Buff za tebe, buff za mene, buff za sve! Un’Goro analiza #10

Došli smo do jubilarnog desetog izdanja analize Journey to Un’goro karata, i dalje nekako uspevamo da održimo tempo sa predstavljanjem novih karata, i nadamo se da ćemo uspeti i nakon sutrašnje večeri, za kada je planirano otkrivanje svih preostalih karata iz seta.

Izvor: nikola saviæ KlanRUR

Četvrtak, 30.03.2017.

21:32

Buff za tebe, buff za mene, buff za sve! Un’Goro analiza #10
foto: Blizzard

Do sada su nam otkrivene 62 karte, a mi smo ih (mislim) prešli oko pedesetak, tako da ćemo i danas pričati o 8 novih karata.

Još jednom, ukoliko ste propustili neki od prethodnih tekstova u serijalu, možete ih naći i pročitati na ovim linkovima:

Analiza #1

Analiza #2

Analiza #3

Murloc Speijal

Elementali specijal

Analiza #6

Paladin i “Bounce” Rogue – Un’Goro Analiza #7

Bahami specijal – Un’Goro Analiza #8

Adaptacija najboljih – Un’Goro Analiza #9

A sada da vidimo karte o kojima ćemo pričati danas:

Molten Blade

Jedna od karata koja nam je otkrivena tokom zimskog svetskog šampionata na Bahamima, novo Warrior oružje. Bukvalno Shifter Zerus za Weapone i samim tim tu nemamo šta puno reći oko ove karte.

Valja jedino napomenuti, da baš kao i Zerus, ova karta zadržava sve buffove koje primi dok je u ruci/špilu, od karata kao što su Hobart Grapplehammer ili Grimestreet Pawnbroker.

Mislimo da je je svakom jasno da ova karta neće biti takmičarski dobra, ali da je jednostavno jedna od onih “zabavnih” karata koju će neki Aggro Warrior staviti u špil i dobiti Doomhammer na koji će odigrati Upgrade! ili Heroic Strike i to će završiti u jednom od Trolden klipova

Corrputing Mist

Apsolutno sjajna control karta za Warlocka. Praktično Doomsayer koji je pouzdaniji u smislu da će se ovaj spell u 99% slučajeva aktivirati i pobiti protivniku tablu, ali i sa manom u smislu da Doomsayer praktično krade protivniku potez jer ne može ništa da igra u Doomsayera ako ne može da ga ubije, dok ovde može slobodno da odigra minione jer karta ne utiče na nove minione na tabli, samo na one koji su bili na tabli kada je odigrana.

U svakom slučaju odlična i savršeno balansirana karta, koja će biti dobrodošao dodatak u budućim Kazakus špilovima, ali i nekim novom control Warlock deckovima.

Lost in the Jungle

Da je Muster for Battle u Standardu, ovoj karti bismo se samo smejali, a ovako? Nismo pametni, pravo da vam kažemo. Sve zavisi od toga koliko će sinergije biti za Silver Hand regrute, ali i od toga koliko će dobrih buff karata postojati kod Paladina, jer je ova karta “lagani” aktivator za praktično svaku Buff kartu, jer košta svega jednu manu.

Mnogi pogrešno ovu kartu nazivaju kao bedniji Living Roots, što je početnička greška, jer nikada ne treba porediti karte između klasa, pogotovo Paladina koji tradicionalno ima jako puno načina da iskoristi 1/1 tokene, što za bafovanje, što za dobre trejdove nakon Equality.

Da bismo pravilno protumačili ovu kartu, moramo da bacimo pogled i na sledeće dve karte koje je Paladin dobio u novoj ekspanziji, ali i da sačekamo da vidimo ceo set. Karta koja definitivno zavisi od toga koliko će dobrih bufova za Paladina biti, ali i koliko će Silver Hand sinergije da dođe sa ekspanzijom.

U svakom slučaju, definitivno mnogo bolja i fleksibilnija karta od Stand Against Darkness, koji je bio nesrećni pokušaj “zamene” Muster for Battle. A kada već pričamo o Silver Hand sinergiji…

Lightfused Stegodon

Znam da više smaram sa ovim, ali još jednom: apsolutne čestitke umetničkom timu Hearthstonea, rade neverovatan posao sa slikama karata za Un’Goro.

Pričali smo o Silver Hand sinergiji i evo je na delu, sa novom Adapt mehanikom.

Prva asocijacija je sasvim sigurno dobri-stari Quartermaster, jedna od najboljih karata koje je Midrange Paladin svojevremeno imao i koja je bila u stanju da radi i kao instant popunjavanje table nakon AoE spella, ali i kao prikriveni finisher i Burst damage za Paladina. Ova karta će imati sličnu ulogu kao on, a uz to je jeftinija, što znači i fleksibilnija, ali ipak +2/+2 je daleko jače od praktično svake opcije koju Adapt mehanika nudi.

Neki igrači su se sa pravom pitali zašto Gentle Megasaur, kao neutralna karta sa istim efektom, samo za Murloce, ima objektivno jače statse, i mislimo da je ovo pitanje sasvim na mestu, jer je Murloce čak i lakše nagomilati za veći efekat. U Paladinu konkretno, čak i Vilefin Inquisitor može i sam Hero Power da pretvori u Murloce.

U svakom slučaju, nadamo se da će se ova karta pokazati jakom (mada nam iskreno deluje sporo i neisplativo), jer ja lično obožavam Silver Hand sinergiju, Quartermaster mi je bio jedna od najomiljenijih karata ikada, i nadam se da će ubuduće Blizzard više pažnje posvetiti ovom delu Paladin mehanika.

Spikeridged Steed

Nova Buff karta za Paladina, i to veoma, veoma dobra Buff karta.

Mnogi su dobro zapazili da je ovo Sludge Belcher 2.0, jednu manu skuplji, ali sa 2x 2/6 taunt, odnosno prvi će biti minimum 3/7 ako ga odigrate bar na Silver Hand regruata, a svakako će češće biti i veći.

Ova karta je praktično 6 mana 4/12 taunt, podeljen u dva dela.

Karta koja će definitivno pomoći Paladinu da uspori metu i preživi, i verovatno će biti primarna meta za removal karte kao što su Hex i Polymorph, ali to znači da će vaš Tirion biti siguran. Verovatno najveći kaunter ovoj karti je Devolve, ili Silence karte, ali one doduše trenutno nisu popularne, još od talasa nerfova pre godinu dana.

Ono što zapada za oko kod ove karte, je što piše “When it dies”, umesto jednostavno “Deathrattle”, tako da nam se čini da je ovde tako ciljno napisano, jer ne žele da postoji Deathrattle sinergija sa ovom kartom, već isključivo buff sinergija, vezano za Paladin Quest o kome ćemo pričati ispod.

Glavni problem ove karte će biti naći pravu metu za odigravanje turn 6, kada i želite da je igrate, jer će protivnik svakako igrati oko nje i čistiti sve vaše minione ukoliko je u mogućnosti, pa će se neretko desiti da vam leži mrtva u ruci. Ipak, u najgorem slučaju je možete kombinovati turn 7 sa Lost in the Jungle ili turn 8 sa Hero Power tokenom.

Stegodon

Nećemo se previše zadržati na ovoj karti, jednostavno klasični vanila minion, takozvana “filer” karta koja će biti odlična u Areni i igračima koji imaju slabije kolekcije. Definitivno nije u pitanju loša karta, 4 mane 2/6 Taunt sa Beast tagom je otprilike najbolje što možete da dobijete za tu cenu, ali jednostavno samo je “to”, i ovu kartu ćemo mnogo češće viđati kod karte o kojoj smo pričali iznad.

The Last Kaleidosaur

Došli smo i do Paladin Quest karte, za koji se čini da je definitvino najlošiji i najsporiji od svih, i uz to se lako kaunteruje. Odigrati čak 6 buff karta je veoma teško samo po sebi, a da ne govorimo da sa trenutnim fondom karata čak nema ni adekvatnih opcija da izaberete 6 dobrih buff karata za špil, a kamoli više.

Tu je svakako Blessing of Kings koji smo često viđali u aggro i midrange Paladinima, dok je druga dobra opcija Seal of Champions, koji nažalost odlazi u Wild format. Tu su i jeftine buff karte kao što su Blessing of Might, Divine Strength i Hand of Protection, kao i Karazhan portal, Silvermoon Portal.

Ako pogledamo sve ove jeftine buff karte, deluje nam da će se ovaj kvest najlakše igrati u nekoj vrsti Aggro Paladina, i to kao finišer karta, jer drugačije prosto nema smisla. Veliki broj buff spellova u špilu razvodnjava kvalitet vašeg špila, što takođe ume da bude veoma problematično. Nova buff karta o kojoj smo gore pričali, Spikeridged Steed, je više orijentisana ka sporijim midrange/control varijantama, tako da ona otpada u ovoj aggro priči.

Ostaje nam jedino da sačekamo ostale karte i da se nadamo da će tu biti još dobrih bafova, je ne želimo da vidimo da Paladin nastavi da bude mrtav još jednu celu ekspanziju.

Tortollan Primalist

Poslednja karta za večeras, o kojoj zaista nemamo šta puno da kažemo, jednostavno – meme karta, mali obožavatelj Yogg Sarona. U suštini možete “juriti” neke spelove koji će imati garantovano dobar efekat za vas, ali 8 mana 5/4 su već toliko loši statsi da vam praktično sva ušteda “besplatnog” igranja čak i dobrog spella automatski pada u vodu.

Da je ovo recimo 7 mana 5/5 minion sa istim efektom, mogli bismo čak i da razmislimo da ga igramo u nekakvom Tempo Mageu ili sličnom špilu, ali ovako je prosto besmislena karta koju ćete eventualno pikovati u areni zato što nije bilo boljeg izbora u tom trenutku. Naravno, još jedan primarni kandidat za Trolden/Rage Orc klipove.

Vidimo se sutra sa novom analizom.

Autor: Nikola “Sawovsky” Savić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: