Još elementala i osvrt na Discard karte – Un’Goro Analiza #6

Svakog dana nam se otkriva sve više novih Un’Goro karata, ali ćemo probati da ispratimo ritam i porazgovaramo o svim kartama.

Izvor: B92

Sreda, 22.03.2017.

06:31

Još elementala i osvrt na Discard karte – Un’Goro Analiza #6
foto: Blizzard

Danas ćemo pokriti dve nove karte sa Elemental sinergijom koje su se pojavile sinoć, računajući i neverovatno moćnu Shaman legendarnu kartu, kao i 3 Warlock karte koje smo videli za vikend, a koje imaju Discard tematiku.

Ukoliko ste propustili ranije analize Journey to Un'Goro karata, možete ih pronaći na sledećim linkovima:

Analiza #1

Analiza #2

Analiza #3

Murloc Speijal

Elementali specijal

A sada, da vidimo šta to imamo danas:

Kalimos, Primal Lord

.
foto: Blizzard
Kada sam prvi put sinoć video ovu kartu na Hearthpwnu, gde je imala ekskluzivnu premijeru, bio sam sa stavom “ok, jeste jaka, ali bar je random tako da je manje-više poprilično loša, očekivano da će da daju neku slabu kartu Shamanu”.

A onda sam pročitao da je Blizzard potvrdio da biramo koji od četiri Invocationa želimo, i ostao u neverici. Po meni, a mnogi će se složiti sa mnom, ovo je jedna od najačih legendarnih ikada u Hearthsotneu, praktično kao Kazakus za Shamana, samo bez RNG-a.

Osam mana za 7/7 sa ovako jakim efektom je prosto neverovatna stvar, a uslov se poprilično lako ispuni i verujemo da ćete uvek imati Elementala da odigrate potez pre Kalimosa. Iako ni jedan od Invocationa nije prejak, snaga ove karte je u njenoj neverovatnoj fleksibilnosti, praktično do sada nismo videli ovoliko svestranu i korisnu kartu kao što je Kalimos.

Igrate protiv Freeze Maga ili nekog Aggro/Burst decka? Odaberite Invocation of Water za tih lepih sočnih 12 Healtha. Potrebno vam da je da obnovite tablu nakon što vas je protivnički board clear počistio? Invocation of Earth je prava stvar za vas. Fali vam samo malo da ubijete protivnika? Invocation of Fire je Fireball koji vam je bio potreban. Protivnik ima tempo na tabli i treba vam board clear? Ništa kao svež miris sprženih neprijatelja nakon što izaberete Invocation of Air.

Jednostavno, ovoliko korisna i svestrana karta je što se nas tiče 10/10 i sasvim će sigurno naći svoje mesto u nekom od tier 1 špilova, i onda sama će biti nosilac Elemental teme u Shamanu, sve i da se sve ostale Elemental karte pokažu kao tek prosečne.

Kao da nije dovaljno što je ovako moćna karta, Kalimos ima i neverovatno lep art, kako on sam, tako i crteži za svaki od Invocationa, i jedva čekamo da vidimo animacije koje u igri prate ovu kartu. Za mene lično, zlatni kraft prvog dana ekspanzije.

Tol’vir Stoneshaper

Neutralni minion koji ima elemental sinergiju, ali sam po sebi nije elemental. Još jedan odlični anti-aggro alat, i to uvek toplo pozdravljamo. Već na prvi pogled se savršeno uklapa “on curve” nakon što turn 3 odigrate Tar Creeper, i već vidimo ovo kao neko standardno defanzivno otvaranje Elemental deckova.

Kada ispuni uslov, a verujemo da ćete napraviti deck tako da u 95% slučajeva hoće, ova karta postaje znatno jači Senjin Shieldmasta, pa čak i mnogo jači Psych-o-Tron, za jednu manu manje. Praktično u rangu sa dve mane skupljom Sunwalker, koja je svojevremeno u vanila periodu Hearthstonea (pre Naxxramasa) bila legitiman defanzivni izbor u mnogim deckovima.

Možda jedina mana ove karte koju vidimo je to što sama nije Elemental, pa ćete možda, ukoliko se pojavi (još uvek nije) neki dobar 5 mana minion sa “If you played an Elemetanl last turn” uslovom, morati da birate da li želite da igrate ovog Tolvira ili nekog elementala, zarad aktivacije tog hipotetičkog 5 mana miniona.

U svakom slučaju sjajna karta koja odlično vrši posao protiv aggro deckova, a sasvim je solidna i protiv midrange/control špilova, praktično zlatna sredina i ne vidimo razlog da ne bude igrana u Elemental deckovima.

Lakkari Felhound

Stižemo polako do discard sinergije, koju smo videli još prošlog petka, ali nekako nikako nju da obuhvatimo. Lakkari Felhound ulogom dosta podseća na čuvenog Deathlord iz Curse of Naxxramas avanture, koji je bio jedna sjajna anti-aggro alatka i koju su pogotovo voleli Fatigue špilovi i klase kao što su Warrior, Priest i Mage.

Lakkari Felhound je jednu manu skuplji i ima 1 Attack više od Deathlorda, ali i efekat koji vam diskarduje dve karte iz ruke. Veoma moćna karta, ali i sa solidno jakim negativnim efektom. Definitivno veoma čudan minion, jer znamo da je Discard Zoo bio veoma, veoma agresivan, praktično all-in deck, koji zna da li je partiju dobio ili izgubio maltene već do trećeg poteza, u zavisnosti od toga koliko je “ludo” otvaranje imao. On se izrodio u snažan tier 1/2 deck nakon Karazhan ekspanzije dolaskom karata sa jakom Discard sinergijom: Malchezaar's Imp i Silverware Golem, koje su omogućavale da se gubitak karata pretvori u tempo i nove karte.

Lakkari Felhound je sasvim sigurno karta koja je zamišljena da radi u “dosluhu” sa dva gorepomenuta minona, ali je jasno da je više defanzina, a ne ultra agresivna karta, tako da mnoge čudi njegova uloga, pogotovo što se meša u prostor koji tradicionalno zauzima Doomguard, jedan turn kasnije.

Da bismo razumeli ulogu ove karte, hajdemo da sagledamo i legendarnog miniona i legendarni Quest koje je Warlock dobio u ovoj ekspanziji.

Clutchmother Zavas

“Keva” je nova legendarna Warlcok karta, 2 mane 2/2 minion koja kada god bude discardovana iz ruke, ona vam se vraća u ruku za +2/+2 jača. Neverovatno jak minion što se nas tiče, koji već nakon jednog odbacivanja vam višestruko vraća ulog vašeg ubacivanja nje u deck.

Ne samo što “upije” discard i time negira negativni efekat neke moćne karte, već odmah postaje i 2 mane 4/4 minion. Ako je kojim slučajem discardujete dva ili više puta, njena vrednost prelazi sve granice, jer postaje bezuslovni i jeftiniji Edwin VanCleef koji vam pritom kao sunđer upija mehaniku koja je napravljena kao cena i kazna za igranje dobrih karata za manje mane.

Da za trenutak zanemarimo nesrećni Fist of Jaraxxus, koji je bio rani pokušaj discard sinergije i koji je jednostavno previše slab, discard deckovi će ipak imati Clutchmother Zavas i 2x Silverware Golem kao amortizere ovog negativnog efekta, i koji ga preokreću i nagradu.

To u kombinaciji sa Malchezaar's Imp i kartom o kojoj ćemo pričati ispod, preti da Discard Warlocka pretvori u veoma ozbiljnu i nezaustavljivu pretnju. A imajmo na umu da smo videli tek 3 od 10 Warlock karata iz ove ekspanzije, tako da nas možda iza ćoška čeka još po koja Discard sinergija.

A sada da vidimo vezivno tkivo i win condition tog budućeg Discolocka.

Lakkari Sacrifice

Zastanimo za trenutak da se divimo ljubičasto-purpurnoj lepoti ovih karata. Moramo još jednom da napomenemo da je Blizzard, do sada, u ovoj ekspanziji ub’o pravo u centar što se tiče vizuelne lepote karata, kako samih artova, tako i animacija koje ih prate.

A sada da pređemo na gejmplej deo karte. Warlock Quest se vrati oko mehanike koju Blizzard već neko vreme, pomalo forsirano, pokušava da oživi i učini ozbiljnom. Već smo gore pomenuli takozvani Discolock, odnosno Discard Warlock deck koji je “harao” par meseci u periodu nakon Karazhana i koji je do tada bio jedan od najbržih deckova ikada sa nezamislivim otvaranjima ako se kockice poklope. Ali je to i bio njegov problem (a čini nam se i problem cele mehanike), nekako je previše YOLO, ili bude sve savršeno ili nemate dovaljno sreće i propadne cela strategija.

Da se razumemo, Nether Portal kao nagrada je fenomenalna stvar koja vam daje beskonačan value (portal se ne može ni na koji način ukloniti sa table, osim da kliknete Concede), ali na koji način će se to uklopiti u određen špil? Da li će to biti ultra aggro kao što je Karazhan Discolock? Ili neki malo sporiji midrange/control deck?

Mnogi su već zapazili neke altrenativne verzije Nether Portal špilova, koji bi u suštini bili klasični Kazakus/Handlock control Warlock špilovi, sa po kojom Soulfire i Deathwing kao poslednja velika pretnja, board clear i ujedno aktivator vašeg Lakkari Sacrifice u lejtgejmu. Moramo da priznamo da nam se ta ideja moža i više sviđa od varijante sa ultra brzim all-in dicard Warlockom.

Sve u svemu, Warlock Quest, za razliku od Priestovog i Shamanovog, poprilično intrigira, jer zahteva najviše mozganja i mućakanja kako bi se došlo do prave i idealne formule i sastava koji bi omogućio da redovno i provereno, a pritom smisleno, aktiviramo Lakkari Sacrifice, a da usput ne narušavamo previše koncept ostatka našeg špila.

U svakom slučaju, čestitike Blizzardu na sjajno dizajniranoj karti, koja će naterati mnoge dobre deckbuildere da provedu dane i nedelje krčkajući pravi build oko ove karte, a to je ono što u osnovi Hearthstone i kartične igre i trebaju da budu.

Kako portal izgleda u akciji, možete videti na klipu ispod: Toliko za danas, pokrili smo sve do sada karte, pa se vidimo kada se nakupi još karata za sledeću analizu.

Autor: Nikola “Sawovsky” Savić

ps. Još jednom, ukoliko želite da pročitate prethodne analize, možete ih naći na sledećim linkovima:

Analiza #1

Analiza #2

Analiza #3

Murloc Speijal

Elementali specijal

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: