Opet Kosovom po Vojvodini?

Izvor: Živiæ M. Dragoviæ B.

Četvrtak, 20.02.2003.

10:25

Default images

Upozorenje lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanaka da se za Vojvodinu priprema scenario podele na severnu Vojvodinu i ostatak Vojvodine, po modelu, koji, kako je rekao, Vlada Srbije priprema za Kosovo, izazvao je reakcije vojvođanskih političara. Dok se sa njegovim procenama slažu opozicione stranke, poput Demokratske stranke Srbije i pokrajinskih socijalista, njegovi koalicioni partneri, uglavnom, ne dele takav utisak.

Čankovu opasku da LSV ne sme da pristane na teritorijalnu organizaciju po nacionalnom principu “koja se događa na severu Kosova, a videćemo kako će proći na severu Vojvodine”, SPS i DSS smatraju realnom i upozoravaju da opasnost od secesije u Vojvodini predstavlja teritorijalno povezivanje devet severnobanatskih opština, koje je inicirao Savez vojvođanskih Mađara.
Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije u Skupštini Vojvodine Velibor Radusinović složio se sa liderom LSV da je nedopustivo teritorijalno organizovanje u Vojvodini po nacionalnom ključu, odnosno podela na severni deo i ostatak Vojvodine.

- Možemo da se složimo sa Čankom oko tog pitanja, ali bi on morao da se zapita kolika je njegova uloga u tome. Čanak je, naime, u koaliciji sa partijama, kao što je Savez vojvođanskih Mađara koji zagovara teritorijalno povezivanje devet severnobanatskih opština po nacionalnom ključu – izjavio je za naš list Radusinović.

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije i prvi čovek njenog vojvođanskog odbora Dušan Bajatović, takođe, ne isključuje mogućnost “kosovizacije” Vojvodine. On je na konferenciji za novinare direktno optužio lidere SVM, LSV i KV Jožefa Kasu, Nenada Čanka i Dragana Veselinova da im je cilj destrukcija Srbije, a na duži rok i “kosovizacija” Vojvodine. Ocenio je da je raspadom bivše Jugoslavije otvorena Pandorina kutija u vidu jačanja separatističkih pokreta i naveo da su takve ideje prisutne u Vojvodini.

- Otvoreno optužujem Kasu, Čanka i Veselinova da rade u dogovoru i da im je cilj destrukcija Srbije a sasvim je moguće i “kosovizacija” Vojvodine.

Evo, na severu Vojvodine već se formiraju jednonacionalne gimnazije i paralelna struktura opština, a to vodi onome što se već dešava na Kosovu, mada situacija ovde i tamo nije baš ista, ukazao je Bajatović.

Komentarišući Čankovu najavu da bi podela Kosova na sever i jug mogla da dovede do slične podele Vojvodine, on je ocenio da lider LSV time pokušava da trasira put ka “Vojvodini Republici”. SPS će se, naglasio je potpredsednik te stranke, žestoko boriti “da se ti pusti snovi ne ostvare”.

Član Predsedništva Reformista Vojvodine Đorđe Subotić nije želeo da komentariše mogućnost podele Vojvodine. On je u izjavi za naš list kazao da je za njegovu stranku trenutno najvažnije da se izbori za status Vojvodine u Srbiji kojim će Pokrajina ostvariti zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.

- Mi smo za jedinstvenu demokratsku Vojvodinu, koja neće moći da postane ničija gubernija, koja će imati sopstveni konstitutivni akt, koja će biti razvojna poluga Srbije i u kojoj će sve nacionalne zajednice imati kolektivna prava – rekao je Subotić.

Lider Koalicije Vojvodina Dragan Veselinov smatra da nema nikakve bojazni od cepanja Vojvodine niti razloga da se takvim najavama “uznemiravaju Mađari, niti bilo ko drugi u Vojvodini”, jer, kako je rekao, “Kasa je pametan političar i ne namerava da odvoji devet opština od Vojvodine”.

– Mađari neće otići iz Vojvodine, niti su katastrofičari u pravu kada misle da se Vojvodina može podeliti. Ne vidim ko može da je rasturi i ne volim politiku kojom se zastrašuju građani – rekao je Veselinov u izjavi “Dnevniku”.

On je napomenuo da lider SVM, s druge strane, ne bi trebalo da govori o Vojvodini i njenom statusu u Srbiji “rečnikom koji uznemirava Srbe”, komentarišući protivljenje te stranke da se u osnovnom zakonu Vojvodina definiše kao neotuđivi deo Srbije.

- Kasa je veliki Vojvođanin, kao i bilo koji drugi Srbin koji voli Vojvodinu, a veliki dušebrižnici podmeću nam ustavni zakon koji više liči na svesku kupusaru nego na akt kojim će se APV ponositi – kaže Veselinov.

On je ukazao da Vojvodini treba “regionalni ustav”, koji će biti jasan i beskompromisan, navodeći da ga ne mogu doneti oni koji sada vladaju u Skupštini APV. Veselinov se usprotivio rešenjima u prednacrtu osnovnog zakona APV, u čijoj izradi su učestvovali i predstavnici njegove stranke, kojima se predviđa uvođenje dvodomnog pokrajinskog parlamenta, jer, kako je ocenio, “što više domova, to sitnija Vojvodina”.

Potpredsednik Demokratske alternative Srđan Sikimić odbacio je tvrdnju predsednika vojvođanske Skupštine da Vlada Srbije zagovara ideju o podeli Kosova na severni deo i ostatak Kosova, navodeći da ona “možda postoji u nekim glavama ili nečijim partijskim programima”.

- Izjavu Nenada Čanka shvatam kao revolt prema pokušaju nekih da podele Kosovo po nacionalnoj osnovi i kao želju da se preduprede takva eventualna mračna razmišljanja u predstojećoj ustavnoj rekonstrukciji uređenja Srbije – rekao je za “Dnevnik” Sikimić.

On se složio sa Čankom da je pogubna ideja o bilo kakvim podelama po nacionalnom principu, ocenjujući da bi “i teritorijalna podela po takvom ključu bila štetna po interese države u celini, a ne samo Vojvodine”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: