Gradnja 10.000 jeftinih stanova

Vlada Srbije je usvojila uredbe o finasiranju izgradnje jeftinih stanova u Srbiji i regulisanju prenosa prava korišćenja zemljišta u pravo svojine.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.01.2010.

09:01

Default images

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da bi za nekoliko meseci trebalo da počne izgradnja deset hiljada jeftinih stanova, najpre u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a da će izgradnja u ostalim gradovima u Srbiji zavisiti od interesovanja.

On je kazao da su uredbom o izgradnji jeftinih stanova utvrđene maksimalne cene kvadrata po zonama - u Beogradu će kvadrat u drugoj zoni koštati 1.595 evra, u trećoj zoni 1.290 evra i četvrtoj 945 evra. U ostalim zonama cena kvadrata u glavnom gradu biće 895 evra, s tim što se neće graditi u prvoj i ekstra zoni.

U Novom Sadu cena kvadrata u prvoj zoni biće 1.100 evra, drugoj 895 evra, u Nišu i Kragujevcu prva zona će koštati 900 evra, druga 695 evra. Ministar Dulić je naveo da će za stanove izgrađene u objektima na teritoriji ostalih gradova i opština u Srbiji cena kvadrata biti 695 evra. Dulić je rekao da su za izgradnju jeftinih stanova obezbeđene dve milijarde dinara i dodao da će država subvencionisati deo kamate koja se obračunava po kamatnoj stopi od sedam odsto godišnje po odobrenom kreditu, a da se prosečna kamata kreće od devet do deset odsto. Ministar je izrazio očekivanje da će prvi građani koji budu kupili jeftine stanove, u njih moći da se usele sledeće godine.

On je naveo da je prošle godine izgrađeno samo nekoliko hiljada stanova zbog ekonomske krize i da je građevinska operativa zabeležil pad za više od 40 odsto. “Raspisivanjem konkursa za kreditiranje izgradnje 10.000 neprofitnih stanova očekuje se pokretanje građevinske industrije u Srbiji, koja će tako moći da zaradi 350 do 400 miliona evra u ovoj godini”, izjavio je ranije Dulić.

On je naveo primer stana od 50 kvadrata u drugoj zoni u Beogradu koji bio bio kupljen u jeftinoj stanogradnji uz subvencionisani kredit preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita. U tom slučaju kupac bi do oktobra 2012. godine plaćao ratu kredita od 93 do 98 evra, posle tog roka 367 evra, a u poslednjih pet godina otplate 265 evra mesečno, a traženi iznos kredita bio bi 79.750 evra na 30 godina.

Investitori: Sve zavisi od cene i opremljenosti lokacije

Stručna javnosta podeljena je po pitanju realnosti, kada je reč o ceni od 700 evra po kvadratu, a investitori kažu da sve zavisi od toga gde se lokacija nalazi i kakva je njena infrastruktura.

Vlasnik "Gemaksa" Đorđo Antelj rekao je da pitanje cene kvadrata dosta zavisi od lokacije i da je sama izgradnja relativna stvar. Sama izgradnja srednjeg kvaliteta može realno po kvadratu da bude 485 - 500 evra, ali treba platiti i Direkciji za građevinsko zemljište zavisi što zavisi od zone, kazao je Antelj dodajući to na jednoj lokaciji može da bude 240 evra, a na drugoj 50 evra.

"Na primer, u Krnjači 'Gemaks' gradi stanove sa prodajnom cenom od 920 evra, ali tu radimo kompletnu infrastrukturu - saobraćajnice, parking, telefon, trafo stanice i to povećava cenu od one proizvodne koja je 500 evra, i na kraju nam ostane profit od 12 do 15 odsto", kazao je Antelj.
On je rekao da bi cena kvadrata mogla da bude oko 600 evra ako bi Direkcija za građevinsko zemljište dovela na plac struju, vodovod, kanalizaciju i drugo.

Inače, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je ranije izjavio da je država dužna da obezbedi građanima jeftine stanove, čija bi cena kvadrata morala da bude oko 500 ili 600 evra.

Sa Mrkonjićevom izjavom složio se i sekretar Udruženja za građevinsku industriju u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić koji je potvrdio da je u izgradnji stanova moguće postići cenu kvadrata o kojoj je Mrkonjić govorio.

"Cenu kvadrata opterećuju izvođačka cenu, nameti države, cena građevinskog zemljišta, komunalije, priključci i razne saglasnosti", kazao je Rodić dodajući da na to najamnje utiče cena za izvođenje radova, koja zavisi od strukture i opremljenosti stanova.

Prema njegovim rečima cene o kojima je Mrkonjić pričao mogu da budu na lokacijama gde će država da se odrekne svog dela kolača. Reč je o stanovima na obodu grada, na primer u Sremčici. On je naveo da bi takvi stanovi bili opremljeni samo sa onim što je neophodno i zadovoljavali minimalne standarde stolarije.

Šumarac: Realna cena kvadrata 1.000 evra

S druge strane, predsednik Inženjerske komore Srbije profesor Dragoslav Šumarac kaže da u Beogradu nije moguće graditi stanove po tako niskoj ceni, u okviru planirane izgradnje 10.000 stanova, koja bi prema najavma Ministarstva za prostorno planiranje trebalo da počne za nekoliko meseci.

"To je prosto nemoguće, ako se misli da se gradi negde na ledini gde nema vode i struje država treba da obezbedi da se gradovi odreknu nadoknada za uređenje zemljišta", kazao je Šumarac, koji je bio ministar za građevinu u vladi Zorana Đinđića.

Šumarac je istakao da realna cena kvadrata novih stanova iznosi oko 1.000 evra i to u udaljenijim delovima grada, s obizirom da gradnja ne može da bude ispod 300 ili 400 evra i to sa najlošijim poločicama, sanitarijama, prozorima, opremom, izolacijom fasada.

"Ako se doda još uređenje zemljišta koje mora da bude bar 200 do 300 evra, dovođenje kanalizacije, vode i struje, ne vidim da i u najudaljenijim delovima, kao što su Sremčica i Barajevo, mogu da se prodaju stanovi po ceni od 500 ili 600 evra", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: