Katanac na 3.500 građevinskih firmi

Iz evidencije Agencije za privredne registre u 2010. godini brisano je 380 velikih građevinskih preduzeća i 3.049 građevinskih radnji.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.12.2010.

10:56

Default images

Pored toga, ove godine je osnovano oko 1.000 građevinskih firmi manje nego prošle godine.

Vlasnik građevinske firme „Montera" Dragan Kopčalić kaže da sve više građevinskih firmi ima probleme sa nelikvidnošću, a veliki broj ulazi i u bankrot.

„Pad u građevinarstvu je veći od 70 odsto, a trpi i domaća industrija građevinskog materijala. Iako država usvaja programe za pomoć, pitanje je koliko će brzo to da zaživi i koliko će novca biti da se situacija popravi“, kaže Kopčalić. Sekretar za građevinu Privredne komore Srbije Goran Rodić objašnjava gde su najveći problemi:

„Stambena izgradnja je svedena na minimum, osim državnih projekata. Krediti su skupi, a uslovi za njihovo dobijanje sve teži. Što se tiče infrastrukture, tu rade strane kompanije dok su domaće uključene samo kao podizvođači. Najveće investicije se očekuju na revitaliziciji železničke mreže na Koridoru 10, za koji opet strane kompanije nude i diktiraju svoje uslove, pošto se krediti vuku iz stranih institucija“, objašnjava Rodić.

U građevini najviše radnika zapošljavaju velika i srednja preduzeća, a njih je ove godine ugašeno 156 više nego prošle godine. Da stvar bude gora, osnovano je oko 170 ovakvih kompanija manje nego u 2009.

Portparol Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić potvrđuje da se građevinske firme gase više nego prošle godine.

„Radi se o nagomilanim dugovima iz prošle godine koji su sada počeli da dospevaju na naplatu. Takođe, Zakon o planiranju i izgradnji zakočio je potpuno izdavanje građevinskih dozvola u Beogradu, što je još više usporilo celu priču“, objašnjava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: