Srbija i Albanija grade Niš-Tirana

Tehnička radna grupa Srbije i Albanije danas će u Beogradu razmatrati projekte od regionalnog značaja - gradnju pruge i autoputa.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.02.2015.

10:22

Default images
Foto: Thinkstock

Ta dva projekta će premijeri dve zemlje predstaviti u maju Evropskoj komisiji, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Mihajlović je uoči sastanka radne grupe izjavila novinarima u Palati Srbija da će se razgovori pre svega fokusirati na gradnju autoputa Niš-Priština-Tirana, kao i rekonstrukciju i dogradnju pruge Beograd-Bar, koja će najverovatnije od Podgorice imati nastavak ka Albaniji i lukama u toj zemlji.

Kako je navela, ta dva projekta za izgradnju autoputa i pruge koštaju skoro dve milijarde evra, ali pošto je to veliki iznos, dve zemlje će se fokusirati na prioritete u tim projektima.

Ona je rekla da će tek biti razmotreno kako će se finansirati ti projekti s obzirom na to da Srbija i Albanija nemaju dovoljno novca i ne mogu više da se zadužuju, kao i da Srbija ima strateška pratnerstva sa pojedinim zemljama i da bi i tako mogla da obezbedi novac. Mihajlović, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, navodi da prve procene kažu da bi autoput Niš - Priština - Tirana mogao da košta između 400 i 500 miliona evra, ali da će stručnjaci Radne grupe uskoro imati precizniju procenu.

"Taj autoput nije alternativa Koridoru 11 (autoputu od Beograda do Crne Gore), on je za nas jako važan zato što ćemo ga vezati na tzv. Plavi koridor odnosno Jadransko - jonski autoput koji prolazi kroz Albaniju", naglasila je ministarka.

Ona je navela da će do 1. marta biti pripremljen dokument koji će premijeri dve zemlje predstaviti EU, kao i da je za izradi studija potrebno najviše šest meseci.

"Razmotrićemo načine finansiranja sa EU, da li će jedan deo studija biti od strane EU ili sa strateškim partnerima", kazala je ona dodajući da je važno da imamo pripremljene projekte.

Mihajlović je podsetila da je pre desetak dana u Tirani formirana radna grupa koja se bavi infrastrukturnim projektima i istakla da je infrastrukturni razvoj uslov privrednog razvoja i stabilnosti zapadnog Balkana.

"Mi ćemo danas već imati okvirne dogovore oko infrastrukturnih projekata koji se tiču autoputa Niš-Priština-Tirana sa izlaskom na luku, kao i rekonstrukcije pruge Beograd - Bar, ali sa jednim krakom ka Albaniji i lukama. Za desetak dana ćemo se ponovio sastai u Tirani", rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da će u te razgovore biti uključeni i predstavnici Crne Gore i Prištine.

Radna grupa je formirana nakon dogovora premijera Srbije i Albanije Aleksandra Vučića i Edija Rame u avgustu prošle godine kada su u Berlinu predstavljeni projekti od regionalnog značaja.

Prema njenim rečima, stručnjaci sada procenjuju vreme i novac i šta je potrebno sve uraditi.

Naša zemlja planira da obavi rekonstrukciju pruge Beograd - Bar sredstvima ruskog kreditaiju i za trasu priključka sa Albanijom postoji nekoliko varijanti, a glavna je preko Podgorice u Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: