Venecijanska komisija spremna za novi ustav Srbije

Izvor: B92

Nedelja, 16.02.2003.

16:15

Default images

Visoki funkcioner Venecijanske komisije ustavnih eksperata Tomas Markert izjavio je u intervjuu FoNetu da je Komisija spremna da učestvuje u izradi novog Ustava Srbije i napomenuo da su o takvoj mogućnosti već vođeni razgovori sa predsednikom Skupštine Srbije Natašom Mićić.

"Uspostavili smo neke preliminarne kontakte u kojim smo stavili do znanja da stojimo na raspolaganju, i izgleda da je gospođa Mićić zainteresovana za doprinos Venecijanske komisije u ovom procesu. Takođe, u Srbiji postoje neki važni ljudi i vrlo dobri pravnici sa kojima nameravamo da radimo i koji bi želeli naše učešće", rekao je Markert.

On smatra da bi posao na izradi novog Ustava trebalo početi brzo i ocenio da postoje uslovi da Srbija dobije mnogo bolji Ustav, nego što je to važeći donet u doba Slobodnana Miloševića. "Istakao bih da imate dobre pravnike i mislim da možete napraviti dobar tekst. Uvek će biti određenih komplikacija, jer politička situacija nije baš laka u svim aspektima, ali mislim da konačan rezultat, prilagođen situaciji i Ustavnoj povelji državne zajednice, može biit vrlo dobar Ustav", naglasio je Markert.

Ključno pitanje, prema rečima Markerta, u novom Ustavu biće teritorijalna organizacija države. "Pretpostavljam da pitanje statusa Kosova neće biti spremno za rešavanje u trenutku donošenja Ustava i mislim da bi Kosovo trebalo malo ostaviti po strani. Vojvodina, takođe, želi da ima određeni status i mislim da je jasno da konačan rezultat ne može biti centralizovana država", istakao je Markert.

Kao dodatni problem prilikom izrade Ustava Markert vidi pitanje položaja predsednika Republike, odnosno da li bi to trebalo da bude jak predsednik izabran neposredno, ili slab, a biran u parlamentu. Markert je istakao da svi međunarodni eksperti jednoglasno hvale, kao odličan, Nacrt Povelje o ljudskim i manjinskim pravima, koji je izradio Beogradski centar za ljudska prava. "Potrebno je doterivanje još nekih člnaova, ali sam siguran da će Povelja biti usvojena uskoro. Možete biti ponosni, jer mali broj zemalja Saveta Evrope ima tekst takvog kvaliteta", zaključio je Markert.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: