Naslovna strana

Crna Gora - vise od izbora

Velizar Brajovic (Podgorica)
Vreme 537, 19.april 2001

Poslije jednomjesecne oficijelne izborne kampanje, Crna Gora u nedjelju bira put u buducnost. Ponude su otvorene i mada na izbornoj listi ima sesnaest kandidata, izbor se svodi na buducnost sa medunarodnim subjektivitetom ili zajednicu sa Srbijom i medunarodnim subjektivitetom te zajednice. Istina, to na izborima nece definitivno biti rijeseno, ali su oni ipak prolazna stanica u kojoj ce se ovjeriti karta za referendum. U svakom slucaju rijec je o znacajnim odlukama za sta je na izborima, kako se kaze, potrebno vise od pobjede. Dvotrecinska vecina zagovornicima crnogorske zastave na Ist Riveru donosi siguran put ka referendumu i mirnu zavrsnicu, dok bi protivnicima bilo dovoljno i nesto vise od trecine da u ovom trenutku taj put ucine mnogo neizvjesnijim. Zato jedan funkcioner iz vrha koalicije "Zajedno za Jugoslaviju" kaze da je i trecina mandata u crnogorskom parlamentu za njih ravna pobjedi.

Ustav, naime, propisuje da odluku o referendumu donosi dvotrecinska vecina u Parlamentu, a rezultat referenduma opet treba da verifikuje dvotrecinska vecina. Po tom istom ustavu gotovo dvotrecinska vecina gradana Crne Gore moze biti talac nesto vise od trecine onih koji zele drugaciji put. Takva pravila igre diktirala su i ton izborne kampanje.

STA JE NEKAD BILO: To pravilo za Crnogorce (kako se sada na svakom koraku moze cuti po Crnoj Gori) vazi u poslednjih stotinu godina. A kako to izgleda slikovito ovih dana je objasnio i jedan od tvoraca kovanice "Jugoslavija bez alternative" Momir Bulatovic opisujuci svoj put na poznatu Hasku konferenciju na kojoj se odlucivalo o jugoslovenskom raspletu. Naoruzan stavom ondasnjeg republickog parlamenta da donese odluku u interesu Crne Gore, Bulatovic je kao predsjednik Predsjednistva, prema vlastitoj prici, uzletio prema Batajnici gdje ga je cekalo jugoslovensko i rukovodstvo Srbije da krenu zajedno. Ali, gle cuda, oni lete jednim, a Momir drugim avionom. I kada se avion prizemljio, kako je ispricao Momir: "Ja sam, iznenaden, rekao
pukovniku da idem u Hag, a ne u Prag, gdje je avion sletio. Uslijedilo je objasnjenje da je avion tu sletio da tanka gorivo, iako je natankan u Batajnici." Sve to trajalo je toliko da je Bulatovic na samit u Hagu kasnio
oko tri sata, sto bi po reziserima tog kasnjenja trebalo da bude dovoljno da
se odluka u Hagu donese bez tada sumnjivog predsjednika Predsjednistva Crne Gore. Ipak, u Hagu su cekali na njega i onda se dogodilo cudo - Momir je potpisao plan lorda Karingtona po kojem bi sve republike bivse Jugoslavije trebalo da postanu nezavisne drzave. Bio je to razlog da se Momir nade na
velikim mukama. Pokusavajuci da sto vjerodostojnije objasni kako je na kraju
ipak povukao potpis sa papira koji je Crnoj Gori donosio nezavisnost i pun medunarodni subjektivitet, Momir Bulatovic nije uspio da sakrije da je bio izlozen nevidenim pritiscima i prijetnjama, ali i podrsci Podgorice koja mu
je dala odrijesene ruke. U sve to ponajmanje su bile ukljucene civilne vlasti, rekao je Bulatovic, ne imenujuci nikoga i pokusavajuci da dokaze kako je naknadnom analizom Haskog dokumenta utvrdio da neke stvari nijesu dobre i da je to kasnije bio razlog da povuce potpis.

Na direktno pitanje da li je bilo pritisaka na Momira Bulatovica da ucini sto je kasnije ucinio, Branko Kostic, tadasnji clan Predsjednistva SFRJ, koji je za Hag putovao sa Slobodanom Milosevicem u istom avionu, nije direktno odgovorio, ali je ispricao kako je u avionu svoje saputnike ubjedivao da bi bilo veoma dobro za sve da se Momir Bulatovic sacuva, jer bi u suprotnom nesto drugo izazvalo potrese u Crnoj Gori i sam Bog zna kako bi se to zavrsilo. Iskrena prica Branka Kostica stavila je do znanja svim "nevjernim Tomama" da se rukovodstvo u Crnoj Gori biralo u Beogradu, te da su gradani na biralistima prvih godina samo verifikovali ono sto je vec bilo odluceno.

U jednoj drugoj izjavi Kostic, koji je i danas zagovornik Jugoslavije i ocekuje pobjedu projugoslovenskih snaga rekao je da od 1990. ne vjeruje ni Momiru Bulatovicu, ni Milu Dukanovicu, niti Svetozaru Marovicu, jer oni su tada davali signale da su separatisti i da su opasnost za Jugoslaviju. No sva ta prica u ovom trenutku demistifikovala je mnogobrojne pojave, odluke i licnosti na crnogorskoj i jugoslovenskoj politickoj sceni i dala je signal da ce se tek otkrivati dogadaji iza paravana i daleko od ociju naroda u cije se ime opet javno sve to radilo. Sada je jasno zasto je na izborima za predsjednika Crne Gore Slobodan Milosevic podrzao svojevremeno Branka Kostica a ne Momira Bulatovica, koji je bio kandidat crnogorske vladajuce partije, a uz to se nagada sta je bilo na kaseti kojom je tajna vojna sluzba navodno ucijenila Bulatovica. Vise se, medutim, ne nagada da je u Crnoj Gori poslednjih godina gubio svaki kandidat Beograda. Prvo je to bio Branko Kostic, koji je izgubio od Bulatovica, a potom je Momir Bulatovic, kojeg je podrzavao Slobodan Milosevic, tri puta gubio od Mila Dukanovica. STA CE DA BUDE: U finisu izborne kampanje koja se okoncava u vrijeme kad "Vreme" izlazi iz stampe, strasti se raspaljuju i sve su ostrija suceljavanja dva prepoznatljiva bloka, te se polako topi ocjena o mirnoj i relaksiranoj izbornoj trci. Sredstva se ne biraju i cini se da su svi u grcu kako da se u zadnji cas nesto smisli sto bi donijelo koji procenat glasova vise. Svoje uporiste u tom naumu projugoslovenski blok nalazi u tvrdnjama da izborni proces obiluje nepravilnostima prije svega u birackom spisku. Sve to zacinjeno je i ponekom parolom, svjeze ispisanom - "smrt Srbima", koja se u projugoslovenskim medijima tumaci kao signal da ce separatisticka vlast izazvati novi pogrom Srba.

U nastupima projugoslovenskih stranaka SNP-a, NSS-a, NS-a, SNS-a i radikala Vojislava Seselja centralno mjesto zauzima odbrana srpske zemlje, srpske nacije, srpske crkve i sve to je vec videno iz vremena poznate antibirokratske revolucije. Na sceni je sve jace negiranje i crnogorske nacije i crnogorske drzave, zbog cega u procrnogorskom bloku, ubijedeni da im to donosi samo vise glasova, zadovoljno trljaju ruke. Toga je po svoj prilici svjestan lider SNP-a Predrag Bulatovic koji je primoran da ne bira saveznike, sve cesce se pojavljuje u ulozi polemicara sa raspaljenim pristalicama na mitinzima. Osjeca se pozvanim da onima koji skandiraju "ovo je Srbija" kaze "nije nego Crna Gora", a na pravim mukama bio je u Pljevljima gdje je javno pitao Dukanovica da li je dogovorio komadanje Crne Gore. Na povike "ubij, ubij" objasnio je da su oni "koalicija koja nosi ljubav u Crnoj Gori": "Vi ste, momci, garancija da Albanci i Muslimani u Crnoj Gori mogu da zive mirno i spokojno..."

Ko je pravi Jugosloven i zastitnik jugoslovenstva i dalje je kamen spoticanja unutar projugoslovenskog bloka, gdje Narodna socijalisticka stranka Momira Bulatovica i dalje ostro optuzuje SNP i njegov vrh, te lidere Narodne stranke unaprijed ih proglasavajuci krivcima za moguci debakl pristalica zajednicke drzave na izborima.

Na drugoj strani koalicija "Pobjeda je Crne Gore - demokratska koalicija Milo Dukanovic" u osnovi kampanje ima stav da niko nema pravo da dozvoli nestanak Crne Gore, sto bi se dogodilo ukoliko zajedno sa Srbijom ude u najavljene evroatlantske integracije. Ova Jugoslavija pokazala je nefunkcionalnost, poruka je Mila Dukanovica, koji je optuzio dva Bulatovica
da su vec razbili dvije partije i jednu drzavu, te da ne mogu ocuvati ovu Jugoslaviju, a Predragu Bulatovicu je porucio da realno moze ocekivati da bude samo predsjednik rodne mjesne zajednice Smailagica Polje u Kolasinu,
pod uslovom da mu bratstvenici ne okrenu leda.

Dukanovic najavljuje osvajanje parlamentarne vecine - 39 od ukupno 77 mandata - a potom prizeljkuje postizbornu koaliciju sa Liberalnim savezom.
Time bi se stvorili uslovi da na referendumu Crna Gora konacno povrati drzavnost s pocetka proslog vijeka.

Sigurno je da u Crnoj Gori u poslednjih desetak godina svijest o sopstvenoj
drzavi nije dostigla nivo kao sada, sto ce po opstoj ocjeni i odluciti ove izbore i zbog cega pri toj odluci vecina nece imati na umu kvalitet dosadasnjeg vladanja u Crnoj Gori.

 

© 2001 B92

 

Untitled Document

IZBORNE INFORMACIJE


CRNA GORA


MEDIJI


PARTIJE


PRETRAGA


TURIZAMClick Here!