Savet bezbednosti podržao strategiju "standardi pre statusa"

Izvor: B92

Petak, 07.02.2003.

10:14

Default images

Kosovo mora da ojača demokratiju, mir i stablinost i da izgradi održivu ekonomiju pre nego što bude odlučeno o njegovom konačnom statusu, saopštio je Savet bezbednosti UN. Saopštenje Saveta bezbednosti UN pročitano je na kraju sednice na kojoj su govorili šef civilne misije UN na Kosovu Mihael Štajner i stalni predstavnik Srbije i Crne Gore pri UN, ambasador Dejan Šahović. U saopštenju Saveta bezbednosti UN koje je pročitao predsedavajući Saveta, nemački ambasador u UN Ginter Plojger, izražava se podrška strategiji UNMIK-a za Kosovo "standardi pre statusa". Tom strategijom su određeni ciljevi u osam ključnih oblasti, koje Kosovo mora da ispuni, uključujući uspostavljanje demokratskih institucija, vladavinu zakona, slobodu kretanja, pravo vlasništva, održivu ekonomiju, dijalog sa Beogradom i povratak izbeglica i interno raseljenih lica.

Savet bezbednosti UN je, takođe, "odlučno odbacio jednostrane inicijative koje bi mogle da ugroze stabilnost i proces normalizacije ne samo na Kosovu, već i u celom regionu". "Savet odbacuje svaki pokušaj da se pitanje budućnosti Kosova upotrebi za ostvarivanje drugih političkih ciljeva", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: