Uhapšena četiri Srbina

Izvor: B92, SRNA

Četvrtak, 06.03.2003.

13:01

Default images

Uoči dolaska Svilanovića u Zagreb, u Osjeku su u sredu uhapšeni Stojan Pavlović, Đuro Urukalo, Stanko Berberović i Milan Šarić pod sumnjom da su počinili ratne zločine tokom rata u Hrvatskoj, što je u četvrtak potvrdio istražni sudija Županijskog suda u Osijeku Dragan Šimenić. Optužnica ih tereti za zločine nad nesrpskim stanovništvom u Popovcu i okolnim naseljima Baranje 1991./95. godine. Šimenić je naveo da se osim četvorice uhapšenih Srba sa hrvatskim državljanstvom, za isti zločin terete još trojica Srba - Boško Strajnić, Dragiša Vucemilović i Svetomir Milanović, kao i Hrvat Josip Stanković, za kojima je raspisana poternica. Ministra Svilanovića smo pitali da li je tokom razgovora sa hrvatskim zvaničnicima bilo reči i o ovom slučaju. "Ja znam sve podatke o ovim hapšenjima, i naravno da je i to tema u razgovorima, to je jedna od onih tema koje su za nas prioritetne, i to je nešto na čemu mi radimo proteklih godinu dana, a to je preispitivanje optužnica kako bi se njihov ukupan broj smanjio i kako bi ljudi mogli bez straha da putuju u Hrvatsku i da u Hrvatskoj žive", rekao je Svilanović.Nova hapšenja Srba u Hrvatskoj šef dokumentacionog centara "Veritas" Savo Štrbac dovodi u vezu sa boravkom saveznog šefa diplomatije Gorana Svilanovića u Zagrebu i mogućim podizanjem haške optužnice protiv hrvatskog generala Mladena Markača zbog ratnog zločina nad Srbima. "Hrvatske vlasti nastavljaju sa praksom hapšenja Srba kako bi se sprečio njihov povratak i intenzivirao tihi egzodus preostalih Srba iz Istočne Slavonije", ocenio je Štrbac u izjavi Agenciji SRNA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: