Gojko Bozovic

Povodom teksta "Zasto Rec, ponovo?"

Sto se same "Reci" tice: bice citav niz listova i casopisa koji ce se baviti iskljucivo drustvenim pitanjima. Knjizevnoscu i kulturom nece se baviti niko, a oni koji bi hteli da se time bave bice spreceni iz ekonomskih razloga. Kultura i knjizevnost su u Srbiji jedna od glavnih "kolateralnih" zrtava ovog rata. U ovom trenutku ne vidim mogucnost da ce se do kraja godine, sve kad bi rat bio zavrsen tokom vikenda, objaviti nove knjige. Zato bi bilo dobro da "Rec" ipak ostane casopis koji ce se baviti pre svega knjizevnoscu. Mozda bi u tom slucaju to bio jedini casopis koji ce se baviti knjzevnoscu. Naravno, drustvena pitanja ce se baviti nama cak i ako mi hocemo da ih potisnemo. Slazem se da je nuzno danjihovo prisustvo u casopisu "Rec" bude vece nego do sada, ali mislim da knjizevnost treba da cini barem polovinu casopisa.

O pitanju Kosova mislim da bi bilo vazno istaci i nesto sto u uvodnom tekstu nije pomenuto. Ne znam da li cemo se sloziti, ali mislim da pitanje Kosova nije kljucno pitanje koje treba postaviti u ovom trenutku. Kljucno pitanje jeste pitanje civila, a kada se kaze civil, onda je suvisno dodati Srbin ili Albanac. U ovom ratu sve tri strane koje pominjes u svom tekstu bezdusno upotrebljavaju civile, i vodi se otvorena borba protiv civilnog zivota. Zato mislim da je pitanje civila vaznije od svih drugih pitanja, a da je pitanje Kosova samo jedan od njegovih segmenata.

Povodom pitanja krivice, rekao bih da je logicno sto si posao od pitanja da li je srpska strana spremna da prihvati kolektivnu krivicu. To se pitanje danas postavlja jasno i sa svih strana, a postavlja se i u samoj Srbiji. Vec dugo verujem da pitanje o kolektivnoj krivici, postavljeno ma kada i postavljeno ma kome, diskvalifikuje onoga kome je pitanje upuceno iz svakog ozbiljnog razgovora. Mislim da bi se ovim povodom moralo istaci kako pitanje kolektivne krivice prikriva nesumnjivo postojanje pojedinacne odgovornosti. S druge strane, pitanje kolektivne krivice postaje univerzalni alibi za kolektvnu odmazdu koja nad jednim evropskim narodom traje vec dva meseca.