Nema obećanih para za Žeželjev most

Iako dodatne pare, koje su za to uslov, ne bi trebalo da budu sporne, niko još sa sigurnošću ne zna kada će biti nastavljena izgradnja novog Žeželjevog mosta.

Izvor: Novosti

Petak, 21.11.2014.

16:15

Default images

Izvesno je jedino da će se to desiti kada na račun špansko-italijanskog konzorcijuma AZVI bude uplaćeno četiri i po miliona evra za dodatne radove.

To, praktično, znači i da će za toliko biti uvećana i početna ugovorena cena mosta od 45,3 miliona evra. Otprilike, trećinu tog dodatnog novca, ili nešto više od milion i po evra, trebalo bi da uplati EU koja je i većinski finansijer gradnje. Kada je u januaru 2011. potpisan ugovor o gradnji, ona se, naime, obavezala da za to izdvoji 26,1 milion evra.

"Ovih dodatnih milion i po je, zapravo, uobičajena rezerva koja se planira kod svakog velikog posla i još pre dva-tri meseca dogovoreno je da se ona usmeri na finansiranje dodatnih radova, koje je AZVI fakturisao", objašnjava izvor “Novosti” dobro upućen u zbivanja oko gradnje mosta, koji je po ugovoru trebalo da bude gotov još lane u novembru.

Taj novac, međutim, još nije legao na račun špansko-italijanskog konzorcijuma. Po već pomenutom dogovoru koji je, docnije, u svoju preporuku pretočila i Vlada Srbije, preostalih 2,9 miliona evra treba da uplate “Železnice Srbije”, AP Vojvodina i grad Novi Sad, svako po trećinu.

"Samo su “Železnice Srbije” ispunile deo svojih obaveza, a grad će to sasvim sigurno učiniti krajem novembra, kada bude usvojen rebalans budžeta kojim su predviđena ta sredstva. Kada je o AP Vojvodini reč, sredstva su, takođe, planirana rebalansom pokrajinskog budžeta, ali tek treba da se vidi kako će teći uplata dodatnog novca", kaže izvor lista.

To će, naime, zavisiti od stava Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, koji u ovom poslu zastupa pokrajinsku administraciju i koji je tražio da mu se, pre plaćanja, dostavi sva dokumentacija o dodatnim radovima. Da li će ta analiza biti obavljena samo po stručnim kriterijumima, ili će, kako mnogi očekuju, s obzirom na konfrontaciju pokrajinske i republičke vlade, dobiti i političku konotaciju, ostaje da se vidi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: