Prvi domaći broker na ino-tržištima

Kompanija "InterCapital Securities" je saopštila da je pokrenula prvo trgovanje inostranim hartijama od vrednosti u Srbiji (InoTrading).

Izvor: B92

Petak, 19.02.2010.

07:58

Default images

Kako navode u ovoj kompaniji, kao jedan od osnovnih ciljeva i dalje podvlače marketiranje domaćeg tržišta i animiranje inostranih investitora, kako bi uvećali likvidnost domaćeg tržišta kapitala. Takođe, u kompaniji navode da je diversifikacija portfolia, kao jedan od osnovnih principa profesionalnog investiranja, korist i za domaće investitore.

"Svesni mnogih ograničenja koje nam nameće domaće tržište kapitala, usmerili smo napore ka tome da omogućimo našim klijentima pristup stranim tržištima“, navode u kompaniji "InterCapital Securities".

U saopšenju se kao postojeća ograničenjima navode - mali broj likvidnih HoV usled čega investitori nemaju puno izbora prilikom donošenja odluke o investiranju, zatim to što su i kod najlikvidnijih HoV volumeni kojima se trguje i dalje mali što investitore onemogućava da se povuku iz pozicije kada to žele.

Dodaje se i da se na domaćem tržištu ne trguje nekim instrumentima koji su izuzetno zastupljeni na međunarnodnim tržištima, kao što su „short“ i opcije, i zaključuje da će, „usled finansijske krize, domaćem tržištu kapitala biti potrebno dosta vremena da se oporavi i nastavi sa normalnim funkcionisanjem".

Kompanija InterCapital navodi da „u želji da svoje usluge podigne na viši nivo, izlaskom na strana tržišta pruža širok spektar mogućnosti - raznovrsnost proizvoda kao što su „long“, „short“, opcije, čime je investitorima omogućeno da zarađuju i kada su tržišta u padu (short) što u značajnoj meri smanjuje rizik ulaganja“.

Pored toge se ističe i raznovrsnost tržišta i mogućnost „da se preko InterCapitala investira na međunarnodnim tržištima što omogućava, u slučaju uočavanja trenda pada nekog od tržišta, preorjentaciju na neko drugo tržište“.
U toj kompaniji navode kao prednosti i „raznovrsnost HoV, odnosno veliki izbor hartija od vrednosti iz različitih sektora visoke likvidnosti, zatim diverzifikacija tržišta i rizika ulaganja čime klijent ima mogućnost ulaganja na različita tržišta, ali i u različite sektore, kao i transparentnost izveštavanja jer klijent svaki dan putem mejla dobija izveštaj o stanju svojih pozicija“.

U saopštenju se ističe da je „InterCapital Securities“, koji posluje u Srbiji nešto manje od tri godine, „za kratko vreme uspeo da postane prvi ’market-maker’ na Beogradskoj berzi i berzama u regionu, kao i da implementira prvu ’e-Trading platformu’ – ’IC.Broker’ čija je svrha jeftinije i brže trgovanje za sve klijente“.

Takođe, kompanija navodi da je prošla sertifikaciju i implementirala BELEX FIX API modul, koji omogućava unošenje znatno većeg broja naloga u sistem Beogradske berze.

„Broj naloga je ograničen od strane berze na jedan nalog u jednoj sekundi. Ovim se pozitivno utiče na obim trgovanja i likvidnost tržišta. Pored toga, klijenti će od sada imati mogućnost direktnog slanja naloga elektronskim putem na berzu, uz prethodno odobrenje naloga od strane brokera, čime se smanjuje vreme ispostavljanja naloga na berzu“, dodaje se u saopštenju.

„Na svojoj platformi ’IC.Broker’, koja za klijente podrazumeva besplatno praćenje real-time podataka sa Beogradske berze, kao jedan od stimulansa za povećanje likvidnosti, svim klijentima će biti omogućeno i praćenje podataka sa BATS i Turquoise tržišta, na kojima su listirane vodeće kompanije iz Amerike i Evrope“, navodi se u saopštenju kompanije "InterCapital Securities".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: