Kina u Rusiji lobira za "Put svile"

Moskva -- Kina se nada da će novi "Put svile" osnažiti političke veze od Pacifika do Baltičkog mora i premostiti prepreke u trgovini i ulaganjima.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Peking je za ovaj projekat već izdvojio 40 milijardi dolara.

To je izjavila predsednica Udruženja kineskih preduzetnika u Rusiji, Kai Guiru, na sastanku sa šefom ruske Federalne migracione službe, preneo je Sputnjik.

Prema njenim rečima, novi koncept razvoja akcenat stavlja na to da će izgradnja "Puta svile" olakšati razmenu između Evrope i Azije.

"U ovom trenutku, izdvojeno je 40 milijardi dolaza za 'Put svile' i razvoj glavnih projekata. Prva tranša od 10 milijardi je već na računu ovog fonda", rekla je Kai Guiru.

Predstavnica kineskih preduzetnika je izrazila nadu da će se i ruske kompanije pridružiti ovom projektu.

"Trebalo bi da Rusija ima veću ulogu u dobijanju investicija iz ovog fonda", naglasila je Kai Guiru, dodajući da ruska strana još nije formirala kineski investicioni portfolio.

Projekat "Put svile" koji povezuje Kinu sa Evropom predstavio je 2013. godine kineski predsednik Si Đinping.

Peking ovim projektom želi da poboljša političke veze, stvori saobraćajnu mrežu izmedju Tihog okeana i Baltičkog mora, smanji barijere za trgovinu i investicije i proširi upotrebu svoje nacionalne valute, dodaje Sputnjik.