Esports B92.net

HS: Problemi sa diskonektovanjem ponovo obeležili HCT

Priča koja se ponavlja iznova i iznova do te mere, da je čak više ni ne trebamo posebno naglašavati kao kakav skandal ili katastrofu, već prosto kao akutni problem koji Blizzard treba pod hitno da reši ukoliko želi da održi integritet svoih Hearthstone esports turnira.

nikola savić klan rur
Podeli

Naime, za vikend se igrao američki HCT Summer plej-of, turnir gde se najbolji američki (južna+severna) igrači bore za jedno od 4 mesta koja vode na Summer Championship, najveći i najvažniji Hearthstone turnir sezone. Najboljih 64 igrača su se čitave sezone, prethodna 3 meseca, borili i sakupljali ponene kako bi sebi obezbedili mesto na letnjem plej-ofu.

I umesto da pričamo o sjajnoj borbi i uzbudljivim partijama u pokušaju da se domognu 25 000 dolara i top 4 pozicije, nažalost plej-of turniri su po ko zna koji put bačeni u senku loše organizacije i katastrofalnih tehničkih problema.

Naime, koncept održavanja plej-of turnira je da se oni održavaju širom kontinenta na dvadesetak odabranih i pripremljlenih zvaničnih “taverna”, odnosno mesta gde učesnici moraju da dođu da bi zvanično mogli da igraju turnir. Iako Blizzard nadgleda ove lokacije, glavni deo organizacije je ostavljen na lokalnim partnerima.

Ovo dovodi do sada već čuvenih i sramnih problema od kojih su najpoznatiji oni sa velikim brojem diskonekcija, izraženih u neverovatno velikom broju, i gotovo po pravili uvek sumnjivih i u “srećnim” okolnostima po onog ko se diskonektovao. U HCT pravilima na neki čudan način igrači koji se diskonektuju su praktično zaštićeniji od igrača čija konekcija radi kako treba. Ukoliko dođe do DC, partija se ponavalja, a jedino u slučaju da je postojao lethal na tabli (način da se ubije protivnik), partija se ne ponavlja već pobedu dobija igrač koji je imao lethal.

Ovo pravilo je, kao što možete da zaključite, veoma lako za zloupotrebu, i to se sasvim izvesno često dešava. Ne samo da je lako za zloupotrebu, već i potpuno isključuje logiku nekih špilova koji ne moraju da imaju lethal na tabli da bi se znalo da će pobediti, jer dosta Hearthstone špilova radi na mnogo kompleksniji način od toga.

A zvanične lokacije sa kojih igrači igraju su sve samo ne podesne za najveći i najbitniji Hearthstone turnir sezone. To su često restorani, javna mesta gde igrači moraju da igraju sa tableta i preko nestabilnih bežičnih internet konekcija tih lokala.

I za vikend su se naravno ovakvi problemi sa diskonekcijama gomilali, a vrhunac je bio u četvrtini finala, duelu koji direktno odlučuje ko će u top 4 i Summer Championship, između Nalguidana i Lukera. Luker je igrao sa njegovim Warlockom protiv Pirate Warriora, izuzetno težak matchup, koji je Luker uspeo da stabilizuje i dobio bi partiju 99%, ali se onda desila magična diskonecija i partija se ponovila, Nalgudian ovoga puta ima savršeno Pirate Warrior otvaranje i pregazio je Lukera za pobedu i odlazak na Summer Championship. Da li je ovo stvarno način na kojim želimo da takve stvari budu odlučene?

Šta je rešenje?

Prvo i pre svega – turnirski mod u igri! Nešto što igrači traže već godinama i nešto što bi znatno olakšalo ovaj proces i uopšte proces organizacije Hearthsotne turnira svima. To bi bio mod koji bi imao ugrađenu fazu banovanja i pikovanja špilova, imao bi podešavanje formata partije (bo3, bo5, bo7) i formata meča (Conquest, Last Hero Standing…). Imao bi unapređeni Spectator mod za lakše strimovanje mečeva. I najvažnije, imao bi mogućnost čuvanja partija, tako da se u slučaju da se desi bilo kakav problem, pozicija partije ostaje sačuvana i meč se nastavlja odatle, a ne da se ponavlja.

Drugo, takođe jako bitno, ali ne kao i turnirski mod – bolja organizacija plej-of događaja. Dobro je što se ovi događaji organizuju širom kontinenta, ali je potrebno da Blizzard uđe ozbiljnije u organizaciju samih lokacija, a ne da sav posao obavljaju lokalni partneri koji prosto mogu biti nedovoljno opremljeni ili nedorasli izazovu. Izbor lokacija je često takav da su to javna mesta gde igrači nemaju ni mira ni adekvatnih uslova da igraju neke od najvažnijih partija njihovih života. Proletos su se igrači žalili zato što je lokacija bila restoran koji radi, i stalno su ih sklanjali konobari, galama je bila nesnosna, internet nestabilan, mirisi hrane na sve strane… Da li je to zaista prava esport lokacija za najvažniji događaj sezone?

Ovo su dve ključne stavke koje Blizzard mora pod hitno da reši ukoliko planira da vrati poverenje u Hearthstone Championship Tour. Ovakvi problemi posebno upadaju u oči u trenutku kada je izgovor Blizzarda za čekanje sa nerf patchom, bio taj da ne žele da izbace patch u sred održavanja pej-of turnira, kako bi održali kredibilitet takmičenja, a onda imamo ovakve stvari koje su definicija anti-kredibiliteta i ostavljaju korak ukus u ustima.

Prati B92 na Viberu

Hearthstone

Zbog Dead Man’s Hand Warriora promenjena HCT pravila

Jedan od zanimljivijih i težih špilova za igranje koji se pojavio nakon izlaska Knights of the Frozen Throne ekspanzije jeste nova varijanta Fatigue Warriora, koja se bazira na novoj Warrior karti Dead Man's Hand, a koji koji je osmislio i popularisao poznati Hearthstone strimer i igrač Dog.

Hearthstone petak 15.09. 11:19 Komentara: 3

Rečnik Hearthstone žargona i termina za početnike

Iako često pišemo ovde o raznim Hearthstone temama, ponekada verovatno zdravo za gotovo uzimamo da svi poznaju i razumeju žargone koji se koriste u Hearthstone svetu i koji su ustanovljeni praktično od kada je igra i izašla. Neki od njih su preuzeti iz drugih igara, bilo kartičnih bilo video igara, dok su drugi jedinstveni za Hearthstone.

Hearthstone utorak 12.09. 09:37 Komentara: 10

Hearthstone: Stižu nerfovi!

Baš kao što je Ben Brode i najavio za vikend, Blizzard je rešio da ne čeka “vekovima” da se meta sama od sebe reši i večeras nam je najavljen novi set nerfova koji uglavnom udara na neke basic karte, koje se igraju u svojim klasama praktično od kada Hearthstone postoji.

Hearthstone utorak 5.09. 19:53 Komentara: 13

Šta nam sve novo donosi Blizzard na Gamescomu?

Gamescom kreće sledeće nedelje, i na njemu tradicionalno dolazi Blizzard, gde nam obično otkriju puno novina koje možemo da očekujemo za njihove aktuelne naslove, pa će tako biti i ovoga puta.Klan RUR će biti na licu mesta da za vas izveštavamo o svim novinama.

Hearthstone četvrtak 17.08. 20:45 Komentara: 0
strana 1 od 20 idi na stranu