Bačević dogovorio prvu fazu Kanala

Kineski partneri na projektu Kanala Morava spremni su da, u okviru tog projekta, odmah ulažu u izgradnju nekoliko malih hidroelektrana na Moravi, kaže Bačević.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.02.2014.

20:31

Default images

Prema njegovim rečima, oni su spremni da Srbiji ponude različite modele finansiranja, uključujući koncesije i direktno investiranje, rečeno je danas na sastanku ministra prirodnih resursa Milana Bačevića i delegacije kineske Eksim banke i Gedžuba korporacije.

Dogovorili smo detalje realizacije prve faze projekta Kanal Morava, rekao je Bačević Tanjugu i dodao da su kineski partneri spremni da za 10 do 15 dana Srbiji dostave predloge projekta koje mogu odmah da finansiraju i da to treba da se usaglasi sa našim stručnjacima.

Bačević je napomenuo da je velika kineska državna Gedžuba korporacija, koja je izradila besplatnu studiju izvodljivosti za Kanal Morava, pre nekoliko meseci uputila pismo Srbiji i izrazila želju da otpočne razgovore o koncesiji ukoliko VladaSrbije odluči da počne realizaciju tog projekta.

Ministar je ukazao da je za Srbiju koncesija najprihvatljivija, s obzirom na ekonomsku i finansijsku krizu u kojoj je se zemlja nalazi. On je podsetio da je studija izvodljivosti pokazala da je taj projekat ekonomski isplativ, a s obzirom na to da Kinezima novac ne predstavlja problem pitanje je trenutka, kako je rekao, kada će Vlada Srbije da se opredeli da uđe u njegovu realizaciju.

"Ova izborna kampanja ne bi trebalo da nas zaustavlja u razgovorima o ovoj i drugim važnim temama", kazao je Bačević i dodao da bi i buduća vlada trebalo da razmišlja o velikim i ozbiljnim projektima, kao što je ovaj.

"Ako je u Kini zrelo mišljenje da je ovo važan ekonomsko-socijalni projekat koji ima političku i finansijsku podršku, ne vidim da će buduća Vlada Srbije da se s indignacijom odnosi prema njemu kada je i za sve ozbiljne analitičare i one koji se bave strukom, a ne politikanstvom, ovaj projekat potpuno prihvatljiv", naveo je ministar.

Predstavnici kineske delegacije su, prema njegovim rečima, na sastanku izrazili čuđenje što se Vlada Srbije još nije izjasnila o tako velikom infrastrukturnom projektu i dodali da bi bilo dobro da to što pre uradi, kako bi oni rezervisali sredstva iz kineskog fonda namenjenog ovom regionu radi početka realizacije tog projekta.

Bačević je dodao da je Srbija u ovoj godini opredelila sredstva za izradu prostornog plana područja posebne namene za Kanal Morava i da se dokumentacija za taj krovni dokument uveliko priprema.

Zamenik generalnog direktora kineske Eksim banke Vang Hongvej rekao je da ovo izuzetno složen i dugotrajan projekat, koji treba realizovati fazno i da očekuje da će se kroz te faze obezbeđivati i modeli finansiranja.

On je naglasio da kineski fond za 16 zemalja centralne i istočne Evrope sada ima mogućnost da kroz direktne investicije ulaže u ekonomski isplative projekte, kao što je Kanal Morava, a da postoji i dobro poznati model finansiranja kineske Eksim banke kroz kreditnu liniju. Izuzetno smo zainteresovani da u okviru projekta Kanala Morava realizujemo izgradnju malih hidrolelektrana i sad je na timu stručnjaka da pripremi tehničko-ekonomsku dokumentaciju i posle toga bismo mogli odmah početi sa tim, kazao je zamenik direktora Eksim banke.

On je naglasio da postoji ogroman ekonomski i socijalni interes za realizaciju projekta Kanala Morava, istakavši da taj složeni projekat uključuje mnogo manjih projekata koji je svaki za sebe ekonomski isplativ.

"Za prvu fazu našeg rada dodeljeno nam je 500 miliona dolara za projekte u regionu i ta sredstva mogu biti iskorišćena u raznim oblastima, uključujući infrastrukturne projekte, luke, puteve, mostove, obnovljive izvore energije, telekomunikacija", dodao je.

Zamenik generalnog direktora Gedžuba korporacije Huang Lin takođe je ukazao da projekat Kanala Morava, zbog složenosti, treba podeliti u nekoliko faza i da se utvrđuje koji bi od njih odmah mogli biti realizovani, uključujući i male hidroelektrane.

Prema njegovim rečima, timovi srpskih i kineskih stručnjaka još moraju da analiziraju sve modele saradnje, i verovatno će za određene faze projekta postojati različiti modeli finansiranja i saradnje, na obostranu korist, ali da to tek treba da se dogovori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: