrvatskoj - Srbija se za Baranju borila i izborila, a Hrvatska je samo dobila na tacni od komisije Milovana Đilasa. I verovatno se ne bi 2016. ovako paradiralo u toj zemlji već bi možda stav bio kao kod Nemaca da se ne revidira već sučeljava... Ja smatram da je Broz velika istorijska ličnost i da je mnogo uradio za sve narode. Ali isto tako smatram da je spasio Hrvatsku (zaslužene) propasti 1945. i smanjenja teritorije. Lično mi je žao - just my opinion.
(munz, 20. oktobar 2016 15:13)
Crkni onda od muke ako ti je tako žao. To se zove ljubomora, a to ti je prijo moj opaka bolest.

stanimir

pre 7 godina

Raspitajte se malo o masovnim silovanjima sovjetskih oslobodilaca Srbije. Mogu da razumem da je to bila tabu tema u komunizmu, ali danas kad je sloboda govora, to treba da bude ispraceno, a ne da ostane kao usmeno predanje.

munz

pre 7 godina

(mm, 20. oktobar 2016 14:17)
Da, i general Tuđman je 1990. izjavio da su Hrvati oslobodili Beograd. Za g. Mesića znamo, rat je rat, a on odličan vojnik. I znamo da je general Ivan Rukavina bio glavni izvođač "radova" izbacivanja Nemaca iz Vojvodine (kao komandant Vojne uprave za Vojvodinu), a 45 godina kasnije jedan od osnivača HNS-a. Ali nije to poenta mog komentara. Poenta je da mi je žao što Crvena armija nije prošla kroz Hrvatsku, jer bi bila koliko toliko kažnjena za stravičan genocid. I verovatno te 1945. srpski komunisti ne bi predali Baranju Hrvatskoj - Srbija se za Baranju borila i izborila, a Hrvatska je samo dobila na tacni od komisije Milovana Đilasa. I verovatno se ne bi 2016. ovako paradiralo u toj zemlji već bi možda stav bio kao kod Nemaca da se ne revidira već sučeljava... Ja smatram da je Broz velika istorijska ličnost i da je mnogo uradio za sve narode. Ali isto tako smatram da je spasio Hrvatsku (zaslužene) propasti 1945. i smanjenja teritorije. Lično mi je žao - just my opinion.

Bojan

pre 7 godina

Znajte da vam ovo uvek stari vojvodjani i srbijanci kako nas vi zovete misle ali zbog vase agresivnosti ne smeju da vam kazu.
(kimi, 20. oktobar 2016 13:22)
Mnogo ih briga sta vi mislite. Kad ste slabici i treba da vas gaze. Imas neki problem s time? Nisam ni mislio.

Džoni

pre 7 godina

Moj deda je učestvovao u ovim bitkama. Bio je mitraljezac na šarcu i po njegovoj priči u tim borbama promenio je 9 pomoćnika koji su ili poginuli ili ranjeni dok i sam nije ranjen minobacačkom granatom! Pomoćnici su mahom stradali prilikom dostave municije od snajperskih hitaca uz minobacačku vatru!

andreas kisser

pre 7 godina

(croak, 20. oktobar 2016 13:20)

hvala vam puno na ovom razumnom komentaru, jednom od retkih u moru gluposti, spekulacija i ponavljanja sovinistickih gluposti pokupljenih sa internet foruma, youtube klipova i feljtona petparackih medija sirom ex-Yu! uz mali dodatak da je u periodu 1941-1944 u srbiji itekako bilo borbi, ali mnogo manjeg intenziteta i brojcano manjih jedinica, nego zapadno od drine. narocito na jugu srbije, gde su partizani imali redovne okrsaje sa bugarima, koji su u oba svetska rata napravili strahovita zverstva u leskovackom i vranjskom kraju. ja sam poreklom iz tog dela srbije i moj rodjeni deda je citav period rata proveo u partizanima boreci se, uglavnom protiv bugara, ali i nemaca. ucestvovao je u oslobadjanju beograda i proboju sremskog fronta, i ne - da umirim ove velike beogradjane - nije se zadrzao u vasem svetom gradu, nije nikoga isterao iz kuce, nije prisvojio nista tudje! vratio se u rodni kraj gde je ostatak radnog veka radio kao kamiondzija, a boracke penzije se odmah odrekao. koliko vidim, po najnovijim saznanjima, moj deda nije ucestovao u ratu, nije se borio u partizanima, partizani nisu ni postojali, a ako jesu nije ih bilo u srbiji, jer da jeste veliki ratnici iz ljoticevog SDK i neorganizovanih cetnickih grupica bi ih pregazili k'o plitak potok, jel tako? mozda ni moj deda nije postojao, pa ni ja ne postojim, a ovo je sve matrix :-) ne znam, najbolje da pitamo bojana dimitrijevica, kostu nikolica i milosava samardzica!?

Ojha

pre 7 godina

Joj kad sad stane srBska patriJotska omladina da naglaba. Ama sta se bre vise vi mesate, ni spermatozoidi bili niste kad se zivelo i radilo u Jugoslaviji, i vi cete nekog da ucite kako je bilo. Idite pa visite po Stromforntu, crpite znanje iz Dereticevih predavanja o Srbima kao nebeskom narodu, i gledajte one maloumnike po utakmicama sto ricu, jer za bolje i niste. Sta smo zgresili da nam narod ovako zastrani, nije mi jasno, tacno vise ne znamo da razlikujemo belo od crnog, dobro od zla, okupatora od oslobodioca, kvislinge od boraca....

Bane

pre 7 godina

Kakvo crno oslobađanje!? Jedni socijalisti (marksistički) najurili druge socijaliste (nacionalne). Uz to, treba imati u vidu da su marksistički socijalisti koštali ovaj svet duplo više ljudskih života (100.000.000) nego što su nacional socijalisti uspeli da pobiju (48.000.000).
Smrt socijalizmu - sloboda narodu!

Pehad

pre 7 godina

Da nacrtam onima koji misle da je trebalo da se sedi mirno i sve ce biti sjajno:

Bugari su tokom WWI napravili najgore zlocine na jugu. Vesali su redom, musko, zensko, dete i starca. Menjali su ljudima prezimena, radnje nisu smele da imaju prezimena na -ic. Deca su u skolama ucila bugarski i molili se za bugarskog kralja. Onda je izbio ustanak, ali je propao, i ponovo, Bugari redom... Za stare ljude je bila smrtna uvreda da mu kazes da je Bugarin. Psovanje majke je nista za to.

U WWII dolaze ti isti Bugari. I pljackaju, otimaju. Jel znate, ljudi iz 2016. sta znaci kad ti uzmu kravu, konja, vola? Psenicu, kukuruz? Kad ti pobiju svinje iz zabave...

Umres, mirni covece iz 2016! Nema prodavnice, a kako su oteli celom selu nemas od koga ni da kupis. Kilo brasna je bila dobra dnevnica nekad. Ej, zamisli da hleb kosta 3000 dinara.

A ako idete na Kopaonik, ima jedno selo, Kriva Reka. Tu su sakupili 300 ljudi, celo selo pohvatali, zatvorili u crkvu i razneli.
A voleli su i da postroje tako ljude, jedno 50, 100, pa i celo selo. I traze otkup.

I trebalo je da sede mirni?
Da cuvaju kraljevinu za kralja koji je pobegao?
Odite u Vojni muzej, pa vidite sta su ljudi od oruzja dizali na okupatora.
Kremenjace, Kokinke, Gasere, kome je sta ostalo. Pa ti vidi koje srce i koji ocaj treba da imas da podjes jednometkom na mitraljez.

dragan

pre 7 godina

Majko mila kakvi komentari. U oslobadjanju bas samo grada Beograda poginulo 3000 partizana i ovaj kaze nisu imali nikakvog uticaja.
Komentar poslat iz (Robot, 20. oktobar 2016 12:02)
--------
Vazniji je broj poginulih Nemaca. U celom 2. sv. ratu na teritorije Jugoslavije: oko 1100. Toliko o doprinosu.

pentrit

pre 7 godina

Crvena Armija i Partizani su oslobodili ovu zemlju.Rusi nas nisu okupirali,otisli su dalje i to su istorijske cinjenice.Kralje je pobegao u London i predao drzavu Nemcima Cetnici su sv bavili gradjanskim ratom i apsurdom cuvanja izdajnika kralja koji je pobegao...nemoj vise da davite i prekrajate istoriju za sitac car.SLAVA I HVALA CRVENOJ ARMIJI I PARTIZANIMA koji su se borili i zivote dali da ovu zemlju oslobode od nemackih hordi.

Камичак

pre 7 godina

covece, ti si se `ladno primio i mislis da je taj sergej stvarno neki rus koji prati sajt b92 i ciji je deda oslobadjao beograd pa mu sad objasnjavas na ruskom
(lemi, 20. oktobar 2016 14:51)

Види, знам бар двојицу руса да су пратили. Уколико је Сергеј заиста Рус, знаће да одговори правилно на руском, ако је само домаћи провокатор - ћутаће.

istine radi

pre 7 godina

prilog:
Na mestu gde je sad igraliste Arhitektonske skole vrseno je masovno streljanje nemackih vojnika koji su uhvaceni a i onih koji su se predali.
prilog br1:
a na mestu današnjih šumarica i škola po kragujevcu i Kraljevu sa njihovih školskih igrališta su odvedena deca i velikim slovima DECA, ne vojnici, na streljanje od strane nemačkih vojnika
prilog broj-teži beskonačnosti:

Bojan

pre 7 godina

Pola gradjana se izjasnilo za jednu stranku.
Imas neki problem sa izbornom voljom i demokratskim procesima ?!
(hours of love, 20. oktobar 2016 12:43)
Pola onih koji su glasali, a ne pola gradjana. Pri cemu su pre toga iz Srbije proterali sve sto je vredelo. Fakticki, ta tvoja demokratska vecina su kriminalci, primitivci, slabici i barabe. Ono najgore sto Srbija ima, ma koliko da ih je. Talog. Ali ok, nadam se da necemo dugo cekati na nove tenkove.

Predrag

pre 7 godina

Posle Beogradske operacije Crvena armija napusta Srbiju. OStavlja instruktore. Mladiće mobilišu po Srbiju, najviše Beogradu, posle kratke obuke bacaju na Sremski front. Sremski front drže Nemci, sa Ustašama u pozadini. Mrcvarenje na Sremskom frontu traje do aprila 1945. Eto to je slika oslobodjenja Srbije. Sremski front prestaje da postoji povlačenjem NEmaca posle pada Beča. Crvena armija nije ratovala na ovim teritorijama protiv Hrvata.

Laguna

pre 7 godina

Realno da partizani nisu oslobodili Vojvodinu, danas Srba u njoj više nebi bilo. Koje govno od čoveka moze neko biti, pa ismejavati se onima koji su išli osloboditi Vojvodinu, i vratili je u okviru Srbije. Kao i što su Kosmet vratili. Što se tiće tita i njegova antisrpska politika, to je druga prića. Nikada hrvat Tito nije trebao biti predcednik, već pismeniji politićari poput Aleksandra Rankovića. Ponavljam: DA PARTIZANI NISU OSLOBODILI VOJVODINU DANAS SRBA TU NEBI BILO A BOGAMI NI SRPSKI JEZIK. Ne Tito već partizani su zasluzni. Tita je samo vlast interesovala.

dodjos

pre 7 godina

Kimi,ne pricaj gluposti. Vi mestani ste ziveli kao birosi kod nemaca i madjara po backoj i njih i dan danas volite vise nego nas koji smo kolonizovani tada. I dan danas nas kao sramno zovete dodjosi ili kazete da su dosli divlji mi a oterali pitome nemce i kako vas nije sramota tako pogrdno da nas nazivate a isto ste dosli u backu sa carnojevicem kao i mi sa titom. Mi smo dobili kuce tih nemaca i madjara,porodice po 15-17 dece u jednoj kuci od 6 soba a vi ste imali svoje kuce ali ste uleteli u nemacke cim su oni pobegli ka nemackoj za vreme oslobodjenja. Odakle vama pravo da udjete u te tudje kuce i da kazete da je vase? Birosili ste kod njih i mislili ste da je to automatski vase? Malo ste se prevarili. Da nije rusa bilo jos bi ti i tvoji mestani birosili kod podunavskih svaba i madjara i jos bi vas bacali pod led i ko zna koliko bi jos bilo racija kao u N.Sadu. Sram vas bilo !!!

neko iz mase

pre 7 godina

prilog:
Na mestu gde je sad igraliste Arhitektonske skole vrseno je masovno streljanje nemackih vojnika koji su uhvaceni a i onih koji su se predali.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Istorija, 20. oktobar 2016 12:58)

ne znam za druge, ali meni se evo srce cepa zbog tuzne sudbine tih sirotih nacista, suza mi suzu stize...

Logicar

pre 7 godina

Za Ustase na strani SSSR, upotrebite logiku. Rusi mogu da ih pobiju po zarobljavanju - nekorisno. Mogu da ih teraju da rade - mnjef. Ili... Da ih okrenu na svoju stranu. Ti ljudi zele da se po zavrsetku rata vrate u Jugoslaviju (a gde ce kog djavola?) i to moraju da zasluze. Sta treba, da ginu Rusi i Jugosloveni, a izdajnici da se vrate na gotovo? Ovako ih lepo stavis da oslobadjaju i ginu. Pri tome, gle zgode - znaju jezik.

Za streljanja posle rata, jeste vi svesni sta je taj rat bio? 4 godine ratujes protiv saradnika okupatora, protiv Nedicevaca, Ljoticevaca i Cetnika. Naravno da ce svako pozeleti da ih likvidira.

Ali... Postojao je sud i vrlo jasno pravilo. Ako je bio mobilisan u Cetnike - pustaj. Ako je promenio stranu kada je trebalo - dobro nam dosao. Ako je terao do kraja (a i posle zvanicnog kraja rata) ili bio dobrovoljac - nema sta, smrt za izdajnike.

asteroid

pre 7 godina

Kako sad Sovjetski tenkovi nas oslobadjaju??
Rodjen sam 2000. i mislio sam da su nam Rusi neprijatelji, a zapadna Evropa prijatelji
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mil, 20. oktobar 2016 12:08)
khm, rusi nisu isto sto i sovjeti, a rusija nije isto sto i sovjetski savez, to bi valjda svako ko je bar osnovou skolu zavrsio trebao znati. cak ni tadasnji sovjetski vodja staljin nije bio rus. dakle, za oslobodjenje beograda su tada ginuli pored partizana i rusa i ukrajinci, kazahstanci, gruzini, belorusi, verovatno i tadzikistanci, kirgistanci itd.

Lenox

pre 7 godina

Secam se 1990. godina, dan solobodjena Beograda, intervju Peka Dapcevica Politici povodom jubileja. Mislim da je to bio njegov poslednji intervju. Tada je sve bilo jako ispolitizovano, SFRJ se raspadala, Milosevic na vrhuncu slave i divljenja, na svakoj sofersajbni automobila i kamiona Miloseviceva slika... I novinar pita Peka o tadasnjoj situaciji u SFRJ i sta je izlaz. I Peko kaze "Slusajte pametne Slovence". I Politika objavi taj intervju na prvoj strani i sa naslovom "Peko Dapcevic: Slusajte pametne Slovence" i naravno u slobodnom tekstu bace drvlje i kamenje na Peka Dapcevica. Srbija je tada dostizala vrhunac nacionalisticke histerije, Dusanovo carstvo, "Svi Srbi u jednoj drzavi", nebeski narod... A protiv Slovenaca Srbija je uvela ekonomske sankcije i Politika, kao i svi mediji u Srbiji su pozivali narod na bojkot slovenackih proizvoda. I onda, u sred te nacionalne histerije nebeskog naroda Peko Dapcevic izjavi da treba slusati "pametne Slovence", znajuci dobro kakva ce reakcija na intervju da bude u Srbiji. Takvu hrabrost mogao je da pokaze samo bivsi spanski borac, komandant partizanskih divizija koji je prosao Neretvu i Sutjesku, i oslobodio Beograd.

Pehad

pre 7 godina

Neko napisa U Srbiji očito i nije bilo bitaka ni otpora, ni partizana.

Pa je li moguce da ni istoriji ne znate.

Jel znate, nesrece, da nije prosao dan od 41. do 45. da se na jugu Srbije nije ratovalo, Partizani protiv Bugara, Nemaca, Cetnika? Jastrebac, Pasjaca, pa dole prema Lebanu, Vlasotincu i Kukavici (Leskovac)

A nije prosao ni dan da nisu ratovali Partizani i Ustase na Fruskoj Gori, ni to ne znate?

A Uzice, to ni film niste gledali?

Sram da vas bude, neznalice. Ili vam jug Srbije nije Srbija dovoljno, a ni Fruska Gora. Knjige u ruke, ne youtube, ne zavere.

Za ovoga ko pominje Dalmaciju, kako ni tamo nije bilo niceg. Ceo prvi tim Hajduka je otisao u Partizane. I streljali su ih - sve. Pred kraj rata, Hajduk je postao prvak Slobodnog Sveta. Tako da je i meni Hajduk u srcu, a vi kako hocete.

b.

pre 7 godina

@Marija
Tvoj komentar je toliko pogresan da ne znam odakle da pocnem. Tacno je samo to da ima 60000 identifikovanih zrtava, ali daleko od toga da su to sve nevine zrtve. A sto se tice tvog deljenja srba na srbe iz Srbije i ''rulje od preko Drine'', zbog takvih stavova nam je Srbija danas tolika kolika jeste sa tendencijom daljeg smanjivanja. Uskoro cemo se smanjiti na Nedicevu Srbiju sa samo srbima iz ''Srbije''.

Sabahudin

pre 7 godina

@Marija: Podatak o 60.000 streljanih Srba (pa još metkom u potiljak) je teška manipulacija. Da ne kažem neku težu reč. Komisija koja je istraživala ubijene od septembra 1944 je popisala broj stradalih koji je za par hiljada manji od toga (oko 54.000). Međutim, oko 30.000 su ljudi koji su stradali u Vojvodini i to ubedljivo najviše Nemci i Mađari, pa tek onda Srbi i ostale naiconalnosti. Od stanovništva koje je stradalo u Srbiji dobar deo čine četnici stradali u borbi. Kada se oduzmu svi ti stradali onda dolazi na red civilno stanovništvo. I žrtava je bilo. Nekih steljanih kratkim postupkom u procesu osvete zbog saradnje sa Nemcima, nekih pogubljenih nevinih. Dakle, nevinih žrtava jeste bilo. Ali, niti ih je bilo 60.000 (ili vaših 120.000), niti su svi redom bili Srbi, niti su svi streljani metkom u potiljak.

Камичак

pre 7 godina

Dobar dan. Poštovani , jeli to bilo dobro da Ruska Armija oslobodila Beograd ili ne? Samo da znam jeli da se izvinim za svog deda koje prošao od Moskvi do Berlina ili da se ponosim sa njim kad dođem u BG....
(Sergej, 20. oktobar 2016 12:57)

Сергей, все Сербы очень благодарны Красной Армии на свободи от нацистов которую нам принесли. Не обращай внимание на мерзавцев которые тут пишут разную ерунду.

lemi

pre 7 godina

Сергей, все Сербы очень благодарны Красной Армии на свободи от нацистов которую нам принесли. Не обращай внимание на мерзавцев которые тут пишут разную ерунду.
(Камичак, 20. oktobar 2016 14:19) # Link komentara
covece, ti si se `ladno primio i mislis da je taj sergej stvarno neki rus koji prati sajt b92 i ciji je deda oslobadjao beograd pa mu sad objasnjavas na ruskom

mm

pre 7 godina

@munz
A ako malo bolje proučiš istoriju videćeš da su ove dve brigade koje se spominju u tekstu koje sovjeti ustupaju partizanima u 90% sastava popunjene upravo zarobljenim vojnicima iz 369. pukovnije. Pogledaj tko je komandir 1. jugoslovenske brigade 1944. i tko je zadnji komandir 369. pukovnije, slučajno ili ne obe osobe se zovu marko mesić, a njegovi podoficiri su redom bivši ustaški veterani Staljingrada kao što su potpukovnik Egon Žitnik bivši komandir lakog prevoznog zdruga, major Marijan Tuličić (Mesićev topnički časnik u Staljingradu), staljingradski veterani poručnici Ivan Vadlja, poručnik Vlahov, poručnik Tahtašimov, Draženović, major Marijan Prišlin (Mesićev zamjenik u Staljingradu) i ostali.
"Po Titovom ličnom nalogu legionari su bačeni u najteže borbe 'da vide bivši fašisti kako se mi ovdje borimo protiv fašista već 4 godine'."
Veliki broj legionara je poginuo u partizanskoj uniformi tokom 1944. i 1945. godine u vrlo teškim borbama s Nemcima kod Čačka 1944. i kasnije 1945. na Sremskom frontu i kod Slavonskog Broda. Partizanski izvori navode su gubici jedinice kod Čačka bez usporedbe u dotadašnjoj istoriji NOVJ. Netko je ovde u komentarima lupio da bi nedićevci ušetali u beograd i sl, a rusi koristili čak i ustaše da bi što pre došli do bg

Mihajlo

pre 7 godina

Dragi deda,
Hvala ti sto si ucestvovao u oslobadjanju Beograda 1944. godine od nemackog okupatora. Nikada necu zaboraviti kako si mi opisivao borbe, hrabrost ruskih vojnika i kako zvuci "Kacusa". Hvala ti i na svemu ostalom, da nije bilo tebe bio bih poslednji slepac ...
Tvoj unuk i imenjak
P.S. Hvala i nepoznatom ruskom doktoru koji spasio mog bolesnog oca u razrusenom Beogradu, krajem oktobra 1944. godine.

kimi

pre 7 godina

Dragi dodjosi iz Like, crne gore i ostalih komunistickih krajeva i tek kako ste zasluzili da vas mi iz uze Srbije i stari Vojvodjani ne volimo.
Za razliku od vas mi nismo dosli u tudju zemlju, mi nismo usli u tudje kuce i stanove. Usli ste u Beograd i pojedine delove Vojvodine osijono i bahato bas kakvi ste i sada. Niste znali sta su parket i plocice a od te 45 do danas vodite ovu zemlju.
Znajte da vam ovo uvek stari vojvodjani i srbijanci kako nas vi zovete misle ali zbog vase agresivnosti ne smeju da vam kazu.

Hb

pre 7 godina

Koliki je značaj mogla imati snaga partizana (o sposobnosti vojnika i diletantizmu "oficirskog" kadra je bolje i ne govoriti) u korelaciji sa Crvenom armijom koja je na kraju Drugog svetskog rata (krajem 1944. i u prvoj polovini 1945. godine) izrasla u najveću kopnenu silu u ljudskoj istoriji Smešno.
(Mihailo, 20. oktobar 2016 11:34)
Mihailo, ne bih da ti razbijam iluzije ali kada poredis partizane i sovjetske borce, partizani su se predavali Nemcima u daleko manjem broju nego vojnici Crvene Armije. Vidim da volis statistike o necemu "najvecem" u istoriji. Evo ti jos jedna pa proveri brojeve. Nijedna vojska u istoriji ratovanja nije se predavala kao Crvena Armija. Za samo tri meseca rata predalo se cak 4 miliona sovjetskih vojnika. Citave divizije su se predavale Nemcima. Da li imas ijedan primer masovnog predavanja partizana? Nijedna vojska u istoriji rativanja nije imala tako katastrofalne gubitke kao sovjetska. Vise nije ni tajna koliki je bio diletanrizam Staljina i sovjetskih oficira gde su brojcano vece i tehnicki opremljenije sovjetske jedinice bile bukvalno
obrisane od strane Nemaca u okruzenju, ogromnim delom zbog diletanrizma oficirakog kadra i neumeca vojnika. Partizani nisu imali ni tenkove ni tesku artiljeriju i nacin njihove borbe odgovarao je njihovoj opremi (gerilski rat). Na jedinom mesti gde su partizani usli u frontalnu borbu, na Neretvi, pokazali su se itekako dobro i pored daleko, daleko slabijeg naoruzanja.

mimi

pre 7 godina

I posle svega ovoga, nevezano za politicke ideologije koje neko podrzava, da li je u redu da u Beogradu vise ne postoji general Zdanova ulica?
Tako sam cula. Molila bih da me neko ispravi ako nisam u pravu. Bila bih presrecna ako gresim.

Roko

pre 7 godina

Velika je zabluda da je nas neko oslobadjao od Nemaca oni su i onako bili na na povlacenju ovde je bila samo predstava za preuzimanje vlasti a od te usijane glave su nas totalno unakazile i dovele u Beograd neradnike i lajatore.

Marija

pre 7 godina

Bg monarhisti, zapamtite ko Vas je oslobodio:Ličani, Krajišnici, proleteri, Vojvođani, Rusi... dok je Vaša vojska bila po podrumima, Londonu, Blajburgu...
(U ime mog dede, 20. oktobar 2016 13:13)

Mislis na do sada zvanicno identifikovanih 58.000 streljanih Srba iz Srbije metkom u potiljak nakon tog vaseg oslobodjenja koje je drzavna komisija identifikovala?
A jos uvek se traga za oko 60.000 streljanih Srba iz Srbije metkom u potiljak i zatrpanih u zivi krec i cija se tela jos uvek nalaze negde ispod zemlje.

Jel na to "oslobodjenje" tj staljinisticku okupaciju mislis, kada je Udbaska prekodrinska rulja, Krajisnici, Licani i Kordunasi , Hercegovci i ostali dosla u Beograd na krilima njihove Crvene Armije u zavodjenje staljinizma , likvidacije Srba iz Srbije, proterivanje Srba iz Srbije i nasilno oduzimanje imovine Srba iz Srbije .

Desetostruko vise Srba iz Srbije je stradalo od Udbaske komunisticke rulje sa one strane Drine nego od nemackih fasista.

Desetine hiljada streljanih Srba iz Srbije metkom u potiljak i stotine hiljada prognanih gradjana Srbije iz Srbije.

Pravi oslobodioci kad oslobode nesto vrate se svojim kucama, a ne ostaju na "oslobodjenoj " teritoriji da streljaju domace ljude metkom u potiljak i da im otimaju imovinu.

I to je zvanicna srpska istorija .

Nakon okupacije od nemackih fasista, stigla je Udbaska staljinisticka okupacija 45-e godina koja traje i dan danas.

olo

pre 7 godina

Apropo, ako je propao kao Nole onda ima cemu da se raduje.
No, zasto je kako kazes prop'o WOT?
Ja imam neke svoje razloge da mislim da je igra skrenula u losem smeru ali bas propala... Mislim da je to malo previse.

komunista

pre 7 godina

Najtuzniji dan za sve srpske antikomuniste.

Putinofili, naravno, staju na stranu Rusa, a ne pominju ideologiju Rusa, samo ideologiju partizana. Rusofobi su protiv svih ili protiv Rusa, gde obavezno pominju ideologiju Rusa, ali ne pominju ideologiju partizana.

Fakticki se sastoji u prepucavanju izmedju Putinofilskih antikomunista i rusofobskih antikomunista.

Ovi na slici....vreme je pokazalo da su dzaba krecili. Isterali naciste, ali ideologija ostala u Srbiji, Beogradu posebno, zato smo danas tu gde jesmo.

Bacili zivote na naciju koja zali sto sto ih Nemci nisu spasili "zla boljsevizma" time sto ih nisu sve istrebili kao nizu rasu po Sajmistu, Banjici itd.

Ko je u Srbiji ziveo, tom' ni Pakao nece tesko pasti. Znam, jer u Srbiji zivim.

U ime mog dede

pre 7 godina

Bg monarhisti, zapamtite ko Vas je oslobodio:Ličani, Krajišnici, proleteri, Vojvođani, Rusi... dok je Vaša vojska bila po podrumima, Londonu, Blajburgu...

goblin

pre 7 godina

Razbacane kosti nasih predaka po Banjici,Sajmistu,ko zna gde jos a ovde se neki pitaju da li je dobro sto nam je slavna Crvena Armija pomogla da oslobodimo Beograd od nacista.

Srbin iz Srbije

pre 7 godina

Cuj: "oslobadjali"...

Nacisticka okupacija zamenjena staljinistickom OD koje se Srbija Jos uvek nije Oslobodila a kamo Li oporavila!

croak

pre 7 godina

@Yuhuhu - Ružno je ismevati srpsko slobodarstvo i žrtvu posle 1.000.000 poginulih u prvom i preko 500.000 u drugom svetskom ratu. Srbija je bila okupirana. Posle masovnih pogubljenja civila zbog otpora (Kragujevac, Kruševac), rojalisti i partizani su se pritajili, a nevelika NOVJ prešla u BiH posle sloma Užičke republike. Srbi kao narod su stradali u nemačkim logorima, a u NDH podvrgnuti stravičnom genocidu (preko 300.000 umorenih civila). Da, Hrvati Dalmatinci su mahom bili partizani, kao i većina Srba preko Drine i činili su okosnicu NOVJ. Ali Dalmacija (koju Srbi oslobodiše 1918, a Pupin je zadržao u SHS) i Istra nisu vojno bile relevantne (Istra i nije bila deo YU pre 1945). Knjigu u ruke, gospodine.

školski sistemu 'eve me'

pre 7 godina

Yuhuhu, Bgd, Iza brda, LUKA, Zeljko, Mihailo, i slični. Gde ste vi i kako završili školu da mi je znati? Na tribini, ili po kojekakvim youtube klipovima ili forumskim stranicama što otkrivaju i razotkrivaju dugo skrivene laži uperene protiv srBskog bića?

Kaže jedan genije: "Partizani postoje samo u Dalmaciji i Istri i to po šumama i bez oružja (gerilci koji napadaju civile i spaljuju sela)."

Lika, Slavonija, Bosna, tu partizana i njihovih jedinica od početka rata nema, jel? Dalje, pojasni majstore kako napadaju i ubijaju po selima ako nemaju oružja? Laserskim pogledom?

Daj prvo se dogovori sam sa sobom, pa iznesi tu monumentalnu misao širem auditorijumu, da se i mi malo divimo.

Nego sad ozbiljno, ako se i dalje bude potencirao, negovao i favorizovao revizionizam u bivšim republikama SFRJ celokupna društva će doći u stanje kolektivne svesti da su Nemci i domaći kvislinzi bili miroljubivi prema narodu i imovini, a da su zli partizani i demon Broz započeli neosnovane napade na te članove Grinpisa.

Što je najskaradnije prvi pljuvači partizanskog pokreta i Zagorca su oni što su mu prvi trčali i ljubili skute, tobož od silne ljubavi, a sa strane gledali što više da ućare kao što su nastavili i u divljim godinama koje su usledile nakon raspada SFRJ, ali sad samo pod drugom firmom.

Zamolio bih moderatore i redakciju da mi objave komentar radi ravnoteže u stavovima i smislene diskusije. Hvala.

Zmaj

pre 7 godina

@Hb

Ajde nemoj da ispravljas druge kad i sam lupetas. Crvena armi je izbubila do 1943. mnogo vojnika iskljucivo zbog gresaka vrhovne komande i losih generala. U tome ima udela i jacina nemacke vojske u prvim godinama rata koja je prakticno stigla do Moskve bez previse gubitaka. Dalje, gubici su bili na pocetku veci zbog prevlasti nemackih tenkova nad sovjetskim. Vojska se predavala jer je to bilo jedino logicno resenje da se sacuvaju zivoti jer je jedina druga opcija bila smrt. Posle 1943. sreca se okrece u korist Sovjetske vojske koja proizvodi bolje tenkove i uz pomoc boljih vojnih odluka potiskuje Nemce. Nemas ti blage veze o 2. svetskom ratu kad tako lupetas. Kako uopste mozes porediti predaju sovjetske vojske i predaju jugoslovenskih partizana kad su okolnosti u kojima su ratovali neuporedive?

marko satelit

pre 7 godina

Svrha ulaska Crvene armije je bila okupacija Srbije i dovodjenja Tita na vlast jer nikada ne bi mogao da pobedi JVO na teritoriji Srbije. Zbog cega ta Crvena armija nije produzila iz Beograda ka NDH nego je drzala neko vreme Srbiju pod okupacijom i onda se vratila istim putem dok su Ustase pomilovane. Oslobodili su Beograd od nemaca ali oni koje su doveli se ne mogu smatrati kao oslobodioci a tako se nisu ni ponasali. 80000 zrtava crvenog terora nemo svedoce u nikada obelezenim grobnicama.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (LUKA, 20. oktobar 2016 11:48)
Црвени нису могли ништа да ураде у Србији до краја рата из једног простог разлога. Недићева Србија је имала на првом месту добровољце из СДК који су били страх и трепет за све комунисте и равногорце. Зато се на територији Недићеве Србије нису одиграле неке веће битке као што су биле у БиХ. Устанак из 1941. је могао нешто да уради, али су се црвени посвађали са равногорцима.
Све што су црвени радили у Србији су били герилски напади на Немце, који су за последицу имали стрељања народа. Црвени су то намерно радили како би изазвали што већи револт народа према Немцима. Иначе гледајући тај рат, најмање су Немци побили Срба, а највише смо страдали од Усташа и сами међу собом на жалост...

Jovo nanovo

pre 7 godina

...a kada bi se danas desilo da se oduzme imovina onima za koje nam je svima jasno da je nezasluzeno imaju, sigurno bi kroz nekih 50-100 godina njihovi naslednici govorili kako je "deka bio ugledni privrednik kome je bagra oduzela sve".
Uzgred, proguglajte malo sta su Francuzi posle rata radili sa Visijevcima i njihovom imovinom, pa ce svima biti jasno kako treba da se radi sa kvislinzima. I niko sada u Francuskoj ne osporava tako nesto.
Jedino u banana "drzavicama" svaki iole jaci finansijski lobi uspeva da progurava zakone...pa tako i kod nas prolaze "rehabilitacije" samim podnosenjem zahteva i placanjem takse, bez ikakvog ulazenja u meritum da li je neko bio ili nije bio kvisling. Uostalom, takve rehabilitacije su ponizavajuce i za one koji su zaista bili nepravedno osudjeni posle rata (naravno da ih je bilo).

Tonto

pre 7 godina

@Yuhuhu

reci to mojoj babi koja je bila Partizanka i prenosila pisma na Sremskom frontu, koja je na koncu kao poljoprivrednik i dobijala tu neku jadnu penziju oslobodilaca od pretpostavljam i delom drzave koja je bila sa tvoje strane saveznik i uzurpator NDH...

Z

pre 7 godina

kakvo crno oslobađanje? Vratite nam te Nemce da zavedu red u ovoj nesrećnoj zemlji. Mi smo pod okupacijom varvara i primitivaca od 45-e.
(vratite Nemce!!, 20. oktobar 2016 12:59)

Obozavali su nas Nemci. Drzali nas ko malo vode na dlanu

Zaslužujemo ama baš svaku vlast u prethodnih 26 godina!

pre 7 godina

Odličan tekst i fenomenalno prikupljena dokumentacija u vidu slika!
I moram da primetim da komentari dokazuju da su Srbi JEDINI narod na svetu koji se STIDI svoje antifašističke prošlosti!
SRAMOTA!!

Rusi vole Srbe?

pre 7 godina

A Rusi nam braća? A? ...Status oslobodioca Srbije Tito tad dodeljuje i jednoj jedinici okorelih hrvatskih nacista, ustasa, koje je njihov poglavnik Ante Pavelic 1941. poslao da za racun Hitlera jurisaju na SSSR, a Staljin ih posle zarobljavanja kod Staljingrada ponudio Titu da mu pomognu u osvajanju Srbije. I u jednom i u drugom slucaju, i kad su kidisali na Staljingrad, i kad su po Titovom odobrenju spartali po Srbiji, ovom prekaljenom ustaskom jedinicom komandovao je isti covek, pukovnik Marko Mesic. U oba slucaja i vecina ljudstva bila mu je istovetna, samo su im oznake i nazivi, ali i glavni pretpostavljeni bili razliciti. Na Istocnom frontu borili su se pod komandom Hitlerovog generala Fridriha fon Paulusa, nosili su ustaska znamenja i zvali se 369. ustaski puk, a u Srbiji su bili pod Titovom vrhovnom komandom, zvali su se prva ''Prva jugoslovenska brigada'' i na kapama, sve dok nisu zasli malo dublje u Srbiju, nosili ''znak slican ustaskom znaku''.
Rusi konsultuju Tita, on tu ideju prihvata, slaze se da Mesic ostane komandant te jedinice i svom moskovskom politickom predstavniku Veljku Vlahovicu izdaje naredbu da ''Velikom vitezu'' preda jugoslovensku ratnu zastavu, da njemu i njegovim vojnicima poruci da tu ''slavnu zastavu drze cvrsto i visoko'' ''uvelicaju slavu Narodnooslobodilacke vojske Jugoslavije.''

Marija

pre 7 godina

Bg monarhisti, zapamtite ko Vas je oslobodio:Ličani, Krajišnici, proleteri, Vojvođani, Rusi... dok je Vaša vojska bila po podrumima, Londonu, Blajburgu...
(U ime mog dede, 20. oktobar 2016 13:13)

Mislis na do sada zvanicno identifikovanih 58.000 streljanih Srba iz Srbije metkom u potiljak nakon tog vaseg oslobodjenja koje je drzavna komisija identifikovala?
A jos uvek se traga za oko 60.000 streljanih Srba iz Srbije metkom u potiljak i zatrpanih u zivi krec i cija se tela jos uvek nalaze negde ispod zemlje.

Jel na to "oslobodjenje" tj staljinisticku okupaciju mislis, kada je Udbaska prekodrinska rulja, Krajisnici, Licani i Kordunasi , Hercegovci i ostali dosla u Beograd na krilima njihove Crvene Armije u zavodjenje staljinizma , likvidacije Srba iz Srbije, proterivanje Srba iz Srbije i nasilno oduzimanje imovine Srba iz Srbije .

Desetostruko vise Srba iz Srbije je stradalo od Udbaske komunisticke rulje sa one strane Drine nego od nemackih fasista.

Desetine hiljada streljanih Srba iz Srbije metkom u potiljak i stotine hiljada prognanih gradjana Srbije iz Srbije.

Pravi oslobodioci kad oslobode nesto vrate se svojim kucama, a ne ostaju na "oslobodjenoj " teritoriji da streljaju domace ljude metkom u potiljak i da im otimaju imovinu.

I to je zvanicna srpska istorija .

Nakon okupacije od nemackih fasista, stigla je Udbaska staljinisticka okupacija 45-e godina koja traje i dan danas .
I dalje Srbiju jasu bosansko-hercegovacki Udbasi i crnogorski Udbasi.

duledudule

pre 7 godina

a kako ne znate ime heroja ucitelja koji je sprecio dizanje mosta u vazduh.mislim da je za taj svoj herojski cin zasluzio makar da mu se zna ime

hours of love

pre 7 godina

mislim da je opet došlo vreme da tenkovi oslobađaju Beograd i Srbiju od današnjih političara..
(nebojsa, 20. oktobar 2016 11:35)

Zasto?

Pola gradjana se izjasnilo za jednu stranku.
Imas neki problem sa izbornom voljom i demokratskim procesima ?!

munz

pre 7 godina

Naravno da su partizani obavili veliki posao u oslobođenju Beograda. I nije Sovjet spasao Stari most već partizan i time omogućio prelazak vojske ka Zemunu i dalje ka severu. Iz istorijske perspektive, jedino mi je žao što Crvena armija nije krenula i uz Savu što je bio prvobitan plan. Em ne bi bilo mrcvarenja na Sremskom frontu od 6 meseci (gde je poginulo nekoliko hiljada Srba), em bi Hrvatska bila propisno kažnjena za NDH - Staljin je lično želeo da im se zahvali za slanje "369. pješačke pukovnije" na Staljingrad 1942. Šteta.

Yuhuhu

pre 7 godina

Činjenice: Foto Bg - nigdje ni jedne srušene kuće. Rusi oslobodili Beograd. Partizani dobili naoružanje tek pred kraj rata. Prije toga partizani postoje samo u Dalmaciji i Istri i to po šumama i bez oružja (gerilci koji napadaju civile i spaljuju sela). U Srbiji očito i nije bilo bitaka ni otpora, ni partizana, ni razaranja, ni poginulih i ranjenih (osim sporadićno). U Srbiji su bili samo četnici i nedićevci.

Stefan

pre 7 godina

Kakvi god bili, Rusi nas bar nisu bombardovali, i ne žele nam da nestanemo kao što nam zele neki zapadnjacki narodi. Dovoljan razlog da više volim Ruse.

Sergej

pre 7 godina

Dobar dan. Poštovani , jeli to bilo dobro da Ruska Armija oslobodila Beograd ili ne? Samo da znam jeli da se izvinim za svog deda koje prošao od Moskvi do Berlina ili da se ponosim sa njim kad dođem u BG....

Srboljub

pre 7 godina

Ček, ček: kakav je sad ovo partizansko-komunističko-antisrBsko-nepatriJotski tekst? Pa neko ko prati poduhvate istorijskih udarnika poslednju deceniju svakako misli da su tenkove vozili četnici, najčasniji pupoljak našeg naroda? Otkud sad ti šumski banditi pod kpnandom Broza? (sarkazam)

Boža Badovinac

pre 7 godina

@Bojan
Sloboda koju danas živimo posledica je tog "ruskog interesa". Šutnuli smo ih tri godien kasnije, zbog interesa onih koji su nas ubijali u više navrata 1914-1918.1941-1945. (uključujući i Britance 1944.), pa opet 1999. i koju opet dobrano degradiraju u psolednjih 16 godina. Pokušaj izjednačavanja jedne strane koja te ubija i jedne koja te oslobađa oldika je nedostatka obrazovanja, znanja i patriotizma. Tu leka nema.
Posle tog obrazovanja, bilo je streljanja mnogo nedužnih ljudi od strane partizana, tada već u potpunosti rukovođenih engleskim obaveštajcima. Ruskih silovanja nije bilo i zlonamerno su podmetanje.

ceo dan u javnom preduzecu

pre 7 godina

tito čerčil i staljin sa karadjordjevic koji su francuske sobarice naoružavanju komunizam i okupiraju srbiju.i kad ćemo se osloboditi i koji je interes svih ovi gore da jedino nas srbe tlace

kl

pre 7 godina

@ ...dolazi do invazije Crvene Armije s istoka i partizana iz Bosne. Da nije bilo ovoga, Nemci bi se u svakom slučaju povukli iz Srbije ...

Da nije bilo partizana Crvena Armija bi ušla u Srbiju kao i u Rumuniju i Bugarsku - dakle u neprijateljske zemlje i isto tako je okupirala i nasilno mobilisala stanovništvo u borbene jedinice koje je isturala kao topovsko meso. Pa ti vidi šta je bolje.

kl

pre 7 godina

@ Dobrovoljci su bila nesrecna sumadijska deca koja su terana i uz politicko agitovanje namamljena da idu dalje na sremski front.
(Vila sa Dedinja, 20. oktobar 2016 11:55)
O kakvoj deci pričaš? Vojno sposobni mladići koji su išli da oslobađaju svoju zemlju, kao njihovi dede i očevi na Ceru i Kajmakčalanu. Da, pod obavezom regrutovani, jer je uvek malo njih koji voljno idu u rat - isto kao što su bili regrutovani i u I svetski . Dosta više te propagande o "deci".

One night in May

pre 7 godina

Kamo srece da nas nikad nisu oslobodili sad bi bio Nemac a ovako sam u raspaloj Srbiji.
(Zeljko, 20. oktobar 2016 11:39)

Samo ti sanjaj da bi ikada bio Nemac!

Hitler bi ti licno urucio pasos, covek obozavao auslandere, zbog toga je i pokrenuo rat, voleo da se mesa sa drugim narodima... Hitler jugendice bi ti kolo odigrale na svecanosti urucivanja pasosa, a ispred banjickog logora cekao bi te crveni tepih...

Istorija

pre 7 godina

prilog:
Na mestu gde je sad igraliste Arhitektonske skole vrseno je masovno streljanje nemackih vojnika koji su uhvaceni a i onih koji su se predali.

vratite Nemce!!

pre 7 godina

kakvo crno oslobađanje? Vratite nam te Nemce da zavedu red u ovoj nesrećnoj zemlji. Mi smo pod okupacijom varvara i primitivaca od 45-e.

Bojan

pre 7 godina

Odgovor na sledeci komentar:
Velika je dilema da li je ovo bilo oslobođenje ili novi vid okupacije, ovog puta od strane komunista. Do 1944. godine u Srbiji nije bilo ozbiljnijih borbi sa Nemcima a tada dolazi do invazije Crvene Armije s istoka i partizana iz Bosne. Da nije bilo ovoga, Nemci bi se u svakom slučaju povukli iz Srbije jer nisu imali drugog izbora a u Beograd bi umarširale jedinice ravnogorskog pokreta. Takođe ne bi bilo sremskog fronta ni SFRJ i zablude u kojoj smo živeli 50 godina i čije posledice neće sanirati narednih pet generacija. A sad sledbenici partizanske ideologije i kominterne udrite po minusima...

----------------------

Nemci se ne bi i nisu se povlačili iz Jugoslavije sve do aprila i maja 1945. Čak su i napadali na Sremskom frontu. Ravnogorski pokret je najveća prevara u istoriji srpskog naroda. Konstano laganje Saveznika da se bore protiv sila Osovine, a zapravo se uz sile Osovine (prvo Italija, pa NDH, na kraju Nemačka) borile protiv partizana. Ako mislite da ne govorim istinu, onda se Pavle Đurišić ne bi dogovarao sa Ljotićem i Đujićem da se povlači u Sloveniju kod Nemaca, ne bi sklopio sporazum sa Drljevićem i NDH (koji je doduše pokušao da izigra, ali je do njega ipak došlo, a kasnije im se predao kada su mu (lažno) obećali da će mu poštediti život). Takvi su bili četnici. Ni Draža nije mnogo bolji bio

Robot

pre 7 godina

Majko mila kakvi komentari. U oslobadjanju bas samo grada Beograda poginulo 3000 partizana i ovaj kaze nisu imali nikakvog uticaja. To se desava kad srozas obrazovanje u skolama na najnize grane i pustis da razni likovi obrazuju omladinu po internetu ili jos gore na navijackim tribinama. Razumem da ti mislis da si ko neki tinejdzer otkrio neku veliku tajnovitu istinu i da ispravljas krive Drine al to svakom ozbiljnom istoricaru stvarno smesno zvuci. Neka je slava partizanima i crvenoarmejcima - oslobodiocima Beograda. Smrt Fasizmu - Sloboda narodu!

bonux

pre 7 godina

I dan danas,posle 30k partija,kad cujem zvuk SU-152 sa derpom,uvek se najezim,mogu samo zamisliti kakav je psihicki efekat pravio na nemacke tenkove,s pravom su ga zvali ubica zveri.

Boze spasi

pre 7 godina

Gde ide ovaj nas svet boze dragi?!Nista vise nema vrednost,istinu i istoriju prepravljaju i propagiraju ko kako i kome odgovara,zahvaljujuci netu svaki bolesni anonimus moze da laje sta zeli i bred ja zdravu pamet.Sprdati se i omalovazavati zasluge i zrtvu hiljade ruskih i nasih boraca i heroja cak neki idiot napisa da je steta sto su nas oslobodili jer bi danas govorio nemacki I ziveo u njoj samo govori ko smo sta smo ,gde smo i kuda idemo.Sprdate se iz svojih fotelja iza tastatura i prosipate svoje frustracije,nesposobnost ,beznadje a po vremenu I provedenom ovde i impotencijom .Danas sve ima cenu Ali vrednost nista!

Петар Сидић

pre 7 godina

@Mihailo браво за анализу. Сад се врати игрицама на компјутеру у стан који је твој деда добио од тих комуниста и официрских дилетаната да се досели са Динаре у Бгд.

Bgd

pre 7 godina

Velika je dilema da li je ovo bilo oslobođenje ili novi vid okupacije, ovog puta od strane komunista. Do 1944. godine u Srbiji nije bilo ozbiljnijih borbi sa Nemcima a tada dolazi do invazije Crvene Armije s istoka i partizana iz Bosne. Da nije bilo ovoga, Nemci bi se u svakom slučaju povukli iz Srbije jer nisu imali drugog izbora a u Beograd bi umarširale jedinice ravnogorskog pokreta. Takođe ne bi bilo sremskog fronta ni SFRJ i zablude u kojoj smo živeli 50 godina i čije posledice neće sanirati narednih pet generacija. A sad sledbenici partizanske ideologije i kominterne udrite po minusima...

12

pre 7 godina

~~~
Partizanske snage broje u tom momentu skoro 40.000 boraca zahvaljujući stalnom prilivu dobrovoljaca
~~~


Dobrovoljci a 1944?

Šta su radili do 1944 i kako ih nijedna vojska nije regrutirala?

Vila sa Dedinja

pre 7 godina

Dobrovoljci su bila nesrecna sumadijska deca koja su terana i uz politicko agitovanje namamljena da idu dalje na sremski front.

seljadin

pre 7 godina

Kad sam ovo procitao, sve mi je bilo jasno, a vi sami zakljucite ko nam je prijatelj : "Sovjetski artiljerci i avijatičari su dobili naređenja da ciljaju isključivo objekte za koje je pouzdano bilo utvrđeno da su utočišta nemačke vojske, stoga su sovjetska artiljerija i avijacija oštetila mnogo manji broj zgrada u Beogradu u odnosu na savezničku avijaciju u proleće 1944".

Mihailo

pre 7 godina

Učestvovanje partizana u oslobađanju Jugoslavije i Beograda je bilo čisto političko delovanje, jer ama baš nikakav uticaj na krajnji ishod nije imalo i nije ni moglo imati.
Koliki je značaj mogla imati snaga partizana (o sposobnosti vojnika i diletantizmu "oficirskog" kadra je bolje i ne govoriti) u korelaciji sa Crvenom armijom koja je na kraju Drugog svetskog rata (krajem 1944. i u prvoj polovini 1945. godine) izrasla u najveću kopnenu silu u ljudskoj istoriji Smešno.

Slava sovjetskim herojima!

LUKA

pre 7 godina

Svrha ulaska Crvene armije je bila okupacija Srbije i dovodjenja Tita na vlast jer nikada ne bi mogao da pobedi JVO na teritoriji Srbije. Zbog cega ta Crvena armija nije produzila iz Beograda ka NDH nego je drzala neko vreme Srbiju pod okupacijom i onda se vratila istim putem dok su Ustase pomilovane. Oslobodili su Beograd od nemaca ali oni koje su doveli se ne mogu smatrati kao oslobodioci a tako se nisu ni ponasali. 80000 zrtava crvenog terora nemo svedoce u nikada obelezenim grobnicama.

Bojan

pre 7 godina

@Iluminat
Hvala Rusima ali oni su tada, kao i danas gledali svoje interese.
Nisu nama rusi pomogli, oni su zauzeli pola Evrope a mi smo im bili na putu, osim toga zeleli su i osvetu nemcima za mucki napad na Sovjetski savez, sa kojima su tada imali pakt.

Iza brda

pre 7 godina

Nije na današnji dan, pre 72. godine bilo ikakvog oslobodjenja.
Jedan okupator nasledio drugog.
Komunizam nasledio fašizam.
Ista batina okrenula drugi kraj.
Konc-logore zamenili gulazi.
Gestapo se preimenovao u UDBU.
Firer je postao Maršal.
Jajce je postalo Nirnberg.
Zajednička konstanta obe okupacije Srbije je teror, jame, neobeleženi grobovi, montirani procesi, sistem bez slobode i prava govora, pisanja i drugačijeg raznišljanja.
Jednoumlje zamenjeno jednoumljem.

Rsfc

pre 7 godina

(Mihailo, 20. oktobar 2016 11:34)Mihailo,ta sposobnost procene taktike i obucenosti partizana i oficirskog kadra potice sa terena ili iz fotelje!?!

Vila sa Dedinja

pre 7 godina

Sovjetskoj vojsci skidam kapu. Prvi put sam danas procitao da su imali narednenje da unistavaju samo objekte gde je dokazano da su Nemci. Za to svaka cast!

Ostala politika je toliko zagorcala nasu istoriju da sam ih odivek prezirao zbog tog uvoza komunizma.

Ali nisu ti vojnici krivi kao ni nasi zaludjeni partizani, sve su to velike sile vec bile podelile.

u svakom slucaju "smrt Komunizmu, sloboda narodu"

Robot

pre 7 godina

Majko mila kakvi komentari. U oslobadjanju bas samo grada Beograda poginulo 3000 partizana i ovaj kaze nisu imali nikakvog uticaja. To se desava kad srozas obrazovanje u skolama na najnize grane i pustis da razni likovi obrazuju omladinu po internetu ili jos gore na navijackim tribinama. Razumem da ti mislis da si ko neki tinejdzer otkrio neku veliku tajnovitu istinu i da ispravljas krive Drine al to svakom ozbiljnom istoricaru stvarno smesno zvuci. Neka je slava partizanima i crvenoarmejcima - oslobodiocima Beograda. Smrt Fasizmu - Sloboda narodu!

seljadin

pre 7 godina

Kad sam ovo procitao, sve mi je bilo jasno, a vi sami zakljucite ko nam je prijatelj : "Sovjetski artiljerci i avijatičari su dobili naređenja da ciljaju isključivo objekte za koje je pouzdano bilo utvrđeno da su utočišta nemačke vojske, stoga su sovjetska artiljerija i avijacija oštetila mnogo manji broj zgrada u Beogradu u odnosu na savezničku avijaciju u proleće 1944".

Mihailo

pre 7 godina

Učestvovanje partizana u oslobađanju Jugoslavije i Beograda je bilo čisto političko delovanje, jer ama baš nikakav uticaj na krajnji ishod nije imalo i nije ni moglo imati.
Koliki je značaj mogla imati snaga partizana (o sposobnosti vojnika i diletantizmu "oficirskog" kadra je bolje i ne govoriti) u korelaciji sa Crvenom armijom koja je na kraju Drugog svetskog rata (krajem 1944. i u prvoj polovini 1945. godine) izrasla u najveću kopnenu silu u ljudskoj istoriji Smešno.

Slava sovjetskim herojima!

12

pre 7 godina

~~~
Partizanske snage broje u tom momentu skoro 40.000 boraca zahvaljujući stalnom prilivu dobrovoljaca
~~~


Dobrovoljci a 1944?

Šta su radili do 1944 i kako ih nijedna vojska nije regrutirala?

Boze spasi

pre 7 godina

Gde ide ovaj nas svet boze dragi?!Nista vise nema vrednost,istinu i istoriju prepravljaju i propagiraju ko kako i kome odgovara,zahvaljujuci netu svaki bolesni anonimus moze da laje sta zeli i bred ja zdravu pamet.Sprdati se i omalovazavati zasluge i zrtvu hiljade ruskih i nasih boraca i heroja cak neki idiot napisa da je steta sto su nas oslobodili jer bi danas govorio nemacki I ziveo u njoj samo govori ko smo sta smo ,gde smo i kuda idemo.Sprdate se iz svojih fotelja iza tastatura i prosipate svoje frustracije,nesposobnost ,beznadje a po vremenu I provedenom ovde i impotencijom .Danas sve ima cenu Ali vrednost nista!

One night in May

pre 7 godina

Kamo srece da nas nikad nisu oslobodili sad bi bio Nemac a ovako sam u raspaloj Srbiji.
(Zeljko, 20. oktobar 2016 11:39)

Samo ti sanjaj da bi ikada bio Nemac!

Hitler bi ti licno urucio pasos, covek obozavao auslandere, zbog toga je i pokrenuo rat, voleo da se mesa sa drugim narodima... Hitler jugendice bi ti kolo odigrale na svecanosti urucivanja pasosa, a ispred banjickog logora cekao bi te crveni tepih...

Stefan

pre 7 godina

Kakvi god bili, Rusi nas bar nisu bombardovali, i ne žele nam da nestanemo kao što nam zele neki zapadnjacki narodi. Dovoljan razlog da više volim Ruse.

Mihajlo

pre 7 godina

Dragi deda,
Hvala ti sto si ucestvovao u oslobadjanju Beograda 1944. godine od nemackog okupatora. Nikada necu zaboraviti kako si mi opisivao borbe, hrabrost ruskih vojnika i kako zvuci "Kacusa". Hvala ti i na svemu ostalom, da nije bilo tebe bio bih poslednji slepac ...
Tvoj unuk i imenjak
P.S. Hvala i nepoznatom ruskom doktoru koji spasio mog bolesnog oca u razrusenom Beogradu, krajem oktobra 1944. godine.

munz

pre 7 godina

Naravno da su partizani obavili veliki posao u oslobođenju Beograda. I nije Sovjet spasao Stari most već partizan i time omogućio prelazak vojske ka Zemunu i dalje ka severu. Iz istorijske perspektive, jedino mi je žao što Crvena armija nije krenula i uz Savu što je bio prvobitan plan. Em ne bi bilo mrcvarenja na Sremskom frontu od 6 meseci (gde je poginulo nekoliko hiljada Srba), em bi Hrvatska bila propisno kažnjena za NDH - Staljin je lično želeo da im se zahvali za slanje "369. pješačke pukovnije" na Staljingrad 1942. Šteta.

Петар Сидић

pre 7 godina

@Mihailo браво за анализу. Сад се врати игрицама на компјутеру у стан који је твој деда добио од тих комуниста и официрских дилетаната да се досели са Динаре у Бгд.

Z

pre 7 godina

kakvo crno oslobađanje? Vratite nam te Nemce da zavedu red u ovoj nesrećnoj zemlji. Mi smo pod okupacijom varvara i primitivaca od 45-e.
(vratite Nemce!!, 20. oktobar 2016 12:59)

Obozavali su nas Nemci. Drzali nas ko malo vode na dlanu

Sergej

pre 7 godina

Dobar dan. Poštovani , jeli to bilo dobro da Ruska Armija oslobodila Beograd ili ne? Samo da znam jeli da se izvinim za svog deda koje prošao od Moskvi do Berlina ili da se ponosim sa njim kad dođem u BG....

Srboljub

pre 7 godina

Ček, ček: kakav je sad ovo partizansko-komunističko-antisrBsko-nepatriJotski tekst? Pa neko ko prati poduhvate istorijskih udarnika poslednju deceniju svakako misli da su tenkove vozili četnici, najčasniji pupoljak našeg naroda? Otkud sad ti šumski banditi pod kpnandom Broza? (sarkazam)

Pehad

pre 7 godina

Da nacrtam onima koji misle da je trebalo da se sedi mirno i sve ce biti sjajno:

Bugari su tokom WWI napravili najgore zlocine na jugu. Vesali su redom, musko, zensko, dete i starca. Menjali su ljudima prezimena, radnje nisu smele da imaju prezimena na -ic. Deca su u skolama ucila bugarski i molili se za bugarskog kralja. Onda je izbio ustanak, ali je propao, i ponovo, Bugari redom... Za stare ljude je bila smrtna uvreda da mu kazes da je Bugarin. Psovanje majke je nista za to.

U WWII dolaze ti isti Bugari. I pljackaju, otimaju. Jel znate, ljudi iz 2016. sta znaci kad ti uzmu kravu, konja, vola? Psenicu, kukuruz? Kad ti pobiju svinje iz zabave...

Umres, mirni covece iz 2016! Nema prodavnice, a kako su oteli celom selu nemas od koga ni da kupis. Kilo brasna je bila dobra dnevnica nekad. Ej, zamisli da hleb kosta 3000 dinara.

A ako idete na Kopaonik, ima jedno selo, Kriva Reka. Tu su sakupili 300 ljudi, celo selo pohvatali, zatvorili u crkvu i razneli.
A voleli su i da postroje tako ljude, jedno 50, 100, pa i celo selo. I traze otkup.

I trebalo je da sede mirni?
Da cuvaju kraljevinu za kralja koji je pobegao?
Odite u Vojni muzej, pa vidite sta su ljudi od oruzja dizali na okupatora.
Kremenjace, Kokinke, Gasere, kome je sta ostalo. Pa ti vidi koje srce i koji ocaj treba da imas da podjes jednometkom na mitraljez.

Bojan

pre 7 godina

Odgovor na sledeci komentar:
Velika je dilema da li je ovo bilo oslobođenje ili novi vid okupacije, ovog puta od strane komunista. Do 1944. godine u Srbiji nije bilo ozbiljnijih borbi sa Nemcima a tada dolazi do invazije Crvene Armije s istoka i partizana iz Bosne. Da nije bilo ovoga, Nemci bi se u svakom slučaju povukli iz Srbije jer nisu imali drugog izbora a u Beograd bi umarširale jedinice ravnogorskog pokreta. Takođe ne bi bilo sremskog fronta ni SFRJ i zablude u kojoj smo živeli 50 godina i čije posledice neće sanirati narednih pet generacija. A sad sledbenici partizanske ideologije i kominterne udrite po minusima...

----------------------

Nemci se ne bi i nisu se povlačili iz Jugoslavije sve do aprila i maja 1945. Čak su i napadali na Sremskom frontu. Ravnogorski pokret je najveća prevara u istoriji srpskog naroda. Konstano laganje Saveznika da se bore protiv sila Osovine, a zapravo se uz sile Osovine (prvo Italija, pa NDH, na kraju Nemačka) borile protiv partizana. Ako mislite da ne govorim istinu, onda se Pavle Đurišić ne bi dogovarao sa Ljotićem i Đujićem da se povlači u Sloveniju kod Nemaca, ne bi sklopio sporazum sa Drljevićem i NDH (koji je doduše pokušao da izigra, ali je do njega ipak došlo, a kasnije im se predao kada su mu (lažno) obećali da će mu poštediti život). Takvi su bili četnici. Ni Draža nije mnogo bolji bio

Pehad

pre 7 godina

Neko napisa U Srbiji očito i nije bilo bitaka ni otpora, ni partizana.

Pa je li moguce da ni istoriji ne znate.

Jel znate, nesrece, da nije prosao dan od 41. do 45. da se na jugu Srbije nije ratovalo, Partizani protiv Bugara, Nemaca, Cetnika? Jastrebac, Pasjaca, pa dole prema Lebanu, Vlasotincu i Kukavici (Leskovac)

A nije prosao ni dan da nisu ratovali Partizani i Ustase na Fruskoj Gori, ni to ne znate?

A Uzice, to ni film niste gledali?

Sram da vas bude, neznalice. Ili vam jug Srbije nije Srbija dovoljno, a ni Fruska Gora. Knjige u ruke, ne youtube, ne zavere.

Za ovoga ko pominje Dalmaciju, kako ni tamo nije bilo niceg. Ceo prvi tim Hajduka je otisao u Partizane. I streljali su ih - sve. Pred kraj rata, Hajduk je postao prvak Slobodnog Sveta. Tako da je i meni Hajduk u srcu, a vi kako hocete.

Iza brda

pre 7 godina

Nije na današnji dan, pre 72. godine bilo ikakvog oslobodjenja.
Jedan okupator nasledio drugog.
Komunizam nasledio fašizam.
Ista batina okrenula drugi kraj.
Konc-logore zamenili gulazi.
Gestapo se preimenovao u UDBU.
Firer je postao Maršal.
Jajce je postalo Nirnberg.
Zajednička konstanta obe okupacije Srbije je teror, jame, neobeleženi grobovi, montirani procesi, sistem bez slobode i prava govora, pisanja i drugačijeg raznišljanja.
Jednoumlje zamenjeno jednoumljem.

Lenox

pre 7 godina

Secam se 1990. godina, dan solobodjena Beograda, intervju Peka Dapcevica Politici povodom jubileja. Mislim da je to bio njegov poslednji intervju. Tada je sve bilo jako ispolitizovano, SFRJ se raspadala, Milosevic na vrhuncu slave i divljenja, na svakoj sofersajbni automobila i kamiona Miloseviceva slika... I novinar pita Peka o tadasnjoj situaciji u SFRJ i sta je izlaz. I Peko kaze "Slusajte pametne Slovence". I Politika objavi taj intervju na prvoj strani i sa naslovom "Peko Dapcevic: Slusajte pametne Slovence" i naravno u slobodnom tekstu bace drvlje i kamenje na Peka Dapcevica. Srbija je tada dostizala vrhunac nacionalisticke histerije, Dusanovo carstvo, "Svi Srbi u jednoj drzavi", nebeski narod... A protiv Slovenaca Srbija je uvela ekonomske sankcije i Politika, kao i svi mediji u Srbiji su pozivali narod na bojkot slovenackih proizvoda. I onda, u sred te nacionalne histerije nebeskog naroda Peko Dapcevic izjavi da treba slusati "pametne Slovence", znajuci dobro kakva ce reakcija na intervju da bude u Srbiji. Takvu hrabrost mogao je da pokaze samo bivsi spanski borac, komandant partizanskih divizija koji je prosao Neretvu i Sutjesku, i oslobodio Beograd.

Bojan

pre 7 godina

@Iluminat
Hvala Rusima ali oni su tada, kao i danas gledali svoje interese.
Nisu nama rusi pomogli, oni su zauzeli pola Evrope a mi smo im bili na putu, osim toga zeleli su i osvetu nemcima za mucki napad na Sovjetski savez, sa kojima su tada imali pakt.

U ime mog dede

pre 7 godina

Bg monarhisti, zapamtite ko Vas je oslobodio:Ličani, Krajišnici, proleteri, Vojvođani, Rusi... dok je Vaša vojska bila po podrumima, Londonu, Blajburgu...

kl

pre 7 godina

@ Dobrovoljci su bila nesrecna sumadijska deca koja su terana i uz politicko agitovanje namamljena da idu dalje na sremski front.
(Vila sa Dedinja, 20. oktobar 2016 11:55)
O kakvoj deci pričaš? Vojno sposobni mladići koji su išli da oslobađaju svoju zemlju, kao njihovi dede i očevi na Ceru i Kajmakčalanu. Da, pod obavezom regrutovani, jer je uvek malo njih koji voljno idu u rat - isto kao što su bili regrutovani i u I svetski . Dosta više te propagande o "deci".

školski sistemu 'eve me'

pre 7 godina

Yuhuhu, Bgd, Iza brda, LUKA, Zeljko, Mihailo, i slični. Gde ste vi i kako završili školu da mi je znati? Na tribini, ili po kojekakvim youtube klipovima ili forumskim stranicama što otkrivaju i razotkrivaju dugo skrivene laži uperene protiv srBskog bića?

Kaže jedan genije: "Partizani postoje samo u Dalmaciji i Istri i to po šumama i bez oružja (gerilci koji napadaju civile i spaljuju sela)."

Lika, Slavonija, Bosna, tu partizana i njihovih jedinica od početka rata nema, jel? Dalje, pojasni majstore kako napadaju i ubijaju po selima ako nemaju oružja? Laserskim pogledom?

Daj prvo se dogovori sam sa sobom, pa iznesi tu monumentalnu misao širem auditorijumu, da se i mi malo divimo.

Nego sad ozbiljno, ako se i dalje bude potencirao, negovao i favorizovao revizionizam u bivšim republikama SFRJ celokupna društva će doći u stanje kolektivne svesti da su Nemci i domaći kvislinzi bili miroljubivi prema narodu i imovini, a da su zli partizani i demon Broz započeli neosnovane napade na te članove Grinpisa.

Što je najskaradnije prvi pljuvači partizanskog pokreta i Zagorca su oni što su mu prvi trčali i ljubili skute, tobož od silne ljubavi, a sa strane gledali što više da ućare kao što su nastavili i u divljim godinama koje su usledile nakon raspada SFRJ, ali sad samo pod drugom firmom.

Zamolio bih moderatore i redakciju da mi objave komentar radi ravnoteže u stavovima i smislene diskusije. Hvala.

Vila sa Dedinja

pre 7 godina

Dobrovoljci su bila nesrecna sumadijska deca koja su terana i uz politicko agitovanje namamljena da idu dalje na sremski front.

andreas kisser

pre 7 godina

(croak, 20. oktobar 2016 13:20)

hvala vam puno na ovom razumnom komentaru, jednom od retkih u moru gluposti, spekulacija i ponavljanja sovinistickih gluposti pokupljenih sa internet foruma, youtube klipova i feljtona petparackih medija sirom ex-Yu! uz mali dodatak da je u periodu 1941-1944 u srbiji itekako bilo borbi, ali mnogo manjeg intenziteta i brojcano manjih jedinica, nego zapadno od drine. narocito na jugu srbije, gde su partizani imali redovne okrsaje sa bugarima, koji su u oba svetska rata napravili strahovita zverstva u leskovackom i vranjskom kraju. ja sam poreklom iz tog dela srbije i moj rodjeni deda je citav period rata proveo u partizanima boreci se, uglavnom protiv bugara, ali i nemaca. ucestvovao je u oslobadjanju beograda i proboju sremskog fronta, i ne - da umirim ove velike beogradjane - nije se zadrzao u vasem svetom gradu, nije nikoga isterao iz kuce, nije prisvojio nista tudje! vratio se u rodni kraj gde je ostatak radnog veka radio kao kamiondzija, a boracke penzije se odmah odrekao. koliko vidim, po najnovijim saznanjima, moj deda nije ucestovao u ratu, nije se borio u partizanima, partizani nisu ni postojali, a ako jesu nije ih bilo u srbiji, jer da jeste veliki ratnici iz ljoticevog SDK i neorganizovanih cetnickih grupica bi ih pregazili k'o plitak potok, jel tako? mozda ni moj deda nije postojao, pa ni ja ne postojim, a ovo je sve matrix :-) ne znam, najbolje da pitamo bojana dimitrijevica, kostu nikolica i milosava samardzica!?

LUKA

pre 7 godina

Svrha ulaska Crvene armije je bila okupacija Srbije i dovodjenja Tita na vlast jer nikada ne bi mogao da pobedi JVO na teritoriji Srbije. Zbog cega ta Crvena armija nije produzila iz Beograda ka NDH nego je drzala neko vreme Srbiju pod okupacijom i onda se vratila istim putem dok su Ustase pomilovane. Oslobodili su Beograd od nemaca ali oni koje su doveli se ne mogu smatrati kao oslobodioci a tako se nisu ni ponasali. 80000 zrtava crvenog terora nemo svedoce u nikada obelezenim grobnicama.

Zaslužujemo ama baš svaku vlast u prethodnih 26 godina!

pre 7 godina

Odličan tekst i fenomenalno prikupljena dokumentacija u vidu slika!
I moram da primetim da komentari dokazuju da su Srbi JEDINI narod na svetu koji se STIDI svoje antifašističke prošlosti!
SRAMOTA!!

Rsfc

pre 7 godina

(Mihailo, 20. oktobar 2016 11:34)Mihailo,ta sposobnost procene taktike i obucenosti partizana i oficirskog kadra potice sa terena ili iz fotelje!?!

Bgd

pre 7 godina

Velika je dilema da li je ovo bilo oslobođenje ili novi vid okupacije, ovog puta od strane komunista. Do 1944. godine u Srbiji nije bilo ozbiljnijih borbi sa Nemcima a tada dolazi do invazije Crvene Armije s istoka i partizana iz Bosne. Da nije bilo ovoga, Nemci bi se u svakom slučaju povukli iz Srbije jer nisu imali drugog izbora a u Beograd bi umarširale jedinice ravnogorskog pokreta. Takođe ne bi bilo sremskog fronta ni SFRJ i zablude u kojoj smo živeli 50 godina i čije posledice neće sanirati narednih pet generacija. A sad sledbenici partizanske ideologije i kominterne udrite po minusima...

Jovo nanovo

pre 7 godina

...a kada bi se danas desilo da se oduzme imovina onima za koje nam je svima jasno da je nezasluzeno imaju, sigurno bi kroz nekih 50-100 godina njihovi naslednici govorili kako je "deka bio ugledni privrednik kome je bagra oduzela sve".
Uzgred, proguglajte malo sta su Francuzi posle rata radili sa Visijevcima i njihovom imovinom, pa ce svima biti jasno kako treba da se radi sa kvislinzima. I niko sada u Francuskoj ne osporava tako nesto.
Jedino u banana "drzavicama" svaki iole jaci finansijski lobi uspeva da progurava zakone...pa tako i kod nas prolaze "rehabilitacije" samim podnosenjem zahteva i placanjem takse, bez ikakvog ulazenja u meritum da li je neko bio ili nije bio kvisling. Uostalom, takve rehabilitacije su ponizavajuce i za one koji su zaista bili nepravedno osudjeni posle rata (naravno da ih je bilo).

neko iz mase

pre 7 godina

prilog:
Na mestu gde je sad igraliste Arhitektonske skole vrseno je masovno streljanje nemackih vojnika koji su uhvaceni a i onih koji su se predali.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Istorija, 20. oktobar 2016 12:58)

ne znam za druge, ali meni se evo srce cepa zbog tuzne sudbine tih sirotih nacista, suza mi suzu stize...

kl

pre 7 godina

@ ...dolazi do invazije Crvene Armije s istoka i partizana iz Bosne. Da nije bilo ovoga, Nemci bi se u svakom slučaju povukli iz Srbije ...

Da nije bilo partizana Crvena Armija bi ušla u Srbiju kao i u Rumuniju i Bugarsku - dakle u neprijateljske zemlje i isto tako je okupirala i nasilno mobilisala stanovništvo u borbene jedinice koje je isturala kao topovsko meso. Pa ti vidi šta je bolje.

pentrit

pre 7 godina

Crvena Armija i Partizani su oslobodili ovu zemlju.Rusi nas nisu okupirali,otisli su dalje i to su istorijske cinjenice.Kralje je pobegao u London i predao drzavu Nemcima Cetnici su sv bavili gradjanskim ratom i apsurdom cuvanja izdajnika kralja koji je pobegao...nemoj vise da davite i prekrajate istoriju za sitac car.SLAVA I HVALA CRVENOJ ARMIJI I PARTIZANIMA koji su se borili i zivote dali da ovu zemlju oslobode od nemackih hordi.

goblin

pre 7 godina

Razbacane kosti nasih predaka po Banjici,Sajmistu,ko zna gde jos a ovde se neki pitaju da li je dobro sto nam je slavna Crvena Armija pomogla da oslobodimo Beograd od nacista.

Ojha

pre 7 godina

Joj kad sad stane srBska patriJotska omladina da naglaba. Ama sta se bre vise vi mesate, ni spermatozoidi bili niste kad se zivelo i radilo u Jugoslaviji, i vi cete nekog da ucite kako je bilo. Idite pa visite po Stromforntu, crpite znanje iz Dereticevih predavanja o Srbima kao nebeskom narodu, i gledajte one maloumnike po utakmicama sto ricu, jer za bolje i niste. Sta smo zgresili da nam narod ovako zastrani, nije mi jasno, tacno vise ne znamo da razlikujemo belo od crnog, dobro od zla, okupatora od oslobodioca, kvislinge od boraca....

Džoni

pre 7 godina

Moj deda je učestvovao u ovim bitkama. Bio je mitraljezac na šarcu i po njegovoj priči u tim borbama promenio je 9 pomoćnika koji su ili poginuli ili ranjeni dok i sam nije ranjen minobacačkom granatom! Pomoćnici su mahom stradali prilikom dostave municije od snajperskih hitaca uz minobacačku vatru!

Vila sa Dedinja

pre 7 godina

Sovjetskoj vojsci skidam kapu. Prvi put sam danas procitao da su imali narednenje da unistavaju samo objekte gde je dokazano da su Nemci. Za to svaka cast!

Ostala politika je toliko zagorcala nasu istoriju da sam ih odivek prezirao zbog tog uvoza komunizma.

Ali nisu ti vojnici krivi kao ni nasi zaludjeni partizani, sve su to velike sile vec bile podelile.

u svakom slucaju "smrt Komunizmu, sloboda narodu"

komunista

pre 7 godina

Najtuzniji dan za sve srpske antikomuniste.

Putinofili, naravno, staju na stranu Rusa, a ne pominju ideologiju Rusa, samo ideologiju partizana. Rusofobi su protiv svih ili protiv Rusa, gde obavezno pominju ideologiju Rusa, ali ne pominju ideologiju partizana.

Fakticki se sastoji u prepucavanju izmedju Putinofilskih antikomunista i rusofobskih antikomunista.

Ovi na slici....vreme je pokazalo da su dzaba krecili. Isterali naciste, ali ideologija ostala u Srbiji, Beogradu posebno, zato smo danas tu gde jesmo.

Bacili zivote na naciju koja zali sto sto ih Nemci nisu spasili "zla boljsevizma" time sto ih nisu sve istrebili kao nizu rasu po Sajmistu, Banjici itd.

Ko je u Srbiji ziveo, tom' ni Pakao nece tesko pasti. Znam, jer u Srbiji zivim.

croak

pre 7 godina

@Yuhuhu - Ružno je ismevati srpsko slobodarstvo i žrtvu posle 1.000.000 poginulih u prvom i preko 500.000 u drugom svetskom ratu. Srbija je bila okupirana. Posle masovnih pogubljenja civila zbog otpora (Kragujevac, Kruševac), rojalisti i partizani su se pritajili, a nevelika NOVJ prešla u BiH posle sloma Užičke republike. Srbi kao narod su stradali u nemačkim logorima, a u NDH podvrgnuti stravičnom genocidu (preko 300.000 umorenih civila). Da, Hrvati Dalmatinci su mahom bili partizani, kao i većina Srba preko Drine i činili su okosnicu NOVJ. Ali Dalmacija (koju Srbi oslobodiše 1918, a Pupin je zadržao u SHS) i Istra nisu vojno bile relevantne (Istra i nije bila deo YU pre 1945). Knjigu u ruke, gospodine.

Major Markovic

pre 7 godina

kakvo crno oslobađanje? Vratite nam te Nemce da zavedu red u ovoj nesrećnoj zemlji. Mi smo pod okupacijom varvara i primitivaca od 45-e. (vratite Nemce!!, 20. oktobar 2016 12:59)

Nemci bi ti zaveli red ko sto su ga Amerikanci zaveli africkim robovima i indijancima. Ili dva metra pod zemljom ili visis na nekom drvetu da plasis svrake. A ako si bas dobre srece, rintas za njih od jutra do sutra. Ali bilo je takvih kao ti i u ono vreme. Zvali smo ih domaci izdajnici i kolaboratori.

munz

pre 7 godina

(mm, 20. oktobar 2016 14:17)
Da, i general Tuđman je 1990. izjavio da su Hrvati oslobodili Beograd. Za g. Mesića znamo, rat je rat, a on odličan vojnik. I znamo da je general Ivan Rukavina bio glavni izvođač "radova" izbacivanja Nemaca iz Vojvodine (kao komandant Vojne uprave za Vojvodinu), a 45 godina kasnije jedan od osnivača HNS-a. Ali nije to poenta mog komentara. Poenta je da mi je žao što Crvena armija nije prošla kroz Hrvatsku, jer bi bila koliko toliko kažnjena za stravičan genocid. I verovatno te 1945. srpski komunisti ne bi predali Baranju Hrvatskoj - Srbija se za Baranju borila i izborila, a Hrvatska je samo dobila na tacni od komisije Milovana Đilasa. I verovatno se ne bi 2016. ovako paradiralo u toj zemlji već bi možda stav bio kao kod Nemaca da se ne revidira već sučeljava... Ja smatram da je Broz velika istorijska ličnost i da je mnogo uradio za sve narode. Ali isto tako smatram da je spasio Hrvatsku (zaslužene) propasti 1945. i smanjenja teritorije. Lično mi je žao - just my opinion.

dodjos

pre 7 godina

Kimi,ne pricaj gluposti. Vi mestani ste ziveli kao birosi kod nemaca i madjara po backoj i njih i dan danas volite vise nego nas koji smo kolonizovani tada. I dan danas nas kao sramno zovete dodjosi ili kazete da su dosli divlji mi a oterali pitome nemce i kako vas nije sramota tako pogrdno da nas nazivate a isto ste dosli u backu sa carnojevicem kao i mi sa titom. Mi smo dobili kuce tih nemaca i madjara,porodice po 15-17 dece u jednoj kuci od 6 soba a vi ste imali svoje kuce ali ste uleteli u nemacke cim su oni pobegli ka nemackoj za vreme oslobodjenja. Odakle vama pravo da udjete u te tudje kuce i da kazete da je vase? Birosili ste kod njih i mislili ste da je to automatski vase? Malo ste se prevarili. Da nije rusa bilo jos bi ti i tvoji mestani birosili kod podunavskih svaba i madjara i jos bi vas bacali pod led i ko zna koliko bi jos bilo racija kao u N.Sadu. Sram vas bilo !!!

Boža Badovinac

pre 7 godina

@Bojan
Sloboda koju danas živimo posledica je tog "ruskog interesa". Šutnuli smo ih tri godien kasnije, zbog interesa onih koji su nas ubijali u više navrata 1914-1918.1941-1945. (uključujući i Britance 1944.), pa opet 1999. i koju opet dobrano degradiraju u psolednjih 16 godina. Pokušaj izjednačavanja jedne strane koja te ubija i jedne koja te oslobađa oldika je nedostatka obrazovanja, znanja i patriotizma. Tu leka nema.
Posle tog obrazovanja, bilo je streljanja mnogo nedužnih ljudi od strane partizana, tada već u potpunosti rukovođenih engleskim obaveštajcima. Ruskih silovanja nije bilo i zlonamerno su podmetanje.

Камичак

pre 7 godina

Dobar dan. Poštovani , jeli to bilo dobro da Ruska Armija oslobodila Beograd ili ne? Samo da znam jeli da se izvinim za svog deda koje prošao od Moskvi do Berlina ili da se ponosim sa njim kad dođem u BG....
(Sergej, 20. oktobar 2016 12:57)

Сергей, все Сербы очень благодарны Красной Армии на свободи от нацистов которую нам принесли. Не обращай внимание на мерзавцев которые тут пишут разную ерунду.

mimi

pre 7 godina

I posle svega ovoga, nevezano za politicke ideologije koje neko podrzava, da li je u redu da u Beogradu vise ne postoji general Zdanova ulica?
Tako sam cula. Molila bih da me neko ispravi ako nisam u pravu. Bila bih presrecna ako gresim.

b.

pre 7 godina

@Marija
Tvoj komentar je toliko pogresan da ne znam odakle da pocnem. Tacno je samo to da ima 60000 identifikovanih zrtava, ali daleko od toga da su to sve nevine zrtve. A sto se tice tvog deljenja srba na srbe iz Srbije i ''rulje od preko Drine'', zbog takvih stavova nam je Srbija danas tolika kolika jeste sa tendencijom daljeg smanjivanja. Uskoro cemo se smanjiti na Nedicevu Srbiju sa samo srbima iz ''Srbije''.

duledudule

pre 7 godina

a kako ne znate ime heroja ucitelja koji je sprecio dizanje mosta u vazduh.mislim da je za taj svoj herojski cin zasluzio makar da mu se zna ime

Sabahudin

pre 7 godina

@Marija: Podatak o 60.000 streljanih Srba (pa još metkom u potiljak) je teška manipulacija. Da ne kažem neku težu reč. Komisija koja je istraživala ubijene od septembra 1944 je popisala broj stradalih koji je za par hiljada manji od toga (oko 54.000). Međutim, oko 30.000 su ljudi koji su stradali u Vojvodini i to ubedljivo najviše Nemci i Mađari, pa tek onda Srbi i ostale naiconalnosti. Od stanovništva koje je stradalo u Srbiji dobar deo čine četnici stradali u borbi. Kada se oduzmu svi ti stradali onda dolazi na red civilno stanovništvo. I žrtava je bilo. Nekih steljanih kratkim postupkom u procesu osvete zbog saradnje sa Nemcima, nekih pogubljenih nevinih. Dakle, nevinih žrtava jeste bilo. Ali, niti ih je bilo 60.000 (ili vaših 120.000), niti su svi redom bili Srbi, niti su svi streljani metkom u potiljak.

love

pre 7 godina

Veliko i neizmerno hvala svima koji su učestvovali u ovome, I crvenoj armiji i partizanima iz svih krajeva. Ja sam iskreno ponosan na njih, i nikada ih ne smemo zaboraviti.

Marija

pre 7 godina

Bg monarhisti, zapamtite ko Vas je oslobodio:Ličani, Krajišnici, proleteri, Vojvođani, Rusi... dok je Vaša vojska bila po podrumima, Londonu, Blajburgu...
(U ime mog dede, 20. oktobar 2016 13:13)

Mislis na do sada zvanicno identifikovanih 58.000 streljanih Srba iz Srbije metkom u potiljak nakon tog vaseg oslobodjenja koje je drzavna komisija identifikovala?
A jos uvek se traga za oko 60.000 streljanih Srba iz Srbije metkom u potiljak i zatrpanih u zivi krec i cija se tela jos uvek nalaze negde ispod zemlje.

Jel na to "oslobodjenje" tj staljinisticku okupaciju mislis, kada je Udbaska prekodrinska rulja, Krajisnici, Licani i Kordunasi , Hercegovci i ostali dosla u Beograd na krilima njihove Crvene Armije u zavodjenje staljinizma , likvidacije Srba iz Srbije, proterivanje Srba iz Srbije i nasilno oduzimanje imovine Srba iz Srbije .

Desetostruko vise Srba iz Srbije je stradalo od Udbaske komunisticke rulje sa one strane Drine nego od nemackih fasista.

Desetine hiljada streljanih Srba iz Srbije metkom u potiljak i stotine hiljada prognanih gradjana Srbije iz Srbije.

Pravi oslobodioci kad oslobode nesto vrate se svojim kucama, a ne ostaju na "oslobodjenoj " teritoriji da streljaju domace ljude metkom u potiljak i da im otimaju imovinu.

I to je zvanicna srpska istorija .

Nakon okupacije od nemackih fasista, stigla je Udbaska staljinisticka okupacija 45-e godina koja traje i dan danas .
I dalje Srbiju jasu bosansko-hercegovacki Udbasi i crnogorski Udbasi.

istine radi

pre 7 godina

prilog:
Na mestu gde je sad igraliste Arhitektonske skole vrseno je masovno streljanje nemackih vojnika koji su uhvaceni a i onih koji su se predali.
prilog br1:
a na mestu današnjih šumarica i škola po kragujevcu i Kraljevu sa njihovih školskih igrališta su odvedena deca i velikim slovima DECA, ne vojnici, na streljanje od strane nemačkih vojnika
prilog broj-teži beskonačnosti:

bonux

pre 7 godina

I dan danas,posle 30k partija,kad cujem zvuk SU-152 sa derpom,uvek se najezim,mogu samo zamisliti kakav je psihicki efekat pravio na nemacke tenkove,s pravom su ga zvali ubica zveri.

Laguna

pre 7 godina

Realno da partizani nisu oslobodili Vojvodinu, danas Srba u njoj više nebi bilo. Koje govno od čoveka moze neko biti, pa ismejavati se onima koji su išli osloboditi Vojvodinu, i vratili je u okviru Srbije. Kao i što su Kosmet vratili. Što se tiće tita i njegova antisrpska politika, to je druga prića. Nikada hrvat Tito nije trebao biti predcednik, već pismeniji politićari poput Aleksandra Rankovića. Ponavljam: DA PARTIZANI NISU OSLOBODILI VOJVODINU DANAS SRBA TU NEBI BILO A BOGAMI NI SRPSKI JEZIK. Ne Tito već partizani su zasluzni. Tita je samo vlast interesovala.

asteroid

pre 7 godina

Kako sad Sovjetski tenkovi nas oslobadjaju??
Rodjen sam 2000. i mislio sam da su nam Rusi neprijatelji, a zapadna Evropa prijatelji
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mil, 20. oktobar 2016 12:08)
khm, rusi nisu isto sto i sovjeti, a rusija nije isto sto i sovjetski savez, to bi valjda svako ko je bar osnovou skolu zavrsio trebao znati. cak ni tadasnji sovjetski vodja staljin nije bio rus. dakle, za oslobodjenje beograda su tada ginuli pored partizana i rusa i ukrajinci, kazahstanci, gruzini, belorusi, verovatno i tadzikistanci, kirgistanci itd.

Tonto

pre 7 godina

@Yuhuhu

reci to mojoj babi koja je bila Partizanka i prenosila pisma na Sremskom frontu, koja je na koncu kao poljoprivrednik i dobijala tu neku jadnu penziju oslobodilaca od pretpostavljam i delom drzave koja je bila sa tvoje strane saveznik i uzurpator NDH...

Somborac

pre 7 godina

@Yuhuhu
Od nekog ko uči ''povijest'', nisam ni očekivao drugačiji komentar...
U Srbiji nije bilo bitaka ni otpora?! o.O U južnim i istočnim delovima Srbije, koji su bili okupirani od strane Bugara, narod je u borbi protiv okupatora dizao ustanke još od 1941. godine, a do kraja rata je izvedeno niz oslobodilačkih operacija (posebno u Topličkom i Jablaniničkom kraju, i na Kopaoniku). Srbi sa Kosova i Metohije su imali konstantne borbe protiv albanskih fašista i balista. Dalje, jesi li čuo za Užičku republiku?!
Partizani u Istri i Dalmaciji?! Hahah, mora da se šališ?! :D U Istri na Italijane ni metak nije ispaljen sve do kapitulacije Italije 1943. godine, nikakve pobune nije bilo, a u Dalmaciji su se prvi partizani pojavili na području Bukovice i oko Knina (dakle, srpsko stanovništvo je u pitanju). Hrvati iz Zadra i Šibenika, ne samo da nisu učestvovali u oslobađanju svojih gradova od Italijana, nego su odlazili na područja NDH i priključivali se ustašama i domobranima! Nosioci partizanskog pokreta u Hrvatskoj su bili lički, kordunaški, banijski i slavonski Srbi! Jedna od ličkih divizija, koja je bila sastavljena skoro isključivo od Srba, i Zagreb je oslobodila! Hrvati su u partizane išli kao pojedinci, nije postojalo ni selo ni grad u tadašnjoj NDH gde su se Hrvati masovno priključivali partizanima! Mnogi su 1945. godine, videvši da će izgubiti rat, prelazili iz domobrana u partizane, posebno u Slavoniji, pred proboj Sremskog fronta.

marko satelit

pre 7 godina

Svrha ulaska Crvene armije je bila okupacija Srbije i dovodjenja Tita na vlast jer nikada ne bi mogao da pobedi JVO na teritoriji Srbije. Zbog cega ta Crvena armija nije produzila iz Beograda ka NDH nego je drzala neko vreme Srbiju pod okupacijom i onda se vratila istim putem dok su Ustase pomilovane. Oslobodili su Beograd od nemaca ali oni koje su doveli se ne mogu smatrati kao oslobodioci a tako se nisu ni ponasali. 80000 zrtava crvenog terora nemo svedoce u nikada obelezenim grobnicama.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (LUKA, 20. oktobar 2016 11:48)
Црвени нису могли ништа да ураде у Србији до краја рата из једног простог разлога. Недићева Србија је имала на првом месту добровољце из СДК који су били страх и трепет за све комунисте и равногорце. Зато се на територији Недићеве Србије нису одиграле неке веће битке као што су биле у БиХ. Устанак из 1941. је могао нешто да уради, али су се црвени посвађали са равногорцима.
Све што су црвени радили у Србији су били герилски напади на Немце, који су за последицу имали стрељања народа. Црвени су то намерно радили како би изазвали што већи револт народа према Немцима. Иначе гледајући тај рат, најмање су Немци побили Срба, а највише смо страдали од Усташа и сами међу собом на жалост...

Logicar

pre 7 godina

Za Ustase na strani SSSR, upotrebite logiku. Rusi mogu da ih pobiju po zarobljavanju - nekorisno. Mogu da ih teraju da rade - mnjef. Ili... Da ih okrenu na svoju stranu. Ti ljudi zele da se po zavrsetku rata vrate u Jugoslaviju (a gde ce kog djavola?) i to moraju da zasluze. Sta treba, da ginu Rusi i Jugosloveni, a izdajnici da se vrate na gotovo? Ovako ih lepo stavis da oslobadjaju i ginu. Pri tome, gle zgode - znaju jezik.

Za streljanja posle rata, jeste vi svesni sta je taj rat bio? 4 godine ratujes protiv saradnika okupatora, protiv Nedicevaca, Ljoticevaca i Cetnika. Naravno da ce svako pozeleti da ih likvidira.

Ali... Postojao je sud i vrlo jasno pravilo. Ako je bio mobilisan u Cetnike - pustaj. Ako je promenio stranu kada je trebalo - dobro nam dosao. Ako je terao do kraja (a i posle zvanicnog kraja rata) ili bio dobrovoljac - nema sta, smrt za izdajnike.

Bojan

pre 7 godina

Pola gradjana se izjasnilo za jednu stranku.
Imas neki problem sa izbornom voljom i demokratskim procesima ?!
(hours of love, 20. oktobar 2016 12:43)
Pola onih koji su glasali, a ne pola gradjana. Pri cemu su pre toga iz Srbije proterali sve sto je vredelo. Fakticki, ta tvoja demokratska vecina su kriminalci, primitivci, slabici i barabe. Ono najgore sto Srbija ima, ma koliko da ih je. Talog. Ali ok, nadam se da necemo dugo cekati na nove tenkove.

kimi

pre 7 godina

Dragi dodjosi iz Like, crne gore i ostalih komunistickih krajeva i tek kako ste zasluzili da vas mi iz uze Srbije i stari Vojvodjani ne volimo.
Za razliku od vas mi nismo dosli u tudju zemlju, mi nismo usli u tudje kuce i stanove. Usli ste u Beograd i pojedine delove Vojvodine osijono i bahato bas kakvi ste i sada. Niste znali sta su parket i plocice a od te 45 do danas vodite ovu zemlju.
Znajte da vam ovo uvek stari vojvodjani i srbijanci kako nas vi zovete misle ali zbog vase agresivnosti ne smeju da vam kazu.

vratite Nemce!!

pre 7 godina

kakvo crno oslobađanje? Vratite nam te Nemce da zavedu red u ovoj nesrećnoj zemlji. Mi smo pod okupacijom varvara i primitivaca od 45-e.

Hb

pre 7 godina

Koliki je značaj mogla imati snaga partizana (o sposobnosti vojnika i diletantizmu "oficirskog" kadra je bolje i ne govoriti) u korelaciji sa Crvenom armijom koja je na kraju Drugog svetskog rata (krajem 1944. i u prvoj polovini 1945. godine) izrasla u najveću kopnenu silu u ljudskoj istoriji Smešno.
(Mihailo, 20. oktobar 2016 11:34)
Mihailo, ne bih da ti razbijam iluzije ali kada poredis partizane i sovjetske borce, partizani su se predavali Nemcima u daleko manjem broju nego vojnici Crvene Armije. Vidim da volis statistike o necemu "najvecem" u istoriji. Evo ti jos jedna pa proveri brojeve. Nijedna vojska u istoriji ratovanja nije se predavala kao Crvena Armija. Za samo tri meseca rata predalo se cak 4 miliona sovjetskih vojnika. Citave divizije su se predavale Nemcima. Da li imas ijedan primer masovnog predavanja partizana? Nijedna vojska u istoriji rativanja nije imala tako katastrofalne gubitke kao sovjetska. Vise nije ni tajna koliki je bio diletanrizam Staljina i sovjetskih oficira gde su brojcano vece i tehnicki opremljenije sovjetske jedinice bile bukvalno
obrisane od strane Nemaca u okruzenju, ogromnim delom zbog diletanrizma oficirakog kadra i neumeca vojnika. Partizani nisu imali ni tenkove ni tesku artiljeriju i nacin njihove borbe odgovarao je njihovoj opremi (gerilski rat). Na jedinom mesti gde su partizani usli u frontalnu borbu, na Neretvi, pokazali su se itekako dobro i pored daleko, daleko slabijeg naoruzanja.

Zmaj

pre 7 godina

@Hb

Ajde nemoj da ispravljas druge kad i sam lupetas. Crvena armi je izbubila do 1943. mnogo vojnika iskljucivo zbog gresaka vrhovne komande i losih generala. U tome ima udela i jacina nemacke vojske u prvim godinama rata koja je prakticno stigla do Moskve bez previse gubitaka. Dalje, gubici su bili na pocetku veci zbog prevlasti nemackih tenkova nad sovjetskim. Vojska se predavala jer je to bilo jedino logicno resenje da se sacuvaju zivoti jer je jedina druga opcija bila smrt. Posle 1943. sreca se okrece u korist Sovjetske vojske koja proizvodi bolje tenkove i uz pomoc boljih vojnih odluka potiskuje Nemce. Nemas ti blage veze o 2. svetskom ratu kad tako lupetas. Kako uopste mozes porediti predaju sovjetske vojske i predaju jugoslovenskih partizana kad su okolnosti u kojima su ratovali neuporedive?

Marija

pre 7 godina

Bg monarhisti, zapamtite ko Vas je oslobodio:Ličani, Krajišnici, proleteri, Vojvođani, Rusi... dok je Vaša vojska bila po podrumima, Londonu, Blajburgu...
(U ime mog dede, 20. oktobar 2016 13:13)

Mislis na do sada zvanicno identifikovanih 58.000 streljanih Srba iz Srbije metkom u potiljak nakon tog vaseg oslobodjenja koje je drzavna komisija identifikovala?
A jos uvek se traga za oko 60.000 streljanih Srba iz Srbije metkom u potiljak i zatrpanih u zivi krec i cija se tela jos uvek nalaze negde ispod zemlje.

Jel na to "oslobodjenje" tj staljinisticku okupaciju mislis, kada je Udbaska prekodrinska rulja, Krajisnici, Licani i Kordunasi , Hercegovci i ostali dosla u Beograd na krilima njihove Crvene Armije u zavodjenje staljinizma , likvidacije Srba iz Srbije, proterivanje Srba iz Srbije i nasilno oduzimanje imovine Srba iz Srbije .

Desetostruko vise Srba iz Srbije je stradalo od Udbaske komunisticke rulje sa one strane Drine nego od nemackih fasista.

Desetine hiljada streljanih Srba iz Srbije metkom u potiljak i stotine hiljada prognanih gradjana Srbije iz Srbije.

Pravi oslobodioci kad oslobode nesto vrate se svojim kucama, a ne ostaju na "oslobodjenoj " teritoriji da streljaju domace ljude metkom u potiljak i da im otimaju imovinu.

I to je zvanicna srpska istorija .

Nakon okupacije od nemackih fasista, stigla je Udbaska staljinisticka okupacija 45-e godina koja traje i dan danas.

mm

pre 7 godina

@munz
A ako malo bolje proučiš istoriju videćeš da su ove dve brigade koje se spominju u tekstu koje sovjeti ustupaju partizanima u 90% sastava popunjene upravo zarobljenim vojnicima iz 369. pukovnije. Pogledaj tko je komandir 1. jugoslovenske brigade 1944. i tko je zadnji komandir 369. pukovnije, slučajno ili ne obe osobe se zovu marko mesić, a njegovi podoficiri su redom bivši ustaški veterani Staljingrada kao što su potpukovnik Egon Žitnik bivši komandir lakog prevoznog zdruga, major Marijan Tuličić (Mesićev topnički časnik u Staljingradu), staljingradski veterani poručnici Ivan Vadlja, poručnik Vlahov, poručnik Tahtašimov, Draženović, major Marijan Prišlin (Mesićev zamjenik u Staljingradu) i ostali.
"Po Titovom ličnom nalogu legionari su bačeni u najteže borbe 'da vide bivši fašisti kako se mi ovdje borimo protiv fašista već 4 godine'."
Veliki broj legionara je poginuo u partizanskoj uniformi tokom 1944. i 1945. godine u vrlo teškim borbama s Nemcima kod Čačka 1944. i kasnije 1945. na Sremskom frontu i kod Slavonskog Broda. Partizanski izvori navode su gubici jedinice kod Čačka bez usporedbe u dotadašnjoj istoriji NOVJ. Netko je ovde u komentarima lupio da bi nedićevci ušetali u beograd i sl, a rusi koristili čak i ustaše da bi što pre došli do bg

Камичак

pre 7 godina

covece, ti si se `ladno primio i mislis da je taj sergej stvarno neki rus koji prati sajt b92 i ciji je deda oslobadjao beograd pa mu sad objasnjavas na ruskom
(lemi, 20. oktobar 2016 14:51)

Види, знам бар двојицу руса да су пратили. Уколико је Сергеј заиста Рус, знаће да одговори правилно на руском, ако је само домаћи провокатор - ћутаће.

Srbin iz Srbije

pre 7 godina

Cuj: "oslobadjali"...

Nacisticka okupacija zamenjena staljinistickom OD koje se Srbija Jos uvek nije Oslobodila a kamo Li oporavila!

hours of love

pre 7 godina

mislim da je opet došlo vreme da tenkovi oslobađaju Beograd i Srbiju od današnjih političara..
(nebojsa, 20. oktobar 2016 11:35)

Zasto?

Pola gradjana se izjasnilo za jednu stranku.
Imas neki problem sa izbornom voljom i demokratskim procesima ?!

Podgoricanin

pre 7 godina

Kimi, ostalji ljudi su dosljaci u Beograd kazes, a odakle su tvoji, direktno ih Bog poslao u Beograd? Sa neba skocili? Ili su se i oni kao i svi na Balkan doselili??

Istorija

pre 7 godina

prilog:
Na mestu gde je sad igraliste Arhitektonske skole vrseno je masovno streljanje nemackih vojnika koji su uhvaceni a i onih koji su se predali.

Predrag

pre 7 godina

Posle Beogradske operacije Crvena armija napusta Srbiju. OStavlja instruktore. Mladiće mobilišu po Srbiju, najviše Beogradu, posle kratke obuke bacaju na Sremski front. Sremski front drže Nemci, sa Ustašama u pozadini. Mrcvarenje na Sremskom frontu traje do aprila 1945. Eto to je slika oslobodjenja Srbije. Sremski front prestaje da postoji povlačenjem NEmaca posle pada Beča. Crvena armija nije ratovala na ovim teritorijama protiv Hrvata.

Yuhuhu

pre 7 godina

Činjenice: Foto Bg - nigdje ni jedne srušene kuće. Rusi oslobodili Beograd. Partizani dobili naoružanje tek pred kraj rata. Prije toga partizani postoje samo u Dalmaciji i Istri i to po šumama i bez oružja (gerilci koji napadaju civile i spaljuju sela). U Srbiji očito i nije bilo bitaka ni otpora, ni partizana, ni razaranja, ni poginulih i ranjenih (osim sporadićno). U Srbiji su bili samo četnici i nedićevci.

croak

pre 7 godina

@andreas kisser - Šta vam je identifikacija. Moj deda je bio partizan u Toplici i Pustoj Reci, i borili su se protiv Bugara (mi dole znamo za masakr u Bojniku), Nemaca, belogardejaca i lokalnih četnika (neki kažu od Koste Pećanca, neki da su bili samostalna banda).

Bojan

pre 7 godina

Znajte da vam ovo uvek stari vojvodjani i srbijanci kako nas vi zovete misle ali zbog vase agresivnosti ne smeju da vam kazu.
(kimi, 20. oktobar 2016 13:22)
Mnogo ih briga sta vi mislite. Kad ste slabici i treba da vas gaze. Imas neki problem s time? Nisam ni mislio.

Rusi vole Srbe?

pre 7 godina

A Rusi nam braća? A? ...Status oslobodioca Srbije Tito tad dodeljuje i jednoj jedinici okorelih hrvatskih nacista, ustasa, koje je njihov poglavnik Ante Pavelic 1941. poslao da za racun Hitlera jurisaju na SSSR, a Staljin ih posle zarobljavanja kod Staljingrada ponudio Titu da mu pomognu u osvajanju Srbije. I u jednom i u drugom slucaju, i kad su kidisali na Staljingrad, i kad su po Titovom odobrenju spartali po Srbiji, ovom prekaljenom ustaskom jedinicom komandovao je isti covek, pukovnik Marko Mesic. U oba slucaja i vecina ljudstva bila mu je istovetna, samo su im oznake i nazivi, ali i glavni pretpostavljeni bili razliciti. Na Istocnom frontu borili su se pod komandom Hitlerovog generala Fridriha fon Paulusa, nosili su ustaska znamenja i zvali se 369. ustaski puk, a u Srbiji su bili pod Titovom vrhovnom komandom, zvali su se prva ''Prva jugoslovenska brigada'' i na kapama, sve dok nisu zasli malo dublje u Srbiju, nosili ''znak slican ustaskom znaku''.
Rusi konsultuju Tita, on tu ideju prihvata, slaze se da Mesic ostane komandant te jedinice i svom moskovskom politickom predstavniku Veljku Vlahovicu izdaje naredbu da ''Velikom vitezu'' preda jugoslovensku ratnu zastavu, da njemu i njegovim vojnicima poruci da tu ''slavnu zastavu drze cvrsto i visoko'' ''uvelicaju slavu Narodnooslobodilacke vojske Jugoslavije.''

Cezar

pre 7 godina

U Prvom svjetskom ratu Srbi iz Srbije su dali odlučujući doprinos oslobođenju i ujedinjenju zemlje, a u Drugom to su bili prekodrinski Srbi.Uz sve greške koje su počinjene ipak treba istaći da se Vojvodina ne bi nalazila danas u sastavu Srbije da nije bilo kolonizacije Srba iz BiH i Hrvatske.

Pravdoljub

pre 7 godina

Tito je od 1935 bio agent Kominterne (zvani Valter). Kao proverenog Staljinistu Sovjeti ga dovode na čelo KPJ. Tokom celog rata im je slao šifrovane telegrame izveštavajući ih sa stanjem u YU. Da bi sproveli zajednički cilj (Komunističku revoluciju i uzimanje vlasti u Srbiji i YU) Staljin mu šalje vojsku a kasnije mu daje i oružje i drugu opremu jer je Tito, pardon Valter njegov čovek i najverniji sledbenik.
Tako je bilo sve do 1948 a tada dolazi do sukoba jer je Tito doveo Staljina na ivicu rata sa Amerikom i Britanijom.
Naravno, Zapad oduševljeno prihvata Tita, begunca iz suprotnog tabora i pomaže mu i šakom i kapom, a ovaj pokazuje da je savladao Staljinovu lekciju o propagandi, indoktrinaciji i falsifikovanju istorije.

2+2=5

pre 7 godina

necu da budem svabo...
svabo da budem necu...
zar nije Uzice prvi oslobodjeni grad u II sv.ratu u evropi?
cetnici su srbi
ustase su hrvati
handzar divizija muslimani
cinjenice su poznate
99,9% partizana srbi
tada milogorci nisu jos postojali da se ne osete zapostavljenima.
a bice rata opet, procitajte komentare u ovoj rubrici e sport.
neretva je tekla crvena i sava i dunav i bosna i sve srpska krv a vi se svadjate oko dve ideologije koje su bile od iste krvi. sramite se srbi.

Roko

pre 7 godina

Velika je zabluda da je nas neko oslobadjao od Nemaca oni su i onako bili na na povlacenju ovde je bila samo predstava za preuzimanje vlasti a od te usijane glave su nas totalno unakazile i dovele u Beograd neradnike i lajatore.

lemi

pre 7 godina

Сергей, все Сербы очень благодарны Красной Армии на свободи от нацистов которую нам принесли. Не обращай внимание на мерзавцев которые тут пишут разную ерунду.
(Камичак, 20. oktobar 2016 14:19) # Link komentara
covece, ti si se `ladno primio i mislis da je taj sergej stvarno neki rus koji prati sajt b92 i ciji je deda oslobadjao beograd pa mu sad objasnjavas na ruskom

Bane

pre 7 godina

Kakvo crno oslobađanje!? Jedni socijalisti (marksistički) najurili druge socijaliste (nacionalne). Uz to, treba imati u vidu da su marksistički socijalisti koštali ovaj svet duplo više ljudskih života (100.000.000) nego što su nacional socijalisti uspeli da pobiju (48.000.000).
Smrt socijalizmu - sloboda narodu!

ceo dan u javnom preduzecu

pre 7 godina

tito čerčil i staljin sa karadjordjevic koji su francuske sobarice naoružavanju komunizam i okupiraju srbiju.i kad ćemo se osloboditi i koji je interes svih ovi gore da jedino nas srbe tlace

stanimir

pre 7 godina

Raspitajte se malo o masovnim silovanjima sovjetskih oslobodilaca Srbije. Mogu da razumem da je to bila tabu tema u komunizmu, ali danas kad je sloboda govora, to treba da bude ispraceno, a ne da ostane kao usmeno predanje.

dragan

pre 7 godina

Majko mila kakvi komentari. U oslobadjanju bas samo grada Beograda poginulo 3000 partizana i ovaj kaze nisu imali nikakvog uticaja.
Komentar poslat iz (Robot, 20. oktobar 2016 12:02)
--------
Vazniji je broj poginulih Nemaca. U celom 2. sv. ratu na teritorije Jugoslavije: oko 1100. Toliko o doprinosu.

Niko

pre 7 godina

(mm, 20. oktobar 2016 14:17) Da, i general Tuđman je 1990. izjavio da su Hrvati oslobodili Beograd. Za g. Mesića znamo, rat je rat, a on odličan vojnik. I znamo da je general Ivan Rukavina bio glavni izvođač "radova" izbacivanja Nemaca iz Vojvodine (kao komandant Vojne uprave za Vojvodinu), a 45 godina kasnije jedan od osnivača HNS-a. Ali nije to poenta mog komentara. Poenta je da mi je žao što Crvena armija nije prošla kroz Hrvatsku, jer bi bila koliko toliko kažnjena za stravičan genocid. I verovatno te 1945. srpski komunisti ne bi predali Baranju Hrvatskoj - Srbija se za Baranju borila i izborila, a Hrvatska je samo dobila na tacni od komisije Milovana Đilasa. I verovatno se ne bi 2016. ovako paradiralo u toj zemlji već bi možda stav bio kao kod Nemaca da se ne revidira već sučeljava... Ja smatram da je Broz velika istorijska ličnost i da je mnogo uradio za sve narode. Ali isto tako smatram da je spasio Hrvatsku (zaslužene) propasti 1945. i smanjenja teritorije. Lično mi je žao - just my opinion.
(munz, 20. oktobar 2016 15:13)
Crkni onda od muke ako ti je tako žao. To se zove ljubomora, a to ti je prijo moj opaka bolest.

olo

pre 7 godina

Apropo, ako je propao kao Nole onda ima cemu da se raduje.
No, zasto je kako kazes prop'o WOT?
Ja imam neke svoje razloge da mislim da je igra skrenula u losem smeru ali bas propala... Mislim da je to malo previse.

Iza brda

pre 7 godina

Nije na današnji dan, pre 72. godine bilo ikakvog oslobodjenja.
Jedan okupator nasledio drugog.
Komunizam nasledio fašizam.
Ista batina okrenula drugi kraj.
Konc-logore zamenili gulazi.
Gestapo se preimenovao u UDBU.
Firer je postao Maršal.
Jajce je postalo Nirnberg.
Zajednička konstanta obe okupacije Srbije je teror, jame, neobeleženi grobovi, montirani procesi, sistem bez slobode i prava govora, pisanja i drugačijeg raznišljanja.
Jednoumlje zamenjeno jednoumljem.

Mihailo

pre 7 godina

Učestvovanje partizana u oslobađanju Jugoslavije i Beograda je bilo čisto političko delovanje, jer ama baš nikakav uticaj na krajnji ishod nije imalo i nije ni moglo imati.
Koliki je značaj mogla imati snaga partizana (o sposobnosti vojnika i diletantizmu "oficirskog" kadra je bolje i ne govoriti) u korelaciji sa Crvenom armijom koja je na kraju Drugog svetskog rata (krajem 1944. i u prvoj polovini 1945. godine) izrasla u najveću kopnenu silu u ljudskoj istoriji Smešno.

Slava sovjetskim herojima!

Bgd

pre 7 godina

Velika je dilema da li je ovo bilo oslobođenje ili novi vid okupacije, ovog puta od strane komunista. Do 1944. godine u Srbiji nije bilo ozbiljnijih borbi sa Nemcima a tada dolazi do invazije Crvene Armije s istoka i partizana iz Bosne. Da nije bilo ovoga, Nemci bi se u svakom slučaju povukli iz Srbije jer nisu imali drugog izbora a u Beograd bi umarširale jedinice ravnogorskog pokreta. Takođe ne bi bilo sremskog fronta ni SFRJ i zablude u kojoj smo živeli 50 godina i čije posledice neće sanirati narednih pet generacija. A sad sledbenici partizanske ideologije i kominterne udrite po minusima...

LUKA

pre 7 godina

Svrha ulaska Crvene armije je bila okupacija Srbije i dovodjenja Tita na vlast jer nikada ne bi mogao da pobedi JVO na teritoriji Srbije. Zbog cega ta Crvena armija nije produzila iz Beograda ka NDH nego je drzala neko vreme Srbiju pod okupacijom i onda se vratila istim putem dok su Ustase pomilovane. Oslobodili su Beograd od nemaca ali oni koje su doveli se ne mogu smatrati kao oslobodioci a tako se nisu ni ponasali. 80000 zrtava crvenog terora nemo svedoce u nikada obelezenim grobnicama.

vratite Nemce!!

pre 7 godina

kakvo crno oslobađanje? Vratite nam te Nemce da zavedu red u ovoj nesrećnoj zemlji. Mi smo pod okupacijom varvara i primitivaca od 45-e.

Bojan

pre 7 godina

@Iluminat
Hvala Rusima ali oni su tada, kao i danas gledali svoje interese.
Nisu nama rusi pomogli, oni su zauzeli pola Evrope a mi smo im bili na putu, osim toga zeleli su i osvetu nemcima za mucki napad na Sovjetski savez, sa kojima su tada imali pakt.

Vila sa Dedinja

pre 7 godina

Sovjetskoj vojsci skidam kapu. Prvi put sam danas procitao da su imali narednenje da unistavaju samo objekte gde je dokazano da su Nemci. Za to svaka cast!

Ostala politika je toliko zagorcala nasu istoriju da sam ih odivek prezirao zbog tog uvoza komunizma.

Ali nisu ti vojnici krivi kao ni nasi zaludjeni partizani, sve su to velike sile vec bile podelile.

u svakom slucaju "smrt Komunizmu, sloboda narodu"

Srbin iz Srbije

pre 7 godina

Cuj: "oslobadjali"...

Nacisticka okupacija zamenjena staljinistickom OD koje se Srbija Jos uvek nije Oslobodila a kamo Li oporavila!

Yuhuhu

pre 7 godina

Činjenice: Foto Bg - nigdje ni jedne srušene kuće. Rusi oslobodili Beograd. Partizani dobili naoružanje tek pred kraj rata. Prije toga partizani postoje samo u Dalmaciji i Istri i to po šumama i bez oružja (gerilci koji napadaju civile i spaljuju sela). U Srbiji očito i nije bilo bitaka ni otpora, ni partizana, ni razaranja, ni poginulih i ranjenih (osim sporadićno). U Srbiji su bili samo četnici i nedićevci.

kimi

pre 7 godina

Dragi dodjosi iz Like, crne gore i ostalih komunistickih krajeva i tek kako ste zasluzili da vas mi iz uze Srbije i stari Vojvodjani ne volimo.
Za razliku od vas mi nismo dosli u tudju zemlju, mi nismo usli u tudje kuce i stanove. Usli ste u Beograd i pojedine delove Vojvodine osijono i bahato bas kakvi ste i sada. Niste znali sta su parket i plocice a od te 45 do danas vodite ovu zemlju.
Znajte da vam ovo uvek stari vojvodjani i srbijanci kako nas vi zovete misle ali zbog vase agresivnosti ne smeju da vam kazu.

Marija

pre 7 godina

Bg monarhisti, zapamtite ko Vas je oslobodio:Ličani, Krajišnici, proleteri, Vojvođani, Rusi... dok je Vaša vojska bila po podrumima, Londonu, Blajburgu...
(U ime mog dede, 20. oktobar 2016 13:13)

Mislis na do sada zvanicno identifikovanih 58.000 streljanih Srba iz Srbije metkom u potiljak nakon tog vaseg oslobodjenja koje je drzavna komisija identifikovala?
A jos uvek se traga za oko 60.000 streljanih Srba iz Srbije metkom u potiljak i zatrpanih u zivi krec i cija se tela jos uvek nalaze negde ispod zemlje.

Jel na to "oslobodjenje" tj staljinisticku okupaciju mislis, kada je Udbaska prekodrinska rulja, Krajisnici, Licani i Kordunasi , Hercegovci i ostali dosla u Beograd na krilima njihove Crvene Armije u zavodjenje staljinizma , likvidacije Srba iz Srbije, proterivanje Srba iz Srbije i nasilno oduzimanje imovine Srba iz Srbije .

Desetostruko vise Srba iz Srbije je stradalo od Udbaske komunisticke rulje sa one strane Drine nego od nemackih fasista.

Desetine hiljada streljanih Srba iz Srbije metkom u potiljak i stotine hiljada prognanih gradjana Srbije iz Srbije.

Pravi oslobodioci kad oslobode nesto vrate se svojim kucama, a ne ostaju na "oslobodjenoj " teritoriji da streljaju domace ljude metkom u potiljak i da im otimaju imovinu.

I to je zvanicna srpska istorija .

Nakon okupacije od nemackih fasista, stigla je Udbaska staljinisticka okupacija 45-e godina koja traje i dan danas .
I dalje Srbiju jasu bosansko-hercegovacki Udbasi i crnogorski Udbasi.

Bane

pre 7 godina

Kakvo crno oslobađanje!? Jedni socijalisti (marksistički) najurili druge socijaliste (nacionalne). Uz to, treba imati u vidu da su marksistički socijalisti koštali ovaj svet duplo više ljudskih života (100.000.000) nego što su nacional socijalisti uspeli da pobiju (48.000.000).
Smrt socijalizmu - sloboda narodu!

Roko

pre 7 godina

Velika je zabluda da je nas neko oslobadjao od Nemaca oni su i onako bili na na povlacenju ovde je bila samo predstava za preuzimanje vlasti a od te usijane glave su nas totalno unakazile i dovele u Beograd neradnike i lajatore.

Vila sa Dedinja

pre 7 godina

Dobrovoljci su bila nesrecna sumadijska deca koja su terana i uz politicko agitovanje namamljena da idu dalje na sremski front.

Marija

pre 7 godina

Bg monarhisti, zapamtite ko Vas je oslobodio:Ličani, Krajišnici, proleteri, Vojvođani, Rusi... dok je Vaša vojska bila po podrumima, Londonu, Blajburgu...
(U ime mog dede, 20. oktobar 2016 13:13)

Mislis na do sada zvanicno identifikovanih 58.000 streljanih Srba iz Srbije metkom u potiljak nakon tog vaseg oslobodjenja koje je drzavna komisija identifikovala?
A jos uvek se traga za oko 60.000 streljanih Srba iz Srbije metkom u potiljak i zatrpanih u zivi krec i cija se tela jos uvek nalaze negde ispod zemlje.

Jel na to "oslobodjenje" tj staljinisticku okupaciju mislis, kada je Udbaska prekodrinska rulja, Krajisnici, Licani i Kordunasi , Hercegovci i ostali dosla u Beograd na krilima njihove Crvene Armije u zavodjenje staljinizma , likvidacije Srba iz Srbije, proterivanje Srba iz Srbije i nasilno oduzimanje imovine Srba iz Srbije .

Desetostruko vise Srba iz Srbije je stradalo od Udbaske komunisticke rulje sa one strane Drine nego od nemackih fasista.

Desetine hiljada streljanih Srba iz Srbije metkom u potiljak i stotine hiljada prognanih gradjana Srbije iz Srbije.

Pravi oslobodioci kad oslobode nesto vrate se svojim kucama, a ne ostaju na "oslobodjenoj " teritoriji da streljaju domace ljude metkom u potiljak i da im otimaju imovinu.

I to je zvanicna srpska istorija .

Nakon okupacije od nemackih fasista, stigla je Udbaska staljinisticka okupacija 45-e godina koja traje i dan danas.

hours of love

pre 7 godina

mislim da je opet došlo vreme da tenkovi oslobađaju Beograd i Srbiju od današnjih političara..
(nebojsa, 20. oktobar 2016 11:35)

Zasto?

Pola gradjana se izjasnilo za jednu stranku.
Imas neki problem sa izbornom voljom i demokratskim procesima ?!

Srboljub

pre 7 godina

Ček, ček: kakav je sad ovo partizansko-komunističko-antisrBsko-nepatriJotski tekst? Pa neko ko prati poduhvate istorijskih udarnika poslednju deceniju svakako misli da su tenkove vozili četnici, najčasniji pupoljak našeg naroda? Otkud sad ti šumski banditi pod kpnandom Broza? (sarkazam)

Bojan

pre 7 godina

Odgovor na sledeci komentar:
Velika je dilema da li je ovo bilo oslobođenje ili novi vid okupacije, ovog puta od strane komunista. Do 1944. godine u Srbiji nije bilo ozbiljnijih borbi sa Nemcima a tada dolazi do invazije Crvene Armije s istoka i partizana iz Bosne. Da nije bilo ovoga, Nemci bi se u svakom slučaju povukli iz Srbije jer nisu imali drugog izbora a u Beograd bi umarširale jedinice ravnogorskog pokreta. Takođe ne bi bilo sremskog fronta ni SFRJ i zablude u kojoj smo živeli 50 godina i čije posledice neće sanirati narednih pet generacija. A sad sledbenici partizanske ideologije i kominterne udrite po minusima...

----------------------

Nemci se ne bi i nisu se povlačili iz Jugoslavije sve do aprila i maja 1945. Čak su i napadali na Sremskom frontu. Ravnogorski pokret je najveća prevara u istoriji srpskog naroda. Konstano laganje Saveznika da se bore protiv sila Osovine, a zapravo se uz sile Osovine (prvo Italija, pa NDH, na kraju Nemačka) borile protiv partizana. Ako mislite da ne govorim istinu, onda se Pavle Đurišić ne bi dogovarao sa Ljotićem i Đujićem da se povlači u Sloveniju kod Nemaca, ne bi sklopio sporazum sa Drljevićem i NDH (koji je doduše pokušao da izigra, ali je do njega ipak došlo, a kasnije im se predao kada su mu (lažno) obećali da će mu poštediti život). Takvi su bili četnici. Ni Draža nije mnogo bolji bio

ceo dan u javnom preduzecu

pre 7 godina

tito čerčil i staljin sa karadjordjevic koji su francuske sobarice naoružavanju komunizam i okupiraju srbiju.i kad ćemo se osloboditi i koji je interes svih ovi gore da jedino nas srbe tlace

Stefan

pre 7 godina

Kakvi god bili, Rusi nas bar nisu bombardovali, i ne žele nam da nestanemo kao što nam zele neki zapadnjacki narodi. Dovoljan razlog da više volim Ruse.

marko satelit

pre 7 godina

Svrha ulaska Crvene armije je bila okupacija Srbije i dovodjenja Tita na vlast jer nikada ne bi mogao da pobedi JVO na teritoriji Srbije. Zbog cega ta Crvena armija nije produzila iz Beograda ka NDH nego je drzala neko vreme Srbiju pod okupacijom i onda se vratila istim putem dok su Ustase pomilovane. Oslobodili su Beograd od nemaca ali oni koje su doveli se ne mogu smatrati kao oslobodioci a tako se nisu ni ponasali. 80000 zrtava crvenog terora nemo svedoce u nikada obelezenim grobnicama.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (LUKA, 20. oktobar 2016 11:48)
Црвени нису могли ништа да ураде у Србији до краја рата из једног простог разлога. Недићева Србија је имала на првом месту добровољце из СДК који су били страх и трепет за све комунисте и равногорце. Зато се на територији Недићеве Србије нису одиграле неке веће битке као што су биле у БиХ. Устанак из 1941. је могао нешто да уради, али су се црвени посвађали са равногорцима.
Све што су црвени радили у Србији су били герилски напади на Немце, који су за последицу имали стрељања народа. Црвени су то намерно радили како би изазвали што већи револт народа према Немцима. Иначе гледајући тај рат, најмање су Немци побили Срба, а највише смо страдали од Усташа и сами међу собом на жалост...

Niko

pre 7 godina

(mm, 20. oktobar 2016 14:17) Da, i general Tuđman je 1990. izjavio da su Hrvati oslobodili Beograd. Za g. Mesića znamo, rat je rat, a on odličan vojnik. I znamo da je general Ivan Rukavina bio glavni izvođač "radova" izbacivanja Nemaca iz Vojvodine (kao komandant Vojne uprave za Vojvodinu), a 45 godina kasnije jedan od osnivača HNS-a. Ali nije to poenta mog komentara. Poenta je da mi je žao što Crvena armija nije prošla kroz Hrvatsku, jer bi bila koliko toliko kažnjena za stravičan genocid. I verovatno te 1945. srpski komunisti ne bi predali Baranju Hrvatskoj - Srbija se za Baranju borila i izborila, a Hrvatska je samo dobila na tacni od komisije Milovana Đilasa. I verovatno se ne bi 2016. ovako paradiralo u toj zemlji već bi možda stav bio kao kod Nemaca da se ne revidira već sučeljava... Ja smatram da je Broz velika istorijska ličnost i da je mnogo uradio za sve narode. Ali isto tako smatram da je spasio Hrvatsku (zaslužene) propasti 1945. i smanjenja teritorije. Lično mi je žao - just my opinion.
(munz, 20. oktobar 2016 15:13)
Crkni onda od muke ako ti je tako žao. To se zove ljubomora, a to ti je prijo moj opaka bolest.

12

pre 7 godina

~~~
Partizanske snage broje u tom momentu skoro 40.000 boraca zahvaljujući stalnom prilivu dobrovoljaca
~~~


Dobrovoljci a 1944?

Šta su radili do 1944 i kako ih nijedna vojska nije regrutirala?

Robot

pre 7 godina

Majko mila kakvi komentari. U oslobadjanju bas samo grada Beograda poginulo 3000 partizana i ovaj kaze nisu imali nikakvog uticaja. To se desava kad srozas obrazovanje u skolama na najnize grane i pustis da razni likovi obrazuju omladinu po internetu ili jos gore na navijackim tribinama. Razumem da ti mislis da si ko neki tinejdzer otkrio neku veliku tajnovitu istinu i da ispravljas krive Drine al to svakom ozbiljnom istoricaru stvarno smesno zvuci. Neka je slava partizanima i crvenoarmejcima - oslobodiocima Beograda. Smrt Fasizmu - Sloboda narodu!

U ime mog dede

pre 7 godina

Bg monarhisti, zapamtite ko Vas je oslobodio:Ličani, Krajišnici, proleteri, Vojvođani, Rusi... dok je Vaša vojska bila po podrumima, Londonu, Blajburgu...

kl

pre 7 godina

@ Dobrovoljci su bila nesrecna sumadijska deca koja su terana i uz politicko agitovanje namamljena da idu dalje na sremski front.
(Vila sa Dedinja, 20. oktobar 2016 11:55)
O kakvoj deci pričaš? Vojno sposobni mladići koji su išli da oslobađaju svoju zemlju, kao njihovi dede i očevi na Ceru i Kajmakčalanu. Da, pod obavezom regrutovani, jer je uvek malo njih koji voljno idu u rat - isto kao što su bili regrutovani i u I svetski . Dosta više te propagande o "deci".

seljadin

pre 7 godina

Kad sam ovo procitao, sve mi je bilo jasno, a vi sami zakljucite ko nam je prijatelj : "Sovjetski artiljerci i avijatičari su dobili naređenja da ciljaju isključivo objekte za koje je pouzdano bilo utvrđeno da su utočišta nemačke vojske, stoga su sovjetska artiljerija i avijacija oštetila mnogo manji broj zgrada u Beogradu u odnosu na savezničku avijaciju u proleće 1944".

Boža Badovinac

pre 7 godina

@Bojan
Sloboda koju danas živimo posledica je tog "ruskog interesa". Šutnuli smo ih tri godien kasnije, zbog interesa onih koji su nas ubijali u više navrata 1914-1918.1941-1945. (uključujući i Britance 1944.), pa opet 1999. i koju opet dobrano degradiraju u psolednjih 16 godina. Pokušaj izjednačavanja jedne strane koja te ubija i jedne koja te oslobađa oldika je nedostatka obrazovanja, znanja i patriotizma. Tu leka nema.
Posle tog obrazovanja, bilo je streljanja mnogo nedužnih ljudi od strane partizana, tada već u potpunosti rukovođenih engleskim obaveštajcima. Ruskih silovanja nije bilo i zlonamerno su podmetanje.

Петар Сидић

pre 7 godina

@Mihailo браво за анализу. Сад се врати игрицама на компјутеру у стан који је твој деда добио од тих комуниста и официрских дилетаната да се досели са Динаре у Бгд.

Rusi vole Srbe?

pre 7 godina

A Rusi nam braća? A? ...Status oslobodioca Srbije Tito tad dodeljuje i jednoj jedinici okorelih hrvatskih nacista, ustasa, koje je njihov poglavnik Ante Pavelic 1941. poslao da za racun Hitlera jurisaju na SSSR, a Staljin ih posle zarobljavanja kod Staljingrada ponudio Titu da mu pomognu u osvajanju Srbije. I u jednom i u drugom slucaju, i kad su kidisali na Staljingrad, i kad su po Titovom odobrenju spartali po Srbiji, ovom prekaljenom ustaskom jedinicom komandovao je isti covek, pukovnik Marko Mesic. U oba slucaja i vecina ljudstva bila mu je istovetna, samo su im oznake i nazivi, ali i glavni pretpostavljeni bili razliciti. Na Istocnom frontu borili su se pod komandom Hitlerovog generala Fridriha fon Paulusa, nosili su ustaska znamenja i zvali se 369. ustaski puk, a u Srbiji su bili pod Titovom vrhovnom komandom, zvali su se prva ''Prva jugoslovenska brigada'' i na kapama, sve dok nisu zasli malo dublje u Srbiju, nosili ''znak slican ustaskom znaku''.
Rusi konsultuju Tita, on tu ideju prihvata, slaze se da Mesic ostane komandant te jedinice i svom moskovskom politickom predstavniku Veljku Vlahovicu izdaje naredbu da ''Velikom vitezu'' preda jugoslovensku ratnu zastavu, da njemu i njegovim vojnicima poruci da tu ''slavnu zastavu drze cvrsto i visoko'' ''uvelicaju slavu Narodnooslobodilacke vojske Jugoslavije.''

dragan

pre 7 godina

Majko mila kakvi komentari. U oslobadjanju bas samo grada Beograda poginulo 3000 partizana i ovaj kaze nisu imali nikakvog uticaja.
Komentar poslat iz (Robot, 20. oktobar 2016 12:02)
--------
Vazniji je broj poginulih Nemaca. U celom 2. sv. ratu na teritorije Jugoslavije: oko 1100. Toliko o doprinosu.

komunista

pre 7 godina

Najtuzniji dan za sve srpske antikomuniste.

Putinofili, naravno, staju na stranu Rusa, a ne pominju ideologiju Rusa, samo ideologiju partizana. Rusofobi su protiv svih ili protiv Rusa, gde obavezno pominju ideologiju Rusa, ali ne pominju ideologiju partizana.

Fakticki se sastoji u prepucavanju izmedju Putinofilskih antikomunista i rusofobskih antikomunista.

Ovi na slici....vreme je pokazalo da su dzaba krecili. Isterali naciste, ali ideologija ostala u Srbiji, Beogradu posebno, zato smo danas tu gde jesmo.

Bacili zivote na naciju koja zali sto sto ih Nemci nisu spasili "zla boljsevizma" time sto ih nisu sve istrebili kao nizu rasu po Sajmistu, Banjici itd.

Ko je u Srbiji ziveo, tom' ni Pakao nece tesko pasti. Znam, jer u Srbiji zivim.

stanimir

pre 7 godina

Raspitajte se malo o masovnim silovanjima sovjetskih oslobodilaca Srbije. Mogu da razumem da je to bila tabu tema u komunizmu, ali danas kad je sloboda govora, to treba da bude ispraceno, a ne da ostane kao usmeno predanje.

kl

pre 7 godina

@ ...dolazi do invazije Crvene Armije s istoka i partizana iz Bosne. Da nije bilo ovoga, Nemci bi se u svakom slučaju povukli iz Srbije ...

Da nije bilo partizana Crvena Armija bi ušla u Srbiju kao i u Rumuniju i Bugarsku - dakle u neprijateljske zemlje i isto tako je okupirala i nasilno mobilisala stanovništvo u borbene jedinice koje je isturala kao topovsko meso. Pa ti vidi šta je bolje.

Predrag

pre 7 godina

Posle Beogradske operacije Crvena armija napusta Srbiju. OStavlja instruktore. Mladiće mobilišu po Srbiju, najviše Beogradu, posle kratke obuke bacaju na Sremski front. Sremski front drže Nemci, sa Ustašama u pozadini. Mrcvarenje na Sremskom frontu traje do aprila 1945. Eto to je slika oslobodjenja Srbije. Sremski front prestaje da postoji povlačenjem NEmaca posle pada Beča. Crvena armija nije ratovala na ovim teritorijama protiv Hrvata.

Logicar

pre 7 godina

Za Ustase na strani SSSR, upotrebite logiku. Rusi mogu da ih pobiju po zarobljavanju - nekorisno. Mogu da ih teraju da rade - mnjef. Ili... Da ih okrenu na svoju stranu. Ti ljudi zele da se po zavrsetku rata vrate u Jugoslaviju (a gde ce kog djavola?) i to moraju da zasluze. Sta treba, da ginu Rusi i Jugosloveni, a izdajnici da se vrate na gotovo? Ovako ih lepo stavis da oslobadjaju i ginu. Pri tome, gle zgode - znaju jezik.

Za streljanja posle rata, jeste vi svesni sta je taj rat bio? 4 godine ratujes protiv saradnika okupatora, protiv Nedicevaca, Ljoticevaca i Cetnika. Naravno da ce svako pozeleti da ih likvidira.

Ali... Postojao je sud i vrlo jasno pravilo. Ako je bio mobilisan u Cetnike - pustaj. Ako je promenio stranu kada je trebalo - dobro nam dosao. Ako je terao do kraja (a i posle zvanicnog kraja rata) ili bio dobrovoljac - nema sta, smrt za izdajnike.

Pravdoljub

pre 7 godina

Tito je od 1935 bio agent Kominterne (zvani Valter). Kao proverenog Staljinistu Sovjeti ga dovode na čelo KPJ. Tokom celog rata im je slao šifrovane telegrame izveštavajući ih sa stanjem u YU. Da bi sproveli zajednički cilj (Komunističku revoluciju i uzimanje vlasti u Srbiji i YU) Staljin mu šalje vojsku a kasnije mu daje i oružje i drugu opremu jer je Tito, pardon Valter njegov čovek i najverniji sledbenik.
Tako je bilo sve do 1948 a tada dolazi do sukoba jer je Tito doveo Staljina na ivicu rata sa Amerikom i Britanijom.
Naravno, Zapad oduševljeno prihvata Tita, begunca iz suprotnog tabora i pomaže mu i šakom i kapom, a ovaj pokazuje da je savladao Staljinovu lekciju o propagandi, indoktrinaciji i falsifikovanju istorije.

Laguna

pre 7 godina

Realno da partizani nisu oslobodili Vojvodinu, danas Srba u njoj više nebi bilo. Koje govno od čoveka moze neko biti, pa ismejavati se onima koji su išli osloboditi Vojvodinu, i vratili je u okviru Srbije. Kao i što su Kosmet vratili. Što se tiće tita i njegova antisrpska politika, to je druga prića. Nikada hrvat Tito nije trebao biti predcednik, već pismeniji politićari poput Aleksandra Rankovića. Ponavljam: DA PARTIZANI NISU OSLOBODILI VOJVODINU DANAS SRBA TU NEBI BILO A BOGAMI NI SRPSKI JEZIK. Ne Tito već partizani su zasluzni. Tita je samo vlast interesovala.

Rsfc

pre 7 godina

(Mihailo, 20. oktobar 2016 11:34)Mihailo,ta sposobnost procene taktike i obucenosti partizana i oficirskog kadra potice sa terena ili iz fotelje!?!

munz

pre 7 godina

Naravno da su partizani obavili veliki posao u oslobođenju Beograda. I nije Sovjet spasao Stari most već partizan i time omogućio prelazak vojske ka Zemunu i dalje ka severu. Iz istorijske perspektive, jedino mi je žao što Crvena armija nije krenula i uz Savu što je bio prvobitan plan. Em ne bi bilo mrcvarenja na Sremskom frontu od 6 meseci (gde je poginulo nekoliko hiljada Srba), em bi Hrvatska bila propisno kažnjena za NDH - Staljin je lično želeo da im se zahvali za slanje "369. pješačke pukovnije" na Staljingrad 1942. Šteta.

Istorija

pre 7 godina

prilog:
Na mestu gde je sad igraliste Arhitektonske skole vrseno je masovno streljanje nemackih vojnika koji su uhvaceni a i onih koji su se predali.

Lenox

pre 7 godina

Secam se 1990. godina, dan solobodjena Beograda, intervju Peka Dapcevica Politici povodom jubileja. Mislim da je to bio njegov poslednji intervju. Tada je sve bilo jako ispolitizovano, SFRJ se raspadala, Milosevic na vrhuncu slave i divljenja, na svakoj sofersajbni automobila i kamiona Miloseviceva slika... I novinar pita Peka o tadasnjoj situaciji u SFRJ i sta je izlaz. I Peko kaze "Slusajte pametne Slovence". I Politika objavi taj intervju na prvoj strani i sa naslovom "Peko Dapcevic: Slusajte pametne Slovence" i naravno u slobodnom tekstu bace drvlje i kamenje na Peka Dapcevica. Srbija je tada dostizala vrhunac nacionalisticke histerije, Dusanovo carstvo, "Svi Srbi u jednoj drzavi", nebeski narod... A protiv Slovenaca Srbija je uvela ekonomske sankcije i Politika, kao i svi mediji u Srbiji su pozivali narod na bojkot slovenackih proizvoda. I onda, u sred te nacionalne histerije nebeskog naroda Peko Dapcevic izjavi da treba slusati "pametne Slovence", znajuci dobro kakva ce reakcija na intervju da bude u Srbiji. Takvu hrabrost mogao je da pokaze samo bivsi spanski borac, komandant partizanskih divizija koji je prosao Neretvu i Sutjesku, i oslobodio Beograd.

Hb

pre 7 godina

Koliki je značaj mogla imati snaga partizana (o sposobnosti vojnika i diletantizmu "oficirskog" kadra je bolje i ne govoriti) u korelaciji sa Crvenom armijom koja je na kraju Drugog svetskog rata (krajem 1944. i u prvoj polovini 1945. godine) izrasla u najveću kopnenu silu u ljudskoj istoriji Smešno.
(Mihailo, 20. oktobar 2016 11:34)
Mihailo, ne bih da ti razbijam iluzije ali kada poredis partizane i sovjetske borce, partizani su se predavali Nemcima u daleko manjem broju nego vojnici Crvene Armije. Vidim da volis statistike o necemu "najvecem" u istoriji. Evo ti jos jedna pa proveri brojeve. Nijedna vojska u istoriji ratovanja nije se predavala kao Crvena Armija. Za samo tri meseca rata predalo se cak 4 miliona sovjetskih vojnika. Citave divizije su se predavale Nemcima. Da li imas ijedan primer masovnog predavanja partizana? Nijedna vojska u istoriji rativanja nije imala tako katastrofalne gubitke kao sovjetska. Vise nije ni tajna koliki je bio diletanrizam Staljina i sovjetskih oficira gde su brojcano vece i tehnicki opremljenije sovjetske jedinice bile bukvalno
obrisane od strane Nemaca u okruzenju, ogromnim delom zbog diletanrizma oficirakog kadra i neumeca vojnika. Partizani nisu imali ni tenkove ni tesku artiljeriju i nacin njihove borbe odgovarao je njihovoj opremi (gerilski rat). Na jedinom mesti gde su partizani usli u frontalnu borbu, na Neretvi, pokazali su se itekako dobro i pored daleko, daleko slabijeg naoruzanja.

pentrit

pre 7 godina

Crvena Armija i Partizani su oslobodili ovu zemlju.Rusi nas nisu okupirali,otisli su dalje i to su istorijske cinjenice.Kralje je pobegao u London i predao drzavu Nemcima Cetnici su sv bavili gradjanskim ratom i apsurdom cuvanja izdajnika kralja koji je pobegao...nemoj vise da davite i prekrajate istoriju za sitac car.SLAVA I HVALA CRVENOJ ARMIJI I PARTIZANIMA koji su se borili i zivote dali da ovu zemlju oslobode od nemackih hordi.

dodjos

pre 7 godina

Kimi,ne pricaj gluposti. Vi mestani ste ziveli kao birosi kod nemaca i madjara po backoj i njih i dan danas volite vise nego nas koji smo kolonizovani tada. I dan danas nas kao sramno zovete dodjosi ili kazete da su dosli divlji mi a oterali pitome nemce i kako vas nije sramota tako pogrdno da nas nazivate a isto ste dosli u backu sa carnojevicem kao i mi sa titom. Mi smo dobili kuce tih nemaca i madjara,porodice po 15-17 dece u jednoj kuci od 6 soba a vi ste imali svoje kuce ali ste uleteli u nemacke cim su oni pobegli ka nemackoj za vreme oslobodjenja. Odakle vama pravo da udjete u te tudje kuce i da kazete da je vase? Birosili ste kod njih i mislili ste da je to automatski vase? Malo ste se prevarili. Da nije rusa bilo jos bi ti i tvoji mestani birosili kod podunavskih svaba i madjara i jos bi vas bacali pod led i ko zna koliko bi jos bilo racija kao u N.Sadu. Sram vas bilo !!!

Sabahudin

pre 7 godina

@Marija: Podatak o 60.000 streljanih Srba (pa još metkom u potiljak) je teška manipulacija. Da ne kažem neku težu reč. Komisija koja je istraživala ubijene od septembra 1944 je popisala broj stradalih koji je za par hiljada manji od toga (oko 54.000). Međutim, oko 30.000 su ljudi koji su stradali u Vojvodini i to ubedljivo najviše Nemci i Mađari, pa tek onda Srbi i ostale naiconalnosti. Od stanovništva koje je stradalo u Srbiji dobar deo čine četnici stradali u borbi. Kada se oduzmu svi ti stradali onda dolazi na red civilno stanovništvo. I žrtava je bilo. Nekih steljanih kratkim postupkom u procesu osvete zbog saradnje sa Nemcima, nekih pogubljenih nevinih. Dakle, nevinih žrtava jeste bilo. Ali, niti ih je bilo 60.000 (ili vaših 120.000), niti su svi redom bili Srbi, niti su svi streljani metkom u potiljak.

Bojan

pre 7 godina

Znajte da vam ovo uvek stari vojvodjani i srbijanci kako nas vi zovete misle ali zbog vase agresivnosti ne smeju da vam kazu.
(kimi, 20. oktobar 2016 13:22)
Mnogo ih briga sta vi mislite. Kad ste slabici i treba da vas gaze. Imas neki problem s time? Nisam ni mislio.

lemi

pre 7 godina

Сергей, все Сербы очень благодарны Красной Армии на свободи от нацистов которую нам принесли. Не обращай внимание на мерзавцев которые тут пишут разную ерунду.
(Камичак, 20. oktobar 2016 14:19) # Link komentara
covece, ti si se `ladno primio i mislis da je taj sergej stvarno neki rus koji prati sajt b92 i ciji je deda oslobadjao beograd pa mu sad objasnjavas na ruskom

Bojan

pre 7 godina

Pola gradjana se izjasnilo za jednu stranku.
Imas neki problem sa izbornom voljom i demokratskim procesima ?!
(hours of love, 20. oktobar 2016 12:43)
Pola onih koji su glasali, a ne pola gradjana. Pri cemu su pre toga iz Srbije proterali sve sto je vredelo. Fakticki, ta tvoja demokratska vecina su kriminalci, primitivci, slabici i barabe. Ono najgore sto Srbija ima, ma koliko da ih je. Talog. Ali ok, nadam se da necemo dugo cekati na nove tenkove.

2+2=5

pre 7 godina

necu da budem svabo...
svabo da budem necu...
zar nije Uzice prvi oslobodjeni grad u II sv.ratu u evropi?
cetnici su srbi
ustase su hrvati
handzar divizija muslimani
cinjenice su poznate
99,9% partizana srbi
tada milogorci nisu jos postojali da se ne osete zapostavljenima.
a bice rata opet, procitajte komentare u ovoj rubrici e sport.
neretva je tekla crvena i sava i dunav i bosna i sve srpska krv a vi se svadjate oko dve ideologije koje su bile od iste krvi. sramite se srbi.

One night in May

pre 7 godina

Kamo srece da nas nikad nisu oslobodili sad bi bio Nemac a ovako sam u raspaloj Srbiji.
(Zeljko, 20. oktobar 2016 11:39)

Samo ti sanjaj da bi ikada bio Nemac!

Hitler bi ti licno urucio pasos, covek obozavao auslandere, zbog toga je i pokrenuo rat, voleo da se mesa sa drugim narodima... Hitler jugendice bi ti kolo odigrale na svecanosti urucivanja pasosa, a ispred banjickog logora cekao bi te crveni tepih...

Jovo nanovo

pre 7 godina

...a kada bi se danas desilo da se oduzme imovina onima za koje nam je svima jasno da je nezasluzeno imaju, sigurno bi kroz nekih 50-100 godina njihovi naslednici govorili kako je "deka bio ugledni privrednik kome je bagra oduzela sve".
Uzgred, proguglajte malo sta su Francuzi posle rata radili sa Visijevcima i njihovom imovinom, pa ce svima biti jasno kako treba da se radi sa kvislinzima. I niko sada u Francuskoj ne osporava tako nesto.
Jedino u banana "drzavicama" svaki iole jaci finansijski lobi uspeva da progurava zakone...pa tako i kod nas prolaze "rehabilitacije" samim podnosenjem zahteva i placanjem takse, bez ikakvog ulazenja u meritum da li je neko bio ili nije bio kvisling. Uostalom, takve rehabilitacije su ponizavajuce i za one koji su zaista bili nepravedno osudjeni posle rata (naravno da ih je bilo).

Boze spasi

pre 7 godina

Gde ide ovaj nas svet boze dragi?!Nista vise nema vrednost,istinu i istoriju prepravljaju i propagiraju ko kako i kome odgovara,zahvaljujuci netu svaki bolesni anonimus moze da laje sta zeli i bred ja zdravu pamet.Sprdati se i omalovazavati zasluge i zrtvu hiljade ruskih i nasih boraca i heroja cak neki idiot napisa da je steta sto su nas oslobodili jer bi danas govorio nemacki I ziveo u njoj samo govori ko smo sta smo ,gde smo i kuda idemo.Sprdate se iz svojih fotelja iza tastatura i prosipate svoje frustracije,nesposobnost ,beznadje a po vremenu I provedenom ovde i impotencijom .Danas sve ima cenu Ali vrednost nista!

Камичак

pre 7 godina

Dobar dan. Poštovani , jeli to bilo dobro da Ruska Armija oslobodila Beograd ili ne? Samo da znam jeli da se izvinim za svog deda koje prošao od Moskvi do Berlina ili da se ponosim sa njim kad dođem u BG....
(Sergej, 20. oktobar 2016 12:57)

Сергей, все Сербы очень благодарны Красной Армии на свободи от нацистов которую нам принесли. Не обращай внимание на мерзавцев которые тут пишут разную ерунду.

Ojha

pre 7 godina

Joj kad sad stane srBska patriJotska omladina da naglaba. Ama sta se bre vise vi mesate, ni spermatozoidi bili niste kad se zivelo i radilo u Jugoslaviji, i vi cete nekog da ucite kako je bilo. Idite pa visite po Stromforntu, crpite znanje iz Dereticevih predavanja o Srbima kao nebeskom narodu, i gledajte one maloumnike po utakmicama sto ricu, jer za bolje i niste. Sta smo zgresili da nam narod ovako zastrani, nije mi jasno, tacno vise ne znamo da razlikujemo belo od crnog, dobro od zla, okupatora od oslobodioca, kvislinge od boraca....

Z

pre 7 godina

kakvo crno oslobađanje? Vratite nam te Nemce da zavedu red u ovoj nesrećnoj zemlji. Mi smo pod okupacijom varvara i primitivaca od 45-e.
(vratite Nemce!!, 20. oktobar 2016 12:59)

Obozavali su nas Nemci. Drzali nas ko malo vode na dlanu

Mihajlo

pre 7 godina

Dragi deda,
Hvala ti sto si ucestvovao u oslobadjanju Beograda 1944. godine od nemackog okupatora. Nikada necu zaboraviti kako si mi opisivao borbe, hrabrost ruskih vojnika i kako zvuci "Kacusa". Hvala ti i na svemu ostalom, da nije bilo tebe bio bih poslednji slepac ...
Tvoj unuk i imenjak
P.S. Hvala i nepoznatom ruskom doktoru koji spasio mog bolesnog oca u razrusenom Beogradu, krajem oktobra 1944. godine.

mm

pre 7 godina

@munz
A ako malo bolje proučiš istoriju videćeš da su ove dve brigade koje se spominju u tekstu koje sovjeti ustupaju partizanima u 90% sastava popunjene upravo zarobljenim vojnicima iz 369. pukovnije. Pogledaj tko je komandir 1. jugoslovenske brigade 1944. i tko je zadnji komandir 369. pukovnije, slučajno ili ne obe osobe se zovu marko mesić, a njegovi podoficiri su redom bivši ustaški veterani Staljingrada kao što su potpukovnik Egon Žitnik bivši komandir lakog prevoznog zdruga, major Marijan Tuličić (Mesićev topnički časnik u Staljingradu), staljingradski veterani poručnici Ivan Vadlja, poručnik Vlahov, poručnik Tahtašimov, Draženović, major Marijan Prišlin (Mesićev zamjenik u Staljingradu) i ostali.
"Po Titovom ličnom nalogu legionari su bačeni u najteže borbe 'da vide bivši fašisti kako se mi ovdje borimo protiv fašista već 4 godine'."
Veliki broj legionara je poginuo u partizanskoj uniformi tokom 1944. i 1945. godine u vrlo teškim borbama s Nemcima kod Čačka 1944. i kasnije 1945. na Sremskom frontu i kod Slavonskog Broda. Partizanski izvori navode su gubici jedinice kod Čačka bez usporedbe u dotadašnjoj istoriji NOVJ. Netko je ovde u komentarima lupio da bi nedićevci ušetali u beograd i sl, a rusi koristili čak i ustaše da bi što pre došli do bg

neko iz mase

pre 7 godina

prilog:
Na mestu gde je sad igraliste Arhitektonske skole vrseno je masovno streljanje nemackih vojnika koji su uhvaceni a i onih koji su se predali.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Istorija, 20. oktobar 2016 12:58)

ne znam za druge, ali meni se evo srce cepa zbog tuzne sudbine tih sirotih nacista, suza mi suzu stize...

andreas kisser

pre 7 godina

(croak, 20. oktobar 2016 13:20)

hvala vam puno na ovom razumnom komentaru, jednom od retkih u moru gluposti, spekulacija i ponavljanja sovinistickih gluposti pokupljenih sa internet foruma, youtube klipova i feljtona petparackih medija sirom ex-Yu! uz mali dodatak da je u periodu 1941-1944 u srbiji itekako bilo borbi, ali mnogo manjeg intenziteta i brojcano manjih jedinica, nego zapadno od drine. narocito na jugu srbije, gde su partizani imali redovne okrsaje sa bugarima, koji su u oba svetska rata napravili strahovita zverstva u leskovackom i vranjskom kraju. ja sam poreklom iz tog dela srbije i moj rodjeni deda je citav period rata proveo u partizanima boreci se, uglavnom protiv bugara, ali i nemaca. ucestvovao je u oslobadjanju beograda i proboju sremskog fronta, i ne - da umirim ove velike beogradjane - nije se zadrzao u vasem svetom gradu, nije nikoga isterao iz kuce, nije prisvojio nista tudje! vratio se u rodni kraj gde je ostatak radnog veka radio kao kamiondzija, a boracke penzije se odmah odrekao. koliko vidim, po najnovijim saznanjima, moj deda nije ucestovao u ratu, nije se borio u partizanima, partizani nisu ni postojali, a ako jesu nije ih bilo u srbiji, jer da jeste veliki ratnici iz ljoticevog SDK i neorganizovanih cetnickih grupica bi ih pregazili k'o plitak potok, jel tako? mozda ni moj deda nije postojao, pa ni ja ne postojim, a ovo je sve matrix :-) ne znam, najbolje da pitamo bojana dimitrijevica, kostu nikolica i milosava samardzica!?

Sergej

pre 7 godina

Dobar dan. Poštovani , jeli to bilo dobro da Ruska Armija oslobodila Beograd ili ne? Samo da znam jeli da se izvinim za svog deda koje prošao od Moskvi do Berlina ili da se ponosim sa njim kad dođem u BG....

Tonto

pre 7 godina

@Yuhuhu

reci to mojoj babi koja je bila Partizanka i prenosila pisma na Sremskom frontu, koja je na koncu kao poljoprivrednik i dobijala tu neku jadnu penziju oslobodilaca od pretpostavljam i delom drzave koja je bila sa tvoje strane saveznik i uzurpator NDH...

Zaslužujemo ama baš svaku vlast u prethodnih 26 godina!

pre 7 godina

Odličan tekst i fenomenalno prikupljena dokumentacija u vidu slika!
I moram da primetim da komentari dokazuju da su Srbi JEDINI narod na svetu koji se STIDI svoje antifašističke prošlosti!
SRAMOTA!!

goblin

pre 7 godina

Razbacane kosti nasih predaka po Banjici,Sajmistu,ko zna gde jos a ovde se neki pitaju da li je dobro sto nam je slavna Crvena Armija pomogla da oslobodimo Beograd od nacista.

Pehad

pre 7 godina

Neko napisa U Srbiji očito i nije bilo bitaka ni otpora, ni partizana.

Pa je li moguce da ni istoriji ne znate.

Jel znate, nesrece, da nije prosao dan od 41. do 45. da se na jugu Srbije nije ratovalo, Partizani protiv Bugara, Nemaca, Cetnika? Jastrebac, Pasjaca, pa dole prema Lebanu, Vlasotincu i Kukavici (Leskovac)

A nije prosao ni dan da nisu ratovali Partizani i Ustase na Fruskoj Gori, ni to ne znate?

A Uzice, to ni film niste gledali?

Sram da vas bude, neznalice. Ili vam jug Srbije nije Srbija dovoljno, a ni Fruska Gora. Knjige u ruke, ne youtube, ne zavere.

Za ovoga ko pominje Dalmaciju, kako ni tamo nije bilo niceg. Ceo prvi tim Hajduka je otisao u Partizane. I streljali su ih - sve. Pred kraj rata, Hajduk je postao prvak Slobodnog Sveta. Tako da je i meni Hajduk u srcu, a vi kako hocete.

Major Markovic

pre 7 godina

kakvo crno oslobađanje? Vratite nam te Nemce da zavedu red u ovoj nesrećnoj zemlji. Mi smo pod okupacijom varvara i primitivaca od 45-e. (vratite Nemce!!, 20. oktobar 2016 12:59)

Nemci bi ti zaveli red ko sto su ga Amerikanci zaveli africkim robovima i indijancima. Ili dva metra pod zemljom ili visis na nekom drvetu da plasis svrake. A ako si bas dobre srece, rintas za njih od jutra do sutra. Ali bilo je takvih kao ti i u ono vreme. Zvali smo ih domaci izdajnici i kolaboratori.

croak

pre 7 godina

@Yuhuhu - Ružno je ismevati srpsko slobodarstvo i žrtvu posle 1.000.000 poginulih u prvom i preko 500.000 u drugom svetskom ratu. Srbija je bila okupirana. Posle masovnih pogubljenja civila zbog otpora (Kragujevac, Kruševac), rojalisti i partizani su se pritajili, a nevelika NOVJ prešla u BiH posle sloma Užičke republike. Srbi kao narod su stradali u nemačkim logorima, a u NDH podvrgnuti stravičnom genocidu (preko 300.000 umorenih civila). Da, Hrvati Dalmatinci su mahom bili partizani, kao i većina Srba preko Drine i činili su okosnicu NOVJ. Ali Dalmacija (koju Srbi oslobodiše 1918, a Pupin je zadržao u SHS) i Istra nisu vojno bile relevantne (Istra i nije bila deo YU pre 1945). Knjigu u ruke, gospodine.

Zmaj

pre 7 godina

@Hb

Ajde nemoj da ispravljas druge kad i sam lupetas. Crvena armi je izbubila do 1943. mnogo vojnika iskljucivo zbog gresaka vrhovne komande i losih generala. U tome ima udela i jacina nemacke vojske u prvim godinama rata koja je prakticno stigla do Moskve bez previse gubitaka. Dalje, gubici su bili na pocetku veci zbog prevlasti nemackih tenkova nad sovjetskim. Vojska se predavala jer je to bilo jedino logicno resenje da se sacuvaju zivoti jer je jedina druga opcija bila smrt. Posle 1943. sreca se okrece u korist Sovjetske vojske koja proizvodi bolje tenkove i uz pomoc boljih vojnih odluka potiskuje Nemce. Nemas ti blage veze o 2. svetskom ratu kad tako lupetas. Kako uopste mozes porediti predaju sovjetske vojske i predaju jugoslovenskih partizana kad su okolnosti u kojima su ratovali neuporedive?

b.

pre 7 godina

@Marija
Tvoj komentar je toliko pogresan da ne znam odakle da pocnem. Tacno je samo to da ima 60000 identifikovanih zrtava, ali daleko od toga da su to sve nevine zrtve. A sto se tice tvog deljenja srba na srbe iz Srbije i ''rulje od preko Drine'', zbog takvih stavova nam je Srbija danas tolika kolika jeste sa tendencijom daljeg smanjivanja. Uskoro cemo se smanjiti na Nedicevu Srbiju sa samo srbima iz ''Srbije''.

bonux

pre 7 godina

I dan danas,posle 30k partija,kad cujem zvuk SU-152 sa derpom,uvek se najezim,mogu samo zamisliti kakav je psihicki efekat pravio na nemacke tenkove,s pravom su ga zvali ubica zveri.

munz

pre 7 godina

(mm, 20. oktobar 2016 14:17)
Da, i general Tuđman je 1990. izjavio da su Hrvati oslobodili Beograd. Za g. Mesića znamo, rat je rat, a on odličan vojnik. I znamo da je general Ivan Rukavina bio glavni izvođač "radova" izbacivanja Nemaca iz Vojvodine (kao komandant Vojne uprave za Vojvodinu), a 45 godina kasnije jedan od osnivača HNS-a. Ali nije to poenta mog komentara. Poenta je da mi je žao što Crvena armija nije prošla kroz Hrvatsku, jer bi bila koliko toliko kažnjena za stravičan genocid. I verovatno te 1945. srpski komunisti ne bi predali Baranju Hrvatskoj - Srbija se za Baranju borila i izborila, a Hrvatska je samo dobila na tacni od komisije Milovana Đilasa. I verovatno se ne bi 2016. ovako paradiralo u toj zemlji već bi možda stav bio kao kod Nemaca da se ne revidira već sučeljava... Ja smatram da je Broz velika istorijska ličnost i da je mnogo uradio za sve narode. Ali isto tako smatram da je spasio Hrvatsku (zaslužene) propasti 1945. i smanjenja teritorije. Lično mi je žao - just my opinion.

školski sistemu 'eve me'

pre 7 godina

Yuhuhu, Bgd, Iza brda, LUKA, Zeljko, Mihailo, i slični. Gde ste vi i kako završili školu da mi je znati? Na tribini, ili po kojekakvim youtube klipovima ili forumskim stranicama što otkrivaju i razotkrivaju dugo skrivene laži uperene protiv srBskog bića?

Kaže jedan genije: "Partizani postoje samo u Dalmaciji i Istri i to po šumama i bez oružja (gerilci koji napadaju civile i spaljuju sela)."

Lika, Slavonija, Bosna, tu partizana i njihovih jedinica od početka rata nema, jel? Dalje, pojasni majstore kako napadaju i ubijaju po selima ako nemaju oružja? Laserskim pogledom?

Daj prvo se dogovori sam sa sobom, pa iznesi tu monumentalnu misao širem auditorijumu, da se i mi malo divimo.

Nego sad ozbiljno, ako se i dalje bude potencirao, negovao i favorizovao revizionizam u bivšim republikama SFRJ celokupna društva će doći u stanje kolektivne svesti da su Nemci i domaći kvislinzi bili miroljubivi prema narodu i imovini, a da su zli partizani i demon Broz započeli neosnovane napade na te članove Grinpisa.

Što je najskaradnije prvi pljuvači partizanskog pokreta i Zagorca su oni što su mu prvi trčali i ljubili skute, tobož od silne ljubavi, a sa strane gledali što više da ućare kao što su nastavili i u divljim godinama koje su usledile nakon raspada SFRJ, ali sad samo pod drugom firmom.

Zamolio bih moderatore i redakciju da mi objave komentar radi ravnoteže u stavovima i smislene diskusije. Hvala.

mimi

pre 7 godina

I posle svega ovoga, nevezano za politicke ideologije koje neko podrzava, da li je u redu da u Beogradu vise ne postoji general Zdanova ulica?
Tako sam cula. Molila bih da me neko ispravi ako nisam u pravu. Bila bih presrecna ako gresim.

asteroid

pre 7 godina

Kako sad Sovjetski tenkovi nas oslobadjaju??
Rodjen sam 2000. i mislio sam da su nam Rusi neprijatelji, a zapadna Evropa prijatelji
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mil, 20. oktobar 2016 12:08)
khm, rusi nisu isto sto i sovjeti, a rusija nije isto sto i sovjetski savez, to bi valjda svako ko je bar osnovou skolu zavrsio trebao znati. cak ni tadasnji sovjetski vodja staljin nije bio rus. dakle, za oslobodjenje beograda su tada ginuli pored partizana i rusa i ukrajinci, kazahstanci, gruzini, belorusi, verovatno i tadzikistanci, kirgistanci itd.

Камичак

pre 7 godina

covece, ti si se `ladno primio i mislis da je taj sergej stvarno neki rus koji prati sajt b92 i ciji je deda oslobadjao beograd pa mu sad objasnjavas na ruskom
(lemi, 20. oktobar 2016 14:51)

Види, знам бар двојицу руса да су пратили. Уколико је Сергеј заиста Рус, знаће да одговори правилно на руском, ако је само домаћи провокатор - ћутаће.

Cezar

pre 7 godina

U Prvom svjetskom ratu Srbi iz Srbije su dali odlučujući doprinos oslobođenju i ujedinjenju zemlje, a u Drugom to su bili prekodrinski Srbi.Uz sve greške koje su počinjene ipak treba istaći da se Vojvodina ne bi nalazila danas u sastavu Srbije da nije bilo kolonizacije Srba iz BiH i Hrvatske.

Podgoricanin

pre 7 godina

Kimi, ostalji ljudi su dosljaci u Beograd kazes, a odakle su tvoji, direktno ih Bog poslao u Beograd? Sa neba skocili? Ili su se i oni kao i svi na Balkan doselili??

olo

pre 7 godina

Apropo, ako je propao kao Nole onda ima cemu da se raduje.
No, zasto je kako kazes prop'o WOT?
Ja imam neke svoje razloge da mislim da je igra skrenula u losem smeru ali bas propala... Mislim da je to malo previse.

istine radi

pre 7 godina

prilog:
Na mestu gde je sad igraliste Arhitektonske skole vrseno je masovno streljanje nemackih vojnika koji su uhvaceni a i onih koji su se predali.
prilog br1:
a na mestu današnjih šumarica i škola po kragujevcu i Kraljevu sa njihovih školskih igrališta su odvedena deca i velikim slovima DECA, ne vojnici, na streljanje od strane nemačkih vojnika
prilog broj-teži beskonačnosti:

Džoni

pre 7 godina

Moj deda je učestvovao u ovim bitkama. Bio je mitraljezac na šarcu i po njegovoj priči u tim borbama promenio je 9 pomoćnika koji su ili poginuli ili ranjeni dok i sam nije ranjen minobacačkom granatom! Pomoćnici su mahom stradali prilikom dostave municije od snajperskih hitaca uz minobacačku vatru!

Somborac

pre 7 godina

@Yuhuhu
Od nekog ko uči ''povijest'', nisam ni očekivao drugačiji komentar...
U Srbiji nije bilo bitaka ni otpora?! o.O U južnim i istočnim delovima Srbije, koji su bili okupirani od strane Bugara, narod je u borbi protiv okupatora dizao ustanke još od 1941. godine, a do kraja rata je izvedeno niz oslobodilačkih operacija (posebno u Topličkom i Jablaniničkom kraju, i na Kopaoniku). Srbi sa Kosova i Metohije su imali konstantne borbe protiv albanskih fašista i balista. Dalje, jesi li čuo za Užičku republiku?!
Partizani u Istri i Dalmaciji?! Hahah, mora da se šališ?! :D U Istri na Italijane ni metak nije ispaljen sve do kapitulacije Italije 1943. godine, nikakve pobune nije bilo, a u Dalmaciji su se prvi partizani pojavili na području Bukovice i oko Knina (dakle, srpsko stanovništvo je u pitanju). Hrvati iz Zadra i Šibenika, ne samo da nisu učestvovali u oslobađanju svojih gradova od Italijana, nego su odlazili na područja NDH i priključivali se ustašama i domobranima! Nosioci partizanskog pokreta u Hrvatskoj su bili lički, kordunaški, banijski i slavonski Srbi! Jedna od ličkih divizija, koja je bila sastavljena skoro isključivo od Srba, i Zagreb je oslobodila! Hrvati su u partizane išli kao pojedinci, nije postojalo ni selo ni grad u tadašnjoj NDH gde su se Hrvati masovno priključivali partizanima! Mnogi su 1945. godine, videvši da će izgubiti rat, prelazili iz domobrana u partizane, posebno u Slavoniji, pred proboj Sremskog fronta.

Pehad

pre 7 godina

Da nacrtam onima koji misle da je trebalo da se sedi mirno i sve ce biti sjajno:

Bugari su tokom WWI napravili najgore zlocine na jugu. Vesali su redom, musko, zensko, dete i starca. Menjali su ljudima prezimena, radnje nisu smele da imaju prezimena na -ic. Deca su u skolama ucila bugarski i molili se za bugarskog kralja. Onda je izbio ustanak, ali je propao, i ponovo, Bugari redom... Za stare ljude je bila smrtna uvreda da mu kazes da je Bugarin. Psovanje majke je nista za to.

U WWII dolaze ti isti Bugari. I pljackaju, otimaju. Jel znate, ljudi iz 2016. sta znaci kad ti uzmu kravu, konja, vola? Psenicu, kukuruz? Kad ti pobiju svinje iz zabave...

Umres, mirni covece iz 2016! Nema prodavnice, a kako su oteli celom selu nemas od koga ni da kupis. Kilo brasna je bila dobra dnevnica nekad. Ej, zamisli da hleb kosta 3000 dinara.

A ako idete na Kopaonik, ima jedno selo, Kriva Reka. Tu su sakupili 300 ljudi, celo selo pohvatali, zatvorili u crkvu i razneli.
A voleli su i da postroje tako ljude, jedno 50, 100, pa i celo selo. I traze otkup.

I trebalo je da sede mirni?
Da cuvaju kraljevinu za kralja koji je pobegao?
Odite u Vojni muzej, pa vidite sta su ljudi od oruzja dizali na okupatora.
Kremenjace, Kokinke, Gasere, kome je sta ostalo. Pa ti vidi koje srce i koji ocaj treba da imas da podjes jednometkom na mitraljez.

love

pre 7 godina

Veliko i neizmerno hvala svima koji su učestvovali u ovome, I crvenoj armiji i partizanima iz svih krajeva. Ja sam iskreno ponosan na njih, i nikada ih ne smemo zaboraviti.

duledudule

pre 7 godina

a kako ne znate ime heroja ucitelja koji je sprecio dizanje mosta u vazduh.mislim da je za taj svoj herojski cin zasluzio makar da mu se zna ime

croak

pre 7 godina

@andreas kisser - Šta vam je identifikacija. Moj deda je bio partizan u Toplici i Pustoj Reci, i borili su se protiv Bugara (mi dole znamo za masakr u Bojniku), Nemaca, belogardejaca i lokalnih četnika (neki kažu od Koste Pećanca, neki da su bili samostalna banda).