TI7 - RUR predstavlja: Team Liquid

Team Liquid će osvojiti TI7. Dobro, to baš i nije apsolutna istina već realan scenario. Isto tako je realno da dožive krah kao na TI6, jer u današnjoj Doti nema favorita.

Izvor: SyS KlanRUR

Ponedeljak, 24.07.2017.

15:06

TI7 - RUR predstavlja: Team Liquid

Napomena: Autor je pristrasan kada govori o Team Liquidu i možda je neki deo teksta odraz toga, i pored truda da bude maksimalno objektivan.

Team Liquid će osvojiti TI7. Dobro, to baš i nije apsolutna istina već realan scenario. Isto tako je realno da dožive krah kao na TI6, jer u današnjoj Doti nema favorita.

Team Liquid i Kuroky

Team Liquid je velika i stara organizacija sa timovima u skoro svakoj esports disciplini, ali njihov trenutni Dota 2 tim je postava koju su preuzeli pre nešto više od godinu, prepoznajući talent tadašnje postave tima 5Jungz. 5Jungz je lični projekt jednog od najboljih Dota 2 igrača svih vremena “Kuroky”-ja.

Sam Kuro Salehi Taksahomi je jedna od najuspešnijih osoba na Dota 2 sceni, učesnik svih The International-a, sa najvećim uspehom u vidu 2. mesta na TI3 sa Na’Vi-jem, Dota 2 milioner (što bez titule TI nije lako biti), jedan od najkvalitetnijih kapitena igre i neumorni radnik na usavršavanju. Upravo taj stav “mi nismo bili dovoljno dobri, ali možemo biti bolji” i jeste razlog zašto današnji Team Liquid ima ovaj sastav, ali i zašto je taj sastav prebrodio krizu koju su imali krajem prošle godine, i početkom ove.

Posle više neuspeha i sukoba sa daleko egoističnijim osobama od skromnog Kuroky-ja, on je odlučio da se odmakne od starih “prijatelja” (Puppey) i napravi tim po svojoj meri. Puppey jeste stari prijatelj Kuroky-ja, imaju zajedničku istoriju još iz WC3 dana Dote, ali je isto tako neko ko se ogrešio o Kuroa u periodu igranja u Secretu. Zajedno su bili sastav jednog od naupečatljivijih Dota 2 sastava ikada, Na’Vi-ja iz TI3 ere.

Posle kraha supertima Team Secret-a, i sukoba u trouglu Kuroky-Arteezy-Puppey, odlučio je da mu je dosta, i umesto povlačenja, krenuo ispočetka. Napravio je svoj tim, igrača sa sjajnim talentom i skoro bez egoa, koji je čistim radom i skillom odmah pokazao svoj kvalitet. Postava je bila zasnovana na manje poznatim talentima iz pubova, kojima je nedostajalo rafinisanje u smislu profesionalne igre, timske igre i turnirskog iskustva – nečega što je Kuroky imao na pretek i znao kako da im prenese. Svaki od pojedinaca je bio fantastični igrač na svojoj poziciji, ali pre svega timski igrač koji je bez trunke protesta bio spreman da žrtvuje izgled svoje igre i sopstveni performans da bi tim pobedio.

Postava MATUMBAMAN, FATA-, MinD_ContRol, Jerax i Kuroky je ostvarila uspehe odmah na početku i preuzeta je od strane velike organizacije Team Liquid. Sama postava je specifična, jer iako su svi ovi igrači među najboljima na svojoj poziciji, zbog manjka samopromocije, egoa i prepotentnosti, lako ih je zaboraviti i prevideti. Izuzetak je možda Jerax, jer zbog specifičnosti heroja i pozicije koje je igrao, smatrali su ga, i smatraju ga, za najopasniju “četvorku” na planeti. Tim je ostvario mnogo rezultata, osvojio mnogo srca (šmrc), kada su pobeđivali, to je izgledalo kao igra sa druge planete, ali dešavale su se greške i mini-krahovi.

Najveći krah je usledio na TI6, i ekipa koja je smatrana za jednog od favorita je uz očajne igre jedva uspela da se ugura u top 8. Stvarnog krivca za ispadanje turnira nikad nema, ali najlakše je uperiti prstom u MATUMBU i Fatu koji su odbijali da kupe BKB dok nije postalo prekasno, i Fnatic ih je izbacio sa turnira.

Čak i ovaj plasman u top 8 je bio više trzaj nego pokazatelj stvarnog stanja ekipe. Midlejn FATA- i zlatni dečko Jerax odlaze iz ekipe, u potrazi za “zelenijim livadama” (OG za Jeraxa, B)ears za Fatu) a samo zahvaljujući pristupu da je krivica timska i igračka, Kuro nastavlja da radi požrtvovano – dovodi neverovatnog Miracle- iz OG (nezadovoljnog neuspehom na TI) i Bulbu kao zamenu.

Ovim potezom kriza nije bila rešena jer je usledio period još gorih igara za Team Liquid. Bulba je bio promašaj, Miracle- se nije snašao, MATUMBA je igrao slabije jer je umesto nesebičnog i teamplay orijentisanog Fate na midlejnu imao mnogo zahtevnijeg i prvog Team Liquid igrača sa egom – Miracle-a, i momci su propustili Boston Major.

Popravni je usledio očiglednim rešenjem – kikovati Bulbu koji je zaista kvalitetom bio ispod ostatka ekipe. Kuroky je doveo supertalenta i pubstara GH, najboljeg libanskog igrača i veterana malih ali poprilično kvalitetnih timova poput E-LAB. Ovo je odmah dalo dobre rezultate, i ekipa je krenula uzlaznom putanjom.

Na Kiev Majoru, najveći neuspeh Team Liquida je bila loša grupna faza koja ih je poslala u susret tada neverovatno jakom Invictus Gamingu. Završili su turnir na dva koraka od titule, ali je ostao osećaj da su bolji od toga.

Sada su uhvatili zalet i osvojili tri lana za redom. I pored toga, bilo je propusta u igri Team Liquida. Definitivno su jedan od favorita, ali mogu pasti pred pritiskom – danas predstavljamo igrače Team Liquida.

Team Liquid – MATUMBAMAN
Dežurni klovn Team Liquida je strašno opušten lik. Matumbu još niko nije video da rejdžuje ili flejmuje, iako daleko od toga da momak nema emocije. Standardno leden za Finca, odaje utisak kao da ehm, zloupotrebljava određene relaksante, iako možda nije tako. Matumba ne propušta priliku da sa Dote priču skrene na sprdnju, ali kada se igra ozbiljno, isto tako ne propušta da kazni protivnika. Za jednog kerija ima veoma čudne preference heroja koje igra, pa tako pored Lycana, voli da igra i Necrophosa ili Timbera na poziciji 1. Odigraće sve što je timu potrebno, osim Lune ili Traxex (Drow Ranger), u tom slučaju će tiho preći na poziciju #5 i prepustiti Kurokiju nošenje partije. Kao i svi ostali igrači Team Liquida, veoma je fleksibilan i ima zaista ogroman hero pool, ali komfor zona mu je u dobro supportovanom hard keriju.

Pre nastupa za 5Jungz je bio poznati pubstar ali je dugo pokušavao da pronađe tim za izlazak na pro scenu. Priliku za to mu je dao upravo Kuro i od tada ga se slepo drži. U nekim trenutcima kada je to bilo mnogo bitnije nego sada, bio je prvi na MMR listama, a mnogi ga smatraju za najboljeg kerija na svetu (ne – prim.aut.). Teško su mu pali porazi na turnirima i prilagođavanje na Miracle-a u ekipi, ali sada se snašao i stabilizovao i možemo očekivati pravog Matumbu na TI7.

Team Liquid – Miracle-
Ah, momak kog ne treba posebno najavljivati. Svi znaju ko je Mirakl. Možda i jeste najbolji midlejn, možda nije, ali jedno je sigurno – revoluciju je napravio na srednjoj stazi Dota 2 mape. Naterao je sve ostale midlejn igrače da podignu tempo za bar dva stepena više, i sigurno niko ne preokreće midlejn gankove kao on. Kao klasični pubstar je imao mnogo problema da se privikne na pro igru, ali dobri mentori koje je imao su ga “doveli u red”. I dan danas rizikuje sa item buildovima i odlukama tokom borbi, ali je činjenično jedan od najboljih planetarnih igrača, koji može da odigra sve – od Lion supporta, do Lion midlejna, do fantastičnih Invokera, revolucionarnih Slarkova ili klasičnih #1 hard kerija.

Reklo bi se da je blago “pročitan” i da je njegovo doba dominacije prošlo, ali i dalje dostavlja ono što se od njega očekuje, i kao timski igrač se zasigurno popravio. Na TI7 ga eventualno mogu nadigrati Suma1L, Paparazi ili No[o]ne, dok ostali midlejnovi mogu da ga dominiraju samo ako njihov tim pobedi taj lejn za njih. Inicijalno mu je teško pala tranzicija iz OG u Team Liquid ali sada kada je GH tu koji je i sam dosta iskusan na midlejnu i zna kako da pomogne, sve to izgleda mnogo bolje.

Skoro pa je neuhvatljiv privatno, tako da mnogo fanova dugo nije znalo ni kako izgleda ovaj pubstar.

Team Liquid – MinD_ContRol
Jedini bugarski pro igrač je apsolutni vrh u svetskoj oflejn grupici igrača. Svi oflejn igrači su pomalo čudni na svoj način, a Mind_Control nije drugačiji od njih. Spoj je više stilova, pa vidimo ludu agresivnost i nepredvidivost koju su imali recimo ex-Na’Vi Funn1k ili GeneraL, ali i stabilnu disciplinu koju pokazuje UNiVeRsE. Poprilično je dobar plejmejker iako je Team Liquid sa te strane zaista jak, i odgovara mu da ima heroje sa velikim magijama.

Kada se pojavio na pro sceni niko nije znao šta da očekuje od njega, jer stompovati u pubovima neku rastutu rulju, i činiti to protiv pro organizovanog tima nije isto, ali za njega očigledno jeste bilo. Retko možete uskratiti farm ovom igraču, a više puta je prerastao u čudovište od kerija, pogotovo na Slardaru i Nature’s Prophetu.

Trenutno je u zaista sjajnoj formi. Tokom DreamLeague finala u Atlanti, igrao je OSAM heroja u DEVET mečeva i nijednom nije bio slaba karika u timu. Precizna egzekucija dobre ideje – tako bismo opisali MinD_ContRol.

Team Liquid – GH
Pre svega, GH je pubstar. Neverovatno mehanički sposoban igrač je u većini svojih mečeva imao sledeću ideologiju – dajte mi midlejn ili oflejn Magnusa, a ako to ne mogu da dobijem, igraću KotLa ili IO-a. Ova metoda ga je služila dovoljno dobro da bude dugogodišnji vrh na MMR listama.

Bio je i kapiten i igrač manjih timova, koji su davali poprilično dobre rezultate. Prvo pravo iskustvo u pro Doti doživljava upravo sada – na poziv Kuroa došao je u Team Liquid i povratio timu samopouzdanje. Pošto zaista zna da odigra kvalitetan midlejn, znao je kako da pomogne Miraklu da ponovo zasija, ali i ubrzao tempo Team Liquid igre koji je za vreme Bulbe bio katastrofalan.

Ono u čemu GH sija, jeste pasivni i neprimetni pritisak. Dok drugi heroji tokom borbi naglašeno dobro rade damage ili kontrolu, GH to radi indirektno – ni ne primetite da vas ne doveo u situaciju da nemate mane kada je ključni moment ili da ste 2cm predaleko među neprijateljima jer vas je namamio ili izbacio iz pozicije.

Pravo je osveženje Team Liquidu, ali kažu i da je prava drugarčina otvorenog srca – od GH najbolje tek očekujemo, a kakav bi to tek bio početak pro karijere kada bi osvojio jedan TI odmah?

Team Liquid – Kuroky
Ah, lako je biti kapiten kada ti ekipa ima najveći prosečni MMR na planeti, jel tako? Pa i ne baš. Kuroky je možda i najkompletniji igrač na planeti, nedostaje mu samo titula sa The Internationala. Još tokom “Dota 1” dana je bio pubstar, a njegovi replays su bili zlata vredni. Nekoliko takvih je baš autor ovog teksta studirao pomno i doživeo eksploziju ideja posle toga. Na YouTube skoro da više nema njegovih “3 divine rapier u minuti 30” snimaka iz Dota 1, ali zato je tu čitava istorija karijere kao svedočanstvo veličine.

Igrao je na svim The Internationalima, i osigurao pozivnicu za TI7. Sjajno komanduje, ali sjajno i sluša. Dok su drugi pro igrači doživljavali povremene rotacije pozicije ili jednu veliku rotaciju, Kuro je master koji je igrao na svim pozicijama, i to vrhunski. Ipak, najbolji je na #1 i #5 pozicijama, a da ne dužimo sa tom pričom, svojim krvavim rukopisom je ispisao ovaj masakr: Verovatno VP.lil ne bi došao u situaciju da moli za milost u današnjem Dota 2 koordinatnom sistemu snage timova, ali Kuro je za neke današnje talente bio vizionar i master još u vreme WC3 Dote ili na početku Dota 2 ere. Na drugoj strani, njegov Rubick support je dugo bio smatran za apsolutno najboljeg na planeti, a tu je i plejada drugih heroja na kojima je zastrašujuće dobar. Bez problema će se i bez previše vežbe rotirati na koju god poziciju i heroja koji u tom trenutku treba timu, a nije tajna da je nekoliko puta od saigrača uzimao kontrolu tokom samih turnira, i pomagao im pri mikro igri.

Kuro je jedan od najpametnijih i najsposobnijih kapitena, i njegove ideje su gotovo uvek suštinski dobre. Poslednji šahovski duel je imao pre samo dva dana tokom DreamHacka Atlanta gde je u trenutku kada je ekipa bila u problemu i gubila 2:0, na sebe preuzeo svu odgovornost, i u sledeća tri meča outpikovao takođe preiskusnog Planet Odd “Misery”. Da, Kuroky iza sebe ima apsolutno najbolje pojedince koje Dota 2 može da ponudi, sa izuzetno širokim spektrom heroja koje mogu odigrati, i tim sa najvećim prosečnim MMR na planeti, ali neke partije su jednostavno pobeđene sa 10 minuta genija kapitena tokom pik ban faze.

Ako Kuroky osvoji The International, moći ćemo reći da je najkompletniji igrač na planeti. Do tada, sumnja leži i ima direktnu konkurenciju za tu titulu od strane nekoliko drugih veterana.

Šta možemo da očekujemo od Team Liquid na TI7?

Zaista je nemoguće zatvoriti oči na sirovi potencijal Team Liquida i reći da neće biti u top 3 na TI7. Isto tako, ostaje gorak ukus loših rezultata i razočaranje iz prošlosti. Definitivno su ekipa koja može surovo da porazi svakoga, ali imaju svoje loše trenutke, i na zaista najvećim turnirima, osim EPICENTER serijala, se nisu pokazali. Iz čiste obazrivosti ćemo reći da im je realnost top 8, a potencijal šampionska titula. Trenutno im je forma uzlazna, ali na poprilično slabom turniru poput DreamHacka Atlanta su morali da se potrude za pobedu. Da, Planet Odd je igrao sjajno, ali Team Liquid je morao da savlada tu ekipu dominantnije.

Ako se poklopi set kockica gde Kuroky pametno pikuje, MATUMBA i Miracle- itemizuju dobro i sačuvaju glave tokom lejning faze, a GH i MinD_ContRol ne podbace i odigraju na svom nivou, realnost je da sledeći TI šampioni mogu biti upravo ovi momci.

Bonus

Nadamo se da vas čitanje ovoga nije umorilo. Dužno poštovanje moramo iskazati i dobrom poslu koji je uradio SirActionSlacks, u videu kojim predstavlja Team Liquid na TI7, posao je uradio zaista dobro. Iako nije suštinski uticao na ovaj tekst, dosta činjenica se preklapa, i ako želite da upoznate Team Liquid i zavolite ovaj tim na pravi način iz pravih razloga, ovaj video ne biste trebali propustiti: Izvor: KlanRUR

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: