Solana: Razgovaraćemo o standardima, ne o statusu

Izvor: B92

Četvrtak, 06.02.2003.

18:06

Default images

Premijer Srbije Zoran Đinđić iskoristio je susret sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom da još jednom pokrene pitanje rešavanja statusa Kosova. Međutim, predsednik Vlade Srbije i visoki predstavnik Evropske unije različito gledaju na rešavanje tog problema. Naime, Havijer Solana je ponovio da je status Kosova određen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN-a i da u ovom trenutku ne može da se počne razgovor o statusu Kosova. “Želimo da razgovaramo o standardima, a ne o statusu i to je pozicija EU”, rekao je Solana.

Za razliku od njega, Zoran Đindić je rekao da ne može da razume da sada nije trenutak da se pitanje Kosova otvori. "Uvek je trenutak za strateška razmišljanja i za razmišljanja o ozbiljnim rešenjima. Možda nije trenutak za implementaciju, ali ne mogu da razumem da nije trenutak da se to pitanje postavi", rekao je Đinđić. "Treba nam jedan ozbiljan tazgovor na tu temu, i naš cilj je da kod međunarodne zajednice izdejstvujemo razgovor na tu temu. Kao prvo, želimo da počne ozbiljan razgovor o budućnosti Beograda, Prištine, regiona i svih nas u njemu, a ne samo o obavljanju dnevnih potreba i rešavanju dnevnih problema. Sada smo na početku, međunarodna zajednica je uljuljkana u tu jednu strategiju zabadanja glave u pesak, zatvaranja očiju pred problemom i nadanje da će nešto da se desi samo po sebi. I zato je buđenje vrlo neprijatno. Moj cilj je da probudim međunarodnu zajednicu i da im kažem da odlaganje problema ništa ne pomaže, jer će nas taj problem za dve ili tri godine snaći uvećan i onda možda neće biti prilike da se nađu sredstva za njegovo rešenje", rekao je Đinđić. Premijer Srbije je dodao da Beograd ima određene ideje kako kompromis oko rešavanja statusa Kosova može da izgleda. U cilju nametanja pitanja Kosova, Đinđić je liderima desetak najuticajnijih zemalja uputio pismo, a najavio je i pismo Savetu bezbednosti UN. "Ideja je da u naredna dva-tri meseca obavimo razgovore sa predstavnicima važnih zemalja i da u ličnim kontaktima objasnimo našu poziciju i da se u maju, junu to pitanje na ozbiljan način pokrene", istakao je Đinđić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: