Merion Džons prekinula saradnju sa kontroverznim trenerom

Izvor: B92

Petak, 07.02.2003.

09:43

Default images
Trostruka olimpijska šampionka, američka sprinterka Merion Džons prekinula je u četvrtak saradnju sa suspendovanim kanadskim trenerom Čarlijem Frensisom.

Poznata atletičarka prestala je da trenira sa čovekom koji je izazvao najveći olimpijski dopingskandal. Na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, Benu Džonsonu je oduzeta zlatna medalja, zbog upotrebe nedozvoljenih sredstava koje mu je on preporučio.

Posle višenedeljne kampanje Svetske atletske federacije i kritika drugih atletičara Merion Džons tvrdi da se sa Frencisom konsultovala samo oko tehnike trčanja.

"Osećam odgovornost prema atletici kao sportu, ali trudim se da uradim i ono što je najbolje za mene, kako bih bila što uspešnija", naglasila je Džons.

Čini se da je njena odluka najviše obradovala čelnike Svetske atletske federacije (IAAF), koji su odavno upozoravali da saradnja sa suspendovanim trenerom narušava njen imidž, ali i donosi loš publicitet sportu.

Merion Džons osvojila je tri zlatne medalje i dve bronze na Olimpijadi u Sidneju 2000. godine. Imala je reputaciju "zlatne devojke", koju je na trenutak ugrozila vest, da je njen tadašnji suprug, svetski rekorder u bacanju kugle, C.J. Hanter, pozitivan na steroid nandrolon.

Nekoliko meseci kasnije razvela se od Hantera i sada je u vezi sa svetskim rekorderom na 100 metara Timom Montgomerijem, jedinim koji je trčao brže od Bena Džonsona.

Prošle godine Merion i Tim prekinuli su saradnju sa višegodišnjim trenerom Trevorom Grejemom i počeli da treniraju sa malo poznatim Kanađaninom Derekom Hensonom, dok su kao konsultanta angažovali Čarlija Frensisa.

"Nijedan atletičar ne može da očekuje da će pobediti na međunarodnim takmičenjima ukoliko ne uzima anaboličke steroide", napisao je Čarsli Frensis u svojoj knjizi "Brza klopka", zbog čega je izazvao mnogo različitih reakcija u javnosti.

Činjenica je da Džons i Frensis nisu imali isto mišljenje o dopingu, iako je ona oduvek bila pristalica "slobode izbora".

"Nikada nisam bila pozitivna na doping kontroli i nikada neću biti i zato ne razumem zbog čega sam poslednjih meseci bila toliko izložena kritici", rekla je Merion Džons.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: