CJ Maddox

Otkrih duh. Ali, vidim, takodje, i sizofreniju. Kao Amerikanac koji nikada nije bio izlozen otvorenom teroru i jedinstvenom pokusaju preobracenja, tesko mi je da zamislim ovu sklonost osoba -- koje su ocigledno razdirane vlastitim nacionalistickim poimanjem pracenim deset godina dugom diktaturom davanom na kasicicu (vuk, ali u otrcanoj kozi jagnjeta) -- da, sa jedne strane, stite rezim koji je nevidjeno brutalan i genocidalan, mozda cak i suicidalan, a da, sa druge strane, pokusavaju da stvore prostor konceptualne slobode.

I dok je lako upirati prstom na NATO i vecinu evropskih zemalja kao na bestijalne agresore, Srbi koren zla zapravo moraju da traze u jednom coveku i njegovoj masini zatrovanoj mrznjom i predrasudama, kojom upravljaju licni interesi, a ne u NATO-u.

Morate razumeti da vecina Amerikanaca ne moze da shvati koncept brutalnosti na nacin na koji je vi dozivljavate, ili shvatate, i da, kada je vec tako, Milosevic otelovljuje nase vidjenje srpskog naroda. Mi srpski narod vidimo kroz njega.

Molim se (u intelektualnom smislu) da mozete da odbacite jedinstvenu istoriju agresivnog protekcionizma zarad licnih vrednosti i slobode da izrazite svoje ideje, snove i nade u atmosferi prihvatanja nacela da svaki pojedinac ima neotudjivo pravo da zivi slobodno, sa pravom na licna i intelektualna verovanja, u onoj meri u kojoj ta volja nije arbitrarno nametnuta drugima.

Prilicno je kasno i mozda cu posle zazaliti zbog ovog ispada, ali se nadam da ce postovanje i, da, sloboda prevladati.