Vlada treba da ukine resor za NIP

Nakon ostavke ministarke za NIP Verice Kalanović vlada bi trebalo da odluči da se u pretpostavljenoj rekonstrukciji odrekne tog resora, tvrde analitičari.

Izvor: B92

Sreda, 16.02.2011.

00:01

Default images

Oni navode da ostavka u tom slučaju, ne samo da ne bi izazvala teže posledice u realizaciji započetih projekata, nego bi čak dodatno rasteretila budžet.

Analitičari se uglavnom slažu da je reč o izmišljenom sektoru koji služi za političku promociju o državnom trošku, pa ističu da je sada trenutak da se tog balasta vlada reši.

"To je najgluplje ministarstvo koje je do sada svet smislio jer je i sam Nacionalni investicioni plan jedna kontraproduktivna tvorevina koja je u osnovi razbila budžetski sistem. Praktično, kroz NIP je izdvojen novac iz državne kase i dat ministru da radi sa njim šta hoće, što otvara prostor za samovolju, korupciju i neracionalno korišćenje sredstava građana", kaže Danilo Šuković, direktor Centra za ekonomska istraživanja pri Institutu društvenih nauka. On dodaje da se tako i trošilo "jer nijedan od realizovanih ili planiranih projekata ne bi mogao da izdrži ozbiljniju ekonomsku analizu opravdanosti i sasvim je jasno da je formiranje tog ministarstva bio ustupak Mlađanu Dinkiću i G17 plus".

"Ekonomisti su sve vreme upozoravali da je to suvišno ministarstvo jedna tužna priča o loše koncipiranoj vladi, koja je po cenu velikih promašaja i štete bila spremna da veliki novac izdvoji za politički marketing. I ako bi iz ove situacije mogla da se izvuče neka korist, bila bi to mogućnost da se sredstva koja već nisu usmerena u neki od projekata, vrate u budžet", navodi Šuković.

To potvrđuju i podaci o planiranoj raspodeli sredstava za NIP u ovoj godini, koje je prezentovala početkom godine sama ministarka i prema kojima je od ukupno 7,2 milijarde dinara čak 6,7 milijardi već potrošeno unapred, za velike projekte koji su, uglavnom izvučeni iz resora Ministarstva za infrastrukturu.

Praktično, ispostavilo se da to Ministarstvo u ovoj godini postoji samo da bi realizovalo preostalih 500 miliona dinara, što je trebalo da bude usmereno u projekte koje su dostavile lokalne samouprave. Mahmud Bušatlija, konsultant za investicije tvrdi da zbog zastoja u radu tog Ministarstva neće biti štete, iako će verovatno biti obustavljene „navodne investicije koje su zapravo bile politička promocija za G17“.
"To je klasičan, već viđen, metod rada Dinkića, koji je stvorio sistem finansiranja partijskih promocija državnim novcem. On je kroz 'svoja' ministarstva upumpavao novac samo u one sredine ili projekte iz kojih je izvlačio političku korist, plasirajući pri tom već patetičnu priču o dolasku investitora", kaže on.

Bušatlija dodaje da "u stvarnosti investitora nema dovoljno i on je počeo da ih 'razvlači' na više sredina pokušavajući da osigura svoje interese. Nije pri tom, računao na odijum iz opština kojima je oduzeo ulaganja, kao što se desilo u slučaju Gorenja".

"Ali, ne bi trebalo zaobići ni činjenicu da za odsustvo posebno stranih investitora, ne može jedini krivac da bude Ministarstvo ekonomije. Ono bi trebalo da bude završna faza, ali do nje se nije stiglo jer drugi resori nisu stvorili ambijent koji bi privukao velike kompanije. U takvim uslovima nije se dalo očekivati da bi jedan čovek osrednjeg znanja i nikakvog iskustva iz stvarnog života, osim virtuelnog, političkog, mogao da postigne više", kaže Bušatlija.

On objašnjava da je "u takvim uslovima nastalo i jedno besmisleno ministarstvo, formirano zbog operacionalizacije partijskih ciljeva, koje je samo uvećalo javni dug i ukoliko zbog ostavke Kalanovićeve jedno vreme neće biti u funkciji, jedina posledica biće manji izdaci".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: