RAKIC: MARKOVIC DAO ISKAZ

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2001.

16:53

Default images
U Okruznom sudu u Beogradu u utorak je odrzana konferencija za novinare na kojoj su izneti podaci o istragama koje vrsi ovaj sud. Novinarima su se obratili predsednik Okruznog suda u Beogradu Vida Petrovic Skero i njen zamenik Dragoslav Rakic, s ciljem da se sprece spekulacije u medijima.

Protiv bivseg sefa Sluzbe Drzavne bezbednosti Radomira Markovica i dva pripadnika DB Nenada Ilica i Nenada Bujosevica vodi se istraga zbog sumnje da su izvrsili krivicno delo ubistva. Dokazi u ovom slucaju postoje, a istraga ce biti zavrsena za mesec dana, kazu Skero i Rakic. "Protiv sve trojice je odredjen pritvor koji im se racuna od 24. februara 2001. Do sada je saslusano 23 svedoka, koji su radnici republicke DB, Savezne uprave carina i jedinice za specijalne operacije, a ostalo je da se saslusa predlozenih 30 svedoka", rekla je Skero. "Da nemamo cvrstih dokaza ne bismo te ljude drzali u pritvoru. I nije tacno da se Markovic brani cutanjem jer je on dao iskaz na 4 strane. To sto on kaze da s tim nema veze, to je njegova odbrana, a moze i da se brani cutanjem, a i da laze", rekao je Rakic, javlja B92.

U slucajevima ubistva Slavka Curuvije i sudije Nebojse Simeunovica, kao i nestanka Ivana Stambolica, u toku su istrazne radnje. "To znaci da nisu otkriveni pocinioci ovih dela, pa zato Okruzni sud ne moze da vodi istragu", objasnio je Rakic. "Tu istragu ne vrsi istrazni sudija, on samo vrsi uvidjaj sa dezurnim inspektorima SUP i snima sve materijalne tragove na licu mesta, sacinjava zapisnik i na tome se zavrsava posao istraznog sudije. Istraga se vrsi protiv odredjenog lica i za odredjeno krivicno delo i to radi MUP", rekao je Rakic, javlja B92.

Zbog teskog dela protiv opste sigurnosti vodi se istraga protiv bivseg generalnog direktora RTS Dragoljuba Milanovica. On se nalazi u jednomesecnom pritvoru, a do sada je saslusano 20 svedoka i 11 predstavnika porodica poginulih. Javni tuzilac je predlozio da se kao svedoci saslusaju i tuzilac Haskog tribunala Karla del Ponte i specijalni izvestilac UN za ljudska prava Jirzi Dinstbir.

U beogradskom Okruznom sudu vode se istrage i protiv Dusana Joksica, direktora Republickog Geodetskog zavoda, Slobodana Radosavljevica i Ljubinka Cvetica, pomocnika saveznog ministra za izbeglice i raseljena lica, Milana Jovanovica, direktora Republicke direkcije za imovinu, i njegovog zamenika, Zorane Zoraje, Milosa Loncara, direktora preduzeca DIPOS i bivseg likvidacionog upravnika "Diplomatskog stambenog preduzeca", kao i Zivke Knezevic, bivseg generalnog sekretara Vlade Srbije. Oni su optuzeni za protivpravnu imovinsku korist i zloupotrebu sluzbenog polozaja.

Predsednik Okruznog suda u Beogradu Vida Petrovic Skero tvrdi da nema pritisaka na sudstvo i da ce onog trenutka kada se bude vrsio pritisak na nju ili bilo kog sudiju o tome prvo obavestiti javnost. "Sada pritisaka nema, da li ce ih biti niko od nas ne zna i ne moze da kaze. Za sada se niko nije javljao da se o necemu raspituje ili da nesto pozeli u nezi sa odredjenim predmetom", rekla je Skero, javlja B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: