TI kvalifikacije pri kraju, domaći igrači još uvek u borbi

Posle dva dana regionalnih kvalifikacija, neki timovi su već obezbedili prolaz dalje, dok za druge prava borba tek počinje - plej-of danas.

Izvor: SyS KlanRUR

Sreda, 28.06.2017.

13:03

TI kvalifikacije pri kraju, domaći igrači još uvek u borbi

Regionalne kvalifikacije za The International 7, najveći Dota 2 event godine su pri kraju. Novi format sa 18 ekipa koje će učestvovati je mnoge razočarao na prvi pogled ali možda uopšte neće biti loš. Regionima je još ranije dat različit broj slotova kroz kvalifikacije, zasnovan na broju pozvanih ekipa iz regiona i kvalitetu samog regiona, sa različitim raspletom kvalifikacionih grupa, a sada kada se sve ovo dešava u praksi, vidimo da je sistem možda baš po meri i dobro promišljen.

Kvalifikacije su, osim u Evropi, možda i najjače do sada, a neke ekipe su prava iznenađenja. Format ipak ne dopušta da neka ekipa baš tako olako prođe na sam TI direktno, pa su po jedan direktno kvalifikujući slot dobili Kina, Evropa, Jugoistočna Azija i Severna Amerika, dok sve druge regione očekuje i plej-of posle round robin faze.

Za sada, sigurno su se kvalifikovali TNC Pro Team, Team Secret i Team NP, očekujemo i najbolje plasiranu ekipu iz Kine, a danas počinju u plej-of faze u svim regionima osim u Kini, i trajaće dva dana.

SEA – TNC ide dalje, Fnatic ide dalje kroz plej-of, tri ekipe u borbi za poslednji slot, Faceless ispao i prvi TI bey IceIceIce

U regionu koji je možda i najviše kolektivno napredovao u poslednje dve godine, od 10 ekipa koje su završile u regionalnim kvalifikacijama, može se reći da su se sve ekipe osim HappyFeet snašle i odigrale u donekle očekivanom nivou. Naravno tu ne računamo ekipe Moogle (nepoznat tim iz druge runde otvorenih kvalifikacija) i Skatemasters, australijsku postavu koja je prošla kroz Battle Cup kvalifikacije zloupotrebivši sistem pošto su bili jedina ekipa u poziciji da prođu dalje kroz ovaj sistem, za koji sada možemo reći da Valve nije dobro osmislio i da ne funkcioniše u regionima koji nisu već jaki unutar MMR sistema (SEA je komparativno mnogo slabiji region od Evrope unutar MMR sistema, koji donekle diktira Battle Cup kvalifikanta). Skatemasters je čak izbegao pojavljivanje u poslednja dva meča, njihov menadžer tvrdi da je u pitanju bolest igrača ali je verovatnije u pitanju neozbiljan pristup i nepoštovanje sistema.

Pravu borbu do kraja su vodili Fnatic i TNC Pro Team gde su tek u direktnom sudaru u poslednjem kolu odlučili o direktnom odlasku na TI7, gde se TNC bolje snašao i pobedom osigurao poziciju na vrhu, skorom 8-1. Fnatic je preskupo koštala izgubljena runda od MineskiGG ali izgleda da već danas sve to nadoknađuju.

Naime, za pozicije od 2.-5. mesta su se posle tvrde borbe izborili Fnatic, MineskiGG, Clutch Gamers i Execration (koji je tek u majstorici protiv Team Faceless osigurao prolazak i izbacio Faceless sa TI), a upravo te pozicije vode u plej-of koji je u SEA regionu već startovao.

Plej-of se igra u Bo3 sistemu sa winner’s/loser’s finalnim mečevima čiji pobednici idu na TI7. Clutch Gamers i Fnatic su savladali MineskiGG i Execration, a sada znamo i da je Fnatic savladao CG sa 2:0 i postao druga direktno kvalifikovana ekipa na TI7 iz SEA regiona.

Execration, MineskiGG i Clutch Gamers će sutra odlučivati o poslednjem SEA kvalifikantu.

Kina – 9 od 10 ekipa i dalje u borbi za prolaz dalje, bez jasnog favorita.

Kina je bez ikakve sumnje region sa najjačim regionalnim kvalifikacijama, gde je većina timova koja učestvuje u obračunu za tri slota na TI7 ili bila u vrhu svetske Dota 2 scene, ili je očijukala sa tier 1 performansama u poslednjih godinu dana. Od očekivano jakih timova, za sada slabije nastupa samo Team VG.J, dok je pomalo iznenadio tim koji je došao kroz Battle Cup kvalifikacije, FTD club A. FTD nije nepoznat tim i ima dve postave, koje se do sada nisu proslavile na uglavnom ekskluzivno kineskim takmičenjima, ali za sada imaju veoma dobru šansu da se “umuvaju” u top 5.

Kao i u SEA regionu, najbolja ekipa iz ove faze će ići na TI7 direktno, dok će se ekipe od 2.-5. mesta boriti za još dva slota. Teoretske šanse za prolaz ima čak 9 ekipa, pa će se rasplet desiti tek u poslednja tri kola međusobnih susreta, gde će direktni okršaju timova koji se bore za prolazak odlučivati.

Najbolje šanse za prvo mesto za sada imaju iG.Vitality i LGD Gaming, ali ih očekuje i direktan međusobni okršaj.

CIS – Fanik naplatio i više od 1%, prvi TI bez Dendija i Na’vi

CIS region ima direktno pozvanog predstavnika na TI7 u vidu Virtus.Pro ali konstantno loše partije koje pružaju ekipe iz ovog regiona su diktirale da zbog toga region koji obuhvata više od 1/3 svih Dota 2 igrača dobije samo jedan slot, o kom će posle round-robin faze odlučivati četiri najbolje ekipe, u plej-ofu sa Bo5 završnicom posle double elimination bracketa.

Najveće iznenađenje je Funnik-ov stack koji je u regionalne došao kroz otvorene kvalifikacije i postoji tek nešto više od mesec dana. Funnik očigledno naplaćuje svima “mesečevu” taksu, i sa zastrašujućih 7:0 je pretio da postidi čitav region, ali to su sprečili Vega Squadron i Team Empire pobedama u poslednje dve runde nad timom M19.

U plej-of su prošli Vega Squadron, Team Empire, M19 i Team Spirit, svi sa skorom 7-2 (Spirit je savladao Vegu, Vega Empire, a Empire Spirit, tako da je samo M19 u slabijoj poziciji dok su ove tri ekipe u međusobnom klinču sa dosadašnjim odnosom pobeda).

Na’Vi je neverovatno podbacio i donekle se osramotio partijama koje su daleko van ranga takmičenja na koji je ovaj ekipa ciljala, pa će očigledno ove godine bez njih, bolje ekipe odlučivati o predstavniku CIS regiona.

Teško je reći ko je favorit, jer Team Spirit poseduje igrače iskusne na The International, M19 bezobrazluk i faktor iznenađenja, Team Empire trenutnom formom dominira, a Vega Squadron ima najbolje individualce, ali ko god pobedi zaslužuje pojavljivanje na TI7.

Evropa – Slabe kvalifikacije, dva iznenađenja, domaći igrači u borbi za prolaz na TI

Posle sramotno slabih kvalifikacija za Kijev mejdžor, gde smo mislili da Euro-Dota nikad neće biti u gorem stanju, kada je objavljena lista 10 ekipa koje će se boriti za The International, izgledalo je da je situacija još gora. Naizgled smo videli više stackova poluispranih poluprofesionalaca i bivših zvezda, i dva tima u dobroj formi, gde se samo Team Secret izdvajao dobrom formom, kvalitetom i iskustvom.

Oni su tu favorizujuću poziciju opravdali i osim kiksa protiv Mouza nisu izgubili meč, birajući zaista zanimljive timske postavke. Team Secret se sa 8-1 direktno kvalifikovao i nastupiće u Sijetlu.

Za još samo jedan slot koji dobija Evropa bore se ekipe Team Singularity (bivši poljski stack Alternate Attax), Planet Dog (novi tim gde se preklapa bivša postava Pro Dota Gaming bez Gartera i Swiftending iz bivšeg raspuštenog EPG), Danish Bears i mousesports.

Očigledno je da su pravo osveženje i izenađenje ekipe Team Singularity(izgubili samo od Planet Dog i Secreta) i Planet Dog koji je prvi dan završio na vrhu tabele sa 5-1 a onda su ih koštali porazi od Secreta i Penta, ali im je plej-of bio osiguran). Očigledno je da se ova sveža krv bolje snalazi na sceni jer su neki zaista stari i demotivisani igrači veoma loše prošli u ovim okršajima.

Ostaje nam da navijamo za MiLAN-a i Swiftendinga da se izbore u kvalifikacijama sa protivnicima koje su već pokazali da mogu savladati i nastup na The International.

Južna Amerika – Četiri tima su ozbiljnije shvatila ovu borbu i danas odlučuju o prolazu dalje.

Čitav region SA na kašičicu dobija prilike da nastupe na međunarodnim takmičenjima, i izgleda da su momci iz ovog regiona konačno shvatili na primeru SG esporta u Kijevu da se ne isplati loše ponašanje i neozbiljnost, pa sada mnogo vrednije rade i bore se za jedan slot koji im je ponuđen posle round-robin i plej-ofa.

Midas Club Elite, SG esports, Infamous i Mad Kings su se izdvojili na vrhu grupe i u plej-ofu će se boriti ko je najbolji. Midas Club Elite je na vrhu grupe, ali su izgubili od Infamousa, tako da je situacija neizvesna do kraja.

Kvalifikant na turnir pretenduje na nagradu veću od 100 000$ tako da je to sigurno ogromna motivacija za ove momke, iako je nezahvalno reći da je to sve na šta oni ciljaju. Ambicije su sigurno daleko veće, ali za sada je cilj zaista samo jedan. Otići na TI7.

Ekipe Elite Wolves i Union Gaming BO se nisu pojavile da odigraju svoj poslednji meč koji istina ne menja ništa, ali im je ovaj postupak zaradio diskvalifikaciju, a Valve je pokazao da je što se Južne Amerike tiče veoma rigorozan, tako da ovo zaista nije bio pametan potez ovih ekipa.

Severna Amerika – Posle grčevite borbe Team NP prošao na TI, tri tima zaključana u beskonačnoj majstorici.

NA Dotu će direktnim pozivom predstavljati Evil Geniuses ali je prava drama nastala u borbi 6 timova za prolaz dalje. Team Freedom (do nedavno isGG, koji je sjajnom formom iznenađivao tokom poslednja dva meseca) je vodio tokom grupne faze i samo je Team NP uspeo da im parira sa 8-1. U direktnoj mastorici, Team NP ih je savladao i na ovaj način ukrao jedini direktno kvalifikujući slot, a ostavio Team Freedom u borbi sa ostalim timovima za prolaz dalje.

Sada Team Freedom i Planet Odd očekuju još dve ekipe koje će im se pridružiti, a čak ni posle više od dva dana borbe ne znamo ko će to biti. Zašto? Zato što su ekipe toliko podjednake, da su međusobnim odnosom 1-za-1-za-1 i skorom 5-4 uspele da ostanu izjednačene posle grupne faze i uđu u tiebreaker koji je počeo daleko posle ponoću po severnoameričkom istočnom vremenu. Tu drami nije kraj, jer pogodite šta se desilo? Ekipe su tiebreaker odigrale 1-za-1-za-1 i opet su posle tri meča savršeno izjednačene.

Pošto je poslednji meč ove majstorice završen u 6 ujutro po njihovom vremenu, takmičenje će se nastaviti u 2 popodne danas, tj. oko 20h po našem vremenu.

Trenutno su u toku neki od mečeva plej-ofa u nekim regionima dok Kina još uvek igra dan 2. regionalnih kvalifikacija.

Izvor: KlanRUR

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: